Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Muumii
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Muumii » 27 apr 2025, 12:12

Ovo numan napravio novi profil ?

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 27 apr 2025, 12:16

Muumii je napisao/la:
27 apr 2025, 12:12
Ovo numan napravio novi profil ?
Ne zna on ovako elokventno pisati. Kod njega je glavna rijec Bejha :kafa:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 27 apr 2025, 12:19

Asteriks je napisao/la:
27 apr 2025, 12:04
Naveo sam ti potrošačke magazine i ostale čak nezavisne mehanizme u razvijenim zemljama, koji služe da razotkriju ono što zaobiđe zvanične protokole. Evo na primjeru BIO jaja.

Da sumiram, manja je vjerovatnoća da ćeš ovamo u Švabiji konzumirati smeće, iako je moguće.

Po selima diljem BiH i Srbije, te kontrole su smjehotres.

Da bi riječ struke na forumu imala težinu, treba priložiti dokaz, studiju, statistiku i slično.

Evo ja, kao magistar historije, mogu pričat o genocidu primjer na osnovu dokaza međunarodnog prava, pa kasnije i međunarodno izglasane rezolucije itd. Bez toga, priča u prazno.
Bas me zanima, sta kaze gugl, na kakve kontrole po selima mislis i sto su smjehotres? :rol:

PS - Ja ne pisem o onome u sta se ne razumijem, a i svakako ne tezim i ne patim od toga da nekome nesto dokazujem.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 27 apr 2025, 12:27

Što se tiče stavljanja na tržište hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla, Bosna i Hercegovina tek treba da uskladi svoj sistem kontrole hrane i hrane za životinje sa acquis-em EU.Dalje
reforme su i dalje neophodne na svim nivoima vlasti, posebno u pogledu inspekcije službe i laboratorije.Zemlja još nije pripremila nacionalnu strategiju i postavila efikasan sistem za upravljanje nusproizvodima životinjskog podrijetla.
Što se tiče fitosanitarne politike, zemlja tek treba da usvoji ključne zakone na državnom nivou, posebno novi zakon o zdravlju bilja i zakon o službenoj kontroli na državnom nivou. Usvajanje programa za nadzor karantenskih štetočina za sve poljoprivredne kulture ostaje važan, ne samo za
krompira koji se izvozi u EU. Zemlja mora uskladiti svoje državno zakonodavstvo sa EU
acquis u vezi sa pravilima za odobrenje sredstava za zaštitu bilja u komercijalne svrhe obliku i za njihovo stavljanje na tržište, upotrebu i kontrolu. Za Bosnu su i dalje potrebne reforme i Hercegovine da izdaju biljne pasoše, usvoje OECD sheme sjemena i uspostave nacionalne
referentne laboratorije koje pružaju fitosanitarne preglede. Ankete, rano otkrivanje i iskorjenjivanje
štetočina mora biti ojačana.
Eto ti izvještaj EU Komisije za BiH iz 2024. Strana 87.

Poz.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 27 apr 2025, 12:59

Asteriks je napisao/la:
27 apr 2025, 12:27
Što se tiče stavljanja na tržište hrane, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog podrijetla, Bosna i Hercegovina tek treba da uskladi svoj sistem kontrole hrane i hrane za životinje sa acquis-em EU.Dalje
reforme su i dalje neophodne na svim nivoima vlasti, posebno u pogledu inspekcije službe i laboratorije.Zemlja još nije pripremila nacionalnu strategiju i postavila efikasan sistem za upravljanje nusproizvodima životinjskog podrijetla.
Što se tiče fitosanitarne politike, zemlja tek treba da usvoji ključne zakone na državnom nivou, posebno novi zakon o zdravlju bilja i zakon o službenoj kontroli na državnom nivou. Usvajanje programa za nadzor karantenskih štetočina za sve poljoprivredne kulture ostaje važan, ne samo za
krompira koji se izvozi u EU. Zemlja mora uskladiti svoje državno zakonodavstvo sa EU
acquis u vezi sa pravilima za odobrenje sredstava za zaštitu bilja u komercijalne svrhe obliku i za njihovo stavljanje na tržište, upotrebu i kontrolu. Za Bosnu su i dalje potrebne reforme i Hercegovine da izdaju biljne pasoše, usvoje OECD sheme sjemena i uspostave nacionalne
referentne laboratorije koje pružaju fitosanitarne preglede. Ankete, rano otkrivanje i iskorjenjivanje

Poz.
Navodis cisto administrativne prepreke kao dokaz za kvalitet ili nekvalitet hrane koja se na kraju krajeva konzumira na usta i djeli guzicom. Kontrola i certifikat nije dokaz za kvalitet vec dozvola za slobodno poslovanje.

Ironija je u tome sto se vise cita sto je covjek vise neuk, jer neznamo procjeniti kvalitet, ako na hrani nema nista napisano. A to je najopasnija situacija za covjeka, koji sve vise boluje od raka od hrane koja je prosla sve kontrole.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 27 apr 2025, 13:08

Asteriks je napisao/la:
27 apr 2025, 11:44
Meni je jača ona mahalska rekao rođo ovo, rekao kolega ono.

Držim se zvaničnih satističkih izvještaja, rezultata na veći uzorak te podataka o protokolima i kontrolama.

Čovjek ne mora biti iz ove branše, da mi imao jasan uvid. Postoji medijska pismenost, tačnije filtriranje sadržaja, pa razgovori sa strukom, onda putovanja, upoznavanje drugačijeg itd.

Jedan od faktora zašto je životni vijek na Zapadu duži nego na Balkanu jeste i kvalitet hrane. Naravno pored poroka, životnih navika, napretka medicine itd. Msm i oni piju, puše, drogiraju se, pa poslovni stres današnjice itd. Stara mudrost kaže - sve ulazi na usta. Ishrana može uticati i na genetske predispozicije budućih naraštaja.

Nedostatak samokritike je ozbiljna faza devijacije društva. Mi i samo mi.
Drug moj, zvanično je Njemačka sekularna zemlja, u kojoj ateizam rapidno raste. Pa su meni tako nedavno, bilo da sam ušao u prodavnice, bilo to na pumpi, uredno čestitali Uskrs, a prije toga isto o za Božić. Bgm, ja tako ne znam da te kod nas kasirka ili pumpadžija dočekuju ili ispraćaju sa Bajram šerif mubarek olsun, Hristos vaskrse i sl.
A mi smo eto isto tako statistički zemlja sa 97% vjernika. Pa ti vidi šta je statistika.
Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 27 apr 2025, 13:17

Asteriks je napisao/la:

Poz.
I kako to odgovara, ili kakve veze ima uspostavljanje fitosanitarne laboratorije i kontrola stetocina sa mojim pitanjem, s obzirom da smo pricali o hrani animalnog porijekla i njenoj kontroli?

Ono, znam ja svakako da ti ne mozes iz glave znati sta se kontrolise na poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju stoku namjenjenu za ljudsku ishranu, ili proizvode od zivotinja koji idu u ljudsku ishranu.. Ali eto, cisto me zanimalo na cemu baziras da su nase kontrole smjehotres i prejako mi je sto si ubacio ovo koje veze nema ni sa cim sa sela, kao sto su nusproizvodi zivotinjskog porijekla i neke fitosanitarne inspekcije.

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 27 apr 2025, 13:22

Asteriks je napisao/la:

Poz.

Posto stalno spominjes Svabiju, jesi ti upoznat sa warentest skandalom sto je bio? Sad da li ti mislis da se isto ne desava sa svim ostalim certifikatima u koje se uzdas?
GGMU

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 27 apr 2025, 13:33

Naravno da su mi poznati neki skandali.

Potrošački magazini su dopuna za propuste koji se dešavaju, no isti mogu preliti i na te razine.

Zbog toga imaš širu sliku istraživačkog novinarstva, rezultata analiza itd. Niko ne kaže da je 100 posto sigurno.

Druga stvar, prikazujem izvještaje gdje se jasno spominje manjak i nedostatak kontrola te nerazvijen sistem sivog tržista BiH.

BIO cerifikat je dokaz kvalitete i to nije neka naljepnica, vec rezultat procesa i protokola do dobijanja oznake.

To što se prikaže kroz statistike, izvještaje, studije je transparentno i provjerljivo. Priča bio, vidio, reko, rekla je za neke druge rubrike.

Kontrola hrane na pijacama na niskim je granama, a one su spona sela i grada.

Gore sam stavio isječak Izvještaja Komisije, a kome nije mrsko nek potraži detaljnije kontrole kvalitete.

Eto toliko.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 27 apr 2025, 13:53

MaroonBjelave je napisao/la:
27 apr 2025, 11:36
Ma ja imam osjećaj da naš narod baš onako intenzivno gleda u tu EU ružičastim naočalama. Standardi, propisi, pičqe materine. Pa i kod nas imaš zakon da možeš tužiti općinu, grad, što ti je otpao točak od auta zbog rupe na putu. Pa eto, nek mi se javi taj koji je tužio ili dobio tužbu. Tako i ovo sa EU. Mrtvo slovo na papiru u mnogim sferama.
Nema kod nas te navike za tuzenje i slične stvari. Plus što ljudi uopste ne vjeruju sudovima i ne vjeruju da će na kraju dobiti pravednu presudu. Ili se proces razvuče pa te advokat guli godinama. Pa na kraju i što dobiješ odštete, proslijedis je advokatu.

Kod nas čovjeka ujeo pas lutalica, tužio opstinu i dobio 5 milja odštete. I on je jedan od rijetkih, jer dosta ljudi ujede pas a i ne znaju da mogu tužiti nekoga (opstinu) ko je obavezan da lutalice ukloni sa ulice.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 27 apr 2025, 14:13

kraljttbvb je napisao/la:
27 apr 2025, 13:53
Ma ja imam osjećaj da naš narod baš onako intenzivno gleda u tu EU ružičastim naočalama. Standardi, propisi, pičqe materine. Pa i kod nas imaš zakon da možeš tužiti općinu, grad, što ti je otpao točak od auta zbog rupe na putu. Pa eto, nek mi se javi taj koji je tužio ili dobio tužbu. Tako i ovo sa EU. Mrtvo slovo na papiru u mnogim sferama.
Nema kod nas te navike za tuzenje i slične stvari. Plus što ljudi uopste ne vjeruju sudovima i ne vjeruju da će na kraju dobiti pravednu presudu. Ili se proces razvuče pa te advokat guli godinama. Pa na kraju i što dobiješ odštete, proslijedis je advokatu.

Kod nas čovjeka ujeo pas lutalica, tužio opstinu i dobio 5 milja odštete. I on je jedan od rijetkih, jer dosta ljudi ujede pas a i ne znaju da mogu tužiti nekoga (opstinu) ko je obavezan da lutalice ukloni sa ulice.
Pa ko ti i u Njemačkoj garantuje da ćeš dobiti tužbu? Nejse, da ne idemo dublje, pričamo o nekim standardima, pravdi, koje jednostavno na dunjaluku nema. Više ili manje.
Igrači će odmah na trening.
Nema odmora dok traje obnova.

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 27 apr 2025, 14:35

27 apr 2025, 14:13
kraljttbvb je napisao/la:
27 apr 2025, 13:53

Pa ko ti i u Njemačkoj garantuje da ćeš dobiti tužbu? Nejse, da ne idemo dublje, pričamo o nekim standardima, pravdi, koje jednostavno na dunjaluku nema. Više ili manje.
U Njemackoj i tuzbe to je smjesno, Bild unisti zivot Judy S. neki dan ide objava izvinjenje i korekcija na naslovnoj strani, rekordna isplata 150.000 Eura, ali sta je to kad je tebi zivot i posao unisten. To tuzakanje je samo u USA neka stvar, bar sto se tice privatnih osoba.
GGMU

Slobodanpad1945
Kontakt:

Post Postao/la Slobodanpad1945 » 27 apr 2025, 15:33

Vezano za temu životnijskih namirnica(mesa, mlijeka i jaja), kao neko ko je iz ove branše i koji imam iskustvo Bosni i Hercegovini i Njemačkoj @Asteriks je nažalost 90% u pravu.

Iskustva koja sam doživio u našoj zemlji su takva da iako su životinje bile i pozitivne na brucelozu, inspektori su i puštali na klanje, a kasnije i na eventualnu prodaju(domaće meso).

Pored toga, prije desetak godinaokorjeli kriminalci pod krinkom patriotizma davali su u naše mljekare mlijeko, koje su potom prije već mutili u prahu.

Pa sjetimo se samo afere sa izvozom piletine i Turske.
Morala našem narodu fali, kao i obrazovanosti, ali morala ponajviše

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 27 apr 2025, 16:38

Ovo za jaja, komercijalna i free range. Cak i ovdje u Americi, ogromna razlika. Jedno zumance svijetlo zuto jedno narandzasto. Ukus ogromna razlika.
Ili povrce puput paradajza. Ljudi koji gledaju da jedu organic, free range, njima ne mozes bas tako lako "podvalitii" u kutiju.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 27 apr 2025, 17:11

Kad god mi ovo izleti valjam se od smijeha ko da prvi put gledam
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Mokes
Kontakt:

Post Postao/la Mokes » 27 apr 2025, 19:10

Kao neke od mana neradne nedjelje opozicija je isticala gubitak radnih mjesta, manji promet a samim tim i plate,kao i činjenicu da radnici više neće imati priliku birati neradni dan već će biti prisiljeni da to bude nedjelja.
Ovo mi je najjači argument :urnebes:

Rade li kad nedjeljom ovi što se protive ovome, čisto informativno me zanima :think:
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★

London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 27 apr 2025, 21:57

Slobodanpad1945 je napisao/la:
27 apr 2025, 15:33
Vezano za temu životnijskih namirnica(mesa, mlijeka i jaja), kao neko ko je iz ove branše i koji imam iskustvo Bosni i Hercegovini i Njemačkoj @Asteriks je nažalost 90% u pravu.

Iskustva koja sam doživio u našoj zemlji su takva da iako su životinje bile i pozitivne na brucelozu, inspektori su i puštali na klanje, a kasnije i na eventualnu prodaju(domaće meso).

Pored toga, prije desetak godinaokorjeli kriminalci pod krinkom patriotizma davali su u naše mljekare mlijeko, koje su potom prije već mutili u prahu.

Ima jedan izuzetno efektivan način za rješavanje tog primitivizma - primjena drakonskih kazni bez izuzetka. Kada bi kazna bila dovoljno visoka da ugrozi poslovanje ili čak egzistenciju prijestupnika i kada bi postojao sistem redovnih, striktnih provjera, vidio bi kako tzv. nemoralni i neobrazovani rade po zakonu. Vjerujem da si barem jednom bio svjedok situaciji bahaćenja polupismenog dijela dijaspore kada dođe u Bosnu, dok su ti isti pojedinci u uređenim državama manji od makovog zrna. Razlog je jednostavan - uređena država propiše zakon koji i de facto važi za svakoga i drakonsku kaznu za kršenje istog, pa bujrum prekrši ako smiješ.

Međutim, u društvu u kojem postoji privilegovani sloj koji je iznad svakog zakona, kao što je naše, to ne bi prošlo.
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
L : ⭐×7
K : ⭐×6
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 28 apr 2025, 07:00

Mokes je napisao/la:
27 apr 2025, 19:10
Kao neke od mana neradne nedjelje opozicija je isticala gubitak radnih mjesta, manji promet a samim tim i plate,kao i činjenicu da radnici više neće imati priliku birati neradni dan već će biti prisiljeni da to bude nedjelja.
Ovo mi je najjači argument :urnebes:

Rade li kad nedjeljom ovi što se protive ovome, čisto informativno me zanima :think:
Evo ja ne radim nedjeljom, ali sam taj argument čuo direktno od ljudi koje pogađa neradna nedjelja. Kako to onda nije argument?

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 28 apr 2025, 07:44

Meni nije kasno kako vece i jače ekonomije ne propadnu nedjeljom a mi ne možemo podnijet
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 apr 2025, 09:19

Slobodanpad1945 je napisao/la:
27 apr 2025, 15:33

Nije ostvaren napredak u veterinarskoj politici i potrebno je još mnogo raditi na kontroli,
prevenciji i iskorjenjivanju zaraznih bolesti životinja. Potrebno je obaviti još mnogo posla kako bi se poboljšalo praćenje i nadzor nad brucelozom i bjesnilom, koje se još uvijek ne smatraju
iskorijenjenim u Bosni i Hercegovini, te unaprijedila koordinacija postupanja u slučaju
izbijanja afričke svinjske kuge.
Sistem za prijave o bolestima životinja i obavijesti o izbijanju bolesti još uvijek nije usklađen
s acquisem EU kao ni centralni sistemi identifikacije i registracije životinja za ovce, koze,
svinje i konje.
Nije ostvaren napredak u pogledu stavljanja na tržište hrane za ljude, hrane za životinje i nusproizvoda životinjskog porijekla.
Eto Izvještaj Komisije EU za BiH iz 2023.

I onda će ti doći predstavnik neke mjesne zajednice ili korumpirani veterinar, te tvrditi suprotno.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Fuerza, Giuseppe1 i 9 gostiju.