Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
83
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 138

soko
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la soko » 24 jul 2025, 18:11

rio_Ferdy88 je napisao/la:
24 jul 2025, 17:56
soko je napisao/la:
24 jul 2025, 17:43
Rio,
Ne isplati se uzimati, mozda to ako imas kuci punjac al i to nije bas.
Koliko je kod vas kwh struje?
Jeftino je to kod nas jos, cak i sa ovim povecanjima zadnju godinu
U prvom polugodištu 2024. godine prosječna cijena električne energije za domaćinstva u Bosni i Hercegovini iznosila je 0,0724 eura po kWh, što je u tom trenutku bila četvrta najniža cijena u Evropi.
Mozes izracunati. Ovdje je 17 centi.
Rodjak ima nisana ariyu. 87 kw baterija. Neki dan punio u gradu na brzom punjacu 48 centi kWh, znaci preko 40 dolara. Kuci bi mogao napunito za 15. Kaze predje ljeti 210 milja, zimi 120.
Ja u moj hondi predjem 320 milja, kosta me benzin 35 dolara.
Okej je ako mozes kuci puniti

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 24 jul 2025, 18:17

soko je napisao/la:
24 jul 2025, 18:11
soko je napisao/la:
24 jul 2025, 17:43
Rio,
Ne isplati se uzimati, mozda to ako imas kuci punjac al i to nije bas.
Koliko je kod vas kwh struje?
U prvom polugodištu 2024. godine prosječna cijena električne energije za domaćinstva u Bosni i Hercegovini iznosila je 0,0724 eura po kWh, što je u tom trenutku bila četvrta najniža cijena u Evropi.
Rodjak ima nisana ariyu. 87 kw baterija. Neki dan punio u gradu na brzom punjacu 48 centi kWh, znaci preko 40 dolara. Kuci bi mogao napunito za 15. Kaze predje ljeti 210 milja, zimi 120.
Ja u moj hondi predjem 320 milja, kosta me 35 dolara.
Ma kod vas je gorivo jeftinije puno, ovdje kad poredis sa nasom cijenom goriva to je visestruko skuplje, sad litar dizela dodje 2,50 otprilike, rezervoar te dodje 100-120, nek trosis 5l na 100km kao Golf kod mene to ti je 800-900km domet sa jednim rezervoarom, a ovamo za domet od 500km napunis za 10ak maraka, znaci 1000km za 20km, a gorivo za toliko platis 120km,
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Mocvara1991
Kontakt:

Post Postao/la Mocvara1991 » 24 jul 2025, 18:23

Imam elektro auto BYD. Sedmicno predjem nekih 300 kilometara,a domet mu je s 100 posto 530 kilometara,ali neki realni je 430. Punim ga u 99 posto slucajeva kuci. Punjenje me kosta od 0 do 100 otprilike 15 eura. Znaci za nekih realnih 400 kilometara kosta me 15ak EUR-a,sto je i vise nego isplativo. Da ne govorim o onom sto auto od 550 konja pruza... Ne hvalim se ,ali vozio sam i Porsche,Range Rover Sport i Range Rover Vogue,vozio sam i Mercedese od 500 konja,ali iskreno sam odusevljen specifikacijama i voznjom ovog kineskog auta.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 24 jul 2025, 18:32

A zaboravi reci da punjac kuci sa instalacijom kosta 5000 dolara. Trenutno malo ti auta moze preci 500km. Stave oni da predjes al kad upalis klimu, telefon, muzika. Vozis zenu, djecu i prtljag ode to ispod 400.
Ovaj rodjak se samo nervira oko toga.
Ja sam htio kupiti audi e tron, nije mi se isplatio ovdje.
Ok to kod vas, zato kazem izracunaj ili rentaj auto na 7 dana pa pogledaj.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 24 jul 2025, 19:18

24 jul 2025, 17:51
Asteriks je napisao/la:
24 jul 2025, 17:30
Vidis i sam da je broj pomenutih ispod svakog nivoa, a elektrifikacija je u punom jeku još poslije korone.

Nastave li ovim tempom do 2030. neće izbit preko 400k brzih punionica, a treba im realno mnooooogo više. Ne bi pogriješili kad bi rekli i 10 puta.

Msm pogledaj koliko je trenutno BEV vozila u EU.

Plus misle nekog kupit bombasticnim naslovima na foru domet 700 km.

I da sumiram, nije slučajno udio pomenutih u registraciji novih vozila svega 16 %.
Pa zavisi od guzve na istima da li treba ili ne, ne treba svako BEV vozilo superbrze punjace, jer dosta ih se puni kuci, prati se to u EU i ta inicijativa je da na svakih 60km imas superbrzi punjac sto je sasvim dovoljno, jer domet se povecava iz godine u godinu obzirom na razvoj tehnologije baterija.

Sto se tice broja od 16% to je gledajuci na isti period prosle godine povecanje od skoro 25%, gledajuci na citavo EFTA trziste, sama Njemacka 35% vise nego prosle godine za ovaj period, Belgija recimo 20% vise.
Svako elektro vozilo, koje prelazi preko 450 km, treba brze punjace.

Pusti ti te incijative, pišem o trenutnom stanju, a tu EU ozb kaska po pitanju infrastrukture.

Pa tu je i ona reklama da YU7 ima domet 700 km, dok u stvarnosti jedva 500 nagura.

Danas u Njemačkoj imaš tek cca 1,8 miliona elektro vozila, od ukupno 49 miliona svih osobnih vozila.

I opet nemaju dovoljno brzih punionica.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 24 jul 2025, 20:10

24 jul 2025, 18:17
soko je napisao/la:

Ma kod vas je gorivo jeftinije puno, ovdje kad poredis sa nasom cijenom goriva to je visestruko skuplje, sad litar dizela dodje 2,50 otprilike, rezervoar te dodje 100-120, nek trosis 5l na 100km kao Golf kod mene to ti je 800-900km domet sa jednim rezervoarom, a ovamo za domet od 500km napunis za 10ak maraka, znaci 1000km za 20km, a gorivo za toliko platis 120km,
Evo sad sipao.
Jesi ti sad u SA? Dolazim u BiH al necu dugo biti u SA, ponjecu neke pive za tebe i drugog kolegu pa ako se upijemo vidjete makar da vam dam pive.

slika

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 jul 2025, 00:19

soko je napisao/la:
24 jul 2025, 20:10
soko je napisao/la:

Evo sad sipao.
Jesi ti sad u SA? Dolazim u BiH al necu dugo biti u SA, ponjecu neke pive za tebe i drugog kolegu pa ako se upijemo vidjete makar da vam dam pive.

slika
U Sa sam, javi kad stignes, gdje ti odg dodjem pa da izadjemo popit pivu
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 25 jul 2025, 00:55

25 jul 2025, 00:19
soko je napisao/la:
24 jul 2025, 20:10

Evo sad sipao.

slika
U Sa sam, javi kad stignes, gdje ti odg dodjem pa da izadjemo popit pivu
Ma Majstor ide , tu nema dileme :D

Kada dolaziš , da ne odem slučajno neđe ???
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 jul 2025, 10:45

Asteriks je napisao/la:
24 jul 2025, 19:18
24 jul 2025, 17:51
Asteriks je napisao/la:
24 jul 2025, 17:30
Vidis i sam da je broj pomenutih ispod svakog nivoa, a elektrifikacija je u punom jeku još poslije korone.

Nastave li ovim tempom do 2030. neće izbit preko 400k brzih punionica, a treba im realno mnooooogo više. Ne bi pogriješili kad bi rekli i 10 puta.

Msm pogledaj koliko je trenutno BEV vozila u EU.

Plus misle nekog kupit bombasticnim naslovima na foru domet 700 km.

I da sumiram, nije slučajno udio pomenutih u registraciji novih vozila svega 16 %.
Pa zavisi od guzve na istima da li treba ili ne, ne treba svako BEV vozilo superbrze punjace, jer dosta ih se puni kuci, prati se to u EU i ta inicijativa je da na svakih 60km imas superbrzi punjac sto je sasvim dovoljno, jer domet se povecava iz godine u godinu obzirom na razvoj tehnologije baterija.

Sto se tice broja od 16% to je gledajuci na isti period prosle godine povecanje od skoro 25%, gledajuci na citavo EFTA trziste, sama Njemacka 35% vise nego prosle godine za ovaj period, Belgija recimo 20% vise.
Svako elektro vozilo, koje prelazi preko 450 km, treba brze punjace.

Pusti ti te incijative, pišem o trenutnom stanju, a tu EU ozb kaska po pitanju infrastrukture.

Pa tu je i ona reklama da YU7 ima domet 700 km, dok u stvarnosti jedva 500 nagura.

Danas u Njemačkoj imaš tek cca 1,8 miliona elektro vozila, od ukupno 49 miliona svih osobnih vozila.

I opet nemaju dovoljno brzih punionica.
Ne treba svako elektro brze punjace ako ima kucni, to je poenta, ne treba ti brzi punjac ako imas punu bateriju svako jutro od punjenja preko noci. Jednom dva puta godisnje moze zatrebati kad ides na put duzi i to je to.

Inicijativa je pretocena u stvarnost, jer svakih 60km na autoputu imas superbrzi punjac, tako da vecini ljudi nije problem dostupnost nego cijena na tim superbrzim jer se time gubi prednost nad ICE vozilima u cijeni.

Eto ti gore covjek napisa svoje iskustvo sa elektro vozilom, i zato svako ko ima priliku da puni kuci je daleko isplativije i bolje imati elektro nego bilo kog benzinca i dizela, da ne govorim o performansama i uzitku voznje, ubrzanjima. :D
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 jul 2025, 10:50

Rio, pričamo o ukupnom broju brzih i superbrzih punjača u EU, kao vitalnom faktoru ovog segmenta.

A njih je svega 100k trenutno, možda nešto jače. I većina od te siromašne brojke (siromašne glrdajući omjer BEV vozila i infrastrukture), koncentrisana je u Holandiji i Švabiji.

Zamisli situaciju gdje u Njemačkoj imaš možda 2 miliona elektro vozila na putevima (domaćih plus turisti).

Nek rastegnu na svako 50 km i po dva brza punjača, opet dodje ko igla u plastu sijena.

Cijela poenta priče.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 25 jul 2025, 10:58, ukupno mijenjano 1 put.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 jul 2025, 10:57

Asteriks je napisao/la:
25 jul 2025, 10:50
Rio, pričamo o ukupnom broju brzih i superbrzih punjača u EU, kao vitalnom faktoru ovog segmenta.

A njih je svega 100k trenutno, možda nešto jače. I većina od te siromašne brojke (siromašne glrdajući omjer BEV vozila i infrastrukture), koncentrisana je u Holandiji i Švabiji.

Cijela poenta priče.
Pa postavio sam ti statistiku jucer, ti imas neku svoju viziju i ne odustajes, nije problem u punjacima uopste, procitaj malo sta vlasnici tih vozila pricaju, imas forume posvecene njima, velika vecina ljudi uopste se ne zali na to i ne smatra to problemom, govorim o ljudima koji voze ta auta u EU, brzina punjenja se spusta, broj punjaca povecava i nije uopste to problem.
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 jul 2025, 11:02

Ama vidim statistiku. Nije problem ljudima koji voze kraće relacije i žive u gradovima gdje su zastupljeniji.

Govorim na veći uzorak i za EU tržiste.

Pratim elektrifikaciju autoindustrije od njenih pocetaka, i nema tu booma kakav se nekad pokusava predstaviti.

Ponavljam od blizu 50 miliona osobnih vozila u Njemačkoj, trenutno je 1,8 miliona električnih. I vrlo bitno za razumijevanje stanja, većina od ovih el vozila ima stvarni domet između 350 i 400 km.

Švabo bi preko noći prešao na BEV, da nema navedenih prepreka.

Ovo su činjenice, ne zanimaju me plaho planovi te propaganda oko specifikacija. Jer auto moras voziti 40 km/h u idealnim uslovima, da dokuči 95 posto deklariranog dometa.

U firmi gdje radim imamo kombije VW ID. Buzz, znači zadnji krik glede elektro LKV-a, i nemos ga napunit. :mrgreen:

Bit će bolje vjv 2035., ali i tada treba pregledat činjenično stanje.

Slatinash_7
Kontakt:

Post Postao/la Slatinash_7 » 25 jul 2025, 11:24

Da bi se dobio potpun(iji) dojam oko tih statistika gore treba nam broj ljudi koji žive u kućama u EU, pa onda broj tih kuća sa električnim automobilom..svako ce statistiku naginjati na svoju strani, to je opštepoznato i "sasvim" normalno..meni kod električnog automobila najviše smeta dužina tog punjenja, da ima neka baterija izvadi stavi pa dođem na benzinsku i zamijenim čak i po cijenu da im ostavim ono struje iz moje baterije bi mi bilo prihvatljivo/prihvatljivije nego ovo..čekaj 15 minuta ako imaš sreće da si nabasao na brzi punjač i to prazan, meni je to užasno..poenta automobila i jeste u brzini kretanje, manevrisanju, toj slobodi da staneš kad hoćeš gdje hoćeš, ovako kao da sam u 1972goj godini moram gledati gdje stati, spavati, puniti itd itd..
Slatina Bog i batina

Fukare Slatina i Modra blatina

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 jul 2025, 12:29

Asteriks je napisao/la:
25 jul 2025, 11:02
Ama vidim statistiku. Nije problem ljudima koji voze kraće relacije i žive u gradovima gdje su zastupljeniji.

Govorim na veći uzorak i za EU tržiste.

Pratim elektrifikaciju autoindustrije od njenih pocetaka, i nema tu booma kakav se nekad pokusava predstaviti.

Ponavljam od blizu 50 miliona osobnih vozila u Njemačkoj, trenutno je 1,8 miliona električnih. I vrlo bitno za razumijevanje stanja, većina od ovih el vozila ima stvarni domet između 350 i 400 km.

Švabo bi preko noći prešao na BEV, da nema navedenih prepreka.

Ovo su činjenice, ne zanimaju me plaho planovi te propaganda oko specifikacija. Jer auto moras voziti 40 km/h u idealnim uslovima, da dokuči 95 posto deklariranog dometa.

U firmi gdje radim imamo kombije VW ID. Buzz, znači zadnji krik glede elektro LKV-a, i nemos ga napunit. :mrgreen:

Bit će bolje vjv 2035., ali i tada treba pregledat činjenično stanje.
Ma kakav Buzz, ID7 je najbolje sto ima VW grupacija od elektra, mada i dalje im softver zaostaje za vodecima (zato su i ulozili u Rivian i postali partneri da mogu skontati taj dio). Tek sad dolaze nove generacije elektrike kod svaba tipa novog Mercedes CLA EQ ili kod BMWa neue klasse gdje ide ix i ostali svi na tu arhitekturu, tako da ce to biti puno bolje, svabe su tu bile u debelom zaostatku za Teslom a o Kinezima i Koreancima da ne pricam.

Imas ti i onih sa 800km dometom tipa Lucida al to moras platiti, sad ce nove generacije to da poprave kod svaba jer oni su tu koristili svoju arhitekturu ICE vozila za EV cijelo vrijeme jer nisu imali posebno za EVs kao ovi koji su tu prvi krenuli. MEB platforma je bila zacetnik sad prelaze na MEB+.
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 jul 2025, 12:36

Slatinash_7 je napisao/la:
25 jul 2025, 11:24
Da bi se dobio potpun(iji) dojam oko tih statistika gore treba nam broj ljudi koji žive u kućama u EU, pa onda broj tih kuća sa električnim automobilom..svako ce statistiku naginjati na svoju strani, to je opštepoznato i "sasvim" normalno..meni kod električnog automobila najviše smeta dužina tog punjenja, da ima neka baterija izvadi stavi pa dođem na benzinsku i zamijenim čak i po cijenu da im ostavim ono struje iz moje baterije bi mi bilo prihvatljivo/prihvatljivije nego ovo..čekaj 15 minuta ako imaš sreće da si nabasao na brzi punjač i to prazan, meni je to užasno..poenta automobila i jeste u brzini kretanje, manevrisanju, toj slobodi da staneš kad hoćeš gdje hoćeš, ovako kao da sam u 1972goj godini moram gledati gdje stati, spavati, puniti itd itd..
Imas i to sto govoris, al ne kod Svaba nego kod Kineza koji su svjetlosnim godinama ispred Svaba u EV tehnolgiji i razvoju baterija.

https://www.bbc.com/future/article/2025 ... ctric-cars
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 jul 2025, 12:40

Druže rio, kralju, pročitaj nekad šta napisem.
kombije VW ID. Buzz, znači zadnji krik glede elektro LKV-a
Velim za laka komercijalna vozila. :D

Plus pišem ti da većina trenutno vozi elektro vozila realnog dometa do 400 km, a ti mi navodiš neke zamisli od 800 km. Jer taj domet je fabrička deklaracija.

Uglavnom, kad bude zvaničnih brojki, onda se čujemo po ovom pitanju. Vjv za 10 god. abd. :mrgreen:

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 jul 2025, 12:56

Asteriks je napisao/la:
25 jul 2025, 12:40

Plus pišem ti da većina trenutno vozi elektro vozila realnog dometa do 400 km, a ti mi navodiš neke zamisli od 800 km.

Uglavnom, kad bude zvaničnih brojki, onda se čujemo po ovom pitanju. Vjv za 10 god. abd. :mrgreen:
Nisu zamisli nego zvanican domet, kucaj Lucid Air Grand Touring, bio je nedavno test gdje su dobacili na 1200 km u uslovima koje ti navodis.
The Lucid Air Grand Touring has earned a Guinness World Record for the longest distance traveled by an electric car on a single charge. The record was achieved by driving 1,205 kilometers (749 miles) without stopping to recharge. The journey took place between St. Moritz, Switzerland, and Munich, Germany.
O snazi takvih auta da ne pricam, 1200 i nesto konja u najjacoj izvedbi, sije svakog benzinca i ostavlja ga u prasini i proslosti gdje i pripada, jedino za historijskih udzbenika ih ostaviti :kafa:
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 25 jul 2025, 13:04

Osnovni model u idealnim uvjetima prelazi oko 750 km i košta vjv preko 80k eura.

Taj sto je presao toliko, ide preko 120k, plus svi testovi se rade u idealnim uvjetima.

Nemam sad vremena da istrazujem nacin te vožnje.

Plus pričam o najzastupljenijim serijskim elektro vozilima koja su za dzep prosječnog kupca, znači otp do 60k. Takva sva imaju realni domet do max 450 km.

Takva druze voze Svabe. A rekordi, senzacionalne baterije itd., to sve će biti tema kada zazivi i bude pristupacno masi.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 25 jul 2025, 13:37

Asteriks je napisao/la:
25 jul 2025, 13:04
Osnovni model u idealnim uvjetima prelazi oko 750 km i košta vjv preko 80k eura.

Taj sto je presao toliko, ide preko 120k, plus svi testovi se rade u idealnim uvjetima.

Nemam sad vremena da istrazujem nacin te vožnje.

Plus pričam o najzastupljenijim serijskim elektro vozilima koja su za dzep prosječnog kupca, znači otp do 60k. Takva sva imaju realni domet do max 450 km.

Takva druze voze Svabe. A rekordi, senzacionalne baterije itd., to sve će biti tema kada zazivi i bude pristupacno masi.
Lucid je americka tehnolgija sa saudijskim novcem, PIF je tu ulozio i gura ih, imas vec servisne i prodajne centre u Njemackoj, Svici, Holandiji, pored onih americkih i saudijskih naravno, novi model je Gravity.

Moras pratiti malo razvoj cjelokupnog trzista, nije samo Svabo trziste, ja sam uzeo i nesto dionica njihovih, oni i Rivian su mi najzanimljiviji trenutno. Imas i novi projekat Scout koji je VW kupio, bit ce konkurencija Rivianu najvise.
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 25 jul 2025, 13:40

25 jul 2025, 12:56
Asteriks je napisao/la:
25 jul 2025, 12:40

Plus pišem ti da većina trenutno vozi elektro vozila realnog dometa do 400 km, a ti mi navodiš neke zamisli od 800 km.

Nisu zamisli nego zvanican domet, kucaj Lucid Air Grand Touring, bio je nedavno test gdje su dobacili na 1200 km u uslovima koje ti navodis.
The Lucid Air Grand Touring has earned a Guinness World Record for the longest distance traveled by an electric car on a single charge. The record was achieved by driving 1,205 kilometers (749 miles) without stopping to recharge. The journey took place between St. Moritz, Switzerland, and Munich, Germany.
O snazi takvih auta da ne pricam, 1200 i nesto konja u najjacoj izvedbi, sije svakog benzinca i ostavlja ga u prasini i proslosti gdje i pripada, jedino za historijskih udzbenika ih ostaviti :kafa:
za tih 112k dolara mozes kupiti sebi RS3 audia sedana, nabrikovat ga da sije i rimca a ne ovog Lucid-a :mrgreen:
trenutno najbrzi kod nas RS3 benzinac, registrovan, vozi 8.8 na 402m , dok ima i 7R-ova koji bi skinuli ovog Lucida sa 1200ks :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.