Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

kraljttbvb
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la kraljttbvb » 31 jan 2025, 20:22

sljivo je napisao/la:
31 jan 2025, 20:06
kraljttbvb je napisao/la:
31 jan 2025, 20:03
chily-rz je napisao/la:
31 jan 2025, 19:48
Poenta je u tome da se cijene na osnovne životne namirnice moraju zakonski ograničiti, dakle da država uzima minimalan porez a trgovine minimalni profit i mirna Bosna ili bar federacija.
Drzava kad zaključa cijene i ogranici trgovcima profit, samo napravi veći problem. Zadnji put kad su ograničili brasno, mlijeko i ostale proizvode na 8%, trgovci su podigli marze na ostalim proizvodima sa 20 na 25%. Zaključali 20 namirnica, a kod ostalih 200 namirnica trgovci podigli cijene.

Samo trgovcima nabacili zicer da još više zarade...
Osnovne namirnice i treba zakljucat, da onaj ko ima penziju od 5 stoja moze uzet da jede. Slusas li ti sebe? Tebi je i to problem jbt. Zar si toliko odsutan i operisan od problema ljudi koji jbn nemaju.
Država kad zaključa cijene, onda treba razliku u cijeni namiriti proizvođaču ili trgovcu. Ako u trgovini na mlijeko ide 15% zarade, a oni ograniče na 8%, onda onih 7% treba nadoknaditi onome koji živi od proizvodnje ili prodaje. Tako ide u normalnim državama.

Glumiti socijalno osjetljivu vladu koja pomaze gradjanima, a prebaciti sav teret na trgovce i tjerati ih da rade sa malim zaradama i usput ne očekivati da oni ne dignu marzu na neke druge proizvode može samo u bajkama.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 31 jan 2025, 20:27

armando je napisao/la:
31 jan 2025, 20:14
I onda se čude što su u Njemačkoj jeftinije sve osnovne namirnice, jer na njih nema poreza ili je skroz minimalan.
Oni imaju poticaje za sve.

Mora mlijeko biti jeftino kad seljak koji drži 100 krava dobije godišnje bruku para kao poticaj da bukvalno mljekari mlijeko može davati dzaba.

I tako je na većinu osnovnih namirnica.

Plaćaš velik porez na cigarete, alkohol, luksuz i pola tih para daju mljekarima, proizvođačima pšenice, šećerne repe, suncokreta za ulje...

Kod nas porez ide na plate budzetlijama i oni sve podjedose...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 31 jan 2025, 20:34

Brokula je napisao/la:
31 jan 2025, 20:15
Ali da, kod nas ljudi bas i ne kontaju sta je pdv. Namet koji postoji iskljucivo za gradjane i nema nikakvog uticaja na poslovanje preduzeca
PDV udje kroz fakturu, naplatis ga od građana i proslijedis drzavi.

To je bukvalno novac građana kojim finansiraju drzavu.

Nasa drzava uzme bruku para kroz PDV, ali kao sto sam već gore napisao pojedose ga ovi od kojih niko nema koristi (budzetlije).

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 31 jan 2025, 20:40

Trzni centri zjape prazni. Bravo narode 👍

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 31 jan 2025, 20:42

Tekashi je napisao/la:
31 jan 2025, 20:40
Otišao brat po Gorki List, tja, vikend ide i vrijeme je džuboxa :opaopa:
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 31 jan 2025, 20:44

Ovim bojkotom je pokazano da to zeli narod prije svega, a ne vlada. Slika polupraznih trgovina govori sve, to je to. Vlada ce ili nece naci nacin da nesto promjeni. Imas obraza govoriti o cijenama a stalno nam dolaze izvjestaji kako centri ili lanci imaju >5% neto marze i milionske dobitke.Moji roditelji imaju 500 KM primanja, jednu penziju i strecnu na svako poskupljenje hljeba. Da im nije djece mogli bi se komotno objesit. A ti meni dodjes i kazes da ti je udar na biznis sto ne mozes na ulju, brasnu i soli zaradit, vec ces propast pa daj i to da ti neko refundira. Nemam nikoga ko ima trgaovinu, li bih volio da vidim marze i zarade. i oko toga bi se isto trebalo povesti racuna. Narod sve placa, poskupi struja 2 feninga ti podignes cijenu i zaradis jos jedan fening gratis na svako tvoj kilovat, to ne moze, i oko tog bi se trebalo povesti racuna. Pskupi kakao, trgovine odmh i sebe ugrade. To je problem. Na stranu drzavni aparat, to sad nije ni tema.

Tekashi
Kontakt:

Post Postao/la Tekashi » 31 jan 2025, 20:46

armando je napisao/la:
31 jan 2025, 20:42
Tekashi je napisao/la:
31 jan 2025, 20:40
Otišao brat po Gorki List, tja, vikend ide i vrijeme je džuboxa :opaopa:
:rol:

Ma jok. Bojkot-apstinencija

ljevak
Kontakt:

Post Postao/la ljevak » 31 jan 2025, 20:48

sljivo je napisao/la:
31 jan 2025, 20:06
31 jan 2025, 20:03
chily-rz je napisao/la:
31 jan 2025, 19:48
Poenta je u tome da se cijene na osnovne životne namirnice moraju zakonski ograničiti, dakle da država uzima minimalan porez a trgovine minimalni profit i mirna Bosna ili bar federacija.
Drzava kad zaključa cijene i ogranici trgovcima profit, samo napravi veći problem. Zadnji put kad su ograničili brasno, mlijeko i ostale proizvode na 8%, trgovci su podigli marze na ostalim proizvodima sa 20 na 25%. Zaključali 20 namirnica, a kod ostalih 200 namirnica trgovci podigli cijene.

Samo trgovcima nabacili zicer da još više zarade...
Osnovne namirnice i treba zakljucat, da onaj ko ima penziju od 5 stoja moze uzet da jede. Slusas li ti sebe? Tebi je i to problem jbt. Zar si toliko odsutan i operisan od problema ljudi koji jbn nemaju.
Procitaj kako je car Dioklecijan unistio Rimsko carstvo zbog povecanja poreza i kontrolisanja cijena.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 31 jan 2025, 21:10

Gledaj sta rade veceras crveni i ujkani ,u usta ih yebem. Hinjski sačekali da se parlament isprazni pa ide imenovanje vukoje v2

E moj Aljo , umjesto progona iz zemlje , gašenja pokreta i brisanja traga crvenim kao što je Poljska uradila, ti im dao amnestiju, evo kako danas vraćaju.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 31 jan 2025, 23:30

31 jan 2025, 19:51
relativizam je napisao/la:
31 jan 2025, 15:00
@wanderson kako ti formiras cijenu ako je od dobavljaca proizvod 100km bez rabata

npr kod mene je 100-30% rabata od te firme za nas i mi taj proizvod dobijemo po 70 km na to dodam plus17posto pdv plus maržu oko 60% pa krajnja cijena bude oko 130 km sto je skoro pa 100% veca cijena od one koju ja dobijem.
Prvo se na osnovnu cijenu doda zarada, pa tek onda PDV.

Jer je PDV - porez na dodanu vrijednost.

Nemoj se ljutiti, ali nemaš ti pojma o formiranju cijena ;)
Radim to godinama i ti mi sad pricaj kako se šta dodaje i kad,ja od tog zivim jbt
Joj kakvi likovi
Druga stvar 60 marzu ne zadajem ja ,ja tu radim samo,to je jedna od manjih marzi

Zato i pričam ovdje cijelo vrijeme da ovo sa cijenama nije toliko do minimalca koliko do prokletih gazdi.

Branša je vezana za staklo, kabine vecinom
Npr dobijem kabinu po cijeni od 500km dobijem rabat 25-30% koji dobijam od te firme, dodam 17% i marzu našu 60% ili vise i tako dobijem cijenu, tako godinama formiram za firmu cijene .
Zadnja izmjena: relativizam, dana/u 31 jan 2025, 23:58, ukupno mijenjano 1 put.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 31 jan 2025, 23:42

Wanderson je napisao/la:
31 jan 2025, 17:47
31 jan 2025, 15:00
@wanderson kako ti formiras cijenu ako je od dobavljaca proizvod 100km bez rabata

npr kod mene je 100-30% rabata od te firme za nas i mi taj proizvod dobijemo po 70 km na to dodam plus17posto pdv plus maržu oko 60% pa krajnja cijena bude oko 130 km sto je skoro pa 100% veca cijena od one koju ja dobijem.
Kod mene je sve licni uvoz, ali kod dosta stvari tako dodje uduplo 10,15KM gore dole.
Imam 32% dadzbine, spediciju, transport, razlika ulazni-izlazni PDV i na kraju zarada ide od 20KM do 80KM u maloprodaji, u veleprodaji ako imas 5KM po artiklu kralj si.
Da li se na svu uvoznu robu na kraju vrati sav pdv ili kako to ide

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 01 feb 2025, 00:38

31 jan 2025, 23:42
Ne, placas 17% odma na uvozu za fakturu i za carinu, znaci iznos fakture + carina 10% = 17% PDV, ko je u sistemu PDV-a obracunava mu se razlika PDV, ako si vec platio PDV na artikal od 100KM, a prodao ga za 105KM, duzan si jos 17% platiti za ovih 5KM profita.

Nema vracanja, samo izvoznici mislim da su oslobođeni PDV-a prilikom izvoza.

Mozes biti oslobođen carine ako uzimas neki proizvod koji je preko 60% urađen u EU, tad trazis EUR1 obrazac, koji se ovjerava sa izvoznim papirima na terminalu u EU gdje radis izvozne papire, ali to mora biti proizvod koji je urađen u EU, a ne dizajniran pa dijelovi rađeni po Aziji, Africi itd.

Tad ti je i manji PDV.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 01 feb 2025, 01:12

Wanderson je napisao/la:
01 feb 2025, 00:38
31 jan 2025, 23:42
Ne, placas 17% odma na uvozu za fakturu i za carinu, znaci iznos fakture + carina 10% = 17% PDV, ko je u sistemu PDV-a obracunava mu se razlika PDV, ako si vec platio PDV na artikal od 100KM, a prodao ga za 105KM, duzan si jos 17% platiti za ovih 5KM profita.

Nema vracanja, samo izvoznici mislim da su oslobođeni PDV-a prilikom izvoza.

Mozes biti oslobođen carine ako uzimas neki proizvod koji je preko 60% urađen u EU, tad trazis EUR1 obrazac, koji se ovjerava sa izvoznim papirima na terminalu u EU gdje radis izvozne papire, ali to mora biti proizvod koji je urađen u EU, a ne dizajniran pa dijelovi rađeni po Aziji, Africi itd.

Tad ti je i manji PDV.
Ne petljam se u taj uvoz puno, onako me interesovalo čisto da znam,fino je ovako nešto saznati i procitati dobro na forumu

Je*en je i tvoj posao ,prijatelj mi priča kako su mu prije godinu inspekcija uzela preko 100k robe jer kao nije imao licence neke za tu markiranu robu, to ga baš puno unazadilo.
Ali uzimate i vi dobre marze

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 01 feb 2025, 10:14

01 feb 2025, 01:12
Ne petljam se u taj uvoz puno, onako me interesovalo čisto da znam,fino je ovako nešto saznati i procitati dobro na forumu

Je*en je i tvoj posao ,prijatelj mi priča kako su mu prije godinu inspekcija uzela preko 100k robe jer kao nije imao licence neke za tu markiranu robu, to ga baš puno unazadilo.
Ali uzimate i vi dobre marze
Ma nema tu licenci nego je on uvezao replike, a nije podmazao carinu ili inspektore.

Originalnu robu ti niko ne smije oduzeti, iz EU ne smijes izvesti replike, ako radis izvozne papire u EU inspekcija ce to ovdje pregledati, vidjeti i bit ce im jasno da se radi o originalima.

Ja sam dobio odstetu za Niveine dezodoranse, jer su mi oduzeli, poslije htjeli vratiti, ja odbio i tuzio drzavu, nagodili se i prosao bolje nego da sam to prodao.

Sto se tice marzi ja imam problem sto 95% konkurencije uvozi po umanjenim fakturama, proizvod im 20 eura nabavna on napravi fakturu na 7 eura, na to plati dadzbine i prođe bolje nego ja, da ne pricam o Turskoj i Kini gdje skoro pa na crno uvoze, a ja to ne mogu jer radim s ozbiljnim firmama gdje ne smijes ni pitati da ti daju nesto za keš.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 01 feb 2025, 10:46

StevieG8 je napisao/la:
24 jan 2025, 10:57
Sta uzeti prijatelju koji zavrsava fakultet? Covjek nema nikakav interes ni hobi samo kuca cura i fakultet.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 01 feb 2025, 11:43

Pola kile kafe 13 maraka hahahah yebem li vam majku

Pendulum
Kontakt:

Post Postao/la Pendulum » 01 feb 2025, 11:46

MarcoBorriello je napisao/la:
01 feb 2025, 11:43
Ti uzmi deset deka. :kafa:
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48

Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 01 feb 2025, 11:48

Pendulum je napisao/la:
01 feb 2025, 11:46
MarcoBorriello je napisao/la:
01 feb 2025, 11:43
Ti uzmi deset deka. :kafa:
Ja uzmem kilu ali i dalje yebem majku lešinarima :kafa:

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 01 feb 2025, 12:11

Ministar Kalamujić o efektima neradne nedjelje: Gubici u FBiH oko 750 miliona KM, postoji bolje rješenje

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 21 gost.