admin je napisao/la: ↑29 mar 2025, 10:55
To je dvosjekli mac. Vise neobrazovanih i tupavih koji misle da im škola ne treba i da je potpuno svejedno koliko traje - manja je konkurencija za svaki posao, veće su šanse za uspjeh šta god covjek radio.
S druge strane, cijelo društvo propada i manji je ukupni protok novca u državi.
Za pojedinca, veći komad malog kolača ili mali komad velikog kolača? Tesko je znati šta je bolje. Za cjelokupno društvo… dovoljno je malo okrenuti se oko sebe i sve će se samo kazati
Ja ne znam je li ti zivis u Bosni ili zivis u Australiji pa trolas i lozis, ali pricas kao da ne zivis ovdje, kao da zivis u nekom paralelnom svemiru.
O kakvom obrazovanju pricamo, kad je vecina ljudi zaposlena preko stele i sa faklutetima iz Travnika, Viteza, Busovace?
Odgovorno tvrdim da samo budale zavrsavaju drzavne fakultete i misle da ce bolje proci sa boljim obrazovanjem. Ovdje ne mislim na medicinu, informatiku, elektrotehniku, nego na pravo, ekonomiju, politicke nauke...
U citavoj drzavi su najbolje prosli stranacki pusiqrci, koji su dobili posao preko stele, pa tek onda donijeli diplomu sa nekog bezveze fakulteta.
Ne kontam ti ovu pricu o skracivanju casova i kao nekom zakidanju djece. Ti sto naucis svoje dijete kuci, to ce i ponijeti u svijet. Isto kao sto su i mene moji ucili da ustanem u tramvaju starijima, da ne bacam papire po ulici, da se normalno ponasam. Da nisam isao na kurs i da sam ostao na znanju engleskog jezika sto sam naucio u skoli, ne bih mogao casu vode i komad hljeba upitati kad odem negdje vani. A ko biva imao neku dobru ocjenu iz engleskog jezika.
Ova tvoja prica o uspjehu u skoli i kasnijem blagostanju u zivotu je realna negdje vani, u uredjenim drustvima. Kod nas gdje je pola ministara zavrsilo za nastavnika tjelesnog odgoja, a vode drzavu, je cista utopija...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.