Ne znam kako to ide, navodno clanovi predlazu clanove. Znam da ima velikih Zeljovaca, uspjesnih u poslu i biznisu, koji mogu biti u Skupstini, ali nemaju mahalase da glasaju za njih. Zato i jeste Skupstina smijesne, nisu marke donijeli u klub radi tog nacina biranja. Mozda se sad promjeni.Pact1921 je napisao/la: ↑20 maj 2025, 14:37Je li mi sad kao navijaci mozemo glasati za skupstinu . Jer to ono znam da su govorili da kad uzmes clansku kartu da dobijas i pravo na glasanje i nominovanje za skupstinu .
FK Željezničar
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
Re: FK Željezničar
Prvak NR BiH: 1946
Prvak Jugoslavije: 1972
Prvak BiH: 1998, 2001, 2002, 2010, 2012 i 2013
Kup BiH: 2000, 2001, 2003, 2011, 2012 i 2018
Super kup BiH: 1998, 2000 i 2001
Dupla kruna: 2001 i 2012
Titula, kup i super kup: 2001
Kup UEFA: 1/4(1972) i 1/2(1985)
-
- Kontakt:
Ja sam za adzema, i da na treningu upali live tiktok mec, adzem vs faco. 50% prikupljenih para klubu ostaje. Bogicevic i Zeba pomocni treneri, Bekric SD i opleti.
- avalPacidoroP
- Kontakt:
Moje želje od ovih što se vrte u našoj ligi.
Broj 1..naravno Amar Osim
Broj 2.. Vinko Marinović
Broj 3.. Feđa Dudić
Broj 4.. Dean Klafurić
Sve ostalo je debakl u najavi..
A ako možemo šta bolje i skuplje iz komšiluka dovesti, bujrum.
Broj 2.. Vinko Marinović
Broj 3.. Feđa Dudić
Broj 4.. Dean Klafurić
Pa valjda se vremena mijenjaju. Osim je najuspjesniji pa je njegov stil zastario davno, sto se vidjelo zadnji mandat. Da ne pricam koliko su odmakli ovi gore, apsolutno druga vremena. Mislim receno je sve za njega i vjerovatno po svemu sudeci nece biti ni blizu kluba, ali to su samo razlozi zasto nikada necemo krenuti naprijed i ne zasluzujemo. Umjesto da odrijesimo kesu mi gledamo kako vracati Adzema i slicne. Daleko od toga da je to neki naprijed korak, radi guranja neke djece. A djeca nam imaju 60kg i neko ocekuje da nesto postignu.
Fk Željezničar.
-
- Kontakt:
Dan pobjede !avalPacidoroP je napisao/la: ↑20 maj 2025, 22:10Moje želje od ovih što se vrte u našoj ligi.
Broj 2.. Vinko Marinović
Broj 3.. Feđa Dudić
Broj 4.. Dean Klafurić
Koliko je ozbiljna naša skuština najbolji je pokazatelj to sto sam ja član iste već dugo... Ja sam stavljao mandat na raspolaganje ali niko nece u skupsptinu jer tu nema neke love. Ali zato u upravu hoce mnogi jer tu ima koristi.
Da mogu birati, ja bih Slavena Musu doveo.avalPacidoroP je napisao/la: ↑20 maj 2025, 22:10Moje želje od ovih što se vrte u našoj ligi.
Broj 2.. Vinko Marinović
Broj 3.. Feđa Dudić
Broj 4.. Dean Klafurić
Prvak NR BiH: 1946
- Riquelme1921
- Kontakt:
Ma Amarovo je prošlo.Orvel je napisao/la: ↑20 maj 2025, 20:55E sta dalje da pricamo kad Osima kao ne zelimo blizu stadiona a od 12 pehara u BiH, najtrofejniji trener poslije Osima ima samo jedan kup, 1 > 10 to je nasa logika.
I da odmah srezem tu temu, nece on biti. Ali ko god bude, ceka ga pretezak posao. Nema vise ni one slijepe podrske od navijaci i kad se gube tekme, raji je prekipilo i mogli bi mi bas da se urusimo ako ne krene kako treba.
Hvala mu za sve trofeje ali u drugom mandatu se htio pitati za sve, a šlag na tortu je ono odbijanje da potpiše reprogram te smo zbog njega zamalo izgubili licencu za Europu prije 2 godine.
Na kraju krajeva, i da sve to nije bio slučaj, u prethodnom mandatu cijelo proljeće je bio bez pobjede. Zatim je preuzeo Velež gdje se isto tako osramotio. Nije to to više.
Grupa iznad svakog pojedinca.
- Riquelme1921
- Kontakt:
Što se mene tiče neka trener bude ko god hoće svakako nećemo biti u top3. Moja jedina želja je da Manijaci otjeraju i Bekrića kojem su dizali parole i Joldića i Alihodžića i Gušu. Čuj dođe trener stranac i mora raditi sa ovim glupanima tačno bi i Klopp zatupio slušajući Joldića. Frajer nije mogao voditi Bosnu Visoko.
-
- Kontakt:
Ovo fakat za Bekrica ne kontam sta je? Jel ih lik necim ucjenjuje ili sta? Lik zasticen ko polarni medo.Riquelme1921 je napisao/la: ↑20 maj 2025, 22:36Što se mene tiče neka trener bude ko god hoće svakako nećemo biti u top3. Moja jedina želja je da Manijaci otjeraju i Bekrića kojem su dizali parole i Joldića i Alihodžića i Gušu. Čuj dođe trener stranac i mora raditi sa ovim glupanima tačno bi i Klopp zatupio slušajući Joldića. Frajer nije mogao voditi Bosnu Visoko.
Za trenera da Klopp dodje nece docekati polusezonu kako god.
Iskreno, sviđa mi se lista, samo bi zamijenio pozicije Dudica i MarinovicaavalPacidoroP je napisao/la: ↑20 maj 2025, 22:10Moje želje od ovih što se vrte u našoj ligi.
Broj 2.. Vinko Marinović
Broj 3.. Feđa Dudić
Broj 4.. Dean Klafurić
Treba kovacevica, starog majstora sa brojkama, upitat otkud i sto se napravi to sto se napravi sa Bekrijom. A i sa direktoricom takodjer.ELDIABLO20 je napisao/la: ↑20 maj 2025, 22:38Ovo fakat za Bekrica ne kontam sta je? Jel ih lik necim ucjenjuje ili sta? Lik zasticen ko polarni medo.Riquelme1921 je napisao/la: ↑20 maj 2025, 22:36Što se mene tiče neka trener bude ko god hoće svakako nećemo biti u top3. Moja jedina želja je da Manijaci otjeraju i Bekrića kojem su dizali parole i Joldića i Alihodžića i Gušu. Čuj dođe trener stranac i mora raditi sa ovim glupanima tačno bi i Klopp zatupio slušajući Joldića. Frajer nije mogao voditi Bosnu Visoko.
Za trenera je svejedno, realno, dok god smo pod sapom "klase radnicke" nama gore nema. Ali ne treba ni pusiti lafine latina, k'o da smo papci iz Ilijaša, ja poplavio, ja dnk, ja ovo, ja ono. Nagledao se, makar ja licno, i naslusao ublehasa koji na rufo i satro emociju uzimaju narod k'o zadnje levate. Samo mi jok da se opametimo.
Sarajevski Željezničar.
- Riquelme1921
- Kontakt:
Iskreno ne znam kakav je ugovor Bekrića, znam samo da mu je pri svom odlasku Kovačević dao ugovor na 4 godine.ELDIABLO20 je napisao/la: ↑20 maj 2025, 22:38Ovo fakat za Bekrica ne kontam sta je? Jel ih lik necim ucjenjuje ili sta? Lik zasticen ko polarni medo.Riquelme1921 je napisao/la: ↑20 maj 2025, 22:36Što se mene tiče neka trener bude ko god hoće svakako nećemo biti u top3. Moja jedina želja je da Manijaci otjeraju i Bekrića kojem su dizali parole i Joldića i Alihodžića i Gušu. Čuj dođe trener stranac i mora raditi sa ovim glupanima tačno bi i Klopp zatupio slušajući Joldića. Frajer nije mogao voditi Bosnu Visoko.
- Riquelme1921
- Kontakt:
Možeš li meni napisati privatno koji su razlozi? Plizzzzz
Znalo se već u januaru da Denis ne planira ostati, da je već tada počeo da traži drugi klub koji će da vodi. Ovo što je pričao, bukvalno kupovanje navijača, nešto isto što je Bašić radio ili Bekrić kao sportski direktor.
Samo mi nije jasno što svakog sa strane kujete u zvijezde, a naši bivši igrači i koji su obilježili Željinu historiju poslije rata, pljuju se na sve strane.
Samo mi nije jasno što svakog sa strane kujete u zvijezde, a naši bivši igrači i koji su obilježili Željinu historiju poslije rata, pljuju se na sve strane.
IGRAJTE SRCEM SARAJEVSKI PLAVI!
-
- Kontakt:
Samo Bošnjak
-
- Kontakt:
Ma samo Amar!
Najtrofejniji, najbolji moguci trener za nas ikad.
Ov8 sto spominju niz na kraju, ne spominju kako je za 3 mjeseca sklopio ekipu koja se borila za titulu sezonu prije.
A i ta korona igraci bukvalno bez marke mjewecima i na kraju su opet morqli uz pomoc sudija da nas maknu. Lakreije nevdijeene, to da se dewilo Sarajevu i danas bi o tome pisali.
Ov8 sto spominju niz na kraju, ne spominju kako je za 3 mjeseca sklopio ekipu koja se borila za titulu sezonu prije.
A i ta korona igraci bukvalno bez marke mjewecima i na kraju su opet morqli uz pomoc sudija da nas maknu. Lakreije nevdijeene, to da se dewilo Sarajevu i danas bi o tome pisali.
-
- Kontakt:
Prenosim post sa orga:
Vidim da među rajom skroz preovladava vanjska perspektiva što je i normalno, ali kako čujem puno je tu internih detalja koje raja ne zna, a koji su jako bitni da bismo dobili potpuno jasnu sliku ove situacije.
Kao i obično medalja ima dvije strane. Koliko čujem Denisovo maslo baš nije za Ramazana. Laže i petlja sve oko sebe. Narušio je potpuno odnose skoro sa svima koji su mu bili bliski i koji su bili uz njega kad je došao u klub.
Denis je u toku sezone sam od sebe davao ostavke tri-četiri puta. Kako izgubi utakmicu tako daje ostavku, ali ga je svaki put Tunović ostavio na mjestu. To je dosta istrošilo ljude u upravi koji su se stalno morali baviti njegovom glavom. Umjesto da se izolira on je stalno sjedio po kafama sa raznim ljudima koji su mu punili glavu raznim stvarima.
Zamjera mu se što se jako malo radi. Nedavno je uveo slobodne ponedjeljke pa čak i četvrtke. To znači da ekipa između utakmica jedva trenira tri-četiri puta. Za prvi maj je dao toliko slobodno da ih je na kraju uprava natjerala da treniraju da bi spremni dočekali utakmicu. Igrače već neko vrijeme bira na osnovu toga ko ima kakve bonuse u ugovorima kako bi ih ispunili i uzeli pare od kluba.
Prije dva kola je dobio napismeno odluku uprave da igrače sa kojima neće biti produženi ugovori stavi sa strane i da mu igraju oni koji ostaju i juniori. Izignorisao je to totalno.
Potpuno je izgubio svlačionicu. Jedno govori igračima a drugo radi i tako je izgubio povjerenje. Šabić bude najbolji na prvom derbiju poslije ga deset kola ne stavi. Isto tako drugim igracima kaže da će igrati ili da ih neće mijenjati pa uradi kontra. Sjetite se da poslije Radnika igrače naziva mudonjama, a poslije Zrinjskog govori da neki ne zaslužuju Željin dres. Potpuno kontradiktorno. I uvijek nemam šta zamjeriti momcima. Poslije 5:0 na poluvremenu u Mostaru i našeg najvećeg poraza u historiji Premijer lige mi bismo otjerali i Amara, Odu pokojnog, Edisa i Adžema da su u fuziji jednog trenera. Prešlo mu se preko toga, dobijemo Borac i umjesto da nagradi te momke što su igrali, on opet na derbiju stavi te koje je prozivao i koji ga buše. Odnosi u stručnom štabu nisu dobri. Neki jedni sa drugima ne pričaju. Boljević **** majke na treninzima kome hoće. Krpić radi i ponaša se kako hoće. To je sve Denisova odgovornost kao šefa.
Ono što se pogotovo ne zna jeste da šuruje sa Stefanom Bulićem koji je svojevremeno falsifikovao dokumente kluba kako bi Santosa odveo od nas. Zimus je izričito tražio da dovedemo Stanišu Mandića koji je bivši igrač Zrinjskog i posljednje GOŠK-a. Iako se radi o igraču sa 31 godinom što je odmah bilo sumnjivo naši su se raspitali i shvatili da je to igrač od Bulića. Sa njim Denis valjda sjedi i po vikendicama što je katastrofa, a postoje i informacije da je dužan nekim managerima pa im je htio vraćati preko kluba. Ovdje je bitno naglasiti i da je informacija o ponudi Slaven Belupo potpuna izmišljotina. Taj isti Bulić je zvao okolo novinare i tražio od njih da to objave, a naravno prvi je to objavio Samir Mlaćo iz faktora koji doslovno ima sve informacije iz svlačionice i radi kao PR stručnog štaba.
Još jedan interesantan detalj. Intervjue sa Mimom i Sinanom je sam dogovorio mimo zvanične PR službe kluba. Nikog nije obavijestio, a onda je tamo prosipao populizam jer je njegov jedini cilj bio da pridobije javnost na svoju stranu i pripremi poziciju sebi. Nažalost dobar dio nas navijača pada na taj populizam “Željo mi je ušao u krv“ “Duša mi je postala plava“ i slično.
Potpuno je također pogrešna percepcija da Rahimić ima zasluge za rezultate ove sezone. Njegov doprinos je skoro pa nula. Doveo je Karamarka i zato respekt, ali mimo toga, nema nikakvih zasluga. Sva produženja ugovora sa svim bitnim igračima na zimu je završio Tunović. Dolazak Šošića je završio Tunović. Lagumdžija je došao na preporuku i kroz rad uprave i to za male pare. Zimus kada bi trebao najviše raditi i biti stalno na telefonu i mailu Rahimić je ugasio telefon i otišao u Tursku kod porodice. Pred prvi derbi na Grbavici došao u karantin, popio kafu i otišao. Sedmicu prije toga Tunović smješta Krpića u auto i vodi ga na injekcije plazme da bi čovjek bio spreman za derbi. Umjesto da to radi sportski direktor. Rahimić naprosto ne radi i ne doprinosi a uzima platu. Usput rečeno od njegovog dolaska do danas živi u stanu managera Admira Husarića koji je kao i Stefan Bulić persona non grata u klubu.
O Štiliću neću ni govoriti. Čovjek koji doslovno okolo na pitanje šta radi odgovara sa ne radim ništa. Skaut koji nije našao nijednog igrača. Na trening dođe pet minuta i onda ide padel, vrti se vino u Taverni i slično. A i on kao i Rahimić uzima redovno nemalu platu.
Kao zajednički nerad stručnog štaba, SD i skauta uzmite u obzir situaciju sa juniorima. Cijelu prošlu polusezonu su bili sa prvim timom. Nit su igrali za prvi tim, nit su igrali za juniore nit su bili na dvojnoj registraciji u nekom klubu iz Prve lige. Znači doslovno šest bačenih mjeseci i za tu djecu i za roditelje i za klub. I to jedan od glavnih razloga zašto su nam juniori katastrofa ove sezone. Tek sad na proljeće smo ih vratili da igraju za svoju generaciju i razlika je odmah vidljiva.
Poenta cijele priče da razlaz sa Denisom nema veze sa postignutim rezultatima. Evropa je izborena, broj bodova respektabilan, ali ništa drugo nije dobro. Ja sam prvi bio za njega i podrzavao ga i branio, ali evo ocito je da on nije taj.
Sve u svemu jedna ozbiljna grupa neradnika sa kojima se uprava obračunava. I ako smo imalo pametni i ako nam je klub na prvom mjestu, a ne poznata imena i prezimena, podržat ćemo upravu koja je i do sada uradila dosta dobrih stvari za klub. Nije idealno što je to sada, mogao se sačekati kraj sezone, ali dalje očito nije moglo.
Vidim da među rajom skroz preovladava vanjska perspektiva što je i normalno, ali kako čujem puno je tu internih detalja koje raja ne zna, a koji su jako bitni da bismo dobili potpuno jasnu sliku ove situacije.
Kao i obično medalja ima dvije strane. Koliko čujem Denisovo maslo baš nije za Ramazana. Laže i petlja sve oko sebe. Narušio je potpuno odnose skoro sa svima koji su mu bili bliski i koji su bili uz njega kad je došao u klub.
Denis je u toku sezone sam od sebe davao ostavke tri-četiri puta. Kako izgubi utakmicu tako daje ostavku, ali ga je svaki put Tunović ostavio na mjestu. To je dosta istrošilo ljude u upravi koji su se stalno morali baviti njegovom glavom. Umjesto da se izolira on je stalno sjedio po kafama sa raznim ljudima koji su mu punili glavu raznim stvarima.
Zamjera mu se što se jako malo radi. Nedavno je uveo slobodne ponedjeljke pa čak i četvrtke. To znači da ekipa između utakmica jedva trenira tri-četiri puta. Za prvi maj je dao toliko slobodno da ih je na kraju uprava natjerala da treniraju da bi spremni dočekali utakmicu. Igrače već neko vrijeme bira na osnovu toga ko ima kakve bonuse u ugovorima kako bi ih ispunili i uzeli pare od kluba.
Prije dva kola je dobio napismeno odluku uprave da igrače sa kojima neće biti produženi ugovori stavi sa strane i da mu igraju oni koji ostaju i juniori. Izignorisao je to totalno.
Potpuno je izgubio svlačionicu. Jedno govori igračima a drugo radi i tako je izgubio povjerenje. Šabić bude najbolji na prvom derbiju poslije ga deset kola ne stavi. Isto tako drugim igracima kaže da će igrati ili da ih neće mijenjati pa uradi kontra. Sjetite se da poslije Radnika igrače naziva mudonjama, a poslije Zrinjskog govori da neki ne zaslužuju Željin dres. Potpuno kontradiktorno. I uvijek nemam šta zamjeriti momcima. Poslije 5:0 na poluvremenu u Mostaru i našeg najvećeg poraza u historiji Premijer lige mi bismo otjerali i Amara, Odu pokojnog, Edisa i Adžema da su u fuziji jednog trenera. Prešlo mu se preko toga, dobijemo Borac i umjesto da nagradi te momke što su igrali, on opet na derbiju stavi te koje je prozivao i koji ga buše. Odnosi u stručnom štabu nisu dobri. Neki jedni sa drugima ne pričaju. Boljević **** majke na treninzima kome hoće. Krpić radi i ponaša se kako hoće. To je sve Denisova odgovornost kao šefa.
Ono što se pogotovo ne zna jeste da šuruje sa Stefanom Bulićem koji je svojevremeno falsifikovao dokumente kluba kako bi Santosa odveo od nas. Zimus je izričito tražio da dovedemo Stanišu Mandića koji je bivši igrač Zrinjskog i posljednje GOŠK-a. Iako se radi o igraču sa 31 godinom što je odmah bilo sumnjivo naši su se raspitali i shvatili da je to igrač od Bulića. Sa njim Denis valjda sjedi i po vikendicama što je katastrofa, a postoje i informacije da je dužan nekim managerima pa im je htio vraćati preko kluba. Ovdje je bitno naglasiti i da je informacija o ponudi Slaven Belupo potpuna izmišljotina. Taj isti Bulić je zvao okolo novinare i tražio od njih da to objave, a naravno prvi je to objavio Samir Mlaćo iz faktora koji doslovno ima sve informacije iz svlačionice i radi kao PR stručnog štaba.
Još jedan interesantan detalj. Intervjue sa Mimom i Sinanom je sam dogovorio mimo zvanične PR službe kluba. Nikog nije obavijestio, a onda je tamo prosipao populizam jer je njegov jedini cilj bio da pridobije javnost na svoju stranu i pripremi poziciju sebi. Nažalost dobar dio nas navijača pada na taj populizam “Željo mi je ušao u krv“ “Duša mi je postala plava“ i slično.
Potpuno je također pogrešna percepcija da Rahimić ima zasluge za rezultate ove sezone. Njegov doprinos je skoro pa nula. Doveo je Karamarka i zato respekt, ali mimo toga, nema nikakvih zasluga. Sva produženja ugovora sa svim bitnim igračima na zimu je završio Tunović. Dolazak Šošića je završio Tunović. Lagumdžija je došao na preporuku i kroz rad uprave i to za male pare. Zimus kada bi trebao najviše raditi i biti stalno na telefonu i mailu Rahimić je ugasio telefon i otišao u Tursku kod porodice. Pred prvi derbi na Grbavici došao u karantin, popio kafu i otišao. Sedmicu prije toga Tunović smješta Krpića u auto i vodi ga na injekcije plazme da bi čovjek bio spreman za derbi. Umjesto da to radi sportski direktor. Rahimić naprosto ne radi i ne doprinosi a uzima platu. Usput rečeno od njegovog dolaska do danas živi u stanu managera Admira Husarića koji je kao i Stefan Bulić persona non grata u klubu.
O Štiliću neću ni govoriti. Čovjek koji doslovno okolo na pitanje šta radi odgovara sa ne radim ništa. Skaut koji nije našao nijednog igrača. Na trening dođe pet minuta i onda ide padel, vrti se vino u Taverni i slično. A i on kao i Rahimić uzima redovno nemalu platu.
Kao zajednički nerad stručnog štaba, SD i skauta uzmite u obzir situaciju sa juniorima. Cijelu prošlu polusezonu su bili sa prvim timom. Nit su igrali za prvi tim, nit su igrali za juniore nit su bili na dvojnoj registraciji u nekom klubu iz Prve lige. Znači doslovno šest bačenih mjeseci i za tu djecu i za roditelje i za klub. I to jedan od glavnih razloga zašto su nam juniori katastrofa ove sezone. Tek sad na proljeće smo ih vratili da igraju za svoju generaciju i razlika je odmah vidljiva.
Poenta cijele priče da razlaz sa Denisom nema veze sa postignutim rezultatima. Evropa je izborena, broj bodova respektabilan, ali ništa drugo nije dobro. Ja sam prvi bio za njega i podrzavao ga i branio, ali evo ocito je da on nije taj.
Sve u svemu jedna ozbiljna grupa neradnika sa kojima se uprava obračunava. I ako smo imalo pametni i ako nam je klub na prvom mjestu, a ne poznata imena i prezimena, podržat ćemo upravu koja je i do sada uradila dosta dobrih stvari za klub. Nije idealno što je to sada, mogao se sačekati kraj sezone, ali dalje očito nije moglo.
- WeekendOffender
- Kontakt:
Admir Adzem zasluzuje svo postovanje navijaca Zeljeznicara i nije fer sto ga ismijavate na bilo koji nacin pa cak i sto se tice tog TikTok lajvanja, to je njegova privatna stvar i neka radi sta hoce.
Ukoliko je on novi trener zelim mu svu srecu i stvarno mi je zao, jer znam dobro da ce ga nabiti nogom na kraju, a nije da mu to vec nisu x puta uradili.
Nakon par losih utakmica navijaci ce mu **** sve od do, tjerat ga i pritisak ce biti nenormalan pogotovo jer ce biti prvi trener nakon Denisa za kojeg su se navijaci vezali.
Pametniji potez bi bio da onu celavu ublehu nabiju nogom i Adzema postave kao direktora omladinskog pogona jer je od dosta djece napravio ozbiljne fudbalere a i samim tim pritisak navijaca i javnosti bi na njega bi bio puno manji.
Ukoliko je on novi trener zelim mu svu srecu i stvarno mi je zao, jer znam dobro da ce ga nabiti nogom na kraju, a nije da mu to vec nisu x puta uradili.
Nakon par losih utakmica navijaci ce mu **** sve od do, tjerat ga i pritisak ce biti nenormalan pogotovo jer ce biti prvi trener nakon Denisa za kojeg su se navijaci vezali.
Pametniji potez bi bio da onu celavu ublehu nabiju nogom i Adzema postave kao direktora omladinskog pogona jer je od dosta djece napravio ozbiljne fudbalere a i samim tim pritisak navijaca i javnosti bi na njega bi bio puno manji.
Zadnja izmjena: WeekendOffender, dana/u 21 maj 2025, 00:11, ukupno mijenjano 1 put.
Curva Sud
Bolje Almir Memic.zeljovolimte je napisao/la: ↑20 maj 2025, 23:24Ma samo Amar!
Fk Željezničar.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 29 gostiju.