Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Neutral
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Neutral » 29 mar 2025, 13:52

admin je napisao/la:
29 mar 2025, 10:55
To je dvosjekli mac. Vise neobrazovanih i tupavih koji misle da im škola ne treba i da je potpuno svejedno koliko traje - manja je konkurencija za svaki posao, veće su šanse za uspjeh šta god covjek radio.

S druge strane, cijelo društvo propada i manji je ukupni protok novca u državi.

Za pojedinca, veći komad malog kolača ili mali komad velikog kolača? Tesko je znati šta je bolje. Za cjelokupno društvo… dovoljno je malo okrenuti se oko sebe i sve će se samo kazati
U moj "vakat" sramota bila ici na zanat, tamo su bili oni sto ne "uce".

Ali dobra konstatacija.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 29 mar 2025, 13:55

admin je napisao/la:
29 mar 2025, 12:33

Sto se tiče skole, u ratu ništa nije bilo skraćeno (bar u Sarajevu), islo se pod granatama, bez grijanja, hrane i struje… i opet niko nije kukao i moljakao da mu se nešto olakša. Nastava se odvijala sasvim normalno, posebno iza ‘93 sto i jeste bila naša velika pobjeda.

Sjećam se u decembru izadjemo svi na svakom odmoru pred školu, da se ugrijemo.

A nije trajalo 5 godina, tako da je tih 5 godina izgubio samo onaj ko je sam to odabrao.
Istina, meni sestra isla u ratu posto je 4 godine starija, stara i ja je vodili na nastavu. Ja kreno u prvi razred '96, u Trecoj osnovnoj skoli na Ilidzi nismo imali stolove u ucionici nego samo stolice. Jos pola skole bilo izgorilo jer kako su oni napustali palili su objekte, pa negdje do kraja '97 ili pocetak '98 se tek renovirala, i to bas bila izgorila sala pa su fizicko imali napolju.
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 29 mar 2025, 15:51, ukupno mijenjano 1 put.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 29 mar 2025, 14:00

admin je napisao/la:
29 mar 2025, 10:55
To je dvosjekli mac. Vise neobrazovanih i tupavih koji misle da im škola ne treba i da je potpuno svejedno koliko traje - manja je konkurencija za svaki posao, veće su šanse za uspjeh šta god covjek radio.

S druge strane, cijelo društvo propada i manji je ukupni protok novca u državi.

Za pojedinca, veći komad malog kolača ili mali komad velikog kolača? Tesko je znati šta je bolje. Za cjelokupno društvo… dovoljno je malo okrenuti se oko sebe i sve će se samo kazati
Ja ne znam je li ti zivis u Bosni ili zivis u Australiji pa trolas i lozis, ali pricas kao da ne zivis ovdje, kao da zivis u nekom paralelnom svemiru.

O kakvom obrazovanju pricamo, kad je vecina ljudi zaposlena preko stele i sa faklutetima iz Travnika, Viteza, Busovace?

Odgovorno tvrdim da samo budale zavrsavaju drzavne fakultete i misle da ce bolje proci sa boljim obrazovanjem. Ovdje ne mislim na medicinu, informatiku, elektrotehniku, nego na pravo, ekonomiju, politicke nauke...
U citavoj drzavi su najbolje prosli stranacki pusiqrci, koji su dobili posao preko stele, pa tek onda donijeli diplomu sa nekog bezveze fakulteta.

Ne kontam ti ovu pricu o skracivanju casova i kao nekom zakidanju djece. Ti sto naucis svoje dijete kuci, to ce i ponijeti u svijet. Isto kao sto su i mene moji ucili da ustanem u tramvaju starijima, da ne bacam papire po ulici, da se normalno ponasam. Da nisam isao na kurs i da sam ostao na znanju engleskog jezika sto sam naucio u skoli, ne bih mogao casu vode i komad hljeba upitati kad odem negdje vani. A ko biva imao neku dobru ocjenu iz engleskog jezika.

Ova tvoja prica o uspjehu u skoli i kasnijem blagostanju u zivotu je realna negdje vani, u uredjenim drustvima. Kod nas gdje je pola ministara zavrsilo za nastavnika tjelesnog odgoja, a vode drzavu, je cista utopija...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 29 mar 2025, 14:37

Tekashi je napisao/la:
29 mar 2025, 13:47

Stravicno.
Pritisnuli dugme za valove kao na termama na Elidzi
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 29 mar 2025, 15:34

napoleon72 je napisao/la:
29 mar 2025, 11:03
Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
Korona to jest online nastava je samo ogolila naše školstvo, svi problemi koji imaju su postali vidljivi tokom online nastave. Malo se to zamaskira tokom nastave u učionicama ali realno uništeno je ono odavno. Plan i program se ne mijenja, prakse nema nikako ili skoro malo, najbitnije je da se nabuba teorija a to što nemaju pojma šta su naučili nije bitno. Previše se baziramo na nebitne stvari i u osnovnom i srednjem obrazovanju pokušavamo od svakog da napravimo da zna sve a to je nemoguće jer nije svako dijete nadareno za sve.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 29 mar 2025, 15:44

admin je napisao/la:
29 mar 2025, 12:33
GG3 je napisao/la:
29 mar 2025, 11:35
Nista nije unistilo skolstvo kao korona i online nastava. U mojoj struci, svi diplomanti koji dolaze od korone pa ovamo imaju uzasnu podlogu, kao da nismo iste fakultete zavrsili. I evo 3 godine poslije kraja pandemije i povratka u normalu to stanje se nije nikad vratilo na staro.
Kako je tek nama koji smo u ratu izgubili 4-5 godina!
Sto se tiče skole, u ratu ništa nije bilo skraćeno (bar u Sarajevu), islo se pod granatama, bez grijanja, hrane i struje… i opet niko nije kukao i moljakao da mu se nešto olakša. Nastava se odvijala sasvim normalno, posebno iza ‘93 sto i jeste bila naša velika pobjeda.

Sjećam se u decembru izadjemo svi na svakom odmoru pred školu, da se ugrijemo.

A nije trajalo 5 godina, tako da je tih 5 godina izgubio samo onaj ko je sam to odabrao.
Moguce da je u gradovima bilo lakse, jer su skoro svi ucitelji/nastavnici bili iz gradova i tu su bili! Ja licno od 92 do 95 Nisam krocio u skolu, nastava se odvijala po nekim kucama, bez Knjiga i sa jednim nastavnikom. Kasnije mi se to odrazilo na zivot mnogo puta…
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 29 mar 2025, 15:50

Zavisi gdje si zivio, neka nastava je bila u skoli, neka po kucama, negdje pola rata po kucama, pola u skoli. Uglavnom poneta je da se nastava nije prekidala. Meni iz danasnje perspektive zvuci nevjerovatno da su djeca od 9, 10 godina sama isla po granatama u skolu, pa i par kilometara udaljeno. Danas padne 30cm snijega odgadja se nastava.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 29 mar 2025, 16:18

Unofficialpage je napisao/la:
29 mar 2025, 15:34
Korona to jest online nastava je samo ogolila naše školstvo, svi problemi koji imaju su postali vidljivi tokom online nastave. Malo se to zamaskira tokom nastave u učionicama ali realno uništeno je ono odavno. Plan i program se ne mijenja, prakse nema nikako ili skoro malo, najbitnije je da se nabuba teorija a to što nemaju pojma šta su naučili nije bitno. Previše se baziramo na nebitne stvari i u osnovnom i srednjem obrazovanju pokušavamo od svakog da napravimo da zna sve a to je nemoguće jer nije svako dijete nadareno za sve.
Kod nas u srednjoj skoli već godinama postoji poljoprivredna škola. Na citavoj opstini nemamo ni jednu normalnu oranicu da bi se nešto moglo saditi.
A sve zato jer ima par profesora pred penziju koji predaju u toj školi i kojima trebaju casovi da imaju normu.

Tek od ove godine uveden smjer CNC operater, što je trebalo uvesti ima 10 godina. Pored Igmana gdje radi 1300 ljudi, sve okolo manje fabrike kojima takvi operateri trebaju ko suho zlato.

Ispadne da je bolje da djeca budu što manje u školi, bar nešto mogu naučiti sa strane, sa ovim školskim programom teško će sebi hljeba zaraditi...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 29 mar 2025, 16:33

Ništa nije uništilo školstvo i odgoj ko roditelji.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 29 mar 2025, 17:07

U osnovnoj predaje teta koja je studirala historija kao ja. Na pitanje po cemu je Dubrovnik poznat u srednjem vijeku, odgovorila je sa "turizam". Preko stranke upala, zalila se na platu kad su bili protesti, kritikovala moj tekst kad sam pisao da su uhljebi pa me izbrisala iz prijatelja, pita me gdje kolegijalnost :rol:

Prosjecni "pedagog" koji zaglupljuje djecu sa retardiranim predavanjima, gdje daje uvijek zadatke da djeca pripremaju nesto (to roditelji rade) da moze presjediti na casu.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 29 mar 2025, 17:15

kraljttbvb je napisao/la:
29 mar 2025, 16:18
Kod nas u srednjoj skoli već godinama postoji poljoprivredna škola. Na citavoj opstini nemamo ni jednu normalnu oranicu da bi se nešto moglo saditi.
A sve zato jer ima par profesora pred penziju koji predaju u toj školi i kojima trebaju casovi da imaju normu.

Tek od ove godine uveden smjer CNC operater, što je trebalo uvesti ima 10 godina. Pored Igmana gdje radi 1300 ljudi, sve okolo manje fabrike kojima takvi operateri trebaju ko suho zlato.

Ispadne da je bolje da djeca budu što manje u školi, bar nešto mogu naučiti sa strane, sa ovim školskim programom teško će sebi hljeba zaraditi...
Plan i program tih škola poput CNC operatera je skroz pogrešan.
Ne znam kako ide ali sumnjam da imaju vise od jednog dana prakse.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 29 mar 2025, 17:18

sljivo je napisao/la:
29 mar 2025, 15:50
Zavisi gdje si zivio, neka nastava je bila u skoli, neka po kucama, negdje pola rata po kucama, pola u skoli. Uglavnom poneta je da se nastava nije prekidala. Meni iz danasnje perspektive zvuci nevjerovatno da su djeca od 9, 10 godina sama isla po granatama u skolu, pa i par kilometara udaljeno. Danas padne 30cm snijega odgadja se nastava.
I u Njemackoj skoli kad sam ja tamo zivio bilo Hitzefrei. I ovdje u Americi se nastava odgodi kad padne veci snijeg.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 29 mar 2025, 17:31

jasmin10 je napisao/la:
29 mar 2025, 17:15

Bar će znati nešto teoretski o tome.

Sa završenom poljoprivrednom školom i kao poljoprivredni tehničar ići raditi za CNC mašinom je teže nego kad imaš bar neku podlogu iz skole o tim masinama.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 29 mar 2025, 17:53

Sage je napisao/la:
29 mar 2025, 16:33
Ništa nije uništilo školstvo i odgoj ko roditelji.
Propast našeg obrazovanja je odraz potonuća našeg društva. Roditelji su svakako bitan djelić u tom mozaiku.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 29 mar 2025, 17:56

Kada kao parametar uzmemo uplaćeni PDV po ostvarenoj krajnjoj potrošnji u KS u KS je uplaćeno oko 1,6 milijardi KM, a procjenjeni povrat prihoda od indirektnih poreza u budžetu KS za 2025. godinu je oko 570 mil. što je tri puta manje. Znači po trenutnom nepravednom Zakonu o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u KS se vrati 1/3 uplata PDV-a iz krajnje potrošnje, a čak 2/3 ide drugima koji su lažnim narativom da im Sarajevo nešto uzima umanjili i taj ponder Kantonu Sarajevo.

I sta nam kažu, oni rade a Sarajevo se gradi. Baš bi volio vidjeti gdje je završilo tih 350 miliona, što je od usvajanja izmjena zakona manje uplaćeno KS.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 29 mar 2025, 17:58

29 mar 2025, 17:31
jasmin10 je napisao/la:

Sa završenom poljoprivrednom školom i kao poljoprivredni tehničar ići raditi za CNC mašinom je teže nego kad imaš bar neku podlogu iz skole o tim masinama.
Jeste al teoriju zaboravis za par mjeseci. Tanko je to be prakse.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 29 mar 2025, 17:58

29 mar 2025, 17:31
jasmin10 je napisao/la:

A realno u pravu si. Kao sto i sam kažeš, samo Igman zapošljava toliki broj ljudi. Plus imate surtec i još neke firme koje vidim zapošljavaju operatere.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 29 mar 2025, 18:05

Čestitke braći i sestrama koji su ostali ustrajani 29 dana i koju su pobijedili sami sebe.

Uživajmo.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 29 mar 2025, 18:11

Pricate o mladima i studentima koji su se digli protestvovati samo jednom “konkretno” u zadnjih 10 godina, i to da traze bezuslovni prelazak na iducu godinu :urnebes:

Ko ne pamti bilo nekad u periodu pandemije, dal prva dal druga godina.
I found freedom. Losing all hope was freedom.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 29 mar 2025, 18:17

MrPink je napisao/la:
28 mar 2025, 23:54
relativizam je napisao/la:
28 mar 2025, 23:48
Neutral je napisao/la:
28 mar 2025, 23:37
Ramazan za pamcenje, max burnout u kombinaciji sa poslom. Teze bilo nego ljeti kad se postilo 18+ sati na 40+ stepeni.

Cestitke svima koji su uspjeli, jos sutra i to je to :thumbup:
Tacno ,teže bilo ovaj ramazan nego onaj kad je iftar oko 8,9
Mjesec nenaspavan kao zombi
Nije lahko.Preko dana radiš i postiš, a navečer botuješ.
Šalim se :D
Završi se i ovaj ramazan, da nam svima Allah dragi primi post i treba se zahvaliti što ustajemo živi i zdravi

Ali ovaj admin ne odustaje izgleda ,pola mjeseca o školi priča i banje sve čija mu se priča ne svidja

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Hightower, nerkolfc i 10 gostiju.