Kompromis je napisao/la: ↑22 mar 2025, 16:19
Zbog čega je prihvatio casni posao da bude policajac. Što nije otisao da radi nesto manje opasno npr da bude frizer, slaze robu u marketu ili lijepi plocice, ili npr otisao na fax pa nasao neki bolji posao sa faxom. Dakle svjesno je prihvatio posao gdje ti je rizik da ces mozda izgubiti zivot, sam je popisao ugovor i dao zakletvu (niko ga prisilom nije natjerao). Ne moram ti kaciti tekst zakletve policajca mozes guglati ali neces vjerovati da pise i dio gdje postoji opcija da cineci svoj posao moze ugroziti i vlastiti zivot.
Kao neko ko svojim radom (naravno ne jedini) preko poreza i dr odbitaka finansiram izmedju ostalog policiju, vojsku i sl hocu da i oni rade svoj posao, ako nisu sposobni da to rade neka odu i iz sluzbe da taj posao obave neki drugi koji su spremni to uraditi. Svrha policije nije da bude tu samo za pojas, svjetla ili dodatnu opremu (naravno i za ovo je tu da ne bude zabune) nego da kontrolise red i brani Ustav. To sada ne rade, a dr rijecima svojim necinjenjem pomazu Dodiku u njegovom antiustavnom djelovanju.
Nema vremena cekati svakim danom imas sve manje i manje drzave, odnosno jaca se entitet u odnosu na drzavu. Ukoliko ne mogu ovo uraditi onda neka kazu javno da se raspusti SIPA, OSA i sl jer sto ih bezveze debelo placati kad nemaju svrhu.
Napad na drzavu (pa makar i pravnim aktima) je napad na mene licno i napad na svakog gradjanina drzave.
Šta ovdje neupućena sda omladina zna o zakletvi i poslu, hajd bogati. Sve dok ti neko ne zapuca na porodicu i kuću, za njih je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Tačno da ih pogledaju naši šehidi, okretali bi se u mezaru sad.
Ovdje se poslom u državnoj službi smatra stopostotni izostanak pravne, moralne i krivične odgovornosti za bilo koju grešku i kriminal, podrazumijeva se 25 minuta aktivnog rada, 4 sata kafe, 2 doručka dnevno i dvomjesečno bolovanje.
Pazi ti šta ono priča: "idi ti pa ga hapsi".

Kao da diskutujem sa osnovcima ali do petog razreda. Imaju ljudi koji po zakonu i službi to MORAJU da rade, ljudi koje mi, obični građani, svakodnevno plaćamo čitav život.
Zamisli ti doktoru na operaciju dođe ružno dijete i ovaj samo ode u drugu sobu i kaže neću ga ja operisati, rizično mi je. Neka ga operiše neki ružni doktor.
Koliko ste propaljeni, prosto sam ostao zatečen.
Država je trenutno u hladnoj blokadi (U evropi smo na čekanju) sa nedefinisanim statusom federacije kao entiteta, nadolazeće herceg-bosne kao entiteta, republike srpske kao države i nedefinisanog Brčko distrikta. Sve je to rezultat brisanja dejtonskog mirovnog sporazuma koji je i formirao ovu državu.
BiH je imala šanse prvih 5 dana nakon raspisivanja potjernice da pohapsi agresore, međutim nije uspjela.
Sada ovisimo isključivo o Trumpu i Velikoj Britaniji koji nisu niti žele biti i najmanje zainteresovani za BiH, pa nas "sredite vi to sami" upušta i novi potencijalni sukob i novu podjelu države.