Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Wanderson
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Wanderson » 12 feb 2025, 13:39

19vendetta87 je napisao/la:
12 feb 2025, 13:34
Wanderson je napisao/la:
12 feb 2025, 13:32
Druze neko te debelo laze, u EU na vozila placas samo carinu za okolis tj. co2.

Razlika uvoza jednog prosjecnog auta kao sto je Golf 6 u BiH i Hrvatsku je preko 1000 eura skuplje kod nas.

Lupetate o glupostima, a veze nemate o zivotu.
Nije valjda da vozis golf 6? :kafa:
Ne vozim, ali poredim prosjecno auto kakva je vecina na nasim putevima.

Skuplja vozila EURO 6, jos ako pricamo o benzincima i hybridima razlike idu i preko 10000 eura na poreze i dadzbine.

I onda se on uhvati poreza na dobit, a sama situacija za privatnike u BiH i izlazak na druga trzista je pogubna i nemoguca.

Doprinosi u FBiH su pljacka i reket i tu se prica zavrsava, komunjarice drugu botovsku pricu mogu prodavati nekom drugom.

PopravnaToljaga
Kontakt:

Post Postao/la PopravnaToljaga » 12 feb 2025, 13:42

Wanderson je napisao/la:
12 feb 2025, 13:32
Vjeverica777 je napisao/la:
12 feb 2025, 12:52
Kako mislis enormne carine i PDV , pa ti nameti su među najnižim u Europi. Znaš li ti da je porez na uvoz automobila u Danskoj 100 % . O čemu pričaš covjece danima , pa zbog niskih carina i PDV-a nije isplativo posaditi ni krumpir,lubenice, šljive , ni jabuke jer je gazdama isplativije uvesti svo to voće i povrće. U kojoj zemlji još ima da se auto registrira na firmu pa se u njega toči gorivo i voza u privatne svrhe. Pa sve vam je dozvoljeno
Druze neko te debelo laze, u EU na vozila placas samo carinu za okolis tj. co2.

Razlika uvoza jednog prosjecnog auta kao sto je Golf 6 u BiH i Hrvatsku je preko 1000 eura skuplje kod nas.

Lupetate o glupostima, a veze nemate o zivotu.
Ovo bi trebalo je da istina, unutar EU nema carina

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 feb 2025, 13:58

slika
Uvoz vozila iz SAD-a u Švabiju.

Znači carina 10% plus porez na promet pri uvozu 19%.

Unutar Europske unije nema carina na uvoz vozila između zemalja članica, dok se na vozila koja nisu porijeklom iz EU prilikom uvoza primjenjuju carina i ovaj porez.

I ne možete ovdje poredit carine Hrvatske i BiH, jer je Hrvatska tek ulaskom u EU uskladila carinsku politiku sa onom EU (msm Zakonom o carinskoj tarifi). Dok s druge strane, znamo ko je godinama kočio napredak BiH na tom putu.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 12 feb 2025, 14:32

Wanderson je napisao/la:
12 feb 2025, 13:35
sve ostalo su vozila do 200,250 hiljada KM.
Jadnici, evo daj mi broj racuna donirat cu im da imaju do prvog.

A i ti, osim sto si bot, si i mrtvi bukvalac jbte :rol:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 12 feb 2025, 14:38

harden je napisao/la:
12 feb 2025, 14:32
Wanderson je napisao/la:

Neko ko radi preko deset godina uspjesno, nije mu nista kupit auto od 200 hiljada KM.

Samo sto je ovdje haman zabranjeno voziti dobro auto, nego zaradu treba dati radnicima.

Sigurno su ti radnici bili ziranti gazdi kad je uzimao kredite da pokrene biznis i prevaziđe probleme.

SetoKaiba
Kontakt:

Post Postao/la SetoKaiba » 12 feb 2025, 14:42

Je li moguće da ovog ljubitelja šupka modnog mačka iz srebrenika (namjerno malim slovom) još uvijek admin nije otjerao s foruma? Ako je ono što je leo radio botovanje, ovo je botovanje na kub.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 12 feb 2025, 14:53

Wanderson je napisao/la:
12 feb 2025, 14:38
harden je napisao/la:
Wanderson je napisao/la:

Neko ko radi preko deset godina uspjesno, nije mu nista kupit auto od 200 hiljada KM.

Samo sto je ovdje haman zabranjeno voziti dobro auto, nego zaradu treba dati radnicima.

Sigurno su ti radnici bili ziranti gazdi kad je uzimao kredite da pokrene biznis i prevaziđe probleme.
jest zabranjeno, kriminal je onda prikazivati platu od 600 a davati jos toliko u koverte a pri tome vozis auto od 200k
ko prikazuje sve i radnici zadovoljni dabogda imao i auto od miliona i vozio ga

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 12 feb 2025, 14:57

Wanderson je napisao/la:

Jest zabranjeno voziti auto od 200k kad ga steknes ilegalno, krades od drzave i jos svog radnika yebes max. Vozis auto od 200k a dajes mu platu u koverti.

Al sta ja tebi pricam botino jedna, ti stida nemas a za obraz si cuo u pricama
relativizam je napisao/la:
12 feb 2025, 14:53
ko prikazuje sve i radnici zadovoljni dabogda imao i auto od miliona i vozio ga
:clap:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 12 feb 2025, 15:04

Ovaj jos kmeci. Admine vrati Lea, a ovaj nek leti. Podnosljiviji je bio radnik iz velikog hotela. :yawn:

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 12 feb 2025, 15:06

Svako kupljeno vozilo od preko 30 hiljada KM, auto kuca je duzna prijaviti poreznoj inace su kazne visoke ukoliko se pokusa sakriti.
Vi o tome pojma nemate, a zelite pametovati.

Svako ko vozi ta skupa auta je procesljan od porezne.
Znaci da ta vozila nisu steknuta ilegalno, da jesu bila bi oduzeta.

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 12 feb 2025, 15:19

Porez na dobit ne vrijedi ni spominjati da je u BiH najniži, a porez na dividendu uopće nemamo ....jedina država u Europi. Mi smo ovdje porezni raj

Wanderson
Kontakt:

Post Postao/la Wanderson » 12 feb 2025, 15:22

12 feb 2025, 15:19
Porez na dobit ne vrijedi ni spominjati da je u BiH najniži, a porez na dividendu uopće nemamo ....jedina država u Europi. Mi smo ovdje porezni raj
EU trziste 450 miliona ljudi, porezne olaksice, milijarde subvencija itd.

I BiH s najvecim nametima u Istocnoj Evropi, sa nenormalno visokim uvoznim dadzbinama, trziste od 2mil ljudi spasava stanovnike porezom na dobit i dividendama :rol:

Evropa hrli u ovaj porezni raj.
Neki dan Lidl dobili. :rol:

Vjeverica777
Kontakt:

Post Postao/la Vjeverica777 » 12 feb 2025, 15:26

Wanderson je napisao/la:
12 feb 2025, 15:22
12 feb 2025, 15:19
EU trziste 450 miliona ljudi, porezne olaksice, milijarde subvencija itd.

I BiH s najvecim nametima u Istocnoj Evropi, sa nenormalno visokim uvoznim dadzbinama, trziste od 2mil ljudi spasava stanovnike porezom na dobit i dividendama :rol:

Evropa hrli u ovaj porezni raj.
Neki dan Lidl dobili. :rol:
Kako mislis sa smanjenim uvoznim dazbinama održati recimo poljoprivredne proizvođače, drvnu industriju , obradu kamena. Pa zbog niskih uvoznih dazbina domaćim ljudima sw ne isplati ni poljoprivreda ni proizvodnja , zašto ne bi povećali uvozne dazbine pa zaštititi domaću proizvodnju

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 12 feb 2025, 15:38

Mogli je napisao/la:
12 feb 2025, 15:04
Ovaj jos kmeci. Admine vrati Lea, a ovaj nek leti. Podnosljiviji je bio radnik iz velikog hotela. :yawn:
Customer support je on bio
a po zanimanju pravnik.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 12 feb 2025, 15:42

12 feb 2025, 15:26

Kako mislis sa smanjenim uvoznim dazbinama održati recimo poljoprivredne proizvođače, drvnu industriju , obradu kamena. Pa zbog niskih uvoznih dazbina domaćim ljudima sw ne isplati ni poljoprivreda ni proizvodnja , zašto ne bi povećali uvozne dazbine pa zaštititi domaću proizvodnju
Ne možemo povećati uvozne dadžbine, jer smo dužni uskladiti svoje carinske tarife i trgovinsku politiku sa onom EU. Imaš izvještaje EU Kimisije za BiH pa pročitaj.
To će u konačnici biti slobodna trgovina.

Poljoprivreda se štiti na drugi način, npr. ulaganjem u struku, tehnologije, skladišne i proizvodne kapacitete te planskim potporama.

Nismo nekakva velesila da možemo kalkulisati i postavljati ultimatume, uvoditi dodatna ograničenja i šta već.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

coelho41
Kontakt:

Post Postao/la coelho41 » 12 feb 2025, 16:08

Upoznao sam mnogo lokalnih gazdi konkretno u TK i svi imaju jedan zajednicki cilj, a to je na sto manje ilegalan nacini izbjeci placanje sto vise poreza.

Do tog cilja se dolazi na razlicite nacine, a svi ukljucuju moralno neprihvaljitve poteze u koje spada davanje plate na kovertu, izbjegavanje fiskalizacije usluga, kupovina privatnog auta na firmu itd.

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 12 feb 2025, 16:50

Mocvara1991 je napisao/la:
12 feb 2025, 13:37
Moze jedno pitanje :)

Zivim u Austriji i ako kupim auto u Njemackoj koja je procedura uvoza u AT i koliko imam obaveza na njega?
Di budes u AT?

procedura je ova, kad uzmes auto, prvo sebi uzmes one Zoll tablice u DE, onda put AT.

Ako je auto noviji, moguce da ne trebas da pravis TÜV ilitiga Pickerl (Anmeldegutachten). To je prvi korak, drugi je da odes kod importera te marke automobila (Pappas a Mercedese, Porsche za VW,Audi itd), tu trebas sebi izvaditi austrijski Typenschein (traje do 7 dana otpr), i zadnji korak je racunjane Nove, to sebi moras napraviti termin u Fianzamtu tvoje pokrajine i onda ti tamo izracunaju tu novu, kod njih platis i onda mozes auto na AT tablice prijaviti.

Nadam se da sam ti mogao docarati, sta te ocekiva...

Mocvara1991
Kontakt:

Post Postao/la Mocvara1991 » 12 feb 2025, 18:14

bavariapivo je napisao/la:
12 feb 2025, 16:50
Mocvara1991 je napisao/la:
12 feb 2025, 13:37
Moze jedno pitanje :)

Zivim u Austriji i ako kupim auto u Njemackoj koja je procedura uvoza u AT i koliko imam obaveza na njega?
Di budes u AT?

procedura je ova, kad uzmes auto, prvo sebi uzmes one Zoll tablice u DE, onda put AT.

Ako je auto noviji, moguce da ne trebas da pravis TÜV ilitiga Pickerl (Anmeldegutachten). To je prvi korak, drugi je da odes kod importera te marke automobila (Pappas a Mercedese, Porsche za VW,Audi itd), tu trebas sebi izvaditi austrijski Typenschein (traje do 7 dana otpr), i zadnji korak je racunjane Nove, to sebi moras napraviti termin u Fianzamtu tvoje pokrajine i onda ti tamo izracunaju tu novu, kod njih platis i onda mozes auto na AT tablice prijaviti.

Nadam se da sam ti mogao docarati, sta te ocekiva...
Hvala ti. Neko mi rece da je procentualno oko 5 % od vrijednosti auta... U Vorarlbergu, Dornbirn. Pozdrav drug.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 12 feb 2025, 18:28

Wanderson je napisao/la:
harden je napisao/la:
Wanderson je napisao/la:

Naravno da svaka firma treba i prije svega moralno je da dijeli dobit sa uposlenicima, na kraju dana oni su ti koji mu donose zaradu. Ko mu je isplatio kredit ako nisu radnici?

Dakle, dobrog i odgovornog radnika treba prepoznati i cijeniti, sačuvati, ispoštovati. Naravno da nije pošteno da vlasnik uzima milione dok su radnici na minimalcu i zbog toga je u ovoj državi i sve manje kvalitetnih i mladih ljudi zato što ih niko ne prepoznaje od bahatih poslodavaca.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.