Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

kraljttbvb
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la kraljttbvb » 04 maj 2025, 20:28

Gdje su sad oni stručnjaci što su pokretali bojkote trgovina, da pokrenu bojkot proizvoda iz Hrvatske?

Bosnjaci pojedose sve što proizvedu Kraš iz Zagreba i Kandit iz Osijeka, a ovi podržavaju svakoga ko bi nam pocijepao drzavu (Dodik, Covic)...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

spolacentra
Kontakt:

Post Postao/la spolacentra » 04 maj 2025, 21:51

sarajevskiMarlboro je napisao/la:
04 maj 2025, 19:38
AfD su fašisti. Svi koji ih podržavaju u najmanju ruku odobravaju te stavove. Tu sva priča završava
To je sve ruska kuhinja.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 05 maj 2025, 00:00

kraljttbvb je napisao/la:
04 maj 2025, 20:28
Gdje su sad oni stručnjaci što su pokretali bojkote trgovina, da pokrenu bojkot proizvoda iz Hrvatske?

Bosnjaci pojedose sve što proizvedu Kraš iz Zagreba i Kandit iz Osijeka, a ovi podržavaju svakoga ko bi nam pocijepao drzavu (Dodik, Covic)...
Kad si vec spomenuo Kras, je li samo ja imam osjecaj da su oni dosta pokvarili Bajadere? :wtf:

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 05 maj 2025, 00:02

Kandit,ko jede kandit proizvode? :yawn:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

armando
Kontakt:

Post Postao/la armando » 05 maj 2025, 00:14

L-Train je napisao/la:
05 maj 2025, 00:02
Kandit,ko jede kandit proizvode? :yawn:
Gotovo svi u tortama i kolačima.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 05 maj 2025, 05:22

AshburtonG je napisao/la:
05 maj 2025, 00:00

Kad si vec spomenuo Kras, je li samo ja imam osjecaj da su oni dosta pokvarili Bajadere? :wtf:
Mijenjali su ambalažu zadnjih godina, ali ukus je uvijek isti. Bar meni...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 05 maj 2025, 10:05

Jok eto jest ću Vispakove smrdljive čokolade ili ružne Bingove napolitanke
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 05 maj 2025, 10:18

Jel realno ovo :rol:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 05 maj 2025, 11:12

Pa dobro, ljudi za svoje pare uzimaju sta hoce. Nije nasim niko kriv sto su im proizvodi goli qrc i ne mogu primirisati Krasu. Jedino Lasta sto valja od nasih.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 05 maj 2025, 11:40

04 maj 2025, 10:18
Asteriks je napisao/la:
04 maj 2025, 07:27

Neke zemlje Europe, dobrim dijelom se mogu osloniti na energiju vjetra.
Denmark and Ireland had the highest share of wind in their electricity mix with 56% and 36% respectively. Wind met at least 20% of electricity demand in another eight countries: Germany (31%), the UK (29%), the Netherlands (27%), Spain (27%), Sweden (26%), Portugal (26%).
Od navedenih zemalja, samo su kod Danaca i Britanaca cca 50 % ovih vjetroelektrana na moru (offshore). Kod većine zamalja EU, vjetroparkovi su na kopnu.

Dalje, u Švabiji npr. vjetroturbine zimi proizvode znatno više struje nego ljeti. U nekim danima, više od polovine ukupne proizvedene električne energije dolazi upravo iz vjetra.

BiH ima dobar potencijal glede vjetroelektrana, posebno u hercegovačkom području. Prema skali za ocjenu jačine, dolje često pušu od jakih, pa do orkansko jakih vjetrova.

Vjetroelektrana ima veće početne troškove tokom instalacije, ali se itekako isplati na duže staze.
Vidiš nisam znao da su Danci toliko daleko dogurali. Impresivne cifre. Sad gledam podatke Embera i energija od vjetroelektrana u BiH je 1.5% za 2023. Da se treba ulagati u vjetroelektrane stoji, ali treba biti realan. Vjetar ne može nadomjestiti ugalj narednih desetak godina. Vjerovatno i više. Prevelika je razlika.

Druga stvar, i dalje vjetar nije stabilan izvor energije. U različitim periodima godine ima ga više ili manje. Kada nemaš vjetar moraš se osloniti na druge izvore, prije svega ugalj i vodu, ili uvoziti struju.

Ne znam puno o vjetrovima u Hercegovini pa ne mogu puno ni komentarisati. Znam da je u Hrvatskoj veliki potencijal duž obale i na samom moru, dok unutrašnjost nema povoljnu situaciju.

Dok god su termoelektrane najbitniji izvor energije u njih se mora ulagati. Kako u povećanje kapaciteta, tako i u zaštitu okoline.
Napravljeno je dosta vjetroelektrana u zadnjih 10-15 godina po Hercegovini, tako da je taj potencijal poprilično popunjen. Nas će koštati neizgradnja bloka 7 u Tuzli, tj. neslavnog propadanja tog projekta o kojem skoro niko ne piše. Al se zato Dodik spomene svaki dan.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 05 maj 2025, 12:27

ArtemisFowl je napisao/la:
05 maj 2025, 11:40
04 maj 2025, 10:18
Asteriks je napisao/la:
04 maj 2025, 07:27

Neke zemlje Europe, dobrim dijelom se mogu osloniti na energiju vjetra.

Od navedenih zemalja, samo su kod Danaca i Britanaca cca 50 % ovih vjetroelektrana na moru (offshore). Kod većine zamalja EU, vjetroparkovi su na kopnu.

Dalje, u Švabiji npr. vjetroturbine zimi proizvode znatno više struje nego ljeti. U nekim danima, više od polovine ukupne proizvedene električne energije dolazi upravo iz vjetra.

BiH ima dobar potencijal glede vjetroelektrana, posebno u hercegovačkom području. Prema skali za ocjenu jačine, dolje često pušu od jakih, pa do orkansko jakih vjetrova.

Vjetroelektrana ima veće početne troškove tokom instalacije, ali se itekako isplati na duže staze.
Vidiš nisam znao da su Danci toliko daleko dogurali. Impresivne cifre. Sad gledam podatke Embera i energija od vjetroelektrana u BiH je 1.5% za 2023. Da se treba ulagati u vjetroelektrane stoji, ali treba biti realan. Vjetar ne može nadomjestiti ugalj narednih desetak godina. Vjerovatno i više. Prevelika je razlika.

Druga stvar, i dalje vjetar nije stabilan izvor energije. U različitim periodima godine ima ga više ili manje. Kada nemaš vjetar moraš se osloniti na druge izvore, prije svega ugalj i vodu, ili uvoziti struju.

Ne znam puno o vjetrovima u Hercegovini pa ne mogu puno ni komentarisati. Znam da je u Hrvatskoj veliki potencijal duž obale i na samom moru, dok unutrašnjost nema povoljnu situaciju.

Dok god su termoelektrane najbitniji izvor energije u njih se mora ulagati. Kako u povećanje kapaciteta, tako i u zaštitu okoline.
Napravljeno je dosta vjetroelektrana u zadnjih 10-15 godina po Hercegovini, tako da je taj potencijal poprilično popunjen. Nas će koštati neizgradnja bloka 7 u Tuzli, tj. neslavnog propadanja tog projekta o kojem skoro niko ne piše. Al se zato Dodik spomene svaki dan.
U BiH ukupno napravljeno 70ak vjetroturbina. Potencijal nije ni 10 % iskorišten. U Hercegovini se može napraviti minimalno 200..
Uzimajući u obzir tehničke, ekonomske, prostorne i ekološke parametre, realni potencijal za proizvodnju električne energije u vjetroelektranama se kreće oko 2.000 megavata (MW) i trenutno je iskorišten sa manje od sedam posto.

U naredne tri-četiri godine se realno očekuje da se u pogon priključi blizu 700 MW vjetroelektrana, sa godišnjom proizvodnjom energije oko dva TWh i oko 1.500 MW solarnih elektrana, sa godišnjom proizvodnjom od 2,1 TWh, i to najviše od privatnih kompanija, tako da će njihove cijene biti tržišne. Znači, u Bosni i Hercegovini treba u narednih nekoliko godina očekivati proizvodnju od 19 TWh, dok će se potrošnja održati na godišnjem nivou nešto višem od 12 TWh. Prateći problem ovako proizvedene energije bit će balansiranje, te je potrebno razmišljati o skladištenju energije, koristeći akumulacione i pumpne elektrane, akumulatore i druge načine skladištenja”, ističe u izjavi za Business Magazine prof. dr. Zijad Bajramović, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BH K CIGRE).
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 05 maj 2025, 13:54

Eurosong zabranio upotrebu zastave duginih boja, te ostalih trans, gej, lezbo zastava.

Izgleda da lgbt lobi vise ne podmazuje s eurima takmicenje :rol:
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 05 maj 2025, 14:14

05 maj 2025, 05:22

Meni kao da se vise raspadaju. Prije su bile vlaznije, ne znam kako opisat drugacije. Mada, mozda je i do mene jer ih ne jedem toliko cesto.

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 05 maj 2025, 14:23

19vendetta87 je napisao/la:
05 maj 2025, 13:54
Eurosong zabranio upotrebu zastave duginih boja, te ostalih trans, gej, lezbo zastava.

Izgleda da lgbt lobi vise ne podmazuje s eurima takmicenje :rol:
Ma to zbog Palestinske zastave samo…
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 05 maj 2025, 14:31

05 maj 2025, 14:14
05 maj 2025, 05:22

Meni kao da se vise raspadaju. Prije su bile vlaznije, ne znam kako opisat drugacije. Mada, mozda je i do mene jer ih ne jedem toliko cesto.
I ja sam od dosta ljudi čuo kako su ih 'pokvarili', mada ja iskreno ne primijetim neku razliku
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 05 maj 2025, 17:33

Zašto se već drugi put danas piše o Srpskim političarima ?
Sportski portal, a Vučić dominira.

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 05 maj 2025, 17:47

DamirT je napisao/la:
05 maj 2025, 11:12
Jedino Lasta sto valja od nasih.
Počeli su i oni fušeriti...
I found freedom. Losing all hope was freedom.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 05 maj 2025, 18:00

Arvid je napisao/la:
05 maj 2025, 17:47
DamirT je napisao/la:
Ne znam, moguce je. Jedem one njihove stapice, odlicni su. Ostale proizvode sam mozda jednom-dva puta probao, nisu losi.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

arelinho
Kontakt:

Post Postao/la arelinho » 05 maj 2025, 18:20

DamirT je napisao/la:
05 maj 2025, 18:00
Arvid je napisao/la:
05 maj 2025, 17:47
DamirT je napisao/la:
Ne znam, moguce je. Jedem one njihove stapice, odlicni su. Ostale proizvode sam mozda jednom-dva puta probao, nisu losi.
Kako su promijenili pakovanje postali su manji i slabije punjeni.

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 05 maj 2025, 18:41

Najbolji slatkiš bar meni su lindor kuglice, ništa mu ne moze primirisati

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.