Prvo, "The Corporate Tax Rate in the United States stands at 21 percent".obagol je napisao/la: ↑02 jun 2025, 14:29Imaš novac npr u Americi, recimo 15 mil dolara. neće to podići kao dobit jer ti država uzme minimalno 40% kroz porez. Onda ti odlučiš investirati u neku banana državu gdje možeš bukvalno šta hoćeš. Skontaš da su u BiH klubovi udruženja građana gdje su haman pa nikakve finansijske kontrole poslovanja. Pored kluba kupiš recimo i firme za pružanje nekih usluga, npr zaštitarsku agenciju. Onda dogovoriš da tvoja zaštitarska agencija za puno veću cifru pruža usluge tvom klubu i ostvariš visoku dobit. Tu dobit podigneš i platiš državi 10%. To je jedan način.jurisicduska je napisao/la: ↑02 jun 2025, 10:44Volio bih da mi neko objasni kako da preko fudbalskog kluba operem pare , imam nekih viška para crnih pa da properem
Ja sam istraživao ali vrlo teško u našim zakonskim okvirima, nit ti možeš isplaćivat dobit, nit da dam igračima po 30 da oni meni daju 10 nazad, odakle mi tih 30 da dam ako perem moraju proći kroz papire, nit da dam pozajmicu jer mi i za to treba porijeklo.
Pranje para bi podrazumijevalo stavljanje ilegalnog novca u legalne tokove, čisto da unaprijed kažem ako ko ima neku sugestiju da mi crne pare ostaju crne da ne odgovara bezveze jer sve što sam do sad čuo je na tom glasu, ili da me uhapse pri pokušaju transakcije veće od 30k , i to da me zaobiđu takvi s odgovorima ?
Dakle kako ?
Drugi način je da imaš duple ugovore sa igračima. Jedan ugovor deponovan u savezu i na tu cifru plaćaš doprinose. a stvarni ugovor je potpisan između igrača i tvoje firme u Americi (za izvođenje nekih usluga u inostranstvu), tamo plaćaš neke minimalne doprinose, ovde to ne prijavljuješ a u ugovore si im stavio dosta veće cifre i oni ti vraćaju jedan dio tog iznosa u kešu, do kojeg ne bi mogao doći recimo u Americi a ovamo ti treba za razne aktivnosti.
Za to uglavnom služe klubovi, da se iz legalnih tokova izvuče keš.
Ako hoćeš da prljavi novac ubaciš u klub, onda to radiš preko fiktivnih transfera sa egzotičnim zemljama. Načina je milijardu, kad ima volje![]()
Drugo, Udruženje je PDV obveznik, nema TEP kao EUFOR naprimjer, tako da za usluge zaštitarske agencije (D.o.o.) plaća 17% indirektnog poreza. Dodaj na to 10% poreza na dobit, zbirna stopa dođe veća nego u SAD-u.
Treće, a u vezi s drugim načinom, imaš obrazloženje u vidu mog pitanja par postova iznad.
Na koncu, "da se iz legalnih tokova izvuče keš" nije pranje novca, pranje novca je kad keš bez pokrića ubacuješ u sistem.