FK Željezničar

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

U sezoni 2025/26. očekujem:

1. Borbu za titulu
42
20%
2. Borbu za Evropu
97
47%
3. Sredinu tabele
38
19%
4. Borbu za opstanak
28
14%

Ukupno glasova: 205

Levin
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Levin » 24 jun 2025, 18:07

Obzirom da je kvalitet komunikacije na ovoj temi drastično opao a i da se @braco ne javlja sa svojim analizama da ga probamo malo iskopirati (Naravno, koristeći chatGPT). :kafa:

Koga smo to zapravo dobili...

slika

Collin Seedorf je 30-godišnji stoper koji je u sezoni 2024/25 odigrao 3402 minute za FC Eindhoven. Kada se njegove brojke usporede s 65 ostalih stopera u Eerste Divisie (obuhvaćeni su samo oni s ≥ 900 minuta), dobija se prepoznatljiv, „specijalistički“ profil.

Defanzivna slika
Seedorf živi od blokiranja udaraca i čišćenja prostora u šesnaestercu. Količina defanzivnih akcija koju ostvari u 90 minuta svrstava ga u sami vrh lige – praktično je stalno uključen u prekidanje napada. Posebno se ističe brojem blokiranih šuteva, pa ga treneri mogu gledati kao igrača koji će se doslovno baciti na loptu da zaustavi pokušaj protivnika. Intercepcija ima nešto iznad prosjeka, što govori da zna pročitati liniju dodavanja, ali rijetko ide u klizeće startove; volumen njegovih uklizavanja jedan je od najnižih u uzorku. Zanimljivo je da, uprkos tolikom obrambenom angažmanu, pravi relativno malo prekršaja, pa ne izlaže ekipu riziku nepotrebnih prekida ili kartona.

Duel-igra i fizika
Tu se vide određena ograničenja: procenat dobijenih zemljišnih i zračnih duela ispod je ligaškog prosjeka, a ni frekvencija skok-duela nije visoka. Dakle, iako je visok (oko 188 cm), ne dominira u zraku niti uživa u „ratu“ s napadačem na sredini terena. Najbolje funkcionira u paru s partnerom koji će preuzeti duge lopte i fizički agresivnije izlaziti u duele.

Igra s loptom
Seedorf ne spada u moderne „ball-playing“ stopere. Duge lopte distribuira solidno i najčešće pogađa cilj, ali rijetko pokušava progresivno dodavanje kroz linije, a još rjeđe povlači loptu driblingom. U fazi izgradnje oslanja se na bekove ili zadnjeg veznog: preferira siguran, kratak pas – primi, dodaj i ponovno se pozicioniraj. Kreativni učinak (očekivane asistencije, stvarne asistencije) gotovo da ne postoji, što dodatno potvrđuje da nije pokretač napada.

Disciplina i odlučnost
Kombinacija malog broja prekršaja i zanemarive količine kartona govori o igraču koji dobro procjenjuje rizik. Zna iznuditi prekršaj na sebi kada treba usporiti igru i time ekipi donijeti predah.

Taktički fit
– U dubokom, kompaktnom bloku Seedorf briljira: štiti zonu ispred gola, čisti centaršuteve niskog leta i „upija“ pritisak.
– U sistemima s visokom zadnjom linijom i agresivnim presingom javlja se opasnost: nedostatak brzine u otvorenoj trci te slabija zračna dominacija čine ga ranjivim na lopte u prostor iza leđa.
– Za ekipe koje iz zadnje linije grade napad tražeći vertikalna dodavanja njegova vrijednost opada – nije loš, ali ni približno profilu stopera koji „otključava“ presing.

Zaključak
Collin Seedorf je defanzivni specijalist za „box defence“: izuzetno pouzdan u blokiranju i čuvanju vlastitih vrata, dobar čitač igre, discipliniran te s minimalnim rizikom kartona. Ograničenja postaju vidljiva kad ekipa mora igrati visoko ili kad se od stopera traži aktivno probijanje linija pasom i dominacija u zraku. U pravom okruženju – ekipa koja brani nisko i gradi napad drugim kanalima – može biti izuzetno vrijedna, gotovo neprimjetna, ali presudno važna „cigla“ obrambenog zida.

-----------------------

Ne znam hoće li se @braco složiti sa navedenim ali meni ovo ne izgleda uopšte loše. Bit će malo problema sa skok igrom ali u paru sa Karamarkom to se ne bi trebalo osjetiti.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić

zeljovolimte
Kontakt:

Post Postao/la zeljovolimte » 24 jun 2025, 18:20

Sosic je nas najkvalitetniji igrac! Zato jeste kapiten, zasluzeno.

Mi jos zamjenu za Al Jabera nismo doveli, to moramo rijesiti.

RatoborniMrmot
Kontakt:

Post Postao/la RatoborniMrmot » 24 jun 2025, 18:29

avalPacidoroP je napisao/la:
24 jun 2025, 18:05
Ako gradnja Juga krene prije nego što budemo eliminisani iz Evrope, sve ih treba spaliti..
Čekali smo decenijama, sačekat ćemo još mjesec..
Stvarno najava na FB glasi veoma glupo, ne znaš šta je gora pomisao da smo se predali protiv Slovenaca, ili da na Viking idemo bez Juga, a iovako nam je Grbavica premala u ovakvim utakmicama, plus nam oduzmu stepenice gdje se ne smije stajati.
Vjerujes mi sa sam isto pomislio

svrakino1921
Kontakt:

Post Postao/la svrakino1921 » 24 jun 2025, 18:31

slika

Veliki projekat

Održan novi sastanak: Poznato kada počinje izgradnja južne tribine Grbavice

Danas je na stadionu Grbavica održan radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici izvođača radova ITC d.o.o. Zenica, predstavnici FK Željezničar, te stručni tim TACT d.o.o. Sarajevo.

Tema sastanka bila je organizacija gradilišta i usaglašavanje termina početka radova na izgradnji južne tribine stadiona Grbavica.

Nakon završetka administrativnih procedura vezanih za prijavu gradilišta, početak radova i dolazak mehanizacije očekuje se sredinom jula, odmah nakon evropske utakmice planirane za 10. juli 2025. godine.

U narednom periodu bit će održan operativni sastanak sa proširenim prisustvom svih relevantnih strana, uključujući predstavnike Općine Novo Sarajevo, Zavoda za izgradnju KS, projektantske kuće M Design d.o.o. Sarajevo, kao i imenovanje odgovornih osoba ispred svih uključenih subjekata, saopćio je FK Željezničar.

Projekat modernizacije stadiona Grbavica predstavlja jedan od najznačajnijih infrastrukturnih iskoraka za FK Željezničar i širu zajednicu, te se realizacija provodi s posebnom pažnjom i odgovornošću.

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 24 jun 2025, 18:44

zeljovolimte je napisao/la:
24 jun 2025, 18:20

Jesmo, Erick je zamjena
NEW PRIMITIVES ALL OVER BASCARSIJA

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 24 jun 2025, 18:46

Koliko smo mi slabi s fudbalom u BiH opcenito, da pricamo u strahu o prvom i drugom pretkolu
Za ime kao sto Zeljeznicar grupna faza je obaveza
Nemoj da se bojimo Kopera, Vikinga…
Sve treba postovati, ali se ne treba bojati nije real
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Nekadasiigrostarsno
Kontakt:

Post Postao/la Nekadasiigrostarsno » 24 jun 2025, 18:52

Ne osvrcem sa na ove sto dizu hajku sto im sve smeta. Ni jedno drugo razmisljanje ne prihvataju al Jel moguće da smo ovako gadni i prgavi. Kad pročitam ova misljenja o Šoši zapitam se dal ga zasluzujemo uopste. Jel Vi njega ljudi pratite evo na tekmama a ne na treninzima,momak je 800% glavom u Zelji, navija s tribinama dok igra, svaki trening pokida uz Muftu. Slažem se da je nepravda mala za Muftu al Mufta nas je profesionalac i sam je odrastao s tim momkom i razumije da cemo prije Šošica isforsirat s kapitenskom i nek zabije na proljeće 10ak komada koja asistencija eto kesa. Sto se mene pita Mufti dat 25.000km i ds vječno bude u Zelji nek se momak obezbjedi i bude rahat, a za mene kod nas... na golu....da ga gledam do smrti. Neka Nama nase dijece. Adzem je ovim samo malo krpi ruke svezo jer se razmahao da je iznad sviju.

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 24 jun 2025, 18:54

Nekadasiigrostarsno je napisao/la:
24 jun 2025, 18:52
Ne osvrcem sa na ove sto dizu hajku sto im sve smeta. Ni jedno drugo razmisljanje ne prihvataju al Jel moguće da smo ovako gadni i prgavi. Kad pročitam ova misljenja o Šoši zapitam se dal ga zasluzujemo uopste. Jel Vi njega ljudi pratite evo na tekmama a ne na treninzima,momak je 800% glavom u Zelji, navija s tribinama dok igra, svaki trening pokida uz Muftu. Slažem se da je nepravda mala za Muftu al Mufta nas je profesionalac i sam je odrastao s tim momkom i razumije da cemo prije Šošica isforsirat s kapitenskom i nek zabije na proljeće 10ak komada koja asistencija eto kesa. Sto se mene pita Mufti dat 25.000km i ds vječno bude u Zelji nek se momak obezbjedi i bude rahat, a za mene kod nas... na golu....da ga gledam do smrti. Neka Nama nase dijece. Adzem je ovim samo malo krpi ruke svezo jer se razmahao da je iznad sviju.
Mufti ni ne smeta sto je Sosic kapiten
Treba svi zajedno da podrzimo ekipu, uostalom ni Krpicu ne smeta sto vise nije kampiten
Nema potrebe da pljujemo Adzema i igrace
Sve si to fino napisao
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

1921boy
Kontakt:

Post Postao/la 1921boy » 24 jun 2025, 19:18

Stoper i napadac ce se u naredna dva tri dana prikljucit ekipi.Mozda i sutra cak al mislim da je rano moraju doputovat prvo.Ne pamtim kad smo zadnji put ovako rano kompletirali ekipu.Sljedece sedmice ide dres.

:opaopa: :opaopa: :opaopa: :opaopa: :opaopa:
mosa lošmi stićko tit-ula!

1921boy
Kontakt:

Post Postao/la 1921boy » 24 jun 2025, 19:43

Dijete FK Željezničar fulilo penal, trener mu galamio “pi*ko jedna”

Prvo Curic,sad Andric,dokle ce nas vise brukati ove seljacine?Gdje ces djetetu od 9 godina govorit da je picka.Bolesnik.
mosa lošmi stićko tit-ula!

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 24 jun 2025, 19:46

1921boy je napisao/la:
24 jun 2025, 19:43
Dijete FK Željezničar fulilo penal, trener mu galamio “pi*ko jedna”

Prvo Curic,sad Andric,dokle ce nas vise brukati ove seljacine?Gdje ces djetetu od 9 godina govorit da je picka.Bolesnik.
Otjerati jos veceras

"Želјo je prapočelo svega što se ne predaje, bunt, krik, matica svih individualaca, karavan-saraj na dugom i uzaludnom putovanju ka pravednom."

zeljovolimte
Kontakt:

Post Postao/la zeljovolimte » 24 jun 2025, 19:47

Valja li napadac?

zeljovolimte
Kontakt:

Post Postao/la zeljovolimte » 24 jun 2025, 19:48

irfo je napisao/la:
24 jun 2025, 18:44
zeljovolimte je napisao/la:
24 jun 2025, 18:20

Jesmo, Erick je zamjena
Kakav je napadac u opticaju

Nekadasiigrostarsno
Kontakt:

Post Postao/la Nekadasiigrostarsno » 24 jun 2025, 19:49

NoDi80 je napisao/la:
24 jun 2025, 18:54
Nekadasiigrostarsno je napisao/la:
24 jun 2025, 18:52
Mufti ni ne smeta sto je Sosic kapiten
Treba svi zajedno da podrzimo ekipu, uostalom ni Krpicu ne smeta sto vise nije kampiten
Nema potrebe da pljujemo Adzema i igrace
Sve si to fino napisao

Amin da mi Koper prodjemo,Adzem ce nam biti Ancelotti a Šoša Messi 😅😅 nek su svi zivi i zdravi da pripreme prodju kako treba 🤞 Vjerujem da ce ekipa svima usta zacepit. Uvijek sam vjerovao i kad su nam sanse nikakva bile vjerujem i sad kad imamo bar neke temelje. Struja ce uvijek biti al da neko ide na stetu kluba radi vlastitog svidjanja/nesvidjanja i da neko prijeti covijeku koji jos tekme nije odigro da ce ga otjerati nema smisla nit je to ljubav bilo koje vrste. Stari te kuci istuce pa koliko god ga ne volio u tom trenutku ako nista postujes ga. Ocigledno da su trebali biti vise bjeni mozda bi vise postovali.

Semper
Kontakt:

Post Postao/la Semper » 24 jun 2025, 19:54

Ko je Siniša Andrić?? Gdje su mu medalje pa da ima pravo da djecu naziva pi.kama?? Hajde da su to uradili legendarni Redzepi ili Nedu Turković pa da im se i oprosti...

Lokomotifa
Kontakt:

Post Postao/la Lokomotifa » 24 jun 2025, 20:08

Puna podrška treneru Adžemu i upravi kluba na svemu što je do sada urađeno. Možda je jedina fula izbor Ljubuškog na +40 za pripreme, ali nema veze nek se očeliče :)

Izbor Šošića za kapitena odličan izbor, dosta je bilo Krpićevog siledžijastva na terenu, iako i dalje mislim da on može biti koristan napadač da uđe sa klupe i unese dodatnu energiju, posebno kad ganjamo rezultat, ali prvi napadač mora biti neko drugi, i to pojačanje željno iščekujem.

Sve u svemu, jedva čekam da svane 10. juli. VTŽ!
"19.09.1921. Sarajevski podsavez je prihvatio novi klub u svoje okrilje i uvrstio ga u takmičarski kalendar za sezonu 1921/1922. Kao tada jedini radnički klub među nacionalno orijentisanim klubovima FK Željezničar se susreo sa mnogim teškoćama."

Napaceni87
Kontakt:

Post Postao/la Napaceni87 » 24 jun 2025, 21:05

Ma ajde sta serete, Faco Zeric je **** kadetima sve sto imaju pa su na kraju osvojili ligu, ja dok sam igrac bio samo takve stvari su me motivisale da bolje radim

obagol
Kontakt:

Post Postao/la obagol » 24 jun 2025, 21:24

Napaceni87 je napisao/la:
24 jun 2025, 21:05
Ma ajde sta serete, Faco Zeric je **** kadetima sve sto imaju pa su na kraju osvojili ligu, ja dok sam igrac bio samo takve stvari su me motivisale da bolje radim
Zato razvaljujemo. Pršti sve od igrača koje je taj sistem izbacio.
Djetetu od 9 godina govoriti da je pi.ka jer je promasio penal na je.enom turniru i govoriti mu da nikad nece postati igrac je totalni debilizam. To samo maloumnik moze raditi a jos veci maloumnik to moze opravdavati. Takvi "treneri" su unistili generacije i generacije igraca. BiH je puna takvih kvazi trenera koji treniraju djecu samo jer im se neko smilovao po klubovima i dao neku generaciju da vode, bez ikakvih kvalifikacija i bez ikakvih referenci. Da im guzovace njihovi haveri nisu nastelili te neke trenerske angazmane u klubovima, jako puno tih trenera bi bili socijalni slucajevi. Ovako unistavaju generaciju za generacijom, sa strane gule roditelje za dodatne treninge, za prebacivanje u A ekipu, za prvi sastav...a ona fina dobra djeca, koja bi mozda i mogla nesto napraviti ispastaju jer im roditelji ili nemaju para ili ne zele uopste da ulaze u te kombinacije.
Ovak trener mora sutra dobiti otkaz.

irfo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la irfo » 24 jun 2025, 21:24

Raspravljati o tome treba li trener **** mater ili govorit da su picke djeci od osam godina je u najmanju ruku maolumno

Paromlinac

Post Postao/la Paromlinac » 24 jun 2025, 21:27

obagol je napisao/la:
24 jun 2025, 21:24
Napaceni87 je napisao/la:
24 jun 2025, 21:05
Zato razvaljujemo. Pršti sve od igrača koje je taj sistem izbacio.
Djetetu od 9 godina govoriti da je pi.ka jer je promasio penal na je.enom turniru i govoriti mu da nikad nece postati igrac je totalni debilizam. To samo maloumnik moze raditi a jos veci maloumnik to moze opravdavati. Takvi "treneri" su unistili generacije i generacije igraca. BiH je puna takvih kvazi trenera koji treniraju djecu samo jer im se neko smilovao po klubovima i dao neku generaciju da vode, bez ikakvih kvalifikacija i bez ikakvih referenci. Da im guzovace njihovi haveri nisu nastelili te neke trenerske angazmane u klubovima, jako puno tih trenera bi bili socijalni slucajevi. Ovako unistavaju generaciju za generacijom, sa strane gule roditelje za dodatne treninge, za prebacivanje u A ekipu, za prvi sastav...a ona fina dobra djeca, koja bi mozda i mogla nesto napraviti ispastaju jer im roditelji ili nemaju para ili ne zele uopste da ulaze u te kombinacije.
Ovak trener mora sutra dobiti otkaz.
:salut:

Odgovori

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.