FK Željezničar

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

U sezoni 2025/26. očekujem:

1. Borbu za titulu
42
20%
2. Borbu za Evropu
97
47%
3. Sredinu tabele
38
19%
4. Borbu za opstanak
28
14%

Ukupno glasova: 205

edinedin
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la edinedin » 24 apr 2025, 21:29

ristagrad je napisao/la:
24 apr 2025, 21:19
ne bih o samoj utakmici, sve je receno. samo mogu izraziti postovanje prema igracima, koji su dali sve od sebe.

eh, sad... sreca, pa ne skinuse one mreze sa istoka. gotovo sam siguran da bi sinoc neko uletio na teren. i ovako su se pentrali na mreze. neka ih, ne jedu hljeba
Kad smo kod mreža , ama stavite one providne portale ono je patnja gledati iz prvih redova.
Jer si JEDAN JEDINI...........

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 apr 2025, 21:33

Ovo sto pisem je neko moje misljenje sto ne znaci da sam u pravu, nit tvrdim da jesam, al eto malo tabirimo desavanja :mrgreen:
Ejnur je napisao/la:
24 apr 2025, 21:01

Sto se tice Krpica mislim da grijesis,on je ja mislim u top 5 nasih igraca po pitanju brzine.
A sto se tice kombinatorike za Krpica to si upravu,on uvijek zadrzi loptu i svi protivnici se vrate na svoje pozicije i odigra je nazad,nekako imam osjecaj da covjek uziva da napada na postavljenu odbranu,znam da nema logike al tako se on ponasa u vecini slucajeva na terenu.
Krpic trci, to mu niko ne spori, al ja se ne sjecam kada je pretrcao nekog igraca, iskreno. Krut je nekakav. Kao napadac bi morao da bude mnogo startniji sto se tice prvog koraka sto je prilicno bitno. Zato sam napisaodaje spor, a zapravo sam se lose izrazio.
let3 je napisao/la:
24 apr 2025, 21:11

Manje vise se slazem sa svim, osim sa boldiranim dijelom.
Karamarko- Sukilovic je bolji stoperski tandem. Ali ne zbog Sukilovica koji takođe nije neka klasa (otprilike u rangu Cavnica), vec zbog Karamarka koji je def nas najbolji stoper.
Karamarko u drugom dijelu sezone je prosjecan stoper, ako mene pitas, tako barem izgleda. Bio je starter u oba debakla ( 3 0 i 5 0) i ovih nekoliko tekmi gdje smo primali po nekoliko golova po tekmi. Nije igrao u Konjicu sinoc protiv Borca i protiv Goska dok smo vodii 3 0.

Doduse nije nemoguce da ga Suki cini gorim nego sto jeste kao i pogresna postavka igre, formacije, lijevog beka.

Nisu ni navedena dvojica neka pljačka, al ne primamo golove ko na traci :mrgreen:

Ps. Bas sada gledam Mahmicev ucinak u drugom dijelu. Igrao je protiv Posusja ( 1 1, bili smo mnogo bolji ), Radnika gdje su nam izmislili dva penala, Igmana ( 0 1 ), Goska do 3 0 i Borca.

Lokomotifa
Kontakt:

Post Postao/la Lokomotifa » 24 apr 2025, 21:38

Svaka čast za fan shop, izgleda fantastično, konačno se sjeverna tribina (tačnije sjeverozapad) počinje uređivati, da izgleda malo pismenije i urbanije. Rastemo zajedno, VTŽ!
"19.09.1921. Sarajevski podsavez je prihvatio novi klub u svoje okrilje i uvrstio ga u takmičarski kalendar za sezonu 1921/1922. Kao tada jedini radnički klub među nacionalno orijentisanim klubovima FK Željezničar se susreo sa mnogim teškoćama."

Levin
Kontakt:

Post Postao/la Levin » 24 apr 2025, 21:41

Sad jedan komentar hladne glave...

Imamo mi to običaj. Kad pobjeđujemo hvalimo na sva zvona a kad gubimo tjeramo sve radom i tako u krug. Velika je ovo pobjeda bila, posebno kad se uzme suđenje u obzir i da je sve bilo spremno da nam se skine skalp u našoj kući, u našem domu. Ako tome dodamo lošu atmosferu koja se stvorila u klubu i oko kluba nakon ispadanja iz kupa i poraza od Zrinjskog posebno značajna za stabilnost kluba.

Kako su svi ovdje hvalili i ja ću ali prije toga da malo i kritikujem, mada nikakva kritika već zapažanje negativnih elemenata u sinošnjoj utakmici.

Vedad Muftić
Mnogo mu dugujemo ove sezone. Mnogo je bodova donio. Sigurno jedan od tri najbolja, ako ne i najbolji golman u ligi ali itekako zabrinjava pad forme i samopouzdanja koji postaje sve izraženiji nakon utakmice sa Posušjem. U Mostaru je to rezultiralo sa tri lošije intervencije koje su završile na kraju u golu mada ja tu njega i ne krivim toliko jer odbrana je morala bolje reagovati u nastavku.

Sinoć mu se to isto ponovilo na samom početku utakmice nakon kornera Borca ali i kasnije se jasno vidjelo da oklijeva u reakcijama i da nema dovoljno samopouzdanja pri visokim loptama.

Gušo na ovome mora sa njim poraditi jer nam Muftić itekako treba ako se mislimo vratiti na pobjednički pravac. Ako on i odbrana nisu sinhronizovani u reakcijama itekako možemo primiti jeftine golove kao u Mostaru.

Vedo ima problem sa tim visokim loptama ali to je nešto što se vježba do iznemoglosti. Imamo reprezentativnog golmana u stručnom štabu i ne vidim zašto se taj segment igre ne može popraviti. Vjerujem da isti prima dobru platu za ono što radi.

Odbrana
Sinoć je to dosta dobro izgledalo. Branilo se timski, držala se linija kvalitetno, smanjen broj grešaka, izvrsno se branio prostor. Međutim, može se itekako poraditi na individualnim elementima. Mahmiću i Radinoviću nekoliko puta lopta odlazi preko noge prilikom čišćenja ispred gola. Ne shvatam kako je moguće da imaju problem da uhvate poluvisoku loptu i da je punim izbiju. Valjda je to nešto što se radi na treningu do savršenstva! Kad smo kod tog izbijanja, valjda se ta lopta izbija tako da ide što dalje i da ostane u terenu za slučaj kontre ili polukontre. Nama je većina tih lopti otišla u aut ili korner.

Sa druge strane, Mahmiću se opet desilo da je loše procijenio dugu loptu (početak drugog poluvremena) nakon čega je Kulašin došao u opasnu poziciju. Nije ovo prvi put i sreća pa nije kažnjeno. Mlad je igrač i mislim da ima perspektivu aku bude radio kvalitetno ali mora se sa njim poraditi na boljoj anticipaciji.

Opet kažem, odbrana je mnogo bolje izgledala i Cavnić je igrao sa dosta samopouzdanja. Galić je isto bio isto solidan ali se takoniskusnom igraču ne smije desiti da profula cijelu loptu prilikom ispucavanja iz peterca.

Vezni red i napad
Moram reći da je dovođenje Lagumdžije pravi potez. Trebala nam je visoka šestica za ove visoke lopte. Dobro se kreće, djeluje sigurno i zna sa loptom. Dok se privikne i uhoda u ekipi mislim da će biti itekako od koristi u mnogim utakmicama.

Napadu nemam šta zamjeriti, odlična tranzicija i realizacija a i odlično odrađeni defanzivni zadaci. Koliko nas je sudija spriječavao da razvijemo igru mislim da su momci izvukli maksimum i da je bilo poštenije suđenje sigurno bismo bili mnogo opasniji po protivnika.

Huso fajter, Jabi mozak a Madžid majstor. Samo nek nastave ovako. Odlične kretnje, anticipacija i tranzicija.

Formacija
Velika je razlika kad igramo sa Suljom i Boljevićem naprijem. Posebno u toj brzini tranzicije inprotoku lopte ali i kvalitetu defanzivnih zadataka. Naravno, dobro je da pokazujemo i tu širinu jer se itekako mijenja tempo kad su oni na terenu ali i sam sistem igre bez obzira koliko to Denis pokušavao da upakuje u isti kalup.

Kad igramo sa Suljom, Boljevićem, Dangubićem i Cvetanovskim (ili Šošićem) naprijed to mi više djeluje kao 4-2-4 i onda imamo problem sa kontrolom sredine terena.

Sinoć smo imali Husu i Dana ispred odbrane i Jabija ispred njih tako da je to izgledalo kao klasična 4-2-3-1 ili 4-3-3 a kako su se Šošić i Vini dosta vraćali nazad kao da smo imali još dva igrača u sredini terena. Djelovali smo mnogo kompaktnije. Pokušali smo mi to i protiv Širokog u prvoj utakmici ali individualne greške u odbrani i previše neuspješnih pokušaja da se napadne dubina dugim loptama su nas koštale.

Naš roster je takav gdje mi moramo spustiti loptu na zemlju jer imamo dosta tehnički dobrih igrača koji nisu pretjerano dobri u skoku a vole lopte u prostor.

Naravno moramo mnogo više šutati van šesnaesterca ili sa ivice. Fali nam taj segment cijelu sezonu.

Sumarum
Fantastičan voljni momenat, zalaganje, trka ali i fizička sprema. Iako je uvriježeno mišljenje da nam toga fali itekako se vidjelo da se trči i u 98 minuti. Posebno svaka čast na smirenosti i fokusu ovih ipak mladih momaka jer valjalo je zadržati glavu na mjestu dok te neko kolje suđenjem.

Ova utakmica će mi ostati sigurno kao jedna od omiljenih. Nismo dali da kuća padne kad su svi to očekivali. Bravo momci i bravo Denise.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 24 apr 2025, 21:52

Lokomotifa je napisao/la:
24 apr 2025, 21:38
Svaka čast za fan shop, izgleda fantastično, konačno se sjeverna tribina (tačnije sjeverozapad) počinje uređivati, da izgleda malo pismenije i urbanije. Rastemo zajedno, VTŽ!
Ponovno ista stvar se ponavlja sa fan shopom sve super i fino al hronican nedostatak macronovih stvari je nevjerojatna, pa ****.i celik u drugoj ligi ima bolju ponudu macronovih stvari od nas :crazy:

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 apr 2025, 22:05

Levin je napisao/la:
24 apr 2025, 21:41

Sinoć smo imali Husu i Dana ispred odbrane i Jabija ispred njih tako da je to izgledalo kao klasična 4-2-3-1 ili 4-3-3 a kako su se Šošić i Vini dosta vraćali nazad kao da smo imali još dva igrača u sredini terena. Djelovali smo mnogo kompaktnije. Pokušali smo mi to i protiv Širokog u prvoj utakmici ali individualne greške u odbrani i previše neuspješnih pokušaja da se napadne dubina dugim loptama su nas koštale.
Golovi su pali iz kontra napada, prva dva. To je uvijek greska sredine terena ili nedostatak igraca koji mogu to da isprate.

Zapravo smo protiv Sirokog uradili ono o cemu sam pisao, izasli visoko i napali, a to se ne radi kada imas poprilicno sporu odbranu, Radovca na sredini terena i Lagumdziju kojem je ta tekma bila prvi start u ligi od kako je dosao kod nas. Jukic nam djecu pravio jer smo mu dali prostor. Isto smo i na derbiju uradili na Grbavici. Isto bi nam i Kulasin radio da smo se tako postavili sinoc na Grbavici.

Nije isto igrati protiv Igmana, Radnika i protiv ekipa koje imaju brzu tranziciju.

Levin
Kontakt:

Post Postao/la Levin » 24 apr 2025, 22:13

Sad malo o derbiju...

Utakmica protiv kona će biti mnogo drukčija. Dijelom zbog formacije koju igraju a dijelom zbog samog sistema igre.

Ne vjerujem da će kone mnogo mijenjati ali nije iskljućeno nakon par lošijih rezultata u zadnje vrijeme. Kako god ta 3-5-2/5-3-2 nam nikako ne odgovara. Vidjelo se to i u pripremnoj protiv Karpaty-a ali i u prethodne dvije utakmice protiv kona.

Poseban problem predstavljaju te duge lopte u dubinu i direktni pritisak na zadnju liniju a imaju itekako brze i mobilne napadače i wing bekove pa i bez Gulijašvilija. Baš sa kontolom tih dugih lopti imamo poseban problem. Nekoliko puta ove godine naši štoperi su, usljed loše procjene doslovno pretrčani.

Kako treba odigrati pokazala je Sloboda u prošlom kolu (za ne povjerovati). Odbarana mora biti maksimalno fokusirana i bekovi će biti ključni u zatvaranju napada i ubačaja.

Volio bih vidjeti nazad Odinaka, Cavnić, Karamarko, Marković i ispred njih Lagumdžija i Simoni. Mislim da Lagumdžija i Simoni mogu itekako pomoći da se iskontrolišu te duge lopte obzirom da obojica, u svakom trenutku, mogu uletiti na štoperske pozicije i iskontrolisati skok. Odinaki bi dao prednost zbog brzine samo mu neko mora glavu namjestiti da ne pravi neke gluposti bez potrebe.

Ispred njih bih na krilima volio vidjeti Cvetanovskog i Boljevića a u napadu Krpića. Zadnja dvojica su se odmorili i imaju se iskupiti za zadnjih par utakmica a Cvetanovski bi mogao uletiti u dobru seriju i brzinom bi mogao napraviti pometnju naprijed. U sredini bih dodao još Šabića kao U21 (sad će smijeh naravno ali nema veze). Zašto njega?! Zato što nam treba U21 a mislim da bi tu napravio najmanje štete a obzirom da mu je to prirodna pozicija moglo bi to biti iznenađenje za Zekića. Šabić dosta trći svakako i sigurno će biti odgovoran i u defanzivnim zadacima. Izuzimajući Gulija, Torpedo je najjače na tim pozicijama defanzivnih veznih i morat ćemo više ići na krila i okomito ulaziti. Šabić sigurno ima dobru loptu naprijed i zašto mu ne ukazati povjerenje.

Morat ćemo zadržati kompaktnost i obzirom da će Zekić sigurno htjeti ovdje pobjedu životom morat ćemo se kvalitetno braniti. Mislim da, prvenstveno zbog neiskustva, Šukilović i Mahmić ne mogu kvalitetno iznijeti pritisak napada koji nas očekuje i bolje bi bilo da izađemo sa iskusnijim sastavom nazad.

Dakle :

Muftić
Odinaka - Cavnić - Karamarko - Marković
Lagumdžija - Simoni
Cvetanovski - Šabić - Boljević
Krpić

U drugom poluvremenu ubaciti Šošića, Radovca i Jabera da na svježinu pokušaju nešto napraviti a obzirom da će i Šabić morati vani ubaciti Šukilovića ili Mahmića i Dangu u špic.

Mislim da imamo šansu samo se dobro složiti i zadržati pristup kao protiv Borca.

Levin
Kontakt:

Post Postao/la Levin » 24 apr 2025, 22:24

RatoborniMrmot je napisao/la:
24 apr 2025, 22:05
Levin je napisao/la:
24 apr 2025, 21:41

Golovi su pali iz kontra napada, prva dva. To je uvijek greska sredine terena ili nedostatak igraca koji mogu to da isprate.

Zapravo smo protiv Sirokog uradili ono o cemu sam pisao, izasli visoko i napali, a to se ne radi kada imas poprilicno sporu odbranu, Radovca na sredini terena i Lagumdziju kojem je ta tekma bila prvi start u ligi od kako je dosao kod nas. Jukic nam djecu pravio jer smo mu dali prostor. Isto smo i na derbiju uradili na Grbavici. Isto bi nam i Kulasin radio da smo se tako postavili sinoc na Grbavici.

Nije isto igrati protiv Igmana, Radnika i protiv ekipa koje imaju brzu tranziciju.
Čitao sam tvoje postove i dosta se slažem.

Ja kad mislim na odbranu meni je to kompletna ekipa a posebno zadnja linija i ovi ispred. Mada, šta reći Šukiju kad ka Jukić onako pretrči. Mislim. Koštale su nas te indivudualne greške i moraju se dovesti na mnogo manji nivo.

I ove ekipe poput Posušja, GOŠK-a i Igmana su nam napravile mnogo problema.

Iz nekog razloga zadnja linija veznog reda nam stoji dosta daleko i unutra od štopera i bekova (Dosta sam pisao o tome). Možda je to neka taktička zamisao ali mi se uopšte ne sviđa. Prviše protivničkih igrača ulazi u taj međuprostor i svaki loš pas nam pravi problem i ostavlja odbranu na vjetrometini. Ne djelujemo kompaktno i razbijaju se linije posebno na bekovskim pozicijama.

Sve je to bolje izgledalo protiv Borca i nadam se da će to biti slučaj i protiv pita.

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 apr 2025, 22:33

U sustini se slazemo osim Markovica, Krpica i Boljevica :mrgreen:

Levin
Kontakt:

Post Postao/la Levin » 24 apr 2025, 22:34

RatoborniMrmot je napisao/la:
24 apr 2025, 22:33
U sustini se slazemo osim Markovica, Krpica i Boljevica :mrgreen:
Hahahaha, ma vidi, ostali su nam dužni. Ako nisu spremni da vrate zadnje dvije plate onda treba da poginu na derbiju. :-D

Edit : Zadnje dvije plate sa doprinosima obavezno. :-D

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 24 apr 2025, 22:38

Levin je napisao/la:
24 apr 2025, 22:13
Sad malo o derbiju...

Dakle :

Muftić
Lagumdžija - Simoni
Krpić
Da nije malo rizicno staviti u vezni red 3 igraca koja nikad nisu skupa igrali? :mrgreen:
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

Levin
Kontakt:

Post Postao/la Levin » 24 apr 2025, 22:52

19vendetta87 je napisao/la:
24 apr 2025, 22:38
Levin je napisao/la:
Sad malo o derbiju...

Dakle :

Muftić
Lagumdžija - Simoni
Krpić
Da nije malo rizicno staviti u vezni red 3 igraca koja nikad nisu skupa igrali? :mrgreen:
Obzirom da ćemo morati mnogo više pažnje posvetiti odbrani jer će pokušati iskoristiti tih naših početnih 15 minuta ali i da je vjerovatno Jaber prilično potrošen a možda i povrijeđen poslije ove utakmice, Radovac nije u nekoj formi a i on je rovit prilično, Huso u kakvo je stanju vidjet ćemo misliim da su Dan i Simoni najbolja opcija a kako bih volio vidjeti iskusniju odbranu moraš ubaciti U21. Također Dan i Simoni djeluju vrlo stabilno.

Uostalom, i izaći protiv Borca sa ovakvom postavom je bilo rizično. Svaka čast.

godrina
Kontakt:

Post Postao/la godrina » 24 apr 2025, 22:57

Jel se samo meni cini da je Cvetanoski duplo bolji igrac kad udje sa klupe ?
Vjerovatno zbog svjezine ali bas pravi pometnju na taj nacin. Mozda prvo poluvrijeme neka malo zatvorenija varijanta a u drugom Cvetanoski da pokusa.
Ne znam koliko mogu tj koliko imaju snage Huso Dal i Jaber ali volio bi njih opet u prvoj. Mozda Brazilca kombinovati sa jednim od Huso/Dan.
Boze spasi nas hrvatske kulture, srpskog junastva i pitarskog humora.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.

Levin
Kontakt:

Post Postao/la Levin » 24 apr 2025, 23:10

godrina je napisao/la:
24 apr 2025, 22:57
Jel se samo meni cini da je Cvetanoski duplo bolji igrac kad udje sa klupe ?
Vjerovatno zbog svjezine ali bas pravi pometnju na taj nacin. Mozda prvo poluvrijeme neka malo zatvorenija varijanta a u drugom Cvetanoski da pokusa.
Ne znam koliko mogu tj koliko imaju snage Huso Dal i Jaber ali volio bi njih opet u prvoj. Mozda Brazilca kombinovati sa jednim od Huso/Dan.
Obzirom da je većinu asistencija i golova dao ulaskom dalo bi se to zaključiti ali isto tako evidentno je i da mu mnogo više odgovara lijeva strana koja je ipak rezervisana za gospodina Ventilatora (Ne bih da se ko naljuti ali me stvarno nervira ono mahanje rukama pa da si najbolji na svijetu).

Od ostalih igrača koji mogu na krilu odigrati imaš Šošića koji je izgorio (mada mi je izgledalo da može još jedno poluvrijeme istrčati), Vinija koji je prvi pao, Šabića, Odinaku, Mirčevskog (Ovu dvojicu ni u snu ne bih na krilo stavio iako Odinaka ima neke predispozicije). Mislim, može se tu kombinovati, nije da ne može.

TeaM87
Kontakt:

Post Postao/la TeaM87 » 24 apr 2025, 23:58

Lijepo je veceras bilo na otvorenju, fan shop je odlican, svaka cast za dizajn i uredjenje.

Na futsalu takodjer fino druzenje. Da barem imamo kosarku, rukomet...
FKŽ !

Riquelme1921
Kontakt:

Post Postao/la Riquelme1921 » 24 apr 2025, 23:59

Na stranu dobra atmosfera u ekipi nakon ove pobjede, brine me što smo se definintivno emocionalno potrošili u ovom meču. Utakmice sa Borcem su generalno teške, znamo svi zašto. Igrači su se borili protiv daleko nadmoćnijeg oružja kojeg ima Borac i sigurno da su se emotivno ispraznili. Neće biti lako ponoviti taj meč protiv Sarajeva.
Uz to, ja bih najsretniji bio da isti sastav izađe na Koševu. Ipak, pitanje je može li to biti tako. Razlog je i više nego jasan, ovi igrači definintivno ne mogu izdržati tempo srijeda-vikend. Znam sve, 2025. godina je i sve to, ali jednostavno ne mogu.
Prednosti Sarajeva su definintivno kvalitetniji tim, odmornost i domaći stadion.
O njihovoj ekipi ne treba trošiti riječi. Najvrijedniji sastav u Bosni i Hercegovini sa odličnim individualcima ali kao i svake godine nešto šteka da bi došli do vrha. Na Grbavici su nam stvorili 5 čistih šansi i dragi Bog nas je pogledao tog dana. Naravno, itekako važno je hoće li Guliashvili zaigrati u nedjelju. Mislim da će sve napore uložiti da on zaigra jer bez njega su mogu slobodno reći 50% bezopasniji.
Naredna prednost je definintivno odmorniji tim. Oni se ni blizu nisu potrošili protiv Slobode kao mi protiv Borca. Uz to, imat će dan više odmora.
Najveća njihova prednost je domaći teren. Ovaj derbi je poznat kao derbi u kojem gosti baš rijetko odnose pobjede. Naš posljednjii trijumf je bio u novembru 2019. na krilima Štilića. Dakle, 6 godina smo bez pobjede na gradskom stadionu..
Mislim da će za njihove igrače derbi biti ono što je za naše bio meč sa Borcem. Meč pred svojom publikom gdje ne smiješ iznevjeriti, gdje moraš vratiti povjerenje nakon loših nastupa.
U svakom slučaju, čeka nas jako težak derbi zbog mnogo faktora ali nakon debakla protiv Zrinjskog pa pobjede nad Borcem gdje ne bi pobjedio Crystal Palace, u derbiju možemo očekivati neočekivano.
Sve do kraja Željo nema predaje!
Grupa iznad svakog pojedinca.

Orvel
Kontakt:

Post Postao/la Orvel » 25 apr 2025, 00:20

Sad vidim da smo zadnji put izgubili na Grbavici 21.9.2024 od zrinje odnosno 13 domacih tekmi ne znamo za poraz, od toga 11 pobjeda imamo i 2 remija - jedan sa konama drugi sa borcem.

Manijakdokraja9
Kontakt:

Post Postao/la Manijakdokraja9 » 25 apr 2025, 00:53

Levin je napisao/la:
Sad malo o derbiju...

Utakmica protiv kona će biti mnogo drukčija. Dijelom zbog formacije koju igraju a dijelom zbog samog sistema igre.

Ne vjerujem da će kone mnogo mijenjati ali nije iskljućeno nakon par lošijih rezultata u zadnje vrijeme. Kako god ta 3-5-2/5-3-2 nam nikako ne odgovara. Vidjelo se to i u pripremnoj protiv Karpaty-a ali i u prethodne dvije utakmice protiv kona.

Poseban problem predstavljaju te duge lopte u dubinu i direktni pritisak na zadnju liniju a imaju itekako brze i mobilne napadače i wing bekove pa i bez Gulijašvilija. Baš sa kontolom tih dugih lopti imamo poseban problem. Nekoliko puta ove godine naši štoperi su, usljed loše procjene doslovno pretrčani.

Kako treba odigrati pokazala je Sloboda u prošlom kolu (za ne povjerovati). Odbarana mora biti maksimalno fokusirana i bekovi će biti ključni u zatvaranju napada i ubačaja.

Volio bih vidjeti nazad Odinaka, Cavnić, Karamarko, Marković i ispred njih Lagumdžija i Simoni. Mislim da Lagumdžija i Simoni mogu itekako pomoći da se iskontrolišu te duge lopte obzirom da obojica, u svakom trenutku, mogu uletiti na štoperske pozicije i iskontrolisati skok. Odinaki bi dao prednost zbog brzine samo mu neko mora glavu namjestiti da ne pravi neke gluposti bez potrebe.

Ispred njih bih na krilima volio vidjeti Cvetanovskog i Boljevića a u napadu Krpića. Zadnja dvojica su se odmorili i imaju se iskupiti za zadnjih par utakmica a Cvetanovski bi mogao uletiti u dobru seriju i brzinom bi mogao napraviti pometnju naprijed. U sredini bih dodao još Šabića kao U21 (sad će smijeh naravno ali nema veze). Zašto njega?! Zato što nam treba U21 a mislim da bi tu napravio najmanje štete a obzirom da mu je to prirodna pozicija moglo bi to biti iznenađenje za Zekića. Šabić dosta trći svakako i sigurno će biti odgovoran i u defanzivnim zadacima. Izuzimajući Gulija, Torpedo je najjače na tim pozicijama defanzivnih veznih i morat ćemo više ići na krila i okomito ulaziti. Šabić sigurno ima dobru loptu naprijed i zašto mu ne ukazati povjerenje.

Morat ćemo zadržati kompaktnost i obzirom da će Zekić sigurno htjeti ovdje pobjedu životom morat ćemo se kvalitetno braniti. Mislim da, prvenstveno zbog neiskustva, Šukilović i Mahmić ne mogu kvalitetno iznijeti pritisak napada koji nas očekuje i bolje bi bilo da izađemo sa iskusnijim sastavom nazad.

Dakle :

Muftić
Lagumdžija - Simoni
Krpić

U drugom poluvremenu ubaciti Šošića, Radovca i Jabera da na svježinu pokušaju nešto napraviti a obzirom da će i Šabić morati vani ubaciti Šukilovića ili Mahmića i Dangu u špic.

Mislim da imamo šansu samo se dobro složiti i zadržati pristup kao protiv Borca.
Po onome sto sam ja primijetio u ligama petice nedavno jeste da je rjesenje za 3-5-2 formaciju da se samo 1 krilo vraca nazad da pomogne beku, odnosno na onoj strani s koje dolazi napad u tom momentu. Konkretno sam to vidio kod Guardiolinog sitija, a i on je sam pricao o tome na pressu kako ekipe uglavnom prave gresku protiv te formacije gdje se oba krila vracaju da pomognu jer ti se stvara dojam da su oba beka u napadu i po sablonu je da ides pomoc, a ustvari su to wing bekovi (i krilo i bek) i klasicnih bekova i krila nema, trojica ostaju nazad kao da je samo 1 bek otisao naprijed i dovoljno je da se samo 1 krilo u 1 momentu vraca (u vecini slucajeva u toku utakmice).

bablaz1
Kontakt:

Post Postao/la bablaz1 » 25 apr 2025, 01:05

Protiv Borca je bilo dobro, ne mogu napisati vrlo dobro. Zbog svih okolnosti, utakmicu kakvu se i očekivalo. Borac je sam sebi napravio ovo da je sve pod lupom,zbog saveza naravno. Pobjeda je iz inata došla, 150% su dali i hvala im.
Po meni najbolje sinoć je bila odbrana Dangubića i Jabera. Odlično su izmarkirali stopere i Nikolova. Znači tu smo već bili ozbiljno bolji nego u prošlim utakmicama.
Šošić,od kojeg sam iskreno očekivao više u prethodnim utakmicama je bio među tri najbolja igrača. Igrao je odbranu 300 puta bolje nego protiv Posušja dole npr. Vinicius je brz, ali nije to još uvijek ni blizu dobrog. Neučinkovit je bio. Sačekati ga još za neke ocjene. Trošio se nazad poprilično. Dan po meni nema neku tehniku, ima predispozicije da bude dobar. Sinoć kod gola Borca loša reakcija. Huso standardno. Borba i srčanost prema naprijed tanko. Interesantno je da su igrali čovjeka na čovjeka i Huso iDan svo vrijeme. Galić top tri sinoć. Špartao, borio se kao i uvijek. .Stoperi u nekim situacijama panične reakcije bez veze, pogotovo kad je Šukilović ušao. Mahmić je bio solidan, Cavnić također. Radinović borbeno i ništa više. Muftić je u blagoj krizi, naročito na centaršutevima, ali zadovoljio. Cvetanoski je igrač za tranziciju i to mu najbolje ide. Sinoć dobar. Radovac je spor, pogotovo kad izgubimo loptu oko centra. Laušević ima dobru građu i predispozicije da bude bolji od Krpića, Simoni ima mekan pas, sinoć dvije lopte jako osjećajno preko vezne linije.
Šta je bilo loše? Tranzicija u par navrata, gdje niko nije ispratio Dangubića, Galića, ... Jako loše ubacivanje između linija. Pretjerano puno lopti izbijenih u aut od odbrambenih igrača.. ,Pisjed mizeran.
Bolje je nego zadnjih 4,5 utakmica, ali ako mislimo do trećeg mhesta, mora još kvalitetnije uz isto zalaganje.
Ne znam kakav je zdravstveni bilten, a očekujem da što više ubrzamo igru popravimo tranziciju i po osvojenoj lopti budemo mirniji.

Pablo11
Kontakt:

Post Postao/la Pablo11 » 25 apr 2025, 01:29

19vendetta87 je napisao/la:
24 apr 2025, 22:38
Levin je napisao/la:
Sad malo o derbiju...

Dakle :

Muftić
Lagumdžija - Simoni
Krpić
Jednostavno Jaber mora igrati, medju najspremnijim igracima je, njemu nece biti problem. Stoperski par bi trebao biti isti jer Karamarko je upitan za derbi.
Fk Željezničar.

Odgovori

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 39 gostiju.