Bitcoin i crypto svijet

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

alemsa
Kontakt:

Re: Bitcoin i crypto svijet

Post Postao/la alemsa » 06 mar 2025, 20:02

Sheyi je napisao/la:
06 mar 2025, 19:09
Ma dzaba ja ulozio u s&p etfove sjecam se ponedjeljak bio, odmah u utorak pad krenuo i ne misli iugleda stati :lolno:
Nisi dzaba, te pare zaboravi i samo stavljaj ili napravi automatski da ulaze. Vratit ce se, tu nemas zime + dividends a i uzmi u obzir da je sad 2 godine zaredom ('23, '24) return bio preko 20% (23% je tacan broj cini mi se), s toga je normalno da mozda ova godina bude 5 ili 6%.

Ja s&p i po 3-4 mjeseca ne gledam uopste, iznenadim se svaki put :rol:

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 06 mar 2025, 20:08

harden je napisao/la:
06 mar 2025, 19:11
A ne razumijem sto bi ti ovo moralo biti da bi bilo dobro za trejdati? Kad koristis leverage a i prop firme isto ti je, 0.5% move moze donijeti isto $ ko i 10% move.
Ne razumijem.
Kako 0.5% može donijeti isto kao i 10%?
Ja znam jedini način. npr.XRP, evo ga on ti tu oscilira između 2.3 i 3.3. ako ga kupiš na 2.3 i prodaš na 2.8 znači zaradio si 20%.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 06 mar 2025, 20:39

Sheyi je napisao/la:
06 mar 2025, 19:09
Ma dzaba ja ulozio u s&p etfove sjecam se ponedjeljak bio, odmah u utorak pad krenuo i ne misli iugleda stati :lolno:
Ja od 2006 ulazem preko retirement portofolia. To ovdje u americi radim preko firme.
Od tad pa do sad su tri godine bile negativne. 2007-2008 je bilo jako lose neki 40% u minusu bilo, za vrijeme Busha. Onda jednom kod Obame bilo neki - 3-5%, onda poslije korone i ovaj rat u Ukrajini oko -10 do -15%. Dosta metala su proizvodoli pa se dosta poremetilo.
Misilio sam da ce ove godine biti ok, al kako je krenulo sa ovim tarifim nece biti dobro. Ljudi poceli veci gubiti poslove. Ja radim sad dosta sa pumpama, ventilima, raznim senosirima i djelovima. Sad su vec cijene poceli ici gore. Nece izaci na dobro. Ja planiram sav novac staviti na fixed, to je neki 2-3% profita.
Evo prosle godine i zadnji mjesac dana je krenulo dole

slika
Zadnja izmjena: soko, dana/u 06 mar 2025, 23:55, ukupno mijenjano 1 put.

baboedindzeko09
Kontakt:

Post Postao/la baboedindzeko09 » 06 mar 2025, 20:47

Huske je napisao/la:
06 mar 2025, 20:08
harden je napisao/la:
A ne razumijem sto bi ti ovo moralo biti da bi bilo dobro za trejdati? Kad koristis leverage a i prop firme isto ti je, 0.5% move moze donijeti isto $ ko i 10% move.
Ne razumijem.
Ja znam jedini način. npr.XRP, evo ga on ti tu oscilira između 2.3 i 3.3. ako ga kupiš na 2.3 i prodaš na 2.8 znači zaradio si 20%.
To što ti spominješ i govoriš je investiranje. Kupiš primjera radi, 100 XRP po cijeni od 2$ po jednom, što znači da imaš 100XRP i ako on naraste na 3$ (po jednom), ti si zaradio 100$.

On ti govori za trejdanje, gdje se ti, kako da ti najlakše objasnim, kladiš hoće li cijena XRP ići gore ili dole. Cijena može skočiti za samo 0.20 ili spasti za 0.20 a ti možeš recimo zaraditi 5000$ na tom skoku ili padu.

Proguglaj malo da najlakše skontaš razliku(e) između te dvije stvari, pošto vidim da ti je ovo novo sve uopšteno.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 06 mar 2025, 21:19

Ma ne znam ništa, i nemam vremena čini mi se, komplikovana tema.
Mogu ubaciti u investiranje i to je max mog shvatanja.

ACX je popravio stranicu, sada je tu samo ono što treba biti, brzo i jednostavno, praktičnost čista 10.

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 06 mar 2025, 21:49

Huske je napisao/la:
06 mar 2025, 20:08
harden je napisao/la:
Ne razumijem.
Futures trading, leverage.

To o cemu ti govoris je spot trading. Pogledaj sliku ispod, ovo je bio move od 13.7%, moj leverage 10X za ovaj trejd i imam profit kao da je coin skocio 137%.

slika
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 06 mar 2025, 22:19

@alem @soko

Hvala na odgovorima, najvise me to zeza sto non stop ulazim i gledam, vjerovatno su svi tako radili na pocetku, ali cu vjerujem polako zanemariti aplikaciju, napravio sam neko mjesecno ulaganje 400 eura, po 100 eura na svakom, pa vidjecemo. Nekad pomislim da sam baksuz i da ce sve pasti zbog mene :lolno:

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 06 mar 2025, 22:21

Sheyi je napisao/la:
06 mar 2025, 22:19
@alem @soko

Hvala na odgovorima, najvise me to zeza sto non stop ulazim i gledam, vjerovatno su svi tako radili na pocetku, ali cu vjerujem polako zanemariti aplikaciju, napravio sam neko mjesecno ulaganje 400 eura, po 100 eura na svakom, pa vidjecemo. Nekad pomislim da sam baksuz i da ce sve pasti zbog mene :lolno:
Ako ti previse utice na psihu znaci da si overexposed i da si ulozio pare koje ne mozes prisutiti da ih izgubis.
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 06 mar 2025, 23:18

harden je napisao/la:
06 mar 2025, 22:21
Sheyi je napisao/la:
@alem @soko

Ako ti previse utice na psihu znaci da si overexposed i da si ulozio pare koje ne mozes prisutiti da ih izgubis.
A ne mora znaciti burazeru, licno crypto malo cesce gledam jer je crypto kocka, roulette. Dok s&p sta cu gledati kad znam da tu nema rizika i da je dugorocno. Plus coj'k tek poceo pa mu je zanimljivo da vidi zeleno, a crveno ga zeza :mrgreen:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 06 mar 2025, 23:42

Sheyi je napisao/la:
@alem @soko

Tako ako nastavis (100 eura sedmicno), ti je za 20 godina 250k eura a ulozio si svojih para 100k. Pretpostavljajuci da ce ti prosjek return-a biti oko 8%. Znaci na te pare zaboravi, nek stoje i rastu.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 06 mar 2025, 23:47

A za 30 godina ti je 670k eura a ulozio si svojih para 167k. Ne znam koliko ti je godina ali neces morati brinuti o penziji :mrgreen: Dapace mozda budes jedan od onih starijih likova sto u corvette vozaju ckapi od 25 godina :urnebes:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 07 mar 2025, 00:07

Sheyi je napisao/la:
@alem @soko

Jes ti nesto pricao da bi za Ameriku nek dan? Ovdje vecina firma ti daju dio beneficije da plate firmama poput fidelity ili empower da barataju sa tim. Plus daju kao matching, zavise od firme, moja stavlja 5% od moje plate extra za mene plus sto ja stavim max koliko IRS dopusta, ne placa se porez na taj novac sto ulozis u tom trenutku. Al ne mozes dirati novac do 59 godina. Poslije placas manje poreza, jer si u drugom tax bracket.
Sigurno i europi moras placati porez na profit barem.

SWOT
Kontakt:

Post Postao/la SWOT » 07 mar 2025, 00:34

ubipara je napisao/la:
06 mar 2025, 13:48
SWOT je napisao/la:
06 mar 2025, 11:42
ubipara je napisao/la:
06 mar 2025, 08:55
Ko god ulazi u crypto da zaradi brzu lovu nazalost ce izgubiti sve pare jer da bi bio u cryptu moras biti jako strpljiv i poznavati market jer suocavat ce te se sa raznim malipulacijama marketa. Najbezbolnije nacin ulaganja u kripto je da ulozite pare kada cijena pada i da DCA kada pada jos vise, naravno da ulazete u projekte koji imaju neku svrhu i u koje vjerujete a ne u fartcoins :mrgreen: Crypto je igra — igrac protiv igraca bukvalno gdje veliki igraci manipulisu marketom i tako unose nemir manjim igracima gdje ih tjeraju da prodaju svoje cöinse za malu cijenu i da izgube pare. Crypto je jos uvijek neregulisan i nazalost citav Mc mu je jako mali tako da sa par biliona moze se izmanipulisati citav sistem dok recimo sama Nvidia vrijedi kao citav crypto market.

Moj savjet vam je da kupujete sada kada su cijene pale i ulazete u projekte u koje vjerujete ako market bude jos vise padao da dca jer znajte da je to samo manipulacija marketa gdje veliki zele da se rijese malih i da uzmu vase pare. Kupite i hodlajte
Tako nekako, moj savjet je da se sakupi najmanje 5-6 hiljada eura, bez trejdanja, izaberes jedan projekat koji ima smisla, stavis sve te pare na taj jedan crypto i vratis se za 60 mjeseci da vidis sta ima i kako stoje stvari. U HODL-u je tajna uspjeha, ali moras imat srece sa izborom valute :D
Ne bi se slozio, tih 5-6 hiljada eura ja bi raspodjelio u 5-6 obecavajucih projekata i pratio bi market ali ne bi dirao portfolio jer ti je potrebno ”samo” da ti projekti u koje si ulozio x10 i pretvoris 5-6k u 50-60k i to se moze uraditi za godini dana bukvalno pogotovo kada je bull run. Bit ce mnogo teze poslije kada vrijednost pocne rasti pa kada se postane sebican niko nece htjeti prodati a onda cemo uci u bear market i citava zarada ce propasti. Nije to bas kupi i hodlaj 5 godina 😂

Btw. Sutra ce biti veliki dan za crypto.
Po mojoj logici lakse je pogodit tiket sa jednim parom na kladionici nego tiket sa 6 parova... ja kad god sam trejdovao gubio sam pare, vrijeme i zivce... a kad sam stavio sve na jedno i hodlao, onda je bilo pomaka... premali su 5-6 hiljade eura novci za ozbiljan portfolio, al kad koncentrises sva ta sredstva na pravu valutu, pomijesas to sa strpljenjem, onda ces prije dobit nesto nego sa trejdanjem... jedino ako zelis kocku sa tokenima, onda sretno

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 07 mar 2025, 22:30

soko je napisao/la:
07 mar 2025, 00:07
Sheyi je napisao/la:
@alem @soko

Jes ti nesto pricao da bi za Ameriku nek dan? Ovdje vecina firma ti daju dio beneficije da plate firmama poput fidelity ili empower da barataju sa tim. Plus daju kao matching, zavise od firme, moja stavlja 5% od moje plate extra za mene plus sto ja stavim max koliko IRS dopusta, ne placa se porez na taj novac sto ulozis u tom trenutku. Al ne mozes dirati novac do 59 godina. Poslije placas manje poreza, jer si u drugom tax bracket.
Jesam, onako me interesovalo ako zagusti u Evropi da li bi se gdje mogli u Americi skrasiti, znam ove gradove gdje ima nasih, ali me zanimaju jos neke destinacije, posto imam vec kreiranu porodicu, uskoro mashAllah i drugo dijete na putu, kao i njemacki pasos, a ne da mi se prozivljavati opet jedan rat i sve to sto ta sranja donose. Ima nas sa par kucnih prijatelja koji gledaju Amerilu kao potencijalno novu destinaciju.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 08 mar 2025, 22:00

Sheyi je napisao/la:
07 mar 2025, 22:30
soko je napisao/la:
07 mar 2025, 00:07
Sheyi je napisao/la:
@alem @soko

Jesam, onako me interesovalo ako zagusti u Evropi da li bi se gdje mogli u Americi skrasiti, znam ove gradove gdje ima nasih, ali me zanimaju jos neke destinacije, posto imam vec kreiranu porodicu, uskoro mashAllah i drugo dijete na putu, kao i njemacki pasos, a ne da mi se prozivljavati opet jedan rat i sve to sto ta sranja donose. Ima nas sa par kucnih prijatelja koji gledaju Amerilu kao potencijalno novu destinaciju.
Cestitam! Imas li familije ili prijatelja ovdje? Uvjek je lakse kad imas nekog blizeg. Malo je zeznuto ovdje kad imas malu djecu a ne znas nikog. Kod mene u minesoti npr kindergarten je djaba, obrok isto tako.
Jes ti ono na ICU, to se uvjek trazi. Dobre plate, siguran posao.

Huske
Kontakt:

Post Postao/la Huske » 10 mar 2025, 11:45

Kad ovaj pad prestaje, kada kreće zeleno?
Treba investirati, ali od ovog čini mi se sad nema prilike.
Najgore što može biti da je prošla godina bila previše dobra i high, a ova služi za konsolidaciju. :?

Čim sam ja u ovo ušao, odmah je krenulo naopako, da kupim apple sutra bi propao. :mrgreen:

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 10 mar 2025, 16:12

Joj citam ovo sta pisete, ja razmisljao da pocnem ulagati i skontam da moram previse nauciti da bi to bilo na nivou, da ne bacam pare. Nakav bonus imali, pa reko ajde mogo sam to bacit u opticaj, na kraju ipak rezervisem Grcku 2 Sedmice, drug isti novac ulozio, evo ga osjedio u par sedmica :bow:
GGMU

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 10 mar 2025, 18:23

BaiMai je napisao/la:
10 mar 2025, 16:12
Joj citam ovo sta pisete, ja razmisljao da pocnem ulagati i skontam da moram previse nauciti da bi to bilo na nivou, da ne bacam pare. Nakav bonus imali, pa reko ajde mogo sam to bacit u opticaj, na kraju ipak rezervisem Grcku 2 Sedmice, drug isti novac ulozio, evo ga osjedio u par sedmica :bow:
Iz mog nekog zivotnog iskustva, nemoj bacati pare na gluposti. I ovo npr ako se ne razumijes a vjeruj mi vecina ljudi se ne razumije. Za nas prosjecne ljude, gledaj da nemas dugove, pa onda tek investiranje.

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 10 mar 2025, 18:30

soko je napisao/la:
10 mar 2025, 18:23
BaiMai je napisao/la:
10 mar 2025, 16:12
Iz mog nekog zivotnog iskustva, nemoj bacati pare na gluposti. I ovo npr ako se ne razumijes a vjeruj mi vecina ljudi se ne razumije. Za nas prosjecne ljude, gledaj da nemas dugove, pa onda tek investiranje.
Ma naravno, nego zanimljivo mi je bilo i poceo sam kao da malo citam oko toga i shvatim, da ja nemam ni vremena a ni volje da se oko toga edukujem, pa sam eto neko putovanje izabrao. Meni je top ko ovo zna i radi to hladne glave, svaka cast, ali vecina to nije i zalijece se bezveze. Treba nekad i bit iskren prema sebi i reci da nesta nije za tebe( ne znas). To te mnogo puta spasi kojekavih gresaka.
GGMU

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 18 mar 2025, 12:51

Hoce i Aca Lukas da pokrene svoj coin :lolno:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: sarajevskiMarlboro i 6 gostiju.