Amerika je imala srecu da geografski na idealnom podrucju, prostiru se kroz vise vremenskih i geografskih, geoloskih regiona sto otvara mnoge mogucnosti razvija i resursa. Drugo, to je bila jedna zemlja, homogena politicki i uredjenjem pa se lahko mogu fokusirati na razvoj. Treca sreca je da nisu ratovali kod kuce u oba svjetska rata, a sto su iskoristili maksimalno. Evropa ima 3o, 40 nacija gdje nijedna nema kapavitet amerike, niti imaju jedinstvema drustvena uredjenja i zakone koji bi mogli pogurati razvoj i ulaganje u tehnologiju, recimo to rusija ima ali su se upropastili socijalizmom i komunizmom. Kina isto, a i ona se nedavno spasila, krajem 70 tih godina kad su se otvorili ka vani, i kapitalizmu pod kontrolom i patronatom drzave, a sad su vidimo eksplodirali. Najveci gubitnici, prema potencijalu i kapacitetu, su Rusi.alemsa je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:32Svakako, ali industrijskom revolucijom se bukvalno svijet promjenio, u periodu od 20 godina se bukvalno otislo s konja u autu. Tu su oni prednjacili, i mozes napraviti argument da nisu nikad ni stali. Onda s tim ide i sve ostalo, uticaj u svijetu, malo kradja tudjih resursa, malo uzimanje naucnika itd.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
A imaju i drugi realno, mislim ne kao Amerika ali uzmi od Mexika do Argentine nemas ni jedne drzave da valja necemu. Ovi su imali srecu sto su ih naselili Anglo-Saxoni i Svabe realno, uzmi i Australiju pustinja ziva pa ih oni napravise pravom drzavom. Da li kradu ili sta rade o tome mozes povlaciti teze, ali cinjenica je da gdje su oni da su najbolje (ili medju najboljim) drzave svijeta, i da tu ima nesto.sljivo je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:50
Amerika je imala srecu da geografski na idealnom podrucju, prostiru se kroz vise vremenskih i geografskih, geoloskih regiona sto otvara mnoge mogucnosti razvija i resursa. Drugo, to je bila jedna zemlja, homogena politicki i uredjenjem pa se lahko mogu fokusirati na razvoj. Treca sreca je da nisu ratovali kod kuce u oba svjetska rata, a sto su iskoristili maksimalno. Evropa ima 3o, 40 nacija gdje nijedna nema kapavitet amerike, niti imaju jedinstvema drustvena uredjenja i zakone koji bi mogli pogurati razvoj i ulaganje u tehnologiju, recimo to rusija ima ali su se upropastili socijalizmom i komunizmom. Kina isto, a i ona se nedavno spasila, krajem 70 tih godina kad su se otvorili ka vani, i kapitalizmu pod kontrolom i patronatom drzave, a sad su vidimo eksplodirali. Najveci gubitnici, prema potencijalu i kapacitetu, su Rusi.
Kina se jeste spasila, ali su implementirali i malo kapitalizma, i svega pomalo sto su vidjeli da fukcionise. Kao sto si rekao dok su bili striktno komunizam-socijalizam samo su krs pravili.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 24 mar 2025, 00:12, ukupno mijenjano 2 puta.
Amerika je jednostavno imala preduslove i iskoristili su najbolje sto je Evropa imala. I imali su predsjednike koji su znao udarit sakom od sto i reci ovako je, a ne kao u evropi da te neka raspala madjarska ucjenjuje. Ovaj sistem vlasti sto ameri imaju je odlican , samo se ne smije dozvoliti prekoracenje ovlasti predsjednika, jer ako ne bude znao a bude prekoracivo ovlasti onda sve sto su stekli moze lahko jedan covjek unazaditi.
32-34 je za fakultet(BS), oko 15 je za masters, doktorati 2%.alemsa je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:47Moguce da je 50% ako ukljucuju associates degree (i kurseve), to ti je 2 godine fakulteta. Ja kad sam isao u skolu promjenili su zakon da policajac mora imati 2 godine fakulteta, do tad je morao samo imati srednju skolu, mislim da je taj zakon jos na snazi. Za ovu sto sam ti postavio je 4 godine i vise.Asteriks je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:42Mah, Kanada stoji sa 62 posto a Ameri sa 50 %. Sad koji je ciklus, to traži detaljan uvid.
Uglavnom visok je procenat visokoobrazovanih u SAD-u. Čak i da je većina primjer sedmi stepen obrazovanja, oni su ključ za funkcionisanje društva, jer postoji mogućnost specijalizacije, a već doprinose kao prosvjeta, neki analitičari itd.
To 50% sto je asteriks stavio ukljucuje i ove community college, bas taj associate. Samo to nije university il ti eto "fakultet". 2 year degree, neka vrsta zanata. Mehanicari, tehnicari, elektricari itd.
soko je napisao/la: ↑24 mar 2025, 01:3332-34 je za fakultet(BS), oko 15 je za masters, doktorati 2%.alemsa je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:47Moguce da je 50% ako ukljucuju associates degree (i kurseve), to ti je 2 godine fakulteta. Ja kad sam isao u skolu promjenili su zakon da policajac mora imati 2 godine fakulteta, do tad je morao samo imati srednju skolu, mislim da je taj zakon jos na snazi. Za ovu sto sam ti postavio je 4 godine i vise.Asteriks je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:42Mah, Kanada stoji sa 62 posto a Ameri sa 50 %. Sad koji je ciklus, to traži detaljan uvid.
Uglavnom visok je procenat visokoobrazovanih u SAD-u. Čak i da je većina primjer sedmi stepen obrazovanja, oni su ključ za funkcionisanje društva, jer postoji mogućnost specijalizacije, a već doprinose kao prosvjeta, neki analitičari itd.
To 50% sto je asteriks stavio ukljucuje i ove community college, bas taj associate. Samo to nije university il ti eto "fakultet". 2 year degree, neka vrsta zanata. Mehanicari, tehnicari, elektricari itd.

Ma ja, skonto sam.
Ali dobro ako nije kurs (zanat itd.) ko zavrsi 2 godine (associates degree), obicno nekad u zivotu kompletira/zavrsi i jos dvije godine. Veliki je % toga, imas Amera sa 50 godina ide na fakultet, to znas i sam da njima nije nikakva sramota niti cudno. Osim ako je policijac, jer on samo zavrsi dvije godine sto mora da bi postao isti.
Sve zavisi u cemu je associates. Evo moj rodjak kad smo dosli u USA zavrsio zanat za heating i cooling. Dosao prije mene, pa sam ga ja poslije nagovorio da zavrsi masinski fakultet. Nista mu to nije pomoglo sto se tice duzine.
Nema sta biti sramota, evo ja gledam sad da upisem online program za elektro tehnicara. Skroz slabo znam sto se toga tice.
Nema sta biti sramota, evo ja gledam sad da upisem online program za elektro tehnicara. Skroz slabo znam sto se toga tice.
Odlična analiza, samo bih dodao za Ruse da imaju još jednu značajnu kočnicu - mentalitet. Ljetos sam imao priliku prisustvovati kursu njemačkog jezika u Beču, pri čemu je u mojoj grupi bilo i nekoliko Rusa. Iz mog iskustva, jako je teško raditi sa njima jer uvijek žele uspostaviti dominaciju u grupi, bez obzira da li su kompetentni ili ne. Svaku kritiku su doživljavali personalno, što je bio uzrok nekih neugodnih situacija. U nekoliko navrata su čak došli i u konfrontaciju sa profesorom Austrijancem, braneći napisano/izrečeno, zanemarujući činjenicu da je osoba kojoj se konfrontiraju Muttersprachler i magistar jezika kojeg uče.sljivo je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:50Amerika je imala srecu da geografski na idealnom podrucju, prostiru se kroz vise vremenskih i geografskih, geoloskih regiona sto otvara mnoge mogucnosti razvija i resursa. Drugo, to je bila jedna zemlja, homogena politicki i uredjenjem pa se lahko mogu fokusirati na razvoj. Treca sreca je da nisu ratovali kod kuce u oba svjetska rata, a sto su iskoristili maksimalno. Evropa ima 3o, 40 nacija gdje nijedna nema kapavitet amerike, niti imaju jedinstvema drustvena uredjenja i zakone koji bi mogli pogurati razvoj i ulaganje u tehnologiju, recimo to Rusija ima ali su se upropastili socijalizmom i komunizmom. Kina isto, a i ona se nedavno spasila, krajem 70 tih godina kad su se otvorili ka vani, i kapitalizmu pod kontrolom i patronatom drzave, a sad su vidimo eksplodirali. Najveci gubitnici, prema potencijalu i kapacitetu, su Rusi.alemsa je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:32Svakako, ali industrijskom revolucijom se bukvalno svijet promjenio, u periodu od 20 godina se bukvalno otislo s konja u autu. Tu su oni prednjacili, i mozes napraviti argument da nisu nikad ni stali. Onda s tim ide i sve ostalo, uticaj u svijetu, malo kradja tudjih resursa, malo uzimanje naucnika itd.
Gledajući kroz historiju, nekad im je ta tvrdoglavost donosila benefit, ali mnogo češće štetu. Ko god se prema znanju i struci postavlja arogantno, bespotrebno puca sebi u koljeno.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++
𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++
𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂
- kraljttbvb
- Kontakt:
Ovde se drami oko "fahdovaca" i ispade da samo oni smetaju, a ista stvar i sa ostalim vozačima, onima koji ne idu u dzamiju vec negdje piju kafu.MaroonBjelave je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:12Ne znam brate šta da ti kažem na ovo, znam da si nekoliko puta navodio ovaj problem. Svakako da se stvara ružna slika o nečemu, o čemu ne volim da se stvara i to zbog par futavaca.
Ja kroz grad ne mogu sa kolicima proći jer je pun trotoar auta, ljudi piju kafu i parkiraju na šetnicu, hoce da iz auta odmah sjedne za stol. 50 metara dalje ima parking, marka prvih sat vremena, svaki naredni sat pola marke. Policija nekad naidje i popise ih, ali je to prilično rijetko.
Kod mene oko zgrade, posebno petkom kad je pijaca, ljudi sa sela dodju i parkiraju. Po cijeli dan tu budu. 100 metara od zgrade veliki parking, sat vremena marka. Djeca kad krenu u školu hodaju cestom, jer je trotoar pun auta. Sve ovo rade ljudi koji ne idu u dzamiju, a valjda bi trebali biti napredni, odgojeni i moralni, pa poštovati neki red i parkirati na parking.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- VensanKasel
- Kontakt:
Pa i ja u svojim postovim i pišem da se parking papanluk konstantno dešava mimo džume i teravije . Naveo sam i primjer kafića kod mog ulaza , sve je to zbog toga policijskog nearada . Šljivu konstantno prozivam zbog trotoara .kraljttbvb je napisao/la: ↑24 mar 2025, 07:45Ovde se drami oko "fahdovaca" i ispade da samo oni smetaju, a ista stvar i sa ostalim vozačima, onima koji ne idu u dzamiju vec negdje piju kafu.MaroonBjelave je napisao/la: ↑23 mar 2025, 23:12Ne znam brate šta da ti kažem na ovo, znam da si nekoliko puta navodio ovaj problem. Svakako da se stvara ružna slika o nečemu, o čemu ne volim da se stvara i to zbog par futavaca.
Ja kroz grad ne mogu sa kolicima proći jer je pun trotoar auta, ljudi piju kafu i parkiraju na šetnicu, hoce da iz auta odmah sjedne za stol. 50 metara dalje ima parking, marka prvih sat vremena, svaki naredni sat pola marke. Policija nekad naidje i popise ih, ali je to prilično rijetko.
Kod mene oko zgrade, posebno petkom kad je pijaca, ljudi sa sela dodju i parkiraju. Po cijeli dan tu budu. 100 metara od zgrade veliki parking, sat vremena marka. Djeca kad krenu u školu hodaju cestom, jer je trotoar pun auta. Sve ovo rade ljudi koji ne idu u dzamiju, a valjda bi trebali biti napredni, odgojeni i moralni, pa poštovati neki red i parkirati na parking.
Ja samo pišem činjenice , imaš i foto dokaz . Kad bi morao da ideš negdje hitno sa autom , a ne možeš jer te je debil zagradio , kako bi ti reagovao ?
Evo maloprije , na prvoj slici mali dio parkinga do mog ulaza , ima mjesta normala

Slika kafića što spominjem i moj ulaz , gledaj auta kako su parkirana , valja 20 metara pješke

To što si napisao da su "fahdovci" samo problem , ostatak posta je tako jadan i očajan spin , kojeg iskreno nisam od tebe očekivao .
Ja živim u B-Fazi skoro 30 godina i ja se svaki dan susrećem sa problemima , tako nemoj da mi ti iz Konjica pametuješ kako je i kako nije .
Ni ja tebi ne pametujem šta se dešava u Konjicu .

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
To policija mora rješavati, da svaki dan dođu i krenu pisati kazne i tako iz dana u dan dok se ne riješi, to morate vi iz te mjesne zajednice inzistirati kod komandira PS kojoj pripadate da postavi tu patrole i da pišu kazne konstantno, od ujutro do navečer. Ljudi sami od sebe neće prestati, dok ih ne udariš po džepu.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Da se opet vratimo na parking, ja sam tad govorio o starom gradu i specificnom mjestu, iz određenih razloga, i nisam pravio pravilo od toga. U starom gradu ne da je samo trotoar parking, već i ulica, eno sagrdzije, na primjer, gdje je jedna traka uzeta kao parking a nema ocrtano. I logavina nije do nedavno bila ocrtana ljudi su parkirali jer nemaju gdje drugo. Što je još slučaj, ljudi stave gajbe na ulicu kao njihovo je i kad tu parkiraš izađe čovjek da te bije, a na ulici si. Policija piše dole kod FIN-a, što i jest usko i neprohodno ali gore ili generalno visočije nikad, jednostavno nepisano pravilo, jer bi inače svaki dan pisali čovjeku auto ispred kuće.
Čitav padinski stari grad, i generalno padinski dijelovi grada su takvi, gdje god odeš ljudi su po ulicama parkirali i kad hoćeš kod nekog taj te usmjerava na trotoar ili ulicu da parkiraš (naravno da ne smeta kombiju/hitnoj) jer jednostavno nema mjesta i nema blizu parkinga.
Čitav padinski stari grad, i generalno padinski dijelovi grada su takvi, gdje god odeš ljudi su po ulicama parkirali i kad hoćeš kod nekog taj te usmjerava na trotoar ili ulicu da parkiraš (naravno da ne smeta kombiju/hitnoj) jer jednostavno nema mjesta i nema blizu parkinga.
- kraljttbvb
- Kontakt:
10 puta pises o ovima na dzumi i teraviji, pa jednom o ovima iz kafića. Skontali smo da ne voliš ove dzamijase, što je ok i tvoja licna stvar, ali nam onda nemoj bacati šuplju i pričati da o svima jednako pišeš.VensanKasel je napisao/la: ↑24 mar 2025, 10:45To što si napisao da su "fahdovci" samo problem , ostatak posta je tako jadan i očajan spin , kojeg iskreno nisam od tebe očekivao .
Ja živim u B-Fazi skoro 30 godina i ja se svaki dan susrećem sa problemima , tako nemoj da mi ti iz Konjica pametuješ kako je i kako nije .
Ni ja tebi ne pametujem šta se dešava u Konjicu .![]()
Sama činjenica da si se upalio ko kutnjak, pokazuje da sam u pravu.
Isključujem se iz rasprave, budi mi pozdravljen

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Ništa ljudi ovdje nisu krivi. Bukvalno im se dozvoljava da tu parkiraju i normalno da će parkirati. Dok god policija ne dodje svaku noć da podijeli kazne ovima iz kafane ili svaki petak ovima sa dzume, nikad tu nikakvog reda neće biti.
A svakako kulture nemamo sto se toga tiče, pa pravdamo i kad parkiramo na trotoar, jer i drugi tako rade.
A svakako kulture nemamo sto se toga tiče, pa pravdamo i kad parkiramo na trotoar, jer i drugi tako rade.
- VivaLaStella
- Kontakt:
Pa jel prijavi neko, valjda na prijavu moraju doći
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
Tim iz kafane duple kazne, i sto dalje da prohoda kad izadje iz kafane ako je cvrcno.jasmin10 je napisao/la: ↑24 mar 2025, 11:59Ništa ljudi ovdje nisu krivi. Bukvalno im se dozvoljava da tu parkiraju i normalno da će parkirati. Dok god policija ne dodje svaku noć da podijeli kazne ovima iz kafane ili svaki petak ovima sa dzume, nikad tu nikakvog reda neće biti.
Pa ako se radi vjerskih obaveza mogu izmjeniti pravila o skolovanju, zar stvarno ocekujes da su pravila o parkingu iznad vjerskih obaveza?
Sve je to dio iste price. Ucimo djecu da u vrijeme ramazana mogu raditi sta god hoce, ako ce postiti. Ako ces u dzamiju, mozes parkirati gdje god zelis, za tebe pravila ne vaze, ako odes na dzumu ne moras na posao, ako si redovan u vjerskih obavezama, nadje se i neki posao za tebe, isl.
Potpuno izvrnut set vrijednosti, gledao na to kao religiozna ili nereligiozna osoba, svejedno.
Sve je to dio iste price. Ucimo djecu da u vrijeme ramazana mogu raditi sta god hoce, ako ce postiti. Ako ces u dzamiju, mozes parkirati gdje god zelis, za tebe pravila ne vaze, ako odes na dzumu ne moras na posao, ako si redovan u vjerskih obavezama, nadje se i neki posao za tebe, isl.
Potpuno izvrnut set vrijednosti, gledao na to kao religiozna ili nereligiozna osoba, svejedno.
Ovdje ljudi nece nikad nauciti dok ih ne udaris po Dzepu, ne jednom vec svaki put. Sve dok policja ne bude radila svoj posao ovako ce da bude. Sta ja po starom gradu vidim sto se tice parkiranja, to je cudo jedno. Dobro gore neko napisa, odmah da se udaraju, prijete i sta li sve ne, jer toboze mora se Kafa popit, a da je Auto na vidiku. Nemamo mi kao drustvo nikakve kulture, a najvise volimo drugima da pametujemo.
GGMU
A ovi iz kafane sto parkiraju ? Ko je njih učio ?admin je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:11Pa ako se radi vjerskih obaveza mogu izmjeniti pravila o skolovanju, zar stvarno ocekujes da su pravila o parkingu iznad vjerskih obaveza?
Miksas ko salatu, pogubio si se u miksanju.admin je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:11Pa ako se radi vjerskih obaveza mogu izmjeniti pravila o skolovanju, zar stvarno ocekujes da su pravila o parkingu iznad vjerskih obaveza?
Pa to je ocigledno neka banda koja je u talu sa policijom, neka korupcija. Hoces reci da je OK da vjeru smjestimo na nivo korupcije?jasmin10 je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:19A ovi iz kafane sto parkiraju ? Ko je njih učio ?admin je napisao/la: ↑24 mar 2025, 12:11Pa ako se radi vjerskih obaveza mogu izmjeniti pravila o skolovanju, zar stvarno ocekujes da su pravila o parkingu iznad vjerskih obaveza?
Gdje ces se sa time porediti
Trenutno korisnika/ca: VolimBiH96 i 8 gostiju.