Kad kažem da nemamo previsoke igrace mislim na to da nemaš teškaše kao centre koji su 215,220 i koji ne mogu pratit ritam koji imamo sa ovim igračima danas. Danas je sasvim normalno da ti pleja igra lik od 205cm... To je ne tako davno bilo prakticno nezamislivo. Nismo mi niski ali nismo ni previsoki,nego je stvar u tome da ti je nekad centar reprezentacije bio visok 207 ali nije mogao ovo što danas može Kamenjaš da uđe lagano na dvokorak i poentira od tablu. Ali ces i pored toga imati problem kad se susretnemo sa reprezentacijom koja ima lika od 220 cm.Ghuraba je napisao/la: ↑26 maj 2025, 15:46Kako nemamo u prosjeku previse visoke igrace?rishovski je napisao/la: ↑26 maj 2025, 14:42Treba nam ali je problem samo sto tu trpi odbrana. Ja od kad pratim kvalifikacije mi prvi put igramo fizicki jaku košarku,znaci nema razlike koja je faza utakmice,ljudi lete.. Nemamo u prosjeku previse visoke igrace i samim tim imas bolje kretanje i trku. Totalno je drugacije kad igra Kamenjas i kad igra Nurkic,kad igra Alibegovic i Sulejmanovic!
Tu bi se trebalo naci neko riješenje ako i Sulejmanović bude u rosteru.Tesko da ijedna reprezentacija u Evropi gotovo 40 minuta na parketu ima petorku u kojoj je svaki igrac preko 2 metra visine. Kod nas je to uvijek slucaj, osim kad igra Amerikanac. Mi u odbrani meljemo protivnike na racun atletike i spomenute visine, a ne na nekakvu pokretljivost jer smo niski. Najbolju odbranu igramo s petorkom Atic-Gegic-Lazic-Alibegovic-Kamenjas, ali ta petorka je ofanzivno limitirana i protiv najjacih evropskih reprezentacija u najjacim rosterima nema sta da trazi. Odbranit ce oni nesto, ali je problem sto nece zabiti nista. Karikiram, nije isto igrati protiv brace Dreznjak u kvalifikacijama i protiv brace Hernangomez na Eurobasketu.
A ovdje je samo sreća pa imaš momke kod kojih je motorika i više nego dobra u odnosu na visinu.