Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Asteriks
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2025, 21:18

alemsa je napisao/la:
23 mar 2025, 19:56
admin je napisao/la:
23 mar 2025, 19:09

Ne konta on ni sta je rekao. Pa kazu nebitno je koliko se ide u skolu, praksa je glavna i iskustva stecena na ulici.
George Washington je bio neobrazovan :mrgreen:
Ameri su vodeća sila upravo zbog nauke. Kada se govori o zemljama s najprestižnijim univerzitetima i najviše nagrađivanih naučnih publikacija, tu su neprikosnoveni.

Proizvode visokoobrazovane stručnjake koji popunjavaju ključne pozicije u industriji, finansijama, medicini i drugim sektorima, čime povećavaju produktivnost i konkurentnost SAD-a na globalnom tržištu. Na to se onda nadovezuje i vojna tehnologija.

Glede istraživanja i razvoja - privlače milijarde dolara, često kroz savezne grantove poput onih iz NIH-a ili NSF-a, što rezultira novim tehnologijama, lijekovima i proizvodima koji se komercijaliziraju.

Da sumiramo, ovi univerziteti su motor razvoja SAD-a, jer spajaju obrazovanje, istraživanje i inovacije, stvarajući ciklus koji podiže ekonomiju, tehnologiju i društvo.

Znači obrazovanje je sve, naravno onaj uređeni sistem koji je uvezan sa tržištem rada. A ne neki samouki, lukavi probisvijeti, jer oni mogu biti uspješni tek u ambijentu, koji je im je stvorila nauka.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 mar 2025, 21:26

Asteriks je napisao/la:
23 mar 2025, 21:18
alemsa je napisao/la:
admin je napisao/la:
23 mar 2025, 19:09

Ne konta on ni sta je rekao. Pa kazu nebitno je koliko se ide u skolu, praksa je glavna i iskustva stecena na ulici.
George Washington je bio neobrazovan :mrgreen:
Ameri su vodeća sila upravo zbog nauke. Kada se govori o zemljama s najprestižnijim univerzitetima i najviše nagrađivanih naučnih publikacija, tu su neprikosnoveni.

Proizvode visokoobrazovane stručnjake koji popunjavaju ključne pozicije u industriji, finansijama, medicini i drugim sektorima, čime povećavaju produktivnost i konkurentnost SAD-a na globalnom tržištu. Na to se onda nadovezuje i vojna tehnologija.

Glede istraživanja i razvoja - privlače milijarde dolara, često kroz savezne grantove poput onih iz NIH-a ili NSF-a, što rezultira novim tehnologijama, lijekovima i proizvodima koji se komercijaliziraju.

Da sumiramo, ovi univerziteti su motor razvoja SAD-a, jer spajaju obrazovanje, istraživanje i inovacije, stvarajući ciklus koji podiže ekonomiju, tehnologiju i društvo.

Znači obrazovanje je sve, naravno onaj uređeni sistem koji je uvezan sa tržištem rada. A ne neki samouki, lukavi probisvijeti, jer oni mogu biti uspješni tek u ambijentu, koji je im je stvorila nauka.
Istina, 38% ljudi u Americi od 25 do 64 godina imaju fakultet. Sto je jak procenat, ali nije presudno, u Kanadi je taj broj 60% pa nisu toliko napredni.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2025, 21:39

Ne želim žonglirati brojkama niti provjeravati tačnost navedenih podataka. Prvo, brojke se mijenjaju, pa je potrebno uzeti npr. desetogodišnji interval za praćenje trenda. No, čak i ako su ti podaci tačni za određeni ciklus, Ameri proizvode više nego dovoljno visokoobrazovanog kadra.

Tamo gdje zaškripi, jednostavno uvezu. Da bi uvezli kvalitet, moraju imati dobar standard, infrastrukturu i sl., a to je proces koji gradi nauka. Ovako šturo objašnjeno.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 23 mar 2025, 21:41

halabuka je napisao/la:
23 mar 2025, 21:14
VensanKasel je napisao/la:
23 mar 2025, 21:02
halabuka je napisao/la:

Citirao sam tekst ilahije koju je neko objavio na prosloj stranici i tjt.

Sto se tice parkiranja i polemike oko te dzamije, slazem se s tobom. Nit bi kad preskocio svoju dzamiju samo zbog toga da odem u neku drugu klanjati dzumu ili teraviju nit bi se kad parkirao na sred ceste pa makar i propustio klanjati u dzematu zbog toga.
Ma Fahd je tu preko 20 godina , nije bilo nikad problema do unazad 5-6 godina . Ok sad je više auta , dosta raje sa Vojničkog parkira u B-Fazi , ali ima 8 parkinga gdje ima mjesta uredno da parkiraš i maksimalno 200 metara pješke ...
Unazad 5-6 godina je ovako postalo , jer prije je policija regulisala sad ih boli ona stvar .

Ma papnluk u Sarajevu opasno raste , neki dan drug mi na posao dođe u majici na kojoj piše ko ti je onako najdraži , od one Keljmendijeve kučke fora kao neka ... Troje djece ima lik :facepalm:
Nisam iz Sarajeva pa ne znam kakva je situacija s parkingom tu. Ne znam ni ko je Keljmendi. Jesi probao zvati policiju kad se ovo desi?
Ma zvao prije , dođu i kažu ne možemo ni ništa tu dok se ne završi džuma ili teravija , takva je naredba .
Pa šta ako neko ne može da ode na posao ili gdje god , jer je zagrađen pitam ih , oni kažu tako je kako je ...

Ima ispred mog ulaza jedan kafić , gdje većinom sjede narkomančine i dileri .
Vazda se ispred parkira , pa i na trotoaru . Auto-škole jedva prolaze , ometa se saobraćaj ali kada se policija zovne , niko ne dođe ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

godrina
Kontakt:

Post Postao/la godrina » 23 mar 2025, 21:43

MarcoBorriello je napisao/la:
godrina je napisao/la:
23 mar 2025, 21:09
“Ovdje je sada igra moći. Ili će oni putem hibridnih institucija nametnuti svoju volju ili ćemo mi istrajati i dokazati da oni ne mogu ovdje da djeluju”, izjavio je Dodik.

Najjasnija recenica.
Pa mi ne možemo tamo da djelujemo. Da možemo, reagovali bi već.

Evo nekakve izbore u RSu najavljuje. :crazy:
Trebalo bi da mozemo, valjda je ista drzava. Ja sam za razumne odluke ali ovaj konj se bas razgoropadio.
Boze spasi nas hrvatske kulture, srpskog junastva i pitarskog humora.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 23 mar 2025, 21:49

Luka brat , iskren kako i treba :D

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 mar 2025, 22:06

Asteriks je napisao/la:
23 mar 2025, 21:39
Ne želim žonglirati brojkama niti provjeravati tačnost navedenih podataka. Prvo, brojke se mijenjaju, pa je potrebno uzeti npr. desetogodišnji interval za praćenje trenda. No, čak i ako su ti podaci tačni za određeni ciklus, Ameri proizvode više nego dovoljno visokoobrazovanog kadra.

Tamo gdje zaškripi, jednostavno uvezu. Da bi uvezli kvalitet, moraju imati dobar standard, infrastrukturu i sl., a to je proces koji gradi nauka. Ovako šturo objašnjeno.
Gdje se razlikuju je doktorat, Amerima 2% populacije ima doktorat (phd md, jd itd.), oko 3.7 miliona ljudi. Sto ih cini najvise na svijetu i ovako i po %.

Oko 70k godisnje, dok je Kina na drugom mjestu sa 56k. A Kina ima cetvoroduplo vise ljudi.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2025, 22:30

Da se vratimo na ovaj tvoj podatak - kako 38 % ljudi od 25 do 64 godine u SAD-u ima fakultet.

Evo samo za 2022., kod Amera taj procenat bio je 50%.

A to pitanje zašto Kanađani nisu toliko napredni. Prije svega, napredni su, ali država se gradi decenijama.

Obrazovanje mora biti utkano u tržište rada. Na višim nivoima, studenti i kasniji stručnjaci sudjeluju u naučnom istraživanju, što doprinosi inovacijama na svim područjima.

Nije to puko - per se obrazovanje, gdje se poredi procenat visokoobrazovanih dvije zemlje, već kvalitet istog, uporedo ulaganje u R&D itd. Znači cijeli sistem.

Ali poenta priče, naprednu zemlju gradi i održava nauka, a Ameri su na tronu baš zbog toga.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 mar 2025, 22:43

Asteriks je napisao/la:
23 mar 2025, 22:30
Da se vratimo na ovaj tvoj podatak - kako 38 % ljudi od 25 do 64 godine u SAD-u ima fakultet.

A to pitanje zašto Kanađani nisu toliko napredni. Prije svega, napredni su, ali država se gradi decenijama.

Obrazovanje mora biti utkano u tržište rada. Na višim nivoima, studenti i kasniji stručnjaci sudjeluju u naučnom istraživanju, što doprinosi inovacijama na svim područjima.

Nije to puko - per se obrazovanje, gdje se poredi procenat visokoobrazovanih dvije zemlje, već kvalitet istog, uporedo ulaganje u R&D itd. Znači cijeli sistem.

Ali poenta priče, naprednu zemlju gradi i održava nauka, a Ameri su na tronu baš zbog toga. Čak i izraelski PVO sistemi su plod saradnje sa američkim stručnjacima.
Za '22 ti je 38%
Sta im je inzvaredan podatak je da vise ljudi zavrsava fakultet nego sto ne zavrsava srednju. To je bas podvig. Znaci imaju vise ljudi sa fakultetom nego onih sto nemaju srednje skole.

MarcoBorriello
Kontakt:

Post Postao/la MarcoBorriello » 23 mar 2025, 22:50

godrina je napisao/la:
23 mar 2025, 21:43
MarcoBorriello je napisao/la:
godrina je napisao/la:
23 mar 2025, 21:09
“Ovdje je sada igra moći. Ili će oni putem hibridnih institucija nametnuti svoju volju ili ćemo mi istrajati i dokazati da oni ne mogu ovdje da djeluju”, izjavio je Dodik.

Najjasnija recenica.
Pa mi ne možemo tamo da djelujemo. Da možemo, reagovali bi već.

Evo nekakve izbore u RSu najavljuje. :crazy:
Trebalo bi da mozemo, valjda je ista drzava. Ja sam za razumne odluke ali ovaj konj se bas razgoropadio.
Ma otelo se kontroli. Na šta će izaći, samo Bog zna.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2025, 22:52

alemsa je napisao/la:
23 mar 2025, 22:43
Asteriks je napisao/la:
23 mar 2025, 22:30

Ali poenta priče, naprednu zemlju gradi i održava nauka, a Ameri su na tronu baš zbog toga. Čak i izraelski PVO sistemi su plod saradnje sa američkim stručnjacima.
Za '22 ti je 38%
Sta im je inzvaredan podatak je da vise ljudi zavrsava fakultet nego sto ne zavrsava srednju. To je bas podvig. Znaci imaju vise ljudi sa fakultetom nego onih sto nemaju srednje skole.
https://www.statista.com/statistics/232 ... y-country/

slika

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 23 mar 2025, 22:58

Vuckov Informer naziva gradjane koji su provalili u skupstinu u Cacku "srpskim teroristima"

Da li to etiketira cijeli srpski narod teroristickim :kafa:
Don't believe the hype.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 mar 2025, 23:01

Moras vidjeti jel u toj statistici ukljucuju kurseve i to. Opste je poznato da je trecina Americke populacije fakultetski obrazovana, s tim da ide ka gore.

Znas sta je jos fazon sto tehnicki nemaju nikog bez srednje skole, jer moras po zakonu ici u skolu do 18e godine, vecina krene u prvi sa 6 pa zavrsi srednju sa 17. Taj neko je morao ici 5 godina u srednju, samo nije diplomirao ali je morao pohadjati nastavu :rol:

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 23 mar 2025, 23:08

Amerika je profitirala na gluposti nacistickog rezima. Ko god je bio pametan u evropi oni su ga protjerali, u ameriku. Dva svjetska rata su toliko unazadili evropu da je to strasno, a jos je strasnije da su uprkos tome opet pojam ili u vrhu razvoja, kako drustvenog tako i naucnog.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 mar 2025, 23:12

sljivo je napisao/la:
23 mar 2025, 23:08
Amerika je profitirala na gluposti nacistickog rezima. Ko god je bio pametan u evropi oni su ga protjerali, u ameriku. Dva svjetska rata su toliko unazadili evropu da je to strasno, a jos je strasnije da su uprkos tome opet pojam ili u vrhu razvoja, kako drustvenog tako i naucnog.
Industrial revolution je kad su Ameri postali giganti, poslije toga samo unapredjivali. Naravno i uz to sto si rekao.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 23 mar 2025, 23:12

VensanKasel je napisao/la:
23 mar 2025, 21:02
halabuka je napisao/la:
MaroonBjelave je napisao/la:
23 mar 2025, 19:48

Ako misliš na ova parkirana auta oko džamije, onda griješiš. A ako misliš na to (kao i ja npr) da svaka mahala i naselje u Sarajevu imaju po bar jednu džamiju, onda je to drugo. Ja stvarno ne kontam ovoliku pomamu za tom džamijom. Jer ta džamija nit je Mesdžidul Aksa, nit džamija Allahovog poslanika s.a.v.s. a niti Mesdžidul Haram, gdje je svaki namaz po nekoliko hiljada puta vrijedniji, pa da se toliko hrli u nju.
Bio sam prisutan na jednoj džumi gdje imam na hutbi govori o tome koliko je nekome njegov namaz ispravan, a da je pri dolasku na taj namaz nekog ugrozio.
A sa slika možemo vidjeti da se itekako neko ugrozio time što je neki bahil dobio upalu imana, pa ko veli daj da ja klanjam, a gdje ću parkirati koga zaboli klinac.
Citirao sam tekst ilahije koju je neko objavio na prosloj stranici i tjt.

Sto se tice parkiranja i polemike oko te dzamije, slazem se s tobom. Nit bi kad preskocio svoju dzamiju samo zbog toga da odem u neku drugu klanjati dzumu ili teraviju nit bi se kad parkirao na sred ceste pa makar i propustio klanjati u dzematu zbog toga.
Ma Fahd je tu preko 20 godina , nije bilo nikad problema do unazad 5-6 godina . Ok sad je više auta , dosta raje sa Vojničkog parkira u B-Fazi , ali ima 8 parkinga gdje ima mjesta uredno da parkiraš i maksimalno 200 metara pješke ...
Unazad 5-6 godina je ovako postalo , jer prije je policija regulisala sad ih boli ona stvar .

Ma papnluk u Sarajevu opasno raste , neki dan drug mi na posao dođe u majici na kojoj piše ko ti je onako najdraži , od one Keljmendijeve kučke fora kao neka ... Troje djece ima lik :facepalm:
Zar to nije Faćina izjava (osim ako se na njega misli da je Elvisova kučka :D ) Btw, ja prije otprilike godinu i po u Briselu, i šetaju neki momci ispred nas kad će ti jedan "al me vodira, al me vitaminira" :mrgreen:
Ne znam brate šta da ti kažem na ovo, znam da si nekoliko puta navodio ovaj problem. Svakako da se stvara ružna slika o nečemu, o čemu ne volim da se stvara i to zbog par futavaca.

@halabuka mislio sam da si mišljenja ko moj zet, gdje mu je upravo ovaj stih odgovor kad mu se šta ne sviđa, a kad čuje oko npr broja džamija u Sa, ezana i sl. I da, ima još jednu izjavu za to a to je "samo se preseliš na Pale i nemaš tih problema".

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 23 mar 2025, 23:15

alemsa je napisao/la:
23 mar 2025, 23:12
sljivo je napisao/la:
23 mar 2025, 23:08
Industrial revolution je kad su Ameri postali giganti, poslije toga samo unapredjivali. Naravno i uz to sto si rekao.
Druga stvar je da su Ameri dokrorirali kapitalizam a kapitalizam je to sve poguro, hocu reci ulaganje u nauku da bi se stekao profit. Ko je mrljo sa socijalizmom, komunizmom taj nije daleko doguro.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 mar 2025, 23:32

sljivo je napisao/la:
23 mar 2025, 23:15

Druga stvar je da su Ameri dokrorirali kapitalizam a kapitalizam je to sve poguro, hocu reci ulaganje u nauku da bi se stekao profit. Ko je mrljo sa socijalizmom, komunizmom taj nije daleko doguro.
Svakako, ali industrijskom revolucijom se bukvalno svijet promjenio, u periodu od 20 godina se bukvalno otislo s konja u autu. Tu su oni prednjacili, i mozes napraviti argument da nisu nikad ni stali. Onda s tim ide i sve ostalo, uticaj u svijetu, malo kradja tudjih resursa, malo uzimanje naucnika itd.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 23 mar 2025, 23:42

Mah, Kanada stoji sa 62 posto, dok Ameri 50ak. Sad koji je ciklus, to traži detaljan uvid.

Uglavnom visok je procenat visokoobrazovanih u SAD-u. Čak i da je većina primjer sedmi stepen obrazovanja, oni su ključ za funkcionisanje društva, jer postoji mogućnost specijalizacije, a već doprinose kao prosvjeta, neki analitičari itd.

Kad se vratimo na ranije periode, Europljani su donijeli znanje u Ameriku, a to znanje uključivalo je ključne doprinose arapskog naučnog svijeta iz srednjeg vijeka. Bez tog očuvanja i prijenosa antičkih tekstova kroz islamske centre, europska renesansa i kasniji razvoj možda ne bi bili mogući na isti način.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 23 mar 2025, 23:47, ukupno mijenjano 1 put.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 23 mar 2025, 23:47

Asteriks je napisao/la:
23 mar 2025, 23:42
Mah, Kanada stoji sa 62 posto a Ameri sa 50 %. Sad koji je ciklus, to traži detaljan uvid.

Uglavnom visok je procenat visokoobrazovanih u SAD-u. Čak i da je većina primjer sedmi stepen obrazovanja, oni su ključ za funkcionisanje društva, jer postoji mogućnost specijalizacije, a već doprinose kao prosvjeta, neki analitičari itd.
Moguce da je 50% ako ukljucuju associates degree (i kurseve), to ti je 2 godine fakulteta. Ja kad sam isao u skolu promjenili su zakon da policajac mora imati 2 godine fakulteta, do tad je morao samo imati srednju skolu, mislim da je taj zakon jos na snazi. Za ovu sto sam ti postavio je 4 godine i vise.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: SonVolt i 7 gostiju.