Poređenje koje smo često mogli čuti među našim navijačima nakon potpisa Lagumdžije. Obojica visoki, defanzivni/centralni vezni, u sličnim godinama su došli u Želju, sve to ljude instinktivno podsjeća na mlađeg Armina Hodžića.
Pogledajmo kroz analitiku da li je to zaista tako.
Defanzivne brojke Lagumdžije ove sezone.

Ova grafika predstavlja poređenje Lagumdžije sa svim ostalim defanzivnim i centralnim veznim u ligi koji su odigrali minimalno 900 minuta ove sezone. U obzir su uzete samo defanzivne kategorije, a zelena boja znači da je iznadprosječan u toj kategoriji (11-35% igrača na toj poziciji u ligi), a plava da elitan u toj kategoriji (top10% igrača lige na toj poziciji).
Ne moram objašnjavat šta znači koja kategorija jer je samo po sebi sve jasno osim kategorije defensive actions koja predstavlja zbir osvojenih defanzivnih duela, intervencija/presijecanja i klizećih po utakmici. On je u toj kategoriji kao što grafika pokazuje bolji od 90% igrača u ligi.
Možemo zaključiti sa grafike da defanzivne brojke za Lagumdžiju izgledaju vrlo obećavajuće jer je u svakoj od navedenih iznadprosječan ili elitan.
Naprimjer kategorija koja je kod Hodžića najjača aerial duels won ili ti ga osvojeni zračni dueli je također vrlo dobra i za Lagumdžiju u čemu je bolji od 86% igrača kao što i grafika prikazuje.
Poređenja radi, pogledajmo defanzivne brojke Hodžića iz sezone 2022/2023:

Na njoj vidimo da je Hodžić bio nemoguće dobar u zračnim duelima, bukvalno je najbolji u ligi bio u toj kategoriji u poređenju sa ostalim DM/CM, nadmašivši 100% igrača u ligi te sezone.
Na sljedećim grafikama možete vidjeti drugačiju vizualizuaciju poređenja Lagumdžije sa ostalim defanzivnim i centralnim veznim u ligi koji su ove sezone odigrali minimalno 900 minuta.

Za prvu grafiku sam za X osu izabrao Aerial duels per 90 ili vam ga broj zračni duela u koje ulazi po utakmici, a za Y osu sam izabrao Aerial duels WON per 90 odnosno broj OSVOJENIH zračnih duela po utakmici i vidimo da je u top 5 DM/CM lige u obje kategorije.
Tačnije ulazi u 4.16 zračnih duela po utakmici, a osvaja 2.15 zračnih duela po utakmici. Tu možemo naći neke sličnosti sa Hodžićem iako je Hodžić ipak bio najbolji DM/CM u toj kategoriji u ligi ubjedljivo.

Na ovoj drugoj grafici o Shots blocked per 90, odnosno izblokirani udarci po utakmici i Lagumdžija je 3. najbolji među DM/CM u ligi u toj kategoriji ove sezone. Ispred njega (0.56 izblokiranih udaraca po utakmici) su samo njegov tadašnji klupski kolega Perić (0.62) i Zlomislić (0.81).

Treća kategorija je ona koju sam već spomenuo , a to je Successful defensive actions per 90, odnosno zbir osvojenih defanzivnih duela, intervencija/presijecanja i klizećih po utakmici. Lagumdžija je na scoreu od 10.31 uspješnih defanzivnih akcija po utakmici, što ga stavlja na treće mjesto u ligi među DM/CM u toj kategoriji ove sezone, a ispred njega su samo Al Jaber (11.46) i Bubanja (13.69). U ovoj kategoriji je Lagumdžija bolji od Hodžića iz sezone 22/23 jer je Hodžić imao iznenađujuće prosječan procenat osvojenih defanzivnih duela.
Ono u čemu Lagumdžijine brojke nisu dobre ove sezone su one koje se tiču dodavanja, tačnije progresivnih dodavanja, tačnih dugih lopti, uspješnih driblinga i slično ali mislim da možemo to malo pripisati i ekipi u kojoj je igrao jer zaista je igrao u tankoj ekipi. Ekipa na koju su protivnici igrali pressing jer su znali da nemaju dovoljno kvaliteta, a ti u takvoj situaciji pod pressingom imaš još manje vremena na ionako tanke saigrače da odigraš neki tačan progresivan pass. Treba uračunati i psihički aspekat igrača jer nije lako biti dobar u svemu kad svake sedmice primaš 3 komada, mentalno nije lako se nosit sa tim i uporedo igrati odličnu utakmicu.
Dribling je u neku ruku i bitan za njegovu poziciju jer igra na poziciji gdje se mora igrao u GOŠK-u ili Želji osloboditi protivničkog pressinga. Poređenja radi, podcijenjeno je koliko je Hodžić bio dobar dribler, pogotovo za svoju visinu.
Isto ako ćemo govoriti o poređenju, Hodžić je bio vrhunsko oružje kod naših ofanzivnih prekida, dosta bodova nam je donosio svojim golovima tako što bi mu Štilić najčešće iz slobodnog udarca ili kornera centrirao loptu na glavu, a ovaj je to znao pospremit.
Mislim da Lagumdžijine brojke se mogu popraviti u tom ofanzivnom smislu u timu poput Želje koji je ipak puno kvalitetniji od GOŠK-a. Mada naravno ne očekujem u smislu da će on u Želji sad stalno imati hollywoodska dodavanja, vjerovatno nije taj tip igrača svakako. Kad sam gledao protiv nas u Gabeli meni se čini tehnički dobar u smislu neke aspekata koji nisu toliko statistički opipljivi poput prijema lopte i kontrole lopte, što recimo Harun Karić nije baš imao. Čak mi se činio i dobar u iznošenju lopte.
Možda i nije fer ga porediti sa Hodžićem koji je te sezone ipak bio među top 3 igrača lige na svojoj poziciji i dogurao čak do šireg spiska Hadžibegića ako se dobro sjećam, ali mislim da nije loša kocka s obzirom na faktore koje sam naveo u jednom postu ranije: