soko je napisao/la: ↑21 jun 2025, 22:36
ASD je napisao/la: ↑21 jun 2025, 19:09
Jedini način da izbjegneš to davanje kutije je da smanjiš ljudima plate, a da ti preko noći smanji platu za duplo, ti bi prvi napustio firmu.
Jako logična stvar.
U visokorazvijenim zemljama, posao u industriji je jako ranjiv i lako zamjenjiv.
U Sloveniji su se ljudi pobunili prošle godine jer je čitava firma preseljena u Bosnu, zbog jeftinije radne snage. A isto tako smo mi izgubili neke industrije koje smo imali prije rata, a koje su otišle u Aziju.
Evo, čak i da se složim s tobom, da si u pravu. Navedi mi kako ćeš to sve spriječiti ovim socijalnim mjerama koje brat socijalista planira da uvede u New York.
Pazi sad, opet naglašavam New York, gdje je ekonomija okrenuta uslugama, koje sigurno neće ići u Kinu, već iz Kine dolaze u Ameriku.
Nije, jedini nacin je da sistem brani radnike. Da ne mozes radnika tako sutnuti jer je firma postavila ne realne ciljeve. Samo da bi neko napunio svoj djep jos vise.
Ja sam trenirao tamo 2010 neke poljake da testiraju vazdusne startere od aviona. Prvo je samo bilo testiranje, onda sastavljanje onda poceli zaposljavati inzinjeri a ovamo po americi ljudima otkaze davali.
Znaci amer gubi posao, ne trosi novac u svoju ekonomiju. Poljaku placao 5 dolara prije, sad mu placas 15.
Kako to moze biti dobro za obicne ljudi i samu americku drzavu?
Pa naravno da postoji neki threshold kada je to isplativo, a kada nije. Naravno da nije dobro ukoliko ti outsourcaš pa mu dadneš ljudima istu platu ili bar blizu kao ovome kojeg si otpustio. Tada nisi ništa postigao, jer je glavna svrha outsourcinga da smanjiš troškove rada.
Ali to ti je individualan slučaj. Ja sam govorio o generalnoj slici, ne o individualnim primjerima i znam iz ličnog iskustva, s obje strane da su velike razlike između troškova rada u razvijenim državama u odnosu na države gdje se outsourca.
Druga stvar, veoma važna, postoji dosta pratećih troškova radnika, kao što su režije, it desk, kancelarijski prostori, druga infrastruktura i drugi prateći troškovi koji bi trebali biti mnogo jeftiniji u Poljskoj, nego u Americi.
Ali, opet kažem, čak i da se složim s tobom. Da je to nepošteno sve što firme rade i samo loše. Ne vidim na koji način to možeš regulisati, a pogotovo kako to može taj čovjek zbog kojeg smo počeli diskusiju to popraviti.