Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

gozila55
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la gozila55 » 20 jan 2025, 15:33

Slatinash_7 je napisao/la:
20 jan 2025, 15:25
Sve to što ti govoriš godzilla ima veze i treba da ima veze, ali ovdje se ne radi o tim stvarima nego o konkretno tvom spinovanju o doprinosima gdje si do 1.1.25te godine šutio dok ti se nije ukinula mogućnost davanja plate na kovertu tako što su te uradili po džepu..
Neki dan sam ti napisao, od 10 hiljada eura/KM na 1000 eura/KM plate u BiH vlasniku firme ostane 7300 KM a u Njemačkoj 1000 manje.. prema tome,nemoj mi tih fora i fazona oko doprinosa, kako to nešto ne valja kod nas,svugdje drugo je dobro a što je samo parcijalna istina..dotaknite se malo poreza na dobit pa vidite konačnu računicu i ti i Admir Čavalić i ekipa..

Vidjet ćemo kad budu protesti ko protestuje, kojim vozilima su ti ljudi došli na proteste, kolika im je dobit po jednom radniku, ukupna, na koliko je prijavljen i mogu ovako do sutra nabrajati..Žao mi samo što nema neki broj da se nazove jedan taj analitičar u nekoj emisiji da ga pitam koliko para ostane vlasniku firme u Francuskoj, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj na istu platu i isti prihod u odnosu na BiH, e to mene zanima i ja sam to računao, čitao i gledao i nešto zaključio za razliku od tebe..
sta pricas bolan? imamo najvece doprinose u evropi .kakve koverte? nikad nisam isplacivao u kovertama,mani se ti spinovanja da su svi privatnici nekave gazdurine koje radnike isplacuju u koverti ,pa onda sjednu u svoj porše. mani se tog niksicevog spinovanja.
eto nemoj čavalića slusat,poslusaj onda Cenić. i de mi ti nekog ekonomskog strucnjaka koji podrzava niksicevu odluku .neces je naci.jer ljudi znaju sve o ekonomiji i kako ona funkcionise.sigurno ne funkcionise populizmom koji ste vi popusili.bez ikakve analize i znanja.takve odluke si ni u africi ne donose.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 20 jan 2025, 15:33

"Ja imam veću firmu i mogu ovo istrpit nekako"

2nd post na forumu ikad: NuMaN jE BiO u PrAvU sVe šTo kAžE Vi sTe SaMo BiLi LjUbOmOrNi i DžAbA jE bAnOvAn ŽiViO eLoN mUsK, tWiTtEr i sLoBoDa GoVoRa
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 20 jan 2025, 15:42

gozila55 je napisao/la:
20 jan 2025, 15:33
Sve to što ti govoriš godzilla ima veze i treba da ima veze, ali ovdje se ne radi o tim stvarima nego o konkretno tvom spinovanju o doprinosima gdje si do 1.1.25te godine šutio dok ti se nije ukinula mogućnost davanja plate na kovertu tako što su te uradili po džepu..
Neki dan sam ti napisao, od 10 hiljada eura/KM na 1000 eura/KM plate u BiH vlasniku firme ostane 7300 KM a u Njemačkoj 1000 manje.. prema tome,nemoj mi tih fora i fazona oko doprinosa, kako to nešto ne valja kod nas,svugdje drugo je dobro a što je samo parcijalna istina..dotaknite se malo poreza na dobit pa vidite konačnu računicu i ti i Admir Čavalić i ekipa..

Vidjet ćemo kad budu protesti ko protestuje, kojim vozilima su ti ljudi došli na proteste, kolika im je dobit po jednom radniku, ukupna, na koliko je prijavljen i mogu ovako do sutra nabrajati..Žao mi samo što nema neki broj da se nazove jedan taj analitičar u nekoj emisiji da ga pitam koliko para ostane vlasniku firme u Francuskoj, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj na istu platu i isti prihod u odnosu na BiH, e to mene zanima i ja sam to računao, čitao i gledao i nešto zaključio za razliku od tebe..
sta pricas bolan? imamo najvece doprinose u evropi .kakve koverte? nikad nisam isplacivao u kovertama,mani se ti spinovanja da su svi privatnici nekave gazdurine koje radnike isplacuju u koverti ,pa onda sjednu u svoj porše. mani se tog niksicevog spinovanja.
eto nemoj čavalića slusat,poslusaj onda Cenić. i de mi ti nekog ekonomskog strucnjaka koji podrzava niksicevu odluku .neces je naci.jer ljudi znaju sve o ekonomiji i kako ona funkcionise.sigurno ne funkcionise populizmom koji ste vi popusili.bez ikakve analize i znanja.takve odluke si ni u africi ne donose.
Imamo najveće ili među najvećim doprinose na platu, dok su nam najniži porezi na dobit što je jako bitno za jednog privatnika. JEDINA smo država u Evropi koja nema porez na isplatu dividende..Druže jesi ti svjestan u kakvoj državi mi živimo?! Mislim najlakše je parcijalno gledati stvari i kukati, a lova do krova..na svaku firmu što mi nađeš da sastavlja kraj s krajem ja ti nađem dvije male firme koje imaju stotine hiljada dobiti..nije ba za svakog ni firma..
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 20 jan 2025, 15:44

Kompanija Wood Team Ilijaš, koja je u većinskom vlasništvu Adnana Smailbegovića, posluje sve bolje iz godine u godinu.

Smailbegović je poznati bh. poduzetnik i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Kompanija je prošle godine ostvarila rekordne prihode od 43,8 miliona maraka, prema podacima BiznisInfo.ba. To je rast za oko 5,5 miliona u odnosu na godinu ranije.

Koliko brzo firma raste pokazuje činjenica da je 2019. godine imala prihode od tek 13 miliona KM, godinu nakon toga 19 miliona, a 2021. oko 33 miliona maraka.

Broj zaposlenih lani je porastao za 40 u odnosu na godinu ranije, na 344 zaposlena. Godine 2019. firma je imala manje od 150 zaposlenih.

Wood Team je lani ostvario i veoma dobru dobit od 3,8 miliona maraka. Firma se bavi proizvodnjom stolica.

Osim toga, Wood Team je prošle godine preuzeo udio u vlasništvu firme Livnica Visoko. Smailbegovićeva firma preuzela je 48,4 posto dionice Livnice. Ponudom je pokušala preuzeti i ostatak, ali nije bilo interesa ostalih dioničara za prodaju.

Smailbegović očito odlično koristi svoje veliko znanje i iskustvo u vođenju velikih kompanija.

Kako je ispričao ranije jednom prilikom, u biznisu je od malih nogu, a bio je direktor najveće firme u BiH (Prevent) koja je svaki dan otvarala po jedno radno mjesto.

– Ja sam u biznisu od malih nogu, što bi se reklo otkako sam se rodio, uvijek u nekom poslu – rekao je jednom prilikom Smailbegović.
:rol:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 jan 2025, 15:50

20 jan 2025, 15:42
gozila55 je napisao/la:

Imamo najveće ili među najvećim doprinose na platu, dok su nam najniži porezi na dobit što je jako bitno za jednog privatnika. JEDINA smo država u Evropi koja nema porez na isplatu dividende..Druže jesi ti svjestan u kakvoj državi mi živimo?! Mislim najlakše je parcijalno gledati stvari i kukati, a lova do krova..na svaku firmu što mi nađeš da sastavlja kraj s krajem ja ti nađem dvije male firme koje imaju stotine hiljada dobiti..nije ba za svakog ni firma..
Zna on to sve, al se pravi budala.
Ja sam to odmah spomenuo, prilika da se baci dimna.
To što je dobar 25 miliona na porezima, ništa to.
Problem je doprinos na milju plate nekom jadi što sastavlja kraj sa krajem.
Koševo Zapad

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 20 jan 2025, 15:50

gozila55 je napisao/la:

pa eto povecaj porez na dobit,ne znam sta je problem .mali obrti,mikro preduzeca nemaju sigurno toliku dobit.nemoj da generalises,ne zaradjuju sve firme kao bingo,hifa....o
ispade po vama da sem plata i doprinosa,firma nema druge troskove.kao ne treba platit skuplju struju i grijanje,da nema kredita,rente.novih investicija,nove opreme.kao to za vas ne postoji,kao sto rekoh ovde na forumu vecina nema pojima o cemu sve poslodavac mora vodit racuna.u biznisu postoje planovi,a ova vlada nije imala nikakav plan.
i fino sam rekao kad je vec tako lako imat svoju firmu(pogotovo u ovoj nakaradnoj drzavi) ,otvorite je i sretno :bih:

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 20 jan 2025, 15:53

Ma kralju zatvori kad ti je tolika vuna, ne vidim problem.
Ne ide, nisi ni prvi ni zadnji.
Isto da te neko svezao u BiH i sad ti ne možeš dalje ovako, al eto ne možeš nikud.

Ili pred vladu i protestvuj. Traži da smanje doprinose.
Koševo Zapad

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 20 jan 2025, 16:07

Bas treba pogledati koliko procent od plate ide za doprinose i porez u BiH vs neke od zemalja u Europi. Ja cu bas stavit od SAD za primjer.
Sto se tice doprinosa u BiH, jel najvece procent ide za penziju i invalide? Meni se cini 20+%?

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 20 jan 2025, 16:20

soko je napisao/la:
20 jan 2025, 16:07
Bas treba pogledati koliko procent od plate ide za doprinose i porez u BiH vs neke od zemalja u Europi. Ja cu bas stavit od SAD za primjer.
Sto se tice doprinosa u BiH, jel najvece procent ide za penziju i invalide? Meni se cini 20+%?
17% za penzijsko i invalidsko osiguranje
12,5% za zdravstveno osiguranje
1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti
6% za penzijsko i invalidsko osiguranje
4% za zdravstveno osiguranje
0,50% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 20 jan 2025, 16:23

irfo je napisao/la:
20 jan 2025, 16:20
soko je napisao/la:
17% za penzijsko i invalidsko osiguranje
12,5% za zdravstveno osiguranje
1,5% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti
6% za penzijsko i invalidsko osiguranje
4% za zdravstveno osiguranje
0,50% za osiguranje u slučaju nezaposlenosti
plus porez na dohodak 10% koji ovde zaboravljaju,

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 20 jan 2025, 16:26

soko je napisao/la:
https://www.klix.ba/biznis/finansije/u- ... /250103089

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 20 jan 2025, 16:29

MaroonBjelave je napisao/la:
20 jan 2025, 14:21
Dajem ruku da je gozila ustvari Numi. Našao novo, povoljno tlo gdje može kenjati.
Numi je ovaj Poduzetnik.

A gozila je neki nepismen lik, Numi bar zna staviti tacku na kraju recenice...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 20 jan 2025, 16:32

Tvampe,proglasi nas 51om saveznom drzavom :yawn:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 20 jan 2025, 16:32

kraljttbvb je napisao/la:
20 jan 2025, 16:29
MaroonBjelave je napisao/la:
20 jan 2025, 14:21
Dajem ruku da je gozila ustvari Numi. Našao novo, povoljno tlo gdje može kenjati.
Numi je ovaj Poduzetnik.

A gozila je neki nepismen lik, Numi bar zna staviti tacku na kraju recenice...
Zato si ti ekonomski nepismen.

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 20 jan 2025, 16:33

L-Train je napisao/la:
20 jan 2025, 16:32
Tvampe,proglasi nas 51om saveznom drzavom :yawn:
to bi najbolje bilo,svim bh politicarima dat nogu u dupe, i mirna bosna.bili bi ko svica

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 20 jan 2025, 16:37

Shategabri je napisao/la:
20 jan 2025, 15:50
To što je dobar 25 miliona na porezima, ništa to.
Problem je doprinos na milju plate nekom jadi što sastavlja kraj sa krajem.

Zato treba povećati i poreze, pa onda oporezovati dividende i dodatno im smanjiti prostor za malverzacije.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 20 jan 2025, 16:38

LegendKiller je napisao/la:
20 jan 2025, 15:32
20 jan 2025, 14:00

Nema se ovdje sta shvatati poenta ili citati sa razumijevanjem. Da si napisao ime Sara, koje koriste i zidovi (ona im je pramajka) i muslimani (zena Ibrahima a.s.), to bi i moglo proci.

Sveti (apostol) Luka kod muslimana ne moze proci ni pod razno.

Isto kao sto krscani ne daju imena Ebu Bekr, Alija, Umer*, Usman*, jer su bili cetvorica odabranih ashaba.

* Slovo "O" ne postoji u arapskom jeziku, ali mi ih zovemo Omer i Osman jer je prilagodjeno nasem jeziku...
Dakle, nema smetnje po islamu da se musliman zove Luka. Ove rijeći Sveti i apostol si ti dodao, ja o svecima nisam govorio.
Naravno da ima smetnje, jer je krscanski svetac bio Luka. A islam zeli da se razlikujemo od jevreja i krscana.
Allahov Poslanik s.a.w.s., je brojna islamska pravila i propise obrazložio time da se na taj način razlikujemo od Jevreja i Kršćana i ostalih nevjerničkih skupina što nam ukazuje na to da je razlikovanje od nevjernika jedna od intencija i ciljeva Šeriata i Islama.
Kod krscana nikad neces vidjeti da su djetetu dali ime Muhamed. Sto je i logicno.

Krscani daju arapska imena koja mi nazivamo islamskim (npr. Tarik Aziz iz Iraka je bio krscanin), ali kod muslimana je to rijetkost. Kod muslimana, u arapskim drzavama, skoro svako drugo dijete se zove Muhamed.

Meni se jako svidja zensko ime Anđela, ali ne ide da malu Anđelu upisem u mejtef kad za to dodje vrijeme...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 20 jan 2025, 16:39

:tokralju:

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 20 jan 2025, 16:41

Imamo najveće ili među najvećim doprinose na platu, dok su nam najniži porezi na dobit što je jako bitno za jednog privatnika. JEDINA smo država u Evropi koja nema porez na isplatu dividende.
O ovome je neki dan pricao prof.dr. Anto Domazet.

On kaze da ce vlada tesko uvesti porez na dividendu, jer to koce banke, koje uzimaju ekstra profit. I njih bi najvise opalili po usima sa ovim oporezivanjem.

A posto banke drze vladu za jaja i mogu ih ucjenjivati (ne daju im lovu putem kredita kad zatreba), onda cemo jos sacekati na ove poreze...

gozila55
Kontakt:

Post Postao/la gozila55 » 20 jan 2025, 16:45

20 jan 2025, 16:41
Imamo najveće ili među najvećim doprinose na platu, dok su nam najniži porezi na dobit što je jako bitno za jednog privatnika. JEDINA smo država u Evropi koja nema porez na isplatu dividende.
O ovome je neki dan pricao prof.dr. Anto Domazet.

On kaze da ce vlada tesko uvesti porez na dividendu, jer to koce banke, koje uzimaju ekstra profit. I njih bi najvise opalili po usima sa ovim oporezivanjem.

A posto banke drze vladu za jaja i mogu ih ucjenjivati (ne daju im lovu putem kredita kad zatreba), onda cemo jos sacekati na ove poreze...
a banke ti imaju najvecu dobit ako nisi znao,njihova dobit ti je usla u sveukupnu dobit privrede federacije

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.