FK Sarajevo

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Šta očekujemo od Evrope?

Prolazak u 3. pretkolo
75
51%
Prolazak u Play off
29
20%
Grupnu fazu
43
29%

Ukupno glasova: 147

tabba77
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la tabba77 » 16 jul 2025, 13:37

bordobijeli je napisao/la:
16 jul 2025, 13:35
hazarder je napisao/la:
16 jul 2025, 10:56
Lobudaraczapamcenje je napisao/la:
16 jul 2025, 10:49

hajmo gledati to s te strane da ce igraci provesti vise vremena zajedno. Ekipu imamo, da li smo tim vidjet cemo.
Vjerujem i da je stvarni razlog nešto u tom fazonu. Imamo najprivilegovanije i najrazmaženije igrače u ligi sigurno a vjerovatno i u regiji. Sve što požele dobiju a muda i zajedništvo na terenu vidimo s vremena na vrijeme. (lagao bih da kažem da ga nema nikako al' može i mora jače i bolje)

Te teorije da se štedi na čarteru su nonsens obični.
Kakvo ba druzenje u autobusu , pa bili su na priprrmama 15 dana zajedno . Sramota je da se ide busom 10 sati u jednom pravcu ,daleko sno mi od europe . Hocemo iskorak u europi al autobusom .
Štedi se svaka marka za novi stadion.

benko21
Kontakt:

Post Postao/la benko21 » 16 jul 2025, 13:39

Komitet za marketing i TV

1. Anela Potura (III pr.)
izgleda da se Potura(la) dobro ovim iz saveza :mrgreen:
Saraj'vu zakletvu ja sam dao i ponavljam ja nju svaki dan jer njemu ja vjecno cu biti odan
ko Šoja Stojan

visokohz
Kontakt:

Post Postao/la visokohz » 16 jul 2025, 13:45

johntravolta123 je napisao/la:
16 jul 2025, 12:47
Potpisal ovaj Elezi da se malo tema okrene na drugu stranu 2 dana se nmz nista normalno procitat
Sezonske i Kosevo ...
Mi koliko željno očekujemo Elezija bojim se da ne završi u drugom klubu

Vanja8
Kontakt:

Post Postao/la Vanja8 » 16 jul 2025, 13:53

visokohz je napisao/la:
16 jul 2025, 13:45
Potpisal ovaj Elezi da se malo tema okrene na drugu stranu 2 dana se nmz nista normalno procitat
Sezonske i Kosevo ...
Ma cim je njega Duska stavio u pocetnu postavu, ja sam njega iste sekunde halalio...

Noke995
Kontakt:

Post Postao/la Noke995 » 16 jul 2025, 14:01

Zutti je napisao/la:
16 jul 2025, 11:47
Noke995 je napisao/la:
16 jul 2025, 11:33
Morpheus je napisao/la:
16 jul 2025, 10:41

Nije to baš tako kao što si napisao. Provjeri pa se javi opet.
Ovako je od riječi do riječi kako sam napisao, prostorije kluba i stadion.
Sad me fakat mrzi da tražim post od Seme vezano za to.
Misliš na ovaj post? Ako da - ne bih se složio da je baš tako kako si ti napisao.
IDENTITET !

Dana 24. oktobra 1946. godine u velikoj sali Fiskulturnog doma, u ulici Mis Irbina, fuzijom OFD Sloboda i RSD Udarnik, osnovano je Fiskulturno društvo Torpedo. Upravo na mjestu osnivanja, u čuvenom FIS-u, nalazile su se i prve prostorije društva. Godinu dana kasnije, na sjednici održanoj 5. oktobra 1947. godine, FD Torpedo promijenilo je ime u FD Sarajevo. Dana 3. jula 1948. godine, u Titovoj ulici na broju 65, svečano je otvorena nova kuglana SD Sarajevo. Iako su prostorije Sarajeva još uvijek bile locirane u FIS-u, fokus djelovanja društva se laganim koracima prebacivao sa Mis Irbine ulice, na Titovu. Jedna od prvih aktivnosti koje su prebačene u Titovu ulicu bila je prodaja ulaznica za sve utakmice Sarajeva, da bi početkom 1949. godine, Sarajevo i zvanično preselilo svoje prostorije iz FIS-a u Titovu ulicu, na broj 65. Od tog dana, pa do danas, Sarajevo nikada više nije napustilo te prostorije. Istina, adresu je mijenjalo, ali samo zato što su se mijenjali brojevi u ulici. Pa je tako Titova 65 sredinom 1950-tih postala Titova 52, u narednoj deceniji Titova 40, a početkom ovog stoljeća ona adresa koju svi vrlo dobro znamo, Titova 38b. Sarajevo je dakle neprekidno od 1949. godine bilo klub iz Titove ulice, opštine Centar, grada Sarajeva.

Put Sarajeva do konačnog formiranja svog identiteta bio je poprilično sličan putu kroz koji su prolazili gotovo svi klubovi u prvim godinama svog postojanja. Istina, taj put kod Sarajeva je trajao možda i duže nego kod nekih drugih klubova, a može se reći da je cjelina formirana tek početkom šezdesetih, kada je zaokružen identitet kluba: Fudbalskog kluba Sarajevo, sa sjedištem u Titovoj ulici, opštini Centar, koji svoje utakmice igra na stadionu Koševo, u dresovima bordo boje.

Sarajevo je na putu do identiteta kojeg danas poznajemo mijenjalo gotovo sve:
- ime (iz Torpedo u Sarajevo),
- način organizacije (od fudbalskog tima pri fiskulturnom društvu, do samostalnog fudbalskog kluba),
- boje dresova (od crvene, preko bijele, plave, do današnje bordo),
- grb (od stare zvijezde u "točku", do raznih varijacija današnjeg "štita"),
- stadion na kojem je igralo (od Marindvora, preko Skenderije, do Koševa),
- klupske prostorije (od FIS-a do današnjih u Titovoj).

Samo jedna stvar je ostala konstanta, tokom svih ovih 77 godina postojanja kluba, a to je pripadnost OPŠTINI CENTAR i GRADU SARAJEVO. Sarajevo je od 24. oktobra 1946. pa do danas, neprekidno bilo vezano isključivo za centar grada po kojem nosi ime. Obje lokacije klupskih prostorija, kao i sva tri stadiona na kojima je Sarajevo igralo svoje domaće utakmice, nalazili su se na području današnje Opštine Centar.

Premjestiti FK Sarajevo iz Centra u bilo koju opštinu, a pogotovo u opštinu koja administrativno ne pripada Gradu Sarajevu, znači otrgnuti najpostojaniju stavku njegovog identiteta. Bez ikakve želje za omalovažanjem bilo kojeg sarajevskog naselja, jer ne spadam u red onih kojima Sarajevo počinje na Bentbaši, a završava na Marindvoru. Ja lično i Ilidžu i Hrasnicu i Vogošću smatram dijelovima Sarajeva, jer to de facto i jesu dijelovi našeg grada, ali de jure nisu. Famos nikada nije bio FK "Famos" Sarajevo, nego FK "Famos" Hrasnica. Igman nikada nije bio FK "Igman" Sarajevo, nego FK "Igman" Ilidža. UNIS nikada nije bio FK "UNIS" Sarajevo, nego FK "UNIS" Vogošća. Čak i buduće nove komšije, FK "Butmir", u COME sistemu NSBiH nisu zavedene nikako drugačije nego kao FK "Butmir" Ilidža. Kratko i jasno, premještanjem klupskog sjedišta iz Titove ulice u Butmirsku cestu, FK "Sarajevo" Sarajevo automatski će postati FK "Sarajevo" Ilidža. Sa adresom čiji poštanski broj nije 71000, nego 71210. De jure, u drugom gradu, a ne u onom čije ime nosi.

Pokušajte samo zamisliti da neko premjesti Arsenal iz Sjevernog Londona u neko od londonskih predgrađa. Da Chelsea više ne bude klub sa sjedištem u Zapadnom Londonu, nego da se također skrasi u nekom od londonskih predgrađa. Oba kluba, primjerice, imaju trening kampove koji se nalaze kilometrima udaljeni od Londona, ali nikada niko nije pomislio da zbog toga preseli klub iz grada u kojem su osnovani. Minhenski Bayern ima stadion periferiji grada, ali mu je sjedište svejedno unutar granica grada. Trening kamp Real Madrida također je na gradskoj periferiji, ali je sjedište i dalje u gradu. Torinski Juventus je 2017. godine preselio u nove prostorije, koje se nalaze tik uz njihov trening kamp i novi stadion, ali koji se ipak nalaze unutar granica Torina. Inter i Milan, slično kao i londonski klubovi, imaju svoje kampove daleko izvan gradske zone, ali su sjedišta oba kluba i dalje smještena u najužem centru Milana.

Ili da ne idemo tako daleko, zamislite da sutra neko Dinamo preseli iz Zagreba u Samobor ili Zaprešić. Da Hajduk preko noći umjesto u Splitu osvane u Solinu ili jednom od sedam Kaštela. Da Zvezda i Partizan svoje beogradske adrese zamijene adresama u Zemunu ili Pančevu. Naravno da je nezamislivo. Iz Pančeva je Dinamo, a ne Crvena zvezda ili Partizan. Iz Zaprešića je Inter, a ne Dinamo. Iz Butmira je Butmir, a ne Sarajevo !!!

I da ne bude zabune, ovo nema nikakve veze sa stadionom, sa neuslovnošću Koševa, stadiona koji iz godine u godinu propada. Ma koliko se nama srce cijepalo zbog toga, sve je izvjesnije da nikome više nije u interesu ostanak Sarajeva na Koševu. Ovdje se radi o potpuno drugoj stvari, o sjedištu kluba, o klupskom identitetu. Stadioni se mijenjaju, svugdje u svijetu, ali seliti klub iz jednog grada u drugi, e takve stvari se ne dešavaju u svijetu fudbala. Barem ovom evropskom, kojem i sami pripadamo.

O nepostojanju logike da se napušta zgrada u centru grada, koja je odnedavno u 1/2 vlasništvu Kluba (prvi put u historiji!), skupa sa dvorištem oko zgrade, koje je u 1/3 vlasništvu FK Sarajevo, da bi se na zemljištu pod koncesijom, u predgrađu, pravilo sjedište kluba od kontejnera, posebno nema smisla govoriti. FK Sarajevo je prvi put u svojoj historiji zavedeno u katastru kao 1/2 vlasnik klupske zgrade (površine 221 m2) i kao 1/3 vlasnik dvorišta oko zgrade (površine 248 m2). Koja je logika napustiti sve to i zamijeniti klupsku zgrad montažnim objektima na zemljištu koje je pod koncesijom i koje je zavedeno kao poljoprivredno dobro?

Iskreno se nadam da će se neko iz FK Sarajevo oglasiti po ovom pitanju, umjesto što se PR služba po ko zna koji put odlučila na šutnju. Navijači FK Sarajevo zaslužuju da znaju šta se dešava iza kulisa, te da im se barem u kratkim crtama objasni da li je istina ovo o čemu se već danima šuška u gradu, a od danas i u medijima. Ako nije istina, da se navodi iz medija demantuju, a ako je istina, onda bih zaista volio čuti koji se razlozi kriju iza takve odluke.

Skrnavljenjem klupskog identiteta, udaljavaju se navijači od kluba. Udaljavanjem navijača od kluba, smanjuje se njegova veličina.

Preseliti iz zgrade u centru grada čiji si djelimični vlasnik i u kojoj boraviš 75 godina, u kontejner pod koncesijom van grada, to je stvar koju ne bih poželio da se desi ni najljućem klupskom rivalu. Ne ubijajte identitet kluba, jer:

FK "Sarajevo" Sarajevo, a ne FK "Sarajevo" Ilidža !!!
Kontekst je isti.
MNON

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 16 jul 2025, 14:02

Vanja8 je napisao/la:
16 jul 2025, 13:53
visokohz je napisao/la:
16 jul 2025, 13:45
Sezonske i Kosevo ...
Ma cim je njega Duska stavio u pocetnu postavu, ja sam njega iste sekunde halalio...
Otkako sam ga stavio u prvu postavu čekam članak tipa Elezija djelule sitnice od Koševa ali je u zadnji momenat odlučio se za i ono npr Spartak Subotica hahahahah nije da će nam ga otet Betis nego tako neko.
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.

ŠTA_JE
Kontakt:

Post Postao/la ŠTA_JE » 16 jul 2025, 14:12

plisek je napisao/la:
16 jul 2025, 12:59
rimljanin90 je napisao/la:
16 jul 2025, 12:48
Noke995 je napisao/la:
16 jul 2025, 08:37
Pa pokrenula se priča prije 2 godine da bi mogli nešto graditi u Butmiru, pa se navijači digoše samo Koševo ovo ono, fgr itd..
Autor knjige bordo vremeplov pozamašan tekst tome posvetio ubjeđujući ljude da to nije ispravno i kako Sarajevo treba ostati u centru.
Svi veliki klubovi su pobjegli iz grada, al' eto mi kao ne možemo, gubimo dušu šta li.

Što se tiče sezonskih, bezobrazno skupo, žao mi je samo Velkoskog jer ovo nije njegova odluka i ovako će mu biti u budućnosti uvijek, ako pristaje na ovo da on bude tampon između navijača i "uprave" onda je budala.
Daleko Butmir
Butmir nema infrastrukturu za stadion, mene ne zanima gdje ce biti al to je neizvodljivo. Prilaz butmiru su dvije obicne ulice, gdje bi pojavljivanje 100 auta kolaps proizvelo. Dakle mi bi morali izgradit stadion, popratne objekte, ulice, prilaze, parkinge itd. Al sve to bi mozda i moglo biti realno za nekih 30 miliona eura, samo se opet postavlja ono glavno pitanje, da li je rukovodstvu kluba u interesu takav trosak. Sto se Koseva tice, ja ne bi marke ulozio vise gore pa po cijenu toga da svaku evropsku igramo u Zenici. Ono je rupa bez dna, popravis jednu stvar dvije se pokvare. Plus na to sve, nije nas stadion. To je najbitniji detalj.
Kad buljaš mandić shvati da Koševa bez Sarajva nece biti za godinu dana onda se mozda nesto I podje raditi. Nisu dali da se dira atletska staza jer njenim uklanjanjem prestao bi stadion biti Olimpijski ma daj nemoj srati pa nisu ljetne OI odrzane nego zimske kojima je taj stadion sluzio za otvorenje igara i to je to.

riki46
Kontakt:

Post Postao/la riki46 » 16 jul 2025, 14:13

Milina ovo čitat

OsmanhodzicBuco
Kontakt:

Post Postao/la OsmanhodzicBuco » 16 jul 2025, 14:15

Novinar fantastican, Intervju cista 10ka.

junioR
Kontakt:

Post Postao/la junioR » 16 jul 2025, 14:17

Zavrsen ljekarski , Agon Elezi dobro došao 😍

Pendulum
Kontakt:

Post Postao/la Pendulum » 16 jul 2025, 14:18

Što Zoran Zekić želi vidjeti dogodine u retrovizoru?

“Titulu. Osjetiš tu strast koja izbija iz tog kluba, od navijača, igrača, grada. Najmlađi smo u ligi, prosjek 24 godine. Zbog toga sam doveo Ristovskog, da imaju koga gledati. Težak je dres Sarajeva – prelijep, ali težak poput brijega za nositi. Najveći mi je zadatak pritisak pretvoriti u pozitivnu energiju. Jer znaš kako kažu moji ovdje – nije to samo ljubav, to je bolest.
:kralj: :kralj:
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48

Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)

ErosViverosViv
Kontakt:

Post Postao/la ErosViverosViv » 16 jul 2025, 14:20

junioR je napisao/la:
16 jul 2025, 14:17
100%?

Mustuluk!

Hordas1990
Kontakt:

Post Postao/la Hordas1990 » 16 jul 2025, 14:22

Mlinarića zna iz Slaven Belupa.

“Bio je uz našeg Gruzijca najbolji u ligi. Ima sad novu ulogu, vidjet ćemo kako će kliknuti kada se kompletiramo.”
Da li ovo znaci da Mlinaric nece igrati kao napadac?

adoado
Kontakt:

Post Postao/la adoado » 16 jul 2025, 14:23

belosevic23 je napisao/la:
16 jul 2025, 10:14
jel moguce da ne mozemo platit charter do craiove, a ovi iz banja luke i mostara lete u andoru i san marino :?:
Imaš centrotrans 119KM

fks74
Kontakt:

Post Postao/la fks74 » 16 jul 2025, 14:26

Znači zamijenit ćemo čitavu ekipu. :clap: :clap:

Red1946
Kontakt:

Post Postao/la Red1946 » 16 jul 2025, 14:27

ErosViverosViv je napisao/la:
16 jul 2025, 14:20
junioR je napisao/la:
100%?

Mustuluk!
Maloprije u Uniticu završio , slijedi potpis, iz kluba bio B.s njim .
FKS*Champion**2x Yu //84/85 , 66/67//
FKS*Champion; 5xB&H //19/20 , 18/19 , 14/15 , 06/07 , 98/99 //
Cup winner BiH* 8x //24/25, 20/21 , 18/19 , 13/14 , 04/05 , 01/02 , 97/98 , 96/97 //

Aduka87
Kontakt:

Post Postao/la Aduka87 » 16 jul 2025, 14:28

junioR je napisao/la:
:opaopa:
| SARAJEVO SIAMO NOI |

YEBEM TE LISTICO

Vanja8
Kontakt:

Post Postao/la Vanja8 » 16 jul 2025, 14:34

"Pitali su me jesam li pogriješio što sam otišao u Sarajevo. Ne da nisam pogriješio, nego sam sretan tim odabirom."

:bow: :bow:

Vanja8
Kontakt:

Post Postao/la Vanja8 » 16 jul 2025, 14:37

Znaci Elezi prosao ljekarski... :kralj:

Oni Duskini po 7 dana visli po klinikama , svaki dan se pregledali i ni jedan nije prosao, jaa peha covjeka... :crazy:

Odgovori

Natrag na “FK Sarajevo”