Premijer liga BiH - aktuelno

luckystrike
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - aktuelno

Post Postao/la luckystrike » 02 jun 2025, 14:53

obagol je napisao/la:
02 jun 2025, 14:29
jurisicduska je napisao/la:
02 jun 2025, 10:44
Volio bih da mi neko objasni kako da preko fudbalskog kluba operem pare , imam nekih viška para crnih pa da properem :D
Ja sam istraživao ali vrlo teško u našim zakonskim okvirima, nit ti možeš isplaćivat dobit, nit da dam igračima po 30 da oni meni daju 10 nazad, odakle mi tih 30 da dam ako perem moraju proći kroz papire, nit da dam pozajmicu jer mi i za to treba porijeklo.

Pranje para bi podrazumijevalo stavljanje ilegalnog novca u legalne tokove, čisto da unaprijed kažem ako ko ima neku sugestiju da mi crne pare ostaju crne da ne odgovara bezveze jer sve što sam do sad čuo je na tom glasu, ili da me uhapse pri pokušaju transakcije veće od 30k , i to da me zaobiđu takvi s odgovorima ?

Dakle kako ?
Imaš novac npr u Americi, recimo 15 mil dolara. neće to podići kao dobit jer ti država uzme minimalno 40% kroz porez. Onda ti odlučiš investirati u neku banana državu gdje možeš bukvalno šta hoćeš. Skontaš da su u BiH klubovi udruženja građana gdje su haman pa nikakve finansijske kontrole poslovanja. Pored kluba kupiš recimo i firme za pružanje nekih usluga, npr zaštitarsku agenciju. Onda dogovoriš da tvoja zaštitarska agencija za puno veću cifru pruža usluge tvom klubu i ostvariš visoku dobit. Tu dobit podigneš i platiš državi 10%. To je jedan način.

Drugi način je da imaš duple ugovore sa igračima. Jedan ugovor deponovan u savezu i na tu cifru plaćaš doprinose. a stvarni ugovor je potpisan između igrača i tvoje firme u Americi (za izvođenje nekih usluga u inostranstvu), tamo plaćaš neke minimalne doprinose, ovde to ne prijavljuješ a u ugovore si im stavio dosta veće cifre i oni ti vraćaju jedan dio tog iznosa u kešu, do kojeg ne bi mogao doći recimo u Americi a ovamo ti treba za razne aktivnosti.

Za to uglavnom služe klubovi, da se iz legalnih tokova izvuče keš.

Ako hoćeš da prljavi novac ubaciš u klub, onda to radiš preko fiktivnih transfera sa egzotičnim zemljama. Načina je milijardu, kad ima volje :)
Prvo, "The Corporate Tax Rate in the United States stands at 21 percent".

Drugo, Udruženje je PDV obveznik, nema TEP kao EUFOR naprimjer, tako da za usluge zaštitarske agencije (D.o.o.) plaća 17% indirektnog poreza. Dodaj na to 10% poreza na dobit, zbirna stopa dođe veća nego u SAD-u.

Treće, a u vezi s drugim načinom, imaš obrazloženje u vidu mog pitanja par postova iznad.

Na koncu, "da se iz legalnih tokova izvuče keš" nije pranje novca, pranje novca je kad keš bez pokrića ubacuješ u sistem.

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 02 jun 2025, 15:03

obagol je napisao/la:
Volio bih da mi neko objasni kako da preko fudbalskog kluba operem pare , imam nekih viška para crnih pa da properem :D
Ja sam istraživao ali vrlo teško u našim zakonskim okvirima, nit ti možeš isplaćivat dobit, nit da dam igračima po 30 da oni meni daju 10 nazad, odakle mi tih 30 da dam ako perem moraju proći kroz papire, nit da dam pozajmicu jer mi i za to treba porijeklo.

Pranje para bi podrazumijevalo stavljanje ilegalnog novca u legalne tokove, čisto da unaprijed kažem ako ko ima neku sugestiju da mi crne pare ostaju crne da ne odgovara bezveze jer sve što sam do sad čuo je na tom glasu, ili da me uhapse pri pokušaju transakcije veće od 30k , i to da me zaobiđu takvi s odgovorima ?

Dakle kako ?
Imaš novac npr u Americi, recimo 15 mil dolara. neće to podići kao dobit jer ti država uzme minimalno 40% kroz porez. Onda ti odlučiš investirati u neku banana državu gdje možeš bukvalno šta hoćeš. Skontaš da su u BiH klubovi udruženja građana gdje su haman pa nikakve finansijske kontrole poslovanja. Pored kluba kupiš recimo i firme za pružanje nekih usluga, npr zaštitarsku agenciju. Onda dogovoriš da tvoja zaštitarska agencija za puno veću cifru pruža usluge tvom klubu i ostvariš visoku dobit. Tu dobit podigneš i platiš državi 10%. To je jedan način.

Drugi način je da imaš duple ugovore sa igračima. Jedan ugovor deponovan u savezu i na tu cifru plaćaš doprinose. a stvarni ugovor je potpisan između igrača i tvoje firme u Americi (za izvođenje nekih usluga u inostranstvu), tamo plaćaš neke minimalne doprinose, ovde to ne prijavljuješ a u ugovore si im stavio dosta veće cifre i oni ti vraćaju jedan dio tog iznosa u kešu, do kojeg ne bi mogao doći recimo u Americi a ovamo ti treba za razne aktivnosti.

Ako hoćeš da prljavi novac ubaciš u klub, onda to radiš preko fiktivnih transfera sa egzotičnim zemljama. Načina je milijardu, kad ima volje :)

Možeš mjesečno prijaviti da imaš 150.000 članarina, donacija, uvećati prodaju preko fan shopa, preko prodaje pića na stadionu. Možeš na svakoj utakmici prijaviti da si umjesto 7.000 prodao 10.000 ulaznica.
Opet nema niti jedan primjer gdje ja stavim svoje prljave pare da one postane legalne sto je pranje novca. Dosta toga ti počinje s legalnim novcem svaka priča. I plus bas puno pegle i ljudi za ništa. Ima firmi operu ti milion za 3%. Sutra.

Ako hoćeš da prljavi novac ubaciš u klub, onda to radiš preko fiktivnih transfera sa egzotičnim zemljama. - ovo sluti donekle na to ali kako da isplatim ovaj novac sebi ?

Kontam da odem tamo negdje dam 3 miliona crnih para koje sam
prenio preko 15 granica ili sam tamo zaradio 3 miliona crnih para svejedno prodajom droge, i sad ubacim ih prvo tamo u neki klub, sto ću onda ih u Bosnu prebacivati kroz transfer i opet ih ne moći sebi isplatiti iz udruženja građana ? A već sam ih tako ubacio , šta ću ih sad vracat ovdje. To malo vuče i na trgovinu ljudima. Na svašta. Opet.

Također imaš nekih suludih prijedloga. Neću ti ni objašnjavati sto vidim da si neozbiljan.
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.

killafrommanilla
Kontakt:

Post Postao/la killafrommanilla » 02 jun 2025, 15:14

Bumbaclat je napisao/la:
02 jun 2025, 14:12
Teska srca, treba odati priznanje pitarima kako su od Veleza napravili filijalu i jos uz to im izdresirali navijace da uzivaju u tom podredjenom polozaju.

Mirva, postovanje za ove poteze :salut:
Tu smo otvoreni i za saradnju s vama. Imate zanimljivih igraca tipa Fočo, a pošto kod nas skauti gledaju i kad smo u borbi za opstanak pa uspijemo prodati dva igrača, a vama to ne ide zadnjih godina, možda bolje da dečko igra ovdje. Vratimo vam ga onda poslije, uzmemo procenat od njega, damo vam Šikala vi nam ga platite i eto, i vaša smo filijala.

Ipak je teško skautima doći do karata na Grbavici, bolje ovdje.
samo kad sam tu, neretva kroz mene teče, čudna jada od mostara grada svako veče

A i kada nema pobjede
Ili s nekim dijelis bodove
Nemoj brinuti, bodrit cemo te
Samo jako, nema predaje!

Balorda
Kontakt:

Post Postao/la Balorda » 02 jun 2025, 15:16

Pa i mi smo slali naše igrače u našu filijalu FK Željezničar Sarajevo na posudbu.
Bijah uhvaćen u zamku
i pozvan da se predam
al' taj nisam ja

ErosViverosViv
Kontakt:

Post Postao/la ErosViverosViv » 02 jun 2025, 15:18

Obzirom da je gosk ispao, jedini bosanskohercegovacki klubovi FK Sarajevo i FK Velez se moraju drzati zajedno, samim tim ova saradnja je svakako oduvijek zivjela, a sada je i ozvanicena.

Neka zivi Bosna, nasa drzava!

obagol
Kontakt:

Post Postao/la obagol » 02 jun 2025, 15:24

02 jun 2025, 15:03
obagol je napisao/la:

Dakle kako ?

Možeš mjesečno prijaviti da imaš 150.000 članarina, donacija, uvećati prodaju preko fan shopa, preko prodaje pića na stadionu. Možeš na svakoj utakmici prijaviti da si umjesto 7.000 prodao 10.000 ulaznica.
Opet nema niti jedan primjer gdje ja stavim svoje prljave pare da one postane legalne sto je pranje novca. Dosta toga ti počinje s legalnim novcem svaka priča. I plus bas puno pegle i ljudi za ništa. Ima firmi operu ti milion za 3%. Sutra.

Ako hoćeš da prljavi novac ubaciš u klub, onda to radiš preko fiktivnih transfera sa egzotičnim zemljama. - ovo sluti donekle na to ali kako da isplatim ovaj novac sebi ?

Kontam da odem tamo negdje dam 3 miliona crnih para koje sam
prenio preko 15 granica ili sam tamo zaradio 3 miliona crnih para svejedno prodajom droge, i sad ubacim ih prvo tamo u neki klub, sto ću onda ih u Bosnu prebacivati kroz transfer i opet ih ne moći sebi isplatiti iz udruženja građana ? A već sam ih tako ubacio , šta ću ih sad vracat ovdje. To malo vuče i na trgovinu ljudima. Na svašta. Opet.

Također imaš nekih suludih prijedloga. Neću ti ni objašnjavati sto vidim da si neozbiljan.
Upravo tako. Imaš prljavi keš u Kolumbiji, daš za 3% kako ti kažeš to nekoj firmi, ona prebaci FK Sarajevu taj novac na ime obeštećenja za XY igrača. Eto ne može jednostavnije.

Vidi, možemo se nas dvojica nadmudrivati ovdje do sutra. BiH je raj za pranje para, sumnjive transakcije, razno-razne malverzacije i ti ako si imalo uključen u biznis sferu u BiH znaš to vrlo dobro. Pa ljudi sa prljavim parama kupe uniforme za FMUP i doniraju. Građevinski sektor u velikoj mjeri doživljava ekspanziju zadnjih godina zahvaljujući prljavom kešu koji se kroz gradnju zgrada, hotela, apartmana ubacuje u novčane tokove.

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 02 jun 2025, 15:34

Ma da BiH je raj ali da perem novac ne bih uključio 24 igrača , finansijski sektor, dva kluba nego bih ga oprao 1/1 sa nekom firmom ili bih otvorio sam svoju pa oprao. Ako neko pere pare u semi kroz 3 zemlje i sa uključenih 25 ljudi stvarno je idiot odmah da ti kažem.

svemalim1
Kontakt:

Post Postao/la svemalim1 » 02 jun 2025, 15:36

nije u pitanju pranje para nego utaja poreza i neke druge stvari.

postoje puno laksi nacini da se operu pare od ulaganja u fudbalski klub. za to je duska u pravu, samo interesantno da nece da kaze sta im se zaista desava u klubu.

Argentina
Kontakt:

Post Postao/la Argentina » 02 jun 2025, 15:46

ErosViverosViv je napisao/la:
02 jun 2025, 15:18
Obzirom da je gosk ispao, jedini bosanskohercegovacki klubovi FK Sarajevo i FK Velez se moraju drzati zajedno, samim tim ova saradnja je svakako oduvijek zivjela, a sada je i ozvanicena.

Zar nije Sarajevo Vicin klub koji daje bodove Borcu, spasava Sirokom i Radnika opstanka u ligi itd ? :kafa:
Prvak NR BiH: 1946
Prvak Jugoslavije: 1972
Prvak BiH: 1998, 2001, 2002, 2010, 2012 i 2013
Kup BiH: 2000, 2001, 2003, 2011, 2012 i 2018
Super kup BiH: 1998, 2000 i 2001
Dupla kruna: 2001 i 2012
Titula, kup i super kup: 2001
Kup UEFA: 1/4(1972) i 1/2(1985)

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 02 jun 2025, 15:52

svemalim1 je napisao/la:
02 jun 2025, 15:36
samo interesantno da nece da kaze sta im se zaista desava u klubu.

Oni koji znaju - mudro šute i misle da će sve to nekako ostati ispod tebiha, a trubaduri sa ove teme, oni su svakako nebitni.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Herson

Post Postao/la Herson » 02 jun 2025, 15:54

ErosViverosViv je napisao/la:
02 jun 2025, 15:18

Na jednoj strani simbol i ponos Hercegovine, a na drugoj najtrofeniji i najveći klub iz Bosne. Dobri odnosi klubova i tradicija derbija Bosne i Hercegovine je nešto što svi zajedno moramo čuvati i gajiti.

fks74
Kontakt:

Post Postao/la fks74 » 02 jun 2025, 15:57

StrikeWarzone je napisao/la:
02 jun 2025, 12:35
fks74 je napisao/la:
01 jun 2025, 22:01
01 jun 2025, 21:41
Jedno je sigurno ako ga sad ne prodate ode on za 0 KM, ugovor do 2026. Tim prije su neke cifre sulude, ostave ga još godinu i uzmu ga besplatno, jer koliko sam ja vas skontao neko drugi odlučuje hoce li se prodavati ili neće.
Ako misliš na laganog, on nije njihov igrač. Oni ga ne plaćaju i oni ne odlučuju o njegovoj prodaji, ako se proda imat će neku lovu zato što tu igra.
Jok eto tvoj je igrač !
Dobar dan svima, osim utajivacima poreza. :bih:
Romeo Jozak : Željezničar je vlasnik igrača, Al Jaber ima ugovor i klub će dati definitivnu odluku. Ono što sigurno mogu reći jeste da će to biti najveći transfer u historiji Željezničara. Radi se o dva kluba iz vrha fudbala u Saudijskoj Arabiji, čuo sam da je Željezničar na ime obeštećenja najviše do sada dobio 700.000, ovaj iznos koji će dobiti u ponudi će to itekako premašiti. Sve je onda na klubu.
Ok vaš je. :salut:

KONTRASVIH
Kontakt:

Post Postao/la KONTRASVIH » 02 jun 2025, 16:01

Bumbaclat je napisao/la:
Teska srca, treba odati priznanje pitarima kako su od Veleza napravili filijalu i jos uz to im izdresirali navijace da uzivaju u tom podredjenom polozaju.

Bukvalno su podanici od kako su usli u ligu :ljepota:
HEROJI SU IZ ULICE A NE IZ NEREALNOG FILMA

obagol
Kontakt:

Post Postao/la obagol » 02 jun 2025, 16:02

02 jun 2025, 15:34
Ma da BiH je raj ali da perem novac ne bih uključio 24 igrača , finansijski sektor, dva kluba nego bih ga oprao 1/1 sa nekom firmom ili bih otvorio sam svoju pa oprao. Ako neko pere pare u semi kroz 3 zemlje i sa uključenih 25 ljudi stvarno je idiot odmah da ti kažem.
Veća je vjerovatnoća da se preko kluba izvlači novac sa drugih tržišta (ili od drugog investitora kojeg hoćeš da zavališ) nego da se prljav novac ubacuje u klub.

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 02 jun 2025, 16:05

obagol je napisao/la:
02 jun 2025, 16:02
02 jun 2025, 15:34
Veća je vjerovatnoća da se preko kluba izvlači novac sa drugih tržišta (ili od drugog investitora kojeg hoćeš da zavališ) nego da se prljav novac ubacuje u klub.
To onda nije pranje para. :D
Ako od Tana njegove legalne pare izvlači, onda krade, to je pljačka. To mogu skontat da neko radi i ima smisla. Lupam tan ulozi 5 miliona ovaj kroz papire prikaze da je potrošio svih 5 a u realnosti 2.5 se njemu vratila. Ali pranje para je suludo pričati. Ali nije tu nas klub u krivičnom djelu nego Mirvic.

NoProfit
Kontakt:

Post Postao/la NoProfit » 02 jun 2025, 16:10

KONTRASVIH je napisao/la:
02 jun 2025, 16:01
Bumbaclat je napisao/la:

Bukvalno su podanici od kako su usli u ligu :ljepota:
Otkako :ljepota:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 02 jun 2025, 16:12

Problem je u tome što oni sve guraju pod tepih, kako su gurali ono što su radili Ibraković i Selimović, tako guraju i ovo što se radilo posljednjih godina. Sve sa ciljem da se zaštiti reputacija kluba, zato je prošlo bez tužbi i samo sa otkazima.

I ono sa automobilima Seat su uspjeli zataškati.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Hansestadt
Kontakt:

Post Postao/la Hansestadt » 02 jun 2025, 16:14

Virtu4l je napisao/la:
02 jun 2025, 16:12
Problem je u tome što oni sve guraju pod tepih, kako su gurali ono što su radili Ibraković i Selimović, tako guraju i ovo što se radilo posljednjih godina. Sve sa ciljem da se zaštiti reputacija kluba, zato je prošlo bez tužbi i samo sa otkazima.

I ono sa automobilima Seat su uspjeli zataškati.
Bio je i Nam. Tad je isla prica da je tesko uplatiti pare iz Vietnama

KONTRASVIH
Kontakt:

Post Postao/la KONTRASVIH » 02 jun 2025, 16:14

NoProfit je napisao/la:
02 jun 2025, 16:10
Otkako :ljepota:
Posteno :rol:
HEROJI SU IZ ULICE A NE IZ NEREALNOG FILMA

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 02 jun 2025, 16:15

Gledaj onih bolesnika na lobotomiji definitivno su ovi nasi za njih gospoda, mada evo i ovi po cijeli dan o Sarajevu. Ispisali postova i postova o Sarajevu i kaže lik iza tog citam :

“Nas boli ***** za njima, a oni se hrane mrznjom prema nama i na njoj egzistiraju. To im je bukvalno sva bit postojanja kluba.”

Vico intervenirao kod Ceferina da nas spasi hahahhahahahahahahhahahahahhahahaahahahhahahaha

Pa ne vidim da se na našim PDFovima piše o vama. Fkt nigdje.

Ili pričaju o ovom Third-Party Ownership a Jaber najbolji primjer tog na svijetu.

Third-Party Ownership (TPO) in association football is the ownership of a player's economic rights by third-party ****. The third-party—which can be an agent such as a football agent, an agency, such as a sports-management agency, a company, investors such as a hedge-fund, or a single investor—"takes ownership of all or part of the financial rights to a player".

Totalno izgubljeni.

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: ANamelessGhoul, nedimmmm1337, TylerBurey, VolimoSarajevo i 43 gosta.