Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

LegendKiller
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la LegendKiller » 07 feb 2025, 22:18

baboedindzeko09 je napisao/la:
07 feb 2025, 19:27
Do sad sam u kolima pretežno slušao MIX radio ili Narodni, ali M plus je definitivno bolji od oba, uvijek dobra muzika, nema seljačkih nota plaho. Nisam znao ni da postoji do prije neki dan.
Ja slušam Radio M, bez to plus, taj plus je uglavnom narodna, a na M bude svega pa mi vise lezi. Radio M je inače Peni preuzeo.

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 07 feb 2025, 22:29

Ma samo "Ze bluetooth device is ready to pell" i onda krekovan tidal :thumbup:
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 07 feb 2025, 22:50

Sheyi je napisao/la:
07 feb 2025, 22:02
https://www.facebook.com/share/v/1Ktw53xCYt/

Kad li ce se ovakvi iskorijeniti na nasim cestama...
Dva razreda osnovne, tri zuba u glavi, bogara, zavrce svaku rijec. Tipicna bosanska seljacina zbog koje nevin narod strada, a ovakvi prodju sa ogrebotinom. Ni Bog ih nece
1946-1987

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 08 feb 2025, 08:23

LegendKiller je napisao/la:
07 feb 2025, 22:18
baboedindzeko09 je napisao/la:
07 feb 2025, 19:27
Do sad sam u kolima pretežno slušao MIX radio ili Narodni, ali M plus je definitivno bolji od oba, uvijek dobra muzika, nema seljačkih nota plaho. Nisam znao ni da postoji do prije neki dan.
Ja slušam Radio M, bez to plus, taj plus je uglavnom narodna, a na M bude svega pa mi vise lezi. Radio M je inače Peni preuzeo.
M cafe za 201X hitove :mrgreen:
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 08 feb 2025, 08:39

sljivo je napisao/la:
07 feb 2025, 13:23
Ako ne uspije ovaj bojkot to ce biti najbolji opis naseg mentaliteta: predaja nakon prve kritike, loseg rezultata ili necije manipulacije. Efekat "baho topalbecirevic", prvi poraz odmah mijenjaj savez, trenera i cekaj druge kvale. Previse emocija unosimo u sve i onda prva teskoca prc.
...
Jos sam uzeo par hljebova neki dan, rekoh da imam do pon, i eno mi se osusili, morat cu poparu pravit :)
Može li mi iko objasniti na koji način si time nastetio prodajnom lancu u kojem si prije par dana potrošio novac koji bi inace potrošio danas?

Osim sto si im malo popravio likvidnost pa novac dobiju unaprijed ja ne mogu da skontam druge efekte tog bojkota

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 08 feb 2025, 09:36

Rekao sam prije da to i nisu efekti koji se traze niti ce takvih efekata biti jer potraznju ne mozes ugusiti. A moze se podici svijest o tim temama i problemima a onda ako teba ici i dalje, recimo da se bojkotuje samo jedan lanac i to na duze, pa da vidimo onda sta je za ko spreman.
Onda, salje se poruka vlasti da nesto ucine, jer ako vide da je vecina buducih glasova za tu igru i oni ce je poceti igrati. Najgore je ne raditi nista, a ocigledno pojedini lobiji to zele. Sto se tice cijena, cijene mozda i moraju biti visoke, ali marze ne moraju i ne smiju. Neko ko se na krizama nasao bogatiti mimo prosjeka taj mora biti zaustavljen, a to je mislim problem koji niko nije zaustavio, radna snaga, energenti i sirovine su skupljali a rast i povecanje marzi niko nije pratio po tome vec se u svako poskupljenje ugradjivao sa dodatnom zaradom.To se mora nekako iskontrolisati. Ne znam sta drugo da obican covjek da uradi, da blokira rad i puteve pa da se nesto pocne desavati, jer ocigledno da su vlasti i poslodavci davno odustali od brige za narod, osim kad ih posmatraju kao resurs za zaradu.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 08 feb 2025, 09:55

Ne mislim da će ljudi biti zadovoljni kad se marža u tržnom centrima smanji. Ako trošiš mjesečno 1000 km u Bingu, njegova marža koja je daleko iznad prosjeka je 80Km. Eto nek je prepolovi, uštedio si 40 KM, to nije neka razlika. Da ne kažem da većina ljudi nema 1000 km da potroši u Bingu, znaci pricamo o nekih 10-20 maraka mjesečno ili tri kutije cigara u mjesecu sto u biti svako može sam sebi uštedjeti ako želi i bez Binga i bojkota.

Da ne kažem da je i uz tu najveću maržu Bingo opet većinom jeftiniji od drugih, sto samo znaci da ima bolji poslovni model, vlastitu robnu marku, proizvodne pogone, a cijenom prati one koji mnogo gore rade jer samo preprodaju uvoznu robu.

Naš problem na žalost nije u toj velikoj marži, iako je velika, već u visokim cijenama zato sto sve sto kupujemo uvozimo, ne stimulisemo poljoprivredu ili bilo kakvu proizvodnju već je čak destimulisemo. Imamo strašno visok PDV na osnovne životne namirnice, visoke namete na rad jer finansiramo ogroman administrativni aparat… tako sa ne vjerujem u neke pomake kroz fokus na visoke marže u tržnim centrima (iako jesu visoke). Vise mi se to čini kao neka koska koja nam ke bačena da se odvrati pažnja od stvarnih problema.

Npr. Puter skoči sa 3 na 8 maraka i mi pricamo kako vlasnici prodajnih lanaca divljaju sa cijenama i bogate se a njima marža ogromnih 8%. Ako je ranije imao 1% (a nije) u te tri marke i povećao na 8% to je 3,21 Km. A ko je uzeo onih dodatnih 4,79?

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 08 feb 2025, 10:08

A sta moze narod da uradi mimo ovoga, da ustane i ode podavi sve u vladi? Opravdano su zabrinuti. Potrosavka korpa u 10 godina je porasla sa 2k na 3k maraka a najniza plata sa 450 na 620, bez ovog zadnjeg, dok prosjecna plata sa 900 na 1350 KM. Troskovi bjeze od prihoda, od onaj ko je na ovim nizim prihodnim brojevima on ode u qrc. Onda izadje nova platna struktura za politicare i trgovinski lanci izbace izvjestaj sa vise milionskim dobicima, uz iznadprosjecne neto marze. Ne branim da bilo ko zaradjuje na nama, a zabranjujem da se ekstra zaradjuje na nama.
Generalno nesto ne stima. Ili neko sverca po ljudima ili je to stvarno posljedica odnosa u svijetu i naseg uredjenja, ako je ovo drugo onda nisam u pravu i propast cu sa istim tim ljudima koji misle kao ja. Svakako, nasa je jedina opcija da nesto pokusamo napraviti, pa bilo da ispadne dobro ili lose. Najgore je sjedit i cekat da te nesto pojede.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 08 feb 2025, 10:22

admin je napisao/la:
08 feb 2025, 09:55
Ne mislim da će ljudi biti zadovoljni kad se marža u tržnom centrima smanji. Ako trošiš mjesečno 1000 km u Bingu, njegova marža koja je daleko iznad prosjeka je 80Km. Eto nek je prepolovi, uštedio si 40 KM, to nije neka razlika. Da ne kažem da većina ljudi nema 1000 km da potroši u Bingu, znaci pricamo o nekih 10-20 maraka mjesečno ili tri kutije cigara u mjesecu sto u biti svako može sam sebi uštedjeti ako želi i bez Binga i bojkota.

Da ne kažem da je i uz tu najveću maržu Bingo opet većinom jeftiniji od drugih, sto samo znaci da ima bolji poslovni model, vlastitu robnu marku, proizvodne pogone, a cijenom prati one koji mnogo gore rade jer samo preprodaju uvoznu robu.

Naš problem na žalost nije u toj velikoj marži, iako je velika, već u visokim cijenama zato sto sve sto kupujemo uvozimo, ne stimulisemo poljoprivredu ili bilo kakvu proizvodnju već je čak destimulisemo. Imamo strašno visok PDV na osnovne životne namirnice, visoke namete na rad jer finansiramo ogroman administrativni aparat… tako sa ne vjerujem u neke pomake kroz fokus na visoke marže u tržnim centrima (iako jesu visoke). Vise mi se to čini kao neka koska koja nam ke bačena da se odvrati pažnja od stvarnih problema.

Npr. Puter skoči sa 3 na 8 maraka i mi pricamo kako vlasnici prodajnih lanaca divljaju sa cijenama i bogate se a njima marža ogromnih 8%. Ako je ranije imao 1% (a nije) u te tri marke i povećao na 8% to je 3,21 Km. A ko je uzeo onih dodatnih 4,79?
Pisao sam ovdje prije par dana , kompanija u kojoj radim i poređenje kako su cijene vozila prije korone i sada duplo skočile , gume , servisi i održavanja sve skočilo 30% a mi ostavili iste cijene najma , stalnim klijentima čak i smanjili cijene . Rezultat ? Nikad jači , svake godine po dva puta dižemo plate plus bonusi , zaposlili 3 nova radnika , svima bolje uključujući i vlasnika .
Javio se i kolega @taba77 , isto potvrdio za njegovu firmu .

Poenta je ? Nas nije pravio gladan qrac , njih itekako jeste .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 08 feb 2025, 10:26

Naš problem je vlast koju boli kuratz šta god da se desi. A i zašto bi ih bolio kad on sebi digne platu sa 4200 na 5000 i niko ništa na to? I sad se raspravljaju ko je od njih sebi digao platu za 500 a ko za 600. :urnebes:

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 08 feb 2025, 10:37

Cilj bojkota po meni jeste da se ne kupuju "glupost" taj dan dva u marketu i da se na taj način pošalje poruka..marže na pojedine proizvode su ogromne, admin kad priča o puteru uzima finalnu maržu dobiti firme što mozda nije realno..mozda od tog poskupljenja od 5KM on uzme 4,jer mu je marža na tom proizvodu 70%..druga stvar,ne bojkotuju se samo marketi, bojkot bi trebao ići i klošarima koji drže ultra skupe kafiće kojima je nabavna cijena kafe skočila 20% (i to možda) a on je meni diže 30% i tu uzima dodatnih 10% na ionako ogromnu maržu koju ima..bojkot je i za pekare kojima je brašno iste/slične cijene kao prošle godine a kifla poskupila 50%,to nije normalno!
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 08 feb 2025, 10:48

sljivo je napisao/la:
08 feb 2025, 09:36
Onda, salje se poruka vlasti da nesto ucine, jer ako vide da je vecina buducih glasova za tu igru i oni ce je poceti igrati.
Vlast bi nesto morala uciniti, ali ocito ne znaju sta da ucine. Jer sa manjim prometom ide i manje prikupljenog PDV-a i manje para u budzetu. Manje para u budzetu znaci nova zaduzenja. Ako su pametni, trazit ce savjet od ekonomskih strucnjaka, a prestat ce odluke donositi, kao do sad, na ho-ruk.

sljivo je napisao/la:
Sto se tice cijena, cijene mozda i moraju biti visoke, ali marze ne moraju i ne smiju.
Marza je uvijek ista, samo se mijenja nabavna cijena.

Sta bi bilo da npr. Bingo ima marzu od 15% na mlijeko, a Amko 25%? Ko bi otisao u Amku da kupi mlijeko, kad zna da je tamo skuplje. I sto bi Amko pucao sebi u nogu sa vecom cijenom u odnosu na konkurenciju?

Slatinash_7 je napisao/la:
08 feb 2025, 10:37
marže na pojedine proizvode su ogromne, admin kad priča o puteru uzima finalnu maržu dobiti firme što mozda nije realno..mozda od tog poskupljenja od 5KM on uzme 4,jer mu je marža na tom proizvodu 70%..
70% na puteru :facepalm: :facepalm:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 08 feb 2025, 10:54

To nije ispravno. Marza se mora mjenjati. Recimo jedan proizvod je 100 KM, marza 20% ti prodas za 120 i zaradis 20 na proizvod. Ok. Skocia nabavna na 150, tebi marza 20%, ti prodas za 180, ti nisi zaradio 20 vec 30, na samo poskupljenje sirovine, sa istim uslovima rada, ti si jos gratis dobio 10. Znaci ti si zaradio gratis na poskupljenju koje s tvojim poslom nema veze. To ja govorim.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 08 feb 2025, 11:16

sljivo je napisao/la:
08 feb 2025, 10:54
To nije ispravno. Marza se mora mjenjati. Recimo jedan proizvod je 100 KM, marza 20% ti prodas za 120 i zaradis 20 na proizvod. Ok. Skocia nabavna na 150, tebi marza 20%, ti prodas za 180, ti nisi zaradio 20 vec 30, na samo poskupljenje sirovine, sa istim uslovima rada, ti si jos gratis dobio 10. Znaci ti si zaradio gratis na poskupljenju koje s tvojim poslom nema veze. To ja govorim.
Ima logike to sto pises.

Samo treba imati u vidu da na vecu zaradu placas i veci PDV, a i normalni poslodavci, kako se povecavaju cijene zivota, povecavaju i plate. Povecava im se zarada, ali se povecavaju i troskovi. Ne znam ima li neko ovdje da radi u Bingu, ali mislim da je njima zadnjih godina plata stalno povecavana.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 08 feb 2025, 11:29

Slazem se. Prica je mnogo kompleksnija od cifara 100, 20 kako sam je naveo, jer ekonomija je kompleksan proces, citav je to proces i nabavke i cuda. Ono sto kazem, a to stoji u citavoj pozadininje da skuplja roba po istoj marzi donisi tebi vise u odnosu ako se cijena ne mijenja, ne govorim o dodatnim karafekama koji sigurno od tog cenara uzmu dio. Teze je anbavit robu, pa moras kredite, pa kamate, cuda...
Pri svim krizama u historiji, narod i manji poslodavci su propadali i siromasili a veci rasli, i gutali manje. Ako si manji poslodavac, ti se isto trebas boriti za narod a ne za vece poslodavce, jer ces propasti brzo ako dozvolis vecim da narastu, i sutra, prvi bingo blizu tvije trgovine ti mozes komotno klhuc u bravu, a hoce jer vidis koliko isti u doba krize imaju zarade i jacaju, i nikad se snjima ne mozes takmiviti.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 08 feb 2025, 11:39

Nemam pojma, ja odavno bojkotujem bingo tako što ne kupujem ovo smeće iz njegove proizvodnje. A ovo kao danas bojkotujem, a jučer pokupovao sve, onda mi je takav bojkot besmislen.
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 08 feb 2025, 11:47

kraljttbvb je napisao/la:
08 feb 2025, 10:48
sljivo je napisao/la:
Onda, salje se poruka vlasti da nesto ucine, jer ako vide da je vecina buducih glasova za tu igru i oni ce je poceti igrati.
Vlast bi nesto morala uciniti, ali ocito ne znaju sta da ucine. Jer sa manjim prometom ide i manje prikupljenog PDV-a i manje para u budzetu. Manje para u budzetu znaci nova zaduzenja. Ako su pametni, trazit ce savjet od ekonomskih strucnjaka, a prestat ce odluke donositi, kao do sad, na ho-ruk.

sljivo je napisao/la:
Sto se tice cijena, cijene mozda i moraju biti visoke, ali marze ne moraju i ne smiju.
Marza je uvijek ista, samo se mijenja nabavna cijena.

Sta bi bilo da npr. Bingo ima marzu od 15% na mlijeko, a Amko 25%? Ko bi otisao u Amku da kupi mlijeko, kad zna da je tamo skuplje. I sto bi Amko pucao sebi u nogu sa vecom cijenom u odnosu na konkurenciju?

Slatinash_7 je napisao/la:
08 feb 2025, 10:37
marže na pojedine proizvode su ogromne, admin kad priča o puteru uzima finalnu maržu dobiti firme što mozda nije realno..mozda od tog poskupljenja od 5KM on uzme 4,jer mu je marža na tom proizvodu 70%..
70% na puteru :facepalm: :facepalm:
Quote 2: Evo praktičan primjer kako nije kod svih marža ista; U trgovini a.d. trade koja se nalazi 25 metara ispod posla gdje radim velika milka je do 7 KM cijene, dok je u bingu preko puta najmanje 10 KM, znači marža nikako nije ista a nabavna cijena jeste (možda čak Bingo ima i manju nabavnu cijenu tj.bilo bi logično da ima). Što ti hoće reći da bingo uzima 100% maržu na milku dok a.d. trade uzima npr 30%..Da ti pokažem još malo bolje,bingo ima neto dobit po radniku 20 hiljada KM dok a.d. trade ima 12,5 hiljada KM neto dobiti po radniku,što ti je razlika 30% u korist binga a toliko mu je znači i veća marža..Ovim bojkotom se žele osvijestiti građani o ovim i sličnim problemima sa maržama i ostalim.. Sad ako to nekome nije jasno ja ne znam stvarno..

Quote 3: fiktivno su uzeti brojevi marže da bi rekao da ako se cijena proizvoda poveća za x puta ili maraka ne znači da je dobit na tom proizvodu ostala 8% koliko je sveukupna marža trgovine na sve proizvode..ako trgovine uzimaju 20% marže na osnovne životne namirnice a 5% na neke druge (uzmi za primjer pivo koje nije nikako poskupilo od 98me godine) onda možemo slobodno reći da trgovinski lanci iskorištavaju potrebu čovjeka da jede kako bi ostvarili "neopravdano" veliki profit.. A vidjeli smo da naši najveći trgovinski lanci ostvaruju duplo veću dobit (u postotcima) od onih u evropi i svijetu,pa ti sad sračunaj kolika je realna cijena namirnice kod nas kada bi isti imao neto dobit kao jedan lidl ili tome slične prodavnice...
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 08 feb 2025, 11:50

I ovog stručnjaka za avio saobraćaj optuziše za pedofiliju :shock:
Ode ovo sve u 3 pm
Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 08 feb 2025, 12:00

MaroonBjelave je napisao/la:
08 feb 2025, 11:50
Ode ovo sve u 3 pm
Nayebao je Alen pravo , šta ti je moć medija svi sponzori mu otkazuju , gotov lik ... 30 i kusur godina karijere završeno za 10 sekundi klipa ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 08 feb 2025, 12:30

VensanKasel je napisao/la:
08 feb 2025, 12:00
MaroonBjelave je napisao/la:
08 feb 2025, 11:50
Ode ovo sve u 3 pm
Nayebao je Alen pravo , šta ti je moć medija svi sponzori mu otkazuju , gotov lik ... 30 i kusur godina karijere završeno za 10 sekundi klipa ...
Ali nevjerovatno brate. Gledaš ga, lik naočit, svaka mu koju izgovori zlatna i onda ovo. E fakat buraz koji se qurac dešava sa ovim dunjalukom...
Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ASD, Bing [Bot], mma_hz i 8 gostiju.