Garza kao novopotpisani FA ne može biti trejdovan prije 15. decembra najranije.
Luka Garza
Moderatori/ce: nerminh74,KK_Bosna,CashMan
-
- Kontakt:
Re: Luka Garza
Eto. Ako ne skuhaju do pocetka sezone ne znam sta, ovo mu je prva prava prilika u NBA da se pokaze. I ima potencijala.TripleThreat je napisao/la: ↑01 jul 2025, 13:44Garza kao novopotpisani FA ne može biti trejdovan prije 15. decembra najranije.
-
- Kontakt:
Napisao sam na drugoj temi, ovo mu je možda i najbolja prilika do sada u NBA, prvenstveno zbog trenera kod kojeg ide. Mazzulla je usidrio G League centra Korneta u korektnog rotacijskog igrača koji evo baš ovih dana inkasira 10 miliona po sezoni naredne 4 godine. Boston je 5-out ekipa, a Garza ima solidan šut za 3, sve to pogoduje itekako.Drum je napisao/la: ↑01 jul 2025, 14:28Eto. Ako ne skuhaju do pocetka sezone ne znam sta, ovo mu je prva prava prilika u NBA da se pokaze. I ima potencijala.TripleThreat je napisao/la: ↑01 jul 2025, 13:44Garza kao novopotpisani FA ne može biti trejdovan prije 15. decembra najranije.

Moralan je samo onaj tko se drži morala bez straha od kazne i bez očekivanja nagrade.
https://www.bhbasket.ba/fiba-ipak-nece- ... vjezdicom/
Ako postoji oksimoron veći od izraza “mirna Bosna”, onda je to ideja da bi Bosna i Hercegovina – ovakva kakva jeste – mogla funkcionisati. Zamisliti Bosance i Hercegovce kako zajednički i bez sitnošićardžijskih ili etnonacionalnih poriva rade za isti cilj, graniči s naučnom fantastikom. Ipak, košarka je jedno od rijetkih područja u kojem se uopšte usuđujemo da sanjamo o zajedništvu. Ili smo barem do sada smjeli.
Ali kako to često biva u BiH – baš kad se ukaže prilika da nešto funkcioniše, na scenu stupi nebriga, javašluk i institucionalna neodgovornost. Tako ćemo, po svemu sudeći, ovog ljeta ostati bez Luke Garze na Eurobasketu.
Iako je Garza već odavno stekao državljanstvo BiH i odigrao nekoliko utakmica za reprezentaciju, njegov status u očima FIBA-e ostao je nepromijenjen – još uvijek je “naturalizovani igrač”. A kako pravila dopuštaju samo jednog takvog, selektor Adis Bećiragić morao je izabrati između Garze i plejmejkera Zejvijera Kastanjede. Odluka je pala na Kastanjedu, što je sportski opravdano, ali administrativno – sramotno.
Jer sve je moglo biti drugačije.
Još 2023. godine FIBA je zatražila dodatnu dokumentaciju kako bi Garzi skinula asterisk kraj imena, ali iz Košarkaškog saveza BiH – odgovora nije bilo. Rok je prošao, proces je obustavljen. Ni pisma iz NBA franšize Minnesota Timberwolves, ni lobiranja moćnika iz svijeta košarke, ni diplomatska pisma nisu promijenila ishod. Sistem je – po ko zna koji put – zakazao.
Garza, koji sanja dres BiH, koji je dao riječ svom dedi Refiku Muftiću da će igrati za zemlju svojih predaka, ostaje kod kuće. Njegova želja da nastupi na velikom takmičenju, da igra rame uz rame s rođakom Amarom Alibegovićem, da bude „zone buster“ s iskustvom i šutom iz daljine – ostaje neispunjena. A svi znamo da takve prilike ne dolaze često. On uskoro puni 30, pitanje je hoće li ikad više dobiti sličnu šansu.
Ova priča je više od sporta. To je ogledalo zemlje u kojoj propadaju i talenti i prilike, samo zato što niko nije odgovorio na e-mail. U kojoj ni FIBA, ni NBA, ni arapski šeici, ni domaći političari ne mogu nadomjestiti ono što nedostaje iznutra – volju, znanje i odgovornost.
Na sve to, sjetio sam se svog nedavnog posjeta Dejtonu. Tamo gdje je krojena sudbina ove zemlje, u hotelu koji danas izgleda zapušteno i usamljeno kao i sama ideja funkcionalne BiH. U toj “sali tišine”, kako je zovu, Holbruk je tjerao lidere da potpišu mir. Danas, trideset godina kasnije, mir je na papiru, ali država i dalje stoji na klimavim nogama – baš kao što stoji i Garzin san da bude dio te iste države u dresu s grbom na prsima.
Ostaje gorak ukus. Još jedan voz je prošao. Još jednom – mirna Bosna ostaje samo fraza.
Jedina preostala mogućnost je da Xavier Catnadeda ne ide, a da na Eurobasket ide Luka Garza. Trećeg nema!
Ako postoji oksimoron veći od izraza “mirna Bosna”, onda je to ideja da bi Bosna i Hercegovina – ovakva kakva jeste – mogla funkcionisati. Zamisliti Bosance i Hercegovce kako zajednički i bez sitnošićardžijskih ili etnonacionalnih poriva rade za isti cilj, graniči s naučnom fantastikom. Ipak, košarka je jedno od rijetkih područja u kojem se uopšte usuđujemo da sanjamo o zajedništvu. Ili smo barem do sada smjeli.
Ali kako to često biva u BiH – baš kad se ukaže prilika da nešto funkcioniše, na scenu stupi nebriga, javašluk i institucionalna neodgovornost. Tako ćemo, po svemu sudeći, ovog ljeta ostati bez Luke Garze na Eurobasketu.
Iako je Garza već odavno stekao državljanstvo BiH i odigrao nekoliko utakmica za reprezentaciju, njegov status u očima FIBA-e ostao je nepromijenjen – još uvijek je “naturalizovani igrač”. A kako pravila dopuštaju samo jednog takvog, selektor Adis Bećiragić morao je izabrati između Garze i plejmejkera Zejvijera Kastanjede. Odluka je pala na Kastanjedu, što je sportski opravdano, ali administrativno – sramotno.
Jer sve je moglo biti drugačije.
Još 2023. godine FIBA je zatražila dodatnu dokumentaciju kako bi Garzi skinula asterisk kraj imena, ali iz Košarkaškog saveza BiH – odgovora nije bilo. Rok je prošao, proces je obustavljen. Ni pisma iz NBA franšize Minnesota Timberwolves, ni lobiranja moćnika iz svijeta košarke, ni diplomatska pisma nisu promijenila ishod. Sistem je – po ko zna koji put – zakazao.
Garza, koji sanja dres BiH, koji je dao riječ svom dedi Refiku Muftiću da će igrati za zemlju svojih predaka, ostaje kod kuće. Njegova želja da nastupi na velikom takmičenju, da igra rame uz rame s rođakom Amarom Alibegovićem, da bude „zone buster“ s iskustvom i šutom iz daljine – ostaje neispunjena. A svi znamo da takve prilike ne dolaze često. On uskoro puni 30, pitanje je hoće li ikad više dobiti sličnu šansu.
Ova priča je više od sporta. To je ogledalo zemlje u kojoj propadaju i talenti i prilike, samo zato što niko nije odgovorio na e-mail. U kojoj ni FIBA, ni NBA, ni arapski šeici, ni domaći političari ne mogu nadomjestiti ono što nedostaje iznutra – volju, znanje i odgovornost.
Na sve to, sjetio sam se svog nedavnog posjeta Dejtonu. Tamo gdje je krojena sudbina ove zemlje, u hotelu koji danas izgleda zapušteno i usamljeno kao i sama ideja funkcionalne BiH. U toj “sali tišine”, kako je zovu, Holbruk je tjerao lidere da potpišu mir. Danas, trideset godina kasnije, mir je na papiru, ali država i dalje stoji na klimavim nogama – baš kao što stoji i Garzin san da bude dio te iste države u dresu s grbom na prsima.
Ostaje gorak ukus. Još jedan voz je prošao. Još jednom – mirna Bosna ostaje samo fraza.
Jedina preostala mogućnost je da Xavier Catnadeda ne ide, a da na Eurobasket ide Luka Garza. Trećeg nema!
E jbg. Ali nije da nismo ovo ocekivali...
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
Jel ovo znači da nema nikakve šanse više ili se nešto za budućnost može izmajmunisati?
-
- Kontakt:
To i mene zanima. Nadam se da nije u pitanju to prvo, ali izgleda po svemu da ne treba biti optimističan oko ove situacije...
Gledajući kakav nam je savez, onda još ako je istina ovo što je boldirano onda su baš pravi idioti a realno nama je jedino takmičenje na koje možemo otići sljedeći EB, imamo jako tešku grupu u prvoj fazi kvala za SP te se križamo sa isto jednom teškom grupom i onda tu ostaje još kvalifikacije za turnir za OI 2028.TripleThreat je napisao/la: ↑09 jul 2025, 18:56To i mene zanima. Nadam se da nije u pitanju to prvo, ali izgleda po svemu da ne treba biti optimističan oko ove situacije...
filip13 je napisao/la: ↑09 jul 2025, 18:08
gazijabih je napisao/la: ↑04 jun 2025, 18:00Re: Novi naturalizovani igrac?
Post 08 apr 2025, 15:19
Poznavajući ove naše stručnjake, ubjeđenja sam da nisu sposobni sastaviti ozbiljnu aplikaciju, dopis ili dokument. Mišljenja sam da se neki proces odvijaju u nedogled zbog elementarnih grešaka, kašnjenja, promašenih rokova, neodgovaranja i sl. U ovakvim situacija se angaržuje lobistička kuća koja će u roku o 7 dana nakon kratkih pregovora staviti na stol opcije od finansijske injekcije za ubrzanje, preko otkupa do ubrzane procedure podmazivanjem. Para vrti gdje burgija ne može, pogotovo na zapadu. Kratko i jasno. Platite FIBA da skinu zvjezdicu, nađite posrednika koji će javiti koliko je to novca. Šta se natežete sa neispravnim dopisima, neadekvatnim molbama i lošim opravdanjima. Keširajte to brate mili.
Prije tačno 3 mjeseca sam ovo napisao, experti smo za otkrivanje tople vode.
malo ko zna pucati sebi u nogu koliko mi znamo
- katalinski
- Kontakt:
A fibe sto nas kara. Pa ostali se igraju za tim promjenama drzavljanstva a po nama pisaju.
Ajvatar
E ybg fakat šteta da npr Bahami uspiju Thompsona i Gordona da prebace pod svoju zastavu kao nenaturalizovane (a Klay igrao SP i OI sa SAD-om) a mi ne možemo Garzu koji voli ovu državu kao malo koji igrači iz dijaspore.
katalinski je napisao/la: ↑09 jul 2025, 19:36A fibe sto nas kara. Pa ostali se igraju za tim promjenama drzavljanstva a po nama pisaju.
Neće nas sreća na bingu, svi dobiju i jedini mi nikad ništa. Žalili se i lutriji, i još dobijemo odgovor da se na bingu ne može dobiti dok ne uplatimo tiket. Lutrija nas kara i svi pisaju po nama. Nema šta nismo probali da dobijemo na bingu i kroz loto tiket, i kroz kladionice tiket, probali i rulet, i poker...al ništa, ne dobijamo bingo i to ti je. Nije do nas, šta fali što nikad nismo uzeli bingo tiket za bingo.
Kakve su šanse da se podnese prijava sportskom sudu CAS u Lozani?
E ****. Stvarno smo nesposobni. A i fibi **** sve po spisku. Steta sto nas nece, imamo brutalnu generaciju a krenule povrede, otkazivanja, ova vijest o Garzi.
Nadam se da cemo odabrati Castanedu. Koliko god srce kaze Garza jos vise mozak kaze Castaneda.
Nadam se da cemo odabrati Castanedu. Koliko god srce kaze Garza jos vise mozak kaze Castaneda.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
Cisto preseravanje fibe, najlakse je na malima trenirati strogocu.
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"
-
- Kontakt:
Sve očekivano. Realno, striktno po pravilima ako se gleda - i nisu ništa pogriješili. Ali daj onda ta pravila primjenjuj na sve, a ne da prave iznimke puno veće nego što bi bila za Garzu.
- Nikakva odluka nije stigla u Košarkaški savez BiH. Procedura je još u toku - odgovorili su iz KSBiH na upit Faktora.
24. oktobar 1946 - ostalo je historija. Ostalo je emocija, otrov i lijek, porodica, život, strast
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.