Ja govorim o društvenim mrežama kao takvima i njihovoj štetnosti i štetnosti pretjeranog korištenja mobitela i ekrana općenito, a ti možeš Bubu i svu drugu muziku slušati i bez njih, što raznovrsnije to bolje, a ne da sa 10 ili 11 godina znaju te tiktokere i jaline tekstove a nisu lektire pročitali.alemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:04Nasa furka je bila drugacija, ti si zivio drugi svijet kao i tvoj otac sto je odrasto drugacije od tebe. Naravno da treba imati kontrolu, ovo sto je @jabroni napisao se slazem. Ali evo zabranit ces mu da slusa Bubu, sta mislis da nece cuti/slusati s nekim u skoli? Koliko si ti stvari radio mimo znanja roditelja?rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑10 mar 2025, 14:58Pa formirat će se ličnost djeteta bez problema i bez tolike upotrebe društvenih mreža i mobitela , kao što smo i mi naše formirali. Po tome ako svi u društvu puše travu treba i to dijete, da ga ne zezaju.alemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 14:51
Istina, ali ima sve svoje efekte. Ako ga svjesno cinis mimo raje dobra je sansa da ce biti izlozen ofiranju, a samim tim ce se pocet sklanjati od ljudi. Djeca su takva, zivjeli smo svi taj period zivota, brico te lose osisa, zaje.bavaju te ha ya jebte. Mora i dijete formirati svoju licnost
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
- kraljttbvb
- Kontakt:
Napisao si da si prvih 10 godina uspio u tome da djeci ne dajes mobitel, sto znaci da ti najstarije dijete ima 10 godina kao i kod mene malac. Dijete sa 10 godina ide u 4./5. razred i još ga uci učitelj/učiteljica i nema više od 4 časa dnevno.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:03Pa vidi, nisam ja nametnuo svoj stav kao temu o kojoj se mora pričati, nego je meni nametnuto da moram objašnjavati zašto sad odjednom nije bitno da se ide u školu iako sam ja deset godina pričao da je to najbitnija stvar na svijetu.kraljttbvb je napisao/la: ↑10 mar 2025, 14:47Ne kontam koji je fazon vrijeđati ljude koji su vjernici![]()
Ono vjera te ne interesuje, zaobiđes temu i sve ok, a ti hinjski pišeš o "ne pijenju vode dok ne padne mrak"![]()
Onda se nadjes u situaciji da te pitaju kako i zašto i da te pitaju kako će im to sto ne idu u školu koristiti u životu. Šta su to oni dobili time sto je čas 30 minuta umjesto 45 i ko je to odredio i zbog čega.
Ne mislim da sam ikog uvrijedio ičim sto sam napisao, ako jesam, sigurno nisam imao namjeru. Ne pokušavam ja nekom nametnuti svoje mišljenje ali zadržavam pravo da svoje mišljenje prenesem svojoj djeci. Mislim da smo ipak svi ovdje za tu opciju a ne za iranski model.
Kod mene malac svaki dan ima samo 4 časa, nastava mu počinje u 13.05, a iz škole izlazi u 16.40.
Iftar je u 17.50, znaci jedan sat i 10 minuta nakon kraja nastave.
Znaci nema potrebe da im se skraćuju časovi, jer im nastava završava vise od sat vremena prije iftara.
Nešto mi se u tvojoj priči ne poklapa. Skraćuju ti djeci casove, iako djeca kad nije ramazan dodju kuci bar pola sata prije iftara (reci ćemo da ti treba 40 minuta dok ih iz škole dovezes do kuce).
Plus ova priča kako te djeca pitaju što im zle čike skraćuju casove i kako će im koristiti to što krace idu u skolu

Izvini jarane, ali ti bacas šuplju momacki i ništa ti se u priči ne slaže...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Imam dvoje, curicu i djecaka, dobiju cratene da gledaju, igirce, svaki dan imaju na igrice pravo sat vremena, stim da se supruga i ja ponudimo da se igramo, covjece ne ljuti se, uno itd. Setnje, parkovi, sve sto ide uz to. Sta mislite sta im je draze?
Apsolutno sam prekinuo svaki kontakt sa ostalim roditeljima gdje je djete vise na telefonu/tabletu, nego li sa svojim ukucanima, jer su ta djeca raspustena. Sto gore neko napisa ne moze da jede bez telefona. Uzasna ponasanja, sad kad moje djete to gleda pomisli da je to uredu, pa nama treba 6 mjeseci da objasnis svojim da je ipak to ne ispravno. Zato prevencija je majka.
Danasnjim roditeljima je njihov rahatluk vazniji od djeteta, sto je zalosno.
Apsolutno sam prekinuo svaki kontakt sa ostalim roditeljima gdje je djete vise na telefonu/tabletu, nego li sa svojim ukucanima, jer su ta djeca raspustena. Sto gore neko napisa ne moze da jede bez telefona. Uzasna ponasanja, sad kad moje djete to gleda pomisli da je to uredu, pa nama treba 6 mjeseci da objasnis svojim da je ipak to ne ispravno. Zato prevencija je majka.
GGMU
Mislim da je kompletna priča povezana sa lijenošću.
Naravno da je najlakše gurnuti telefon bebi i hipnotisati je da samo otvara usta dok ti ubacujes redom kasikom. Ili staviti telefon pred dijete i miran si. Pa nismo ni mi ludi, ko da nisam skontao da to rješava sve moje probleme…
Ali dodje to na naplatu.
Isto je i sa ovim skraćenim časovima. To je jednostavno najlakše rjesenje. Prvo, priklonis se većini. Drugo, manjina je svakako donja i kad bi htjeli šta reci, ne smiju u vjeru dirati. Treće, djeca će biti sretna. Četvrto, nastavnici će biti sretni sto manje rade. Na kraju i najbitnije, naravno da je lakše postiti do 17.20, nego samo se omrsiti na času, pa iftariti tek sat vremena kasnije. to je čista linija manjeg otpora. Nisam stvarno znalac, ali vjerujem da je Ramazan kao mjesec odricanja zamišljen tako da ga ispostite uz sve redovne obaveze, a ne da prespavaš dan da ti sto lakše prodje. Da postiš po japanskom vremenu jer si eto ti pametan.
A i to će doći na naplatu isto kao i mobitel, kad nam djeca koja su svake godine imali rupu u obrazovanju od mjesec dana dodju da vode državu.
Naravno da je najlakše gurnuti telefon bebi i hipnotisati je da samo otvara usta dok ti ubacujes redom kasikom. Ili staviti telefon pred dijete i miran si. Pa nismo ni mi ludi, ko da nisam skontao da to rješava sve moje probleme…
Ali dodje to na naplatu.
Isto je i sa ovim skraćenim časovima. To je jednostavno najlakše rjesenje. Prvo, priklonis se većini. Drugo, manjina je svakako donja i kad bi htjeli šta reci, ne smiju u vjeru dirati. Treće, djeca će biti sretna. Četvrto, nastavnici će biti sretni sto manje rade. Na kraju i najbitnije, naravno da je lakše postiti do 17.20, nego samo se omrsiti na času, pa iftariti tek sat vremena kasnije. to je čista linija manjeg otpora. Nisam stvarno znalac, ali vjerujem da je Ramazan kao mjesec odricanja zamišljen tako da ga ispostite uz sve redovne obaveze, a ne da prespavaš dan da ti sto lakše prodje. Da postiš po japanskom vremenu jer si eto ti pametan.
A i to će doći na naplatu isto kao i mobitel, kad nam djeca koja su svake godine imali rupu u obrazovanju od mjesec dana dodju da vode državu.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Ofiranje i bullying nije uopšte isto, to ti kao psiholog kažem, koji radi sa djecom već 12 godina, i to djecom i žrtvama a i onima koji su počinioci krivičnih djela.alemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:21Isto tako djeca koja su izlozena ofiranju (bullying), imaju daleko veci stepen samoubistva, da budu antidrustveni i da pocine neku ludoriju tipa pobiju random ljude u trznom centru.Asteriks je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:08Proces socijalizacije, koji počinje unutar porodice, nastavlja se kroz obrazovni sistem, vršnjačke grupe i širu društvenu sredinu. Ovi faktori, u međusobnoj interakciji, stvaraju jedinstvenu kombinaciju koja oblikuje osobine i ponašanje pojedinca.OldTownDistrict je napisao/la: ↑10 mar 2025, 14:56
Nema veze brico i to vrijeme sa ovim danas. Kontrola mora postojati to je fakat ostalo je sve u rangu “kad se sjetim kako je bilo prije”. Ovi koji zajebavaju zajebavat ce svakako a do roditelja je kako formirati licnost da ima odgovor na te provokacije koje su prolazne.
Onda genetske predispozicije, koje igraju ulogu u oblikovanju temperamenta.
U konačnici, roditelji su stepenica u formiranju ličnosti i nije do njih, kako će dijete odgovorit na životne izazove.
Posao roditelja i jeste da nauče djecu kako se nositi u takvim situacijama i da znaju reagovati ispravno na njih, ovo što admin govori je da ljudi prepuste zbog lijenosti ponajviše, jer većina ljudi radi i onda dođe kući, nema vremena plaho za djecu, lakše im je uvaliti mobitel i tablet negoli provesti to vrijeme sa njima kroz igru, druženje itd.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Nisu sve škole iste. Mi imamo tri smjene, a svima su casovi isti, zajedničko zvono zvoni, bio prvi ili deveti razred.kraljttbvb je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:24Napisao si da si prvih 10 godina uspio u tome da djeci ne dajes mobitel, sto znaci da ti najstarije dijete ima 10 godina kao i kod mene malac. Dijete sa 10 godina ide u 4./5. razred i još ga uci učitelj/učiteljica i nema više od 4 časa dnevno.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:03Pa vidi, nisam ja nametnuo svoj stav kao temu o kojoj se mora pričati, nego je meni nametnuto da moram objašnjavati zašto sad odjednom nije bitno da se ide u školu iako sam ja deset godina pričao da je to najbitnija stvar na svijetu.kraljttbvb je napisao/la: ↑10 mar 2025, 14:47Ne kontam koji je fazon vrijeđati ljude koji su vjernici![]()
Ono vjera te ne interesuje, zaobiđes temu i sve ok, a ti hinjski pišeš o "ne pijenju vode dok ne padne mrak"![]()
Onda se nadjes u situaciji da te pitaju kako i zašto i da te pitaju kako će im to sto ne idu u školu koristiti u životu. Šta su to oni dobili time sto je čas 30 minuta umjesto 45 i ko je to odredio i zbog čega.
Ne mislim da sam ikog uvrijedio ičim sto sam napisao, ako jesam, sigurno nisam imao namjeru. Ne pokušavam ja nekom nametnuti svoje mišljenje ali zadržavam pravo da svoje mišljenje prenesem svojoj djeci. Mislim da smo ipak svi ovdje za tu opciju a ne za iranski model.
Kod mene malac svaki dan ima samo 4 časa, nastava mu počinje u 13.05, a iz škole izlazi u 16.40.
Iftar je u 17.50, znaci jedan sat i 10 minuta nakon kraja nastave.
Znaci nema potrebe da im se skraćuju časovi, jer im nastava završava vise od sat vremena prije iftara.
Nešto mi se u tvojoj priči ne poklapa. Skraćuju ti djeci casove, iako djeca kad nije ramazan dodju kuci bar pola sata prije iftara (reci ćemo da ti treba 40 minuta dok ih iz škole dovezes do kuce).
Plus ova priča kako te djeca pitaju što im zle čike skraćuju casove i kako će im koristiti to što krace idu u skolu![]()
Izvini jarane, ali ti bacas šuplju momacki i ništa ti se u priči ne slaže...
Kod nas je prvu sedmicu bio samo jedan čas skraćen za 5 minuta, pa pauza za iftar, pa 6. čas (za one koji ga imaju). Objektivno, sasvim OK. Malo mi je opremetilo dolaske, malo poremetilo neke druge obaveze, ali sasvim OK da se prilagodim ljudima koji poste.
E to nekom nije odgovaralo pa je promijenjeno i ove sedmice su svi casovi skraćeni po 10 minuta svima.
Između ostalog, zato i mislim da je ovo pitanje nametanja ideologije a ne pitanje iftara. I zato mi se posebno ne svidja.
Zato ja svojoj djeci na nametanje ideologije uzvraćam detaljnim objašnjenjima svoje privatne ideologije. Pa nek sami izaberu svoj put.
Bolje da imaju jednomjesečne rupe od po petnaest minuta nego da su kupili i lažirali diplome što je danas trend kod političara.
Jest, bolje je, slažem se.
A najbolje da nije ni jedno ni drugo, pogotovo jer jedno ne isključuje drugo. Mislim da će medju ovima sto imaju rupe biti vise onih koji moraju kupiti diplome, jer im na faktultetu neće uvažiti objašnjenje da nešto ne znaju jer se učilo u vrijeme ramazana.
Mi stariji smo ovisnici o tome a da djeca ne budu. Zamisli kakav je to hemijsko-biološki šok u tijelu, na osnov kojeg nastane i ovisnost, kad ti se pred očima pojavljuje čitav svijet i to konstantno iz dana u dana sa novim sadržajem, i sa namjerom ne samo da budeš emotivno vezan ili ispražnjen taj dan već da možeš i zaraditi. Ko to može pobjediti? Dijete sigurno ne može, pa ni roditelji. Sistemski pristup rješavanju takvog problema je jedini ispravan ali on se ne nadzire. Profit upravlja i pobjeđuje sve.
Sve si u pravu, a sta mislis u kojem ce svijetu zivjeti kad odraste? U svijetu ekrana ili? Imas teorije psihologa i ostalih koji djeci namjerno daju sto vise ekrana jer je to svijet u kojem ce zivjeti. Siroka tema, hiljadu zasto hiljadu zato. Ne mozes se u svemu mjeriti po svom odrastanju, tvoj babo je morao ustati da ocu promjeni kanal, tvoj otac je tebi rekao dofati mi taj daljinski, ti sad kazes Alexa promjeni kanal na espn.BaiMai je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:26Imam dvoje, curicu i djecaka, dobiju cratene da gledaju, igirce, svaki dan imaju na igrice pravo sat vremena, stim da se supruga i ja ponudimo da se igramo, covjece ne ljuti se, uno itd. Setnje, parkovi, sve sto ide uz to. Sta mislite sta im je draze?
Sumnjam da ce imati ekrana. Isto kao sto ti ne zivis u svijetu tranzistora i televizora sa katodnom cijevi i linearnih TV programa u kojem su zivjeli tvoji starci, ne treba ocekivati ni da ce nasa djeca zivjeti u svijetu mobitela i facebooka
Svakako teefoni imaju i prednosti i ja bih sad iz ove perspektive volio da sam odrastao na ovim mogućnostima koje daju telefoni. Jbt ja nisam znao šta je iza trebevića, konto amerika. jedini svijet koji mi je postojao je onaj na filmu. Danas dijete od tri godine, otkljucava, prebire po telefonu i pali crtane i pretrazuje. Da ne govorimo o drugim mogućnostima koje telefon pruža.
Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?
Kažem ti, veći problem je što veliki procenat omladine koja završi srednjoškolsko obrazovanje ne radi u svojoj struci jer tržište rada nema potrebe za istom u toj mjeri. Koja je svrha završiti za mašinskog tehničara a raditi kao konobar jer nemaš posla u struci?
Isto tako i nedostatak praktične nastave je oduvijek problem bio pa neko završi za električara a jedva da utičnicu zna promjeniti.
Predmeti se moraju prilagoditi struci, iz životnog iskustva svi mi znamo da veliki dio toga što se nauči kroz ovo osnovno i srednje obrazovanje izlapi, ostaje ono što ti je u interesnoj grupi i znanje kojim se redovno služiš.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
To mora da su neki maga parapsiholozialemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:39Sve si u pravu, a sta mislis u kojem ce svijetu zivjeti kad odraste? U svijetu ekrana ili? Imas teorije psihologa i ostalih koji djeci namjerno daju sto vise ekrana jer je to svijet u kojem ce zivjeti. Siroka tema, hiljadu zasto hiljadu zato. Ne mozes se u svemu mjeriti po svom odrastanju, tvoj babo je morao ustati da ocu promjeni kanal, tvoj otac je tebi rekao dofati mi taj daljinski, ti sad kazes Alexa promjeni kanal na espn.BaiMai je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:26Imam dvoje, curicu i djecaka, dobiju cratene da gledaju, igirce, svaki dan imaju na igrice pravo sat vremena, stim da se supruga i ja ponudimo da se igramo, covjece ne ljuti se, uno itd. Setnje, parkovi, sve sto ide uz to. Sta mislite sta im je draze?

________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Drug za sve ima svoje vrijeme, moja djeca ce imati svemu pristup, ali ce biti i svjesni sta je to i vjeruj mi, uvijek ce im biti draze provest vrijeme u prirodi nego u kuci za ekranom.alemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:39Sve si u pravu, a sta mislis u kojem ce svijetu zivjeti kad odraste? U svijetu ekrana ili? Imas teorije psihologa i ostalih koji djeci namjerno daju sto vise ekrana jer je to svijet u kojem ce zivjeti. Siroka tema, hiljadu zasto hiljadu zato. Ne mozes se u svemu mjeriti po svom odrastanju, tvoj babo je morao ustati da ocu promjeni kanal, tvoj otac je tebi rekao dofati mi taj daljinski, ti sad kazes Alexa promjeni kanal na espn.BaiMai je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:26Imam dvoje, curicu i djecaka, dobiju cratene da gledaju, igirce, svaki dan imaju na igrice pravo sat vremena, stim da se supruga i ja ponudimo da se igramo, covjece ne ljuti se, uno itd. Setnje, parkovi, sve sto ide uz to. Sta mislite sta im je draze?
Tehnologija je dobra stvar kad se i ispravno koristi, a ne kao tool da ti djete ne smeta, dajte ba o cemu pricamo. Imam oko sebe ljudi ne progovore 2 sa djetetom, hebo te taj roditelj.
Meni nema nista ljepse nego razgovarati sa svojom curicom da mi isprica kakav je dan bio u skoli, sta je radila, jel bilo nesta zanimljivo. Radim kao freelancer od kuce, imam svo vrijeme ovog svjeta i ima da ga provedem kvalitetno sa porodicom, a ne da ga odvajam od sebe, jer toboze umoran sam od posla.
GGMU
Već sam gore napisao da mi u tome najviše smeta nametanje ideologije. Eto gore vise primjera kako se nastava ne mora skratiti, a opet se skraćuje.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:48Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?
Kažem ti, veći problem je što veliki procenat omladine koja završi srednjoškolsko obrazovanje ne radi u svojoj struci jer tržište rada nema potrebe za istom u toj mjeri. Koja je svrha završiti za mašinskog tehničara a raditi kao konobar jer nemaš posla u struci?
Isto tako i nedostatak praktične nastave je oduvijek problem bio pa neko završi za električara a jedva da utičnicu zna promjeniti.
Predmeti se moraju prilagoditi struci, iz životnog iskustva svi mi znamo da veliki dio toga što se nauči kroz ovo osnovno i srednje obrazovanje izlapi, ostaje ono što ti je u interesnoj grupi i znanje kojim se redovno služiš.
Drugo, ako smeta meni koji sam ravnodušan, kako je vjernicima drugih vjera? A furamo se na multietnicnost. Time me izjednačavaju sa onima s kim nikad ne želim biti jednak i s kim nisam jednak i to mi se apsolutno ne dopada.
Trece, jedan problem ne isključuje drugi.
Slažem se da je problem u hiperprodukciji kadrova koji nam ne trebaju, a to je opet problem sto se nismo prolagodjavali. Imamo manjak jednih kadrova i višak drugih i u obrazovanju. Šta ces sad pozatvarati sve masinske škole i u njima otvoriti konobarske?
To je kompleksna tema i prilično teška, ali opet mislim da prvo trebamo shvatiti da nam je bitno da idemo u školu. Naredni korak, kad dodjemo, je da pricamo o tome kakva ke škola. Mi umjesto da rješavamo drugi korak, mi smo i onaj prvi pokvarili.
Vidi, pretpostavljam da si ti neko ko želi da živi u demokratskom društvu i ako je već tako onda bi po principu manjina se trebala prilagoditi većini a ne obrnuto. Dakle, po meni ako većina roditelja želi da se skrati nastava u vrijeme Ramazana onda je to stav većine i zakon bi se morao prilagoditi istoj.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:53Već sam gore napisao da mi u tome najviše smeta nametanje ideologije. Eto gore vise primjera kako se nastava ne mora skratiti, a opet se skraćuje.chily-rz je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:48Vidi, prije svega poenta je da naše obrazovanje ima sigurno većih problema od skraćeni časova u vrijeme Ramazana a tebi je nekako sve po mjeri ispada, samo još da se nastava uklopi sa ovim mjesecom i onda sve štima?
Drugo, jedan problem ne isključuje drugi.
Slažem se da je problem u hiperprodukciji kadrova koji nam ne trebaju, a to je opet problem sto se nismo prolagodjavali. Imamo manjak jednih kadrova i višak drugih i u obrazovanju. Šta ces sad pozatvarati sve masinske škole i u njima otvoriti konobarske?
To je kompleksna tema i prilično teška, ali opet mislim da prvo trebamo shvatiti da nam je bitno da idemo u školu. Naredni korak, kad dodjemo, je da pricamo o tome kakva ke škola. Mi umjesto da rješavamo drugi korak, mi smo i onaj prvi pokvarili.
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Najbitnije je imati mjeru. Kako god, živimo u 21. vijeku, u eri moderne tehnologije i uskratiti djeci pristup tome je ravno samoubistvu. Kasnije je to dijete postane informatički nepismeno i uvijek, nekako, kaska, u odnosu na ostale. Dijete bi trebalo da ima pristup mobitelima, tabletima, televizorima, laptopima i sl. jer tako će da nauči da koristi to a ne da kasnije dođe i nema pojma kako da upali uređaj a kamoli da koristi još.
Imamo dvije krajnosti, gdje roditelji ili skroz zabrane ili dopuste sve živo. I jedno i drugo je pogrešno i oboje bih nazvao lijenošću roditelja. Mada postoji i neznanje, gdje roditelji nisu dovoljno informatički pismeni da djetetu omogući pravilan način korištenja tih uređaja pa najlakše bude ili ne daj nikako ili dozvoli sve.
Imamo dvije krajnosti, gdje roditelji ili skroz zabrane ili dopuste sve živo. I jedno i drugo je pogrešno i oboje bih nazvao lijenošću roditelja. Mada postoji i neznanje, gdje roditelji nisu dovoljno informatički pismeni da djetetu omogući pravilan način korištenja tih uređaja pa najlakše bude ili ne daj nikako ili dozvoli sve.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Ne mora znaciti da su u pravu ni ovi za a ni ovi protiv. Moralne vrijednosti nemaju vremenski limit, nemoj drogu, nemoj krasti, nemoj ovo ono. No, neke stvari tehnologije, ne mozes nuzno forsirati svoje jer ti nisi tako odrasto, i odma stavljas predvid da je zlo (sto ne kazem da nije). Ja sam morao otic kod tebe kuci da igramo fife jedan protiv drugog i usput se druzimo, ovi danas stave slusalice pricaju kao da su jedan pored drugog i sutaju, jos im bolje ne mora se stidi da ode u wc ili ako je gladan ili nesto. I sad ono koliko ih kaze djeci "daj nabio si te slusalice u sobi si", a ne bi imao nista protiv da mu jaran dodje da igraju, jer je ovo drugo kao druze serio_Ferdy88 je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:52To mora da su neki maga parapsiholozialemsa je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:39Sve si u pravu, a sta mislis u kojem ce svijetu zivjeti kad odraste? U svijetu ekrana ili? Imas teorije psihologa i ostalih koji djeci namjerno daju sto vise ekrana jer je to svijet u kojem ce zivjeti. Siroka tema, hiljadu zasto hiljadu zato. Ne mozes se u svemu mjeriti po svom odrastanju, tvoj babo je morao ustati da ocu promjeni kanal, tvoj otac je tebi rekao dofati mi taj daljinski, ti sad kazes Alexa promjeni kanal na espn.BaiMai je napisao/la: ↑10 mar 2025, 15:26Imam dvoje, curicu i djecaka, dobiju cratene da gledaju, igirce, svaki dan imaju na igrice pravo sat vremena, stim da se supruga i ja ponudimo da se igramo, covjece ne ljuti se, uno itd. Setnje, parkovi, sve sto ide uz to. Sta mislite sta im je draze?
Danasnjim roditeljima je njihov rahatluk vazniji od djeteta, sto je zalosno.![]()
- JayCatwright
- Kontakt:
Nemoj me j3bat da mislis da je isto kad odes kod rođaka pa citavu noc igras PESa i kad od kuce igraju jedan preko drugog
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.