Mi smo generacija

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Dok god se poslodavci "namiruju" i "preyebavaju" preko leđa radnika - znači da ih boli ćošak za iste.irfo je napisao/la: ↑17 feb 2025, 13:31Jesul to smanjili prihode poslodavcima pa je problem sto se ne isplacuje topli obrok?
Tako ti je u cijelom svijetu, nije samo kod nas. Svaki poslodavac ide tamo gdje je jeftinija radna snaga, jer ce na taj nacin vise zaraditi.
Svi si tačno napisao, od riječi do riječi. Boldirano pogotovo.chily-rz je napisao/la: ↑17 feb 2025, 14:57Poslodavce libo taki za radnika, čast izuzecima, svaki će gledati da radnika iskoristi što više a plati što manje, to je način na koji funkcionira privreda ovdje.
S druge strane imaš isto tako državu koja ne mari za privredni sektor i radnike, godinama ovdje ljudi idu trbuhom za kruhom zato što su ovdje degradirani kao radnici i tu snose odgovornost podjednako vlast i poslodavac.
Vlast bi trebala napraviti ambijent u kojem će privući normalne investitore a uz to i maksimalno kontrolisati poslovanje istih i prava radnika unutar firme.
Ja znam više primjera stranih "poslodavaca" kod nas u BiH gdje daju iznad prosjeka plate našim ljudima, daju bonuse kao nečije plate i slično. Ne gledaju baš svi samo da jašu i da što manje plate radnike a, uz to, uredno sve obaveze plaćaju državi (što je normalno jel).kraljttbvb je napisao/la: ↑17 feb 2025, 16:18Tako ti je u cijelom svijetu, nije samo kod nas. Svaki poslodavac ide tamo gdje je jeftinija radna snaga, jer ce na taj nacin vise zaraditi.
Nije npr. Nike otisao u Indoneziju i Banglades i otvorio firme za proizvodnju patika da bi pogurali te siromasne drzave, nego sto su tamo jeftiniji resursi i jer mu tamo ljudi rade za 10-ak dolara dnevno, a u SAD-u mora dati dnevnicu od 100 $.
Poenta je da su poslodavci bahati koliko im vlast dopusti dok je vlast bahata koliko joj društvo dopusti i to je neka uzajamna veza.Centre forward je napisao/la: ↑17 feb 2025, 17:53Treba razgraničiti neke stvari. Nijedno društvo se nije usrećilo i obogatilo:
1) Ako Privredom smatra pečenjare, teretane, frizerske salone, kafiće, pekare i ono najgore, prodavnice TUDJE robe
2) Na stranim investicijama.
Investicije i pomoć nisu isti pojmovi.
Ima li igdje inspekcije da sracuna koliko minimalno radnika moras imati da bi mogao imati dragstor?PopravnaToljaga je napisao/la: ↑17 feb 2025, 22:13Ludost danas i jučer u Tropicu Lukavica ,nemaš parking za bicikl. Maestralan potez menagmenta Tropica , na ispravan način su se popišali po neradnoj nedjelji.
Pisao sam X puta, svaki peti vozač tek poznaje pravila kružnog toka. Katastrofa smo u saobraćaju generalno.VensanKasel je napisao/la: ↑18 feb 2025, 09:15Sinoć mi je drug koji je inače instruktor imao saobraćajnu nesreću na kružnom toku , on je vozio Q5 .
Ovaj lik što je vozio Octaviju bio ubjeđen da on nije kriv , nije htio da urade evropski zapisnik i da potpiše krivicu .
![]()
VensanKasel je napisao/la: ↑18 feb 2025, 09:15Sinoć mi je drug koji je inače instruktor imao saobraćajnu nesreću na kružnom toku , on je vozio Q5 .
Ovaj lik što je vozio Octaviju bio ubjeđen da on nije kriv , nije htio da urade evropski zapisnik i da potpiše krivicu .
![]()
Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1, JayCatwright i 10 gostiju.