Postao/la mamonelafo » 28 jul 2025, 08:34
Evo, prospavah noć i isti, pregorak ukus....
U sezoni kada igramo po četiri utakmice sa svima, kada je svaki bod bitan, jer je ona prva, najteža sezona u LIGI 10 klubova, Adžem, da bi gurnuo i opravdao dovođenje amatera poput Obradova i Osmanovića, žrtvuje najbrže i najokomitije krilo koje smo imali, možda treće po brzini nakon Stevanovića i Santosa.
U toj svojoj suludoj rokadi, izvodi Alića, Karamarka, Osmanovića i Troupea. I to bi bilo ok, da je ovo 10 kolo, pa da je neko kartonirna + da je panjina Šukilović povrijeđen,ali i da nije uigravao štoperski tandem Karamarko - Seedorf (plus su igrali kao tandem u Europi, vrlo korektno odigrali). Šukilović ima utakmikca sa Karamarkom i to je trenerski, sportski, logičan izbor, ukoliko želiš raditi neku rokadu, da Seedorfa pomjeriš na zadnjeg veznog.
Zatim, stavljaš našu vendetu, Šabića, u prvih 11, a pri tome ti ne nedostaje 10-ka niti krilo, već vezni. Ne vidim svrhu juniora i naših mladih, kad ne mogu igrati protiv Radnika... Svi smo vidjeli, svi vidimo i svi znamo, nije to tajna, da mali Šabić odlično odigra kada dobije šansu s klupe, i to nije tajna. Dečko je odličan joker, koji može odigrati solidnu utakmicu, ali kada uđe s klupe.
Ono što mi je najviše zasmetalo, jeste vađenje Alića (koji se uzgred meni ne sviđa previše, ali svakako bolji od zadnjih pet bekova) za OBradova i Troupea za Odinaku. Odinaka i Obradov, u još tri života ni u tri druga univerzuma neće postati fudbaleri. To je realnost. Odinaka je presmiješan igrač, od početka ništa nije napredovao, nema niti jedan segment igre koji mu napreduje, a Obradov, pojačanje iz kluba koji je zamalo ispao iz federalke.
To i ne bi bio problem, izmjene bekova, da su to wing bekovi, koji će probijati po strani, a da se krila uvlače u sredinu i prema golu, no to su nikakvi bekovi.
Naš šef, sinoć nije ni spomenuo ulazak OBradova, koliko se sjećam, već je rekao "uveo sam Vinija i Odinaku da centriraju..", a čemu je onda, služila izmjena Alić - Obradov? Vjerovatno je momku obećao da će igrati.
Bojim se, da će nas, uz dužno poštovanje, čekati vrlo teška sezona ako nastavi s ovim nelogičnim potezima u vrlo teškoj sezoni. Smatram da, igrački, nismo toliko ni loši. Doduše, nemaš nijednog veznog koji zna gurnuti loptu, imaš okej igrače za destruktivu, ali previše su dvojica. Prema naprijed nemamo napadačko rješenje, pod tim podrazumijevam da su Konings i Rakić na istom nivou kao Jaganjac i Krpić, dok ne pokažu suprotno.
Bekovi su nam okej pokriveni, imaš Alića i Troupea (koji je klasični starisnki defanzivni bek - ali nije nemoguća misija igrati s takvim bekom ako je ispred njega Cvetko), te Obradova i Odinaku, te more djece koja bi meni imala prednost naspram njih dvojice.
U odbrani, Seedorf i Karamarko su prvi izbor, treći bi, po svoj logici trebao biti Šukolivić, a ne Osmanović, makar ne dok se dijete ne uvede u sve i ne odradi makar 50 treninga s klubom.
Sve u svemu, prvo je kolo, prelako prosuti bodovi, i to sa nikakvom igrom. Sjetimo se naše igre, recimo, prošle sezone, kad je Široki odnio tri boda u prvom kolu - mi smo ih tada "razbili", nije bilo divno i bajno, ali smo igrali, zapravo.
Imam još milion i jednu zamjerku, a najbolje sve ove moje tvrdnje potrkepljuju gotovo pa svi komentari na forumu, utakmici i na kraju krajeva, najbolje potvrđuje zvižduk, a od nas, koji smo nijemi posmatrači već godinama, je to vrlo teško dobiti, a igrali smo i lošije i s lošijim igračima.
Žao mi je što će se ovim postom i svim sličnim, naslađivati naši najveći dušmani i umobolni ljudi s kobilje glave, koji misle da su nekih 10 nivoa iznad, ali ovo je jedini način da se dođe do riječi, jer očigledno, već godinama, mišljenje navijača nije bitno, onoi je sistemski zanemarivano i radilo se po nahođenju, očigledno, određenih interesnih skupina u i oko kluba. Nama je idalje Nedo najbrži izvor informacija, što znači da curi na sve strane, a naši ljudi, koji nas vole, jedva čekaju da to sve izbace na vidjelo u nekom podcastu i slično.
Uglavnom, sreto nam i nadam se da ćemo prevazići ovo sve što se dogodilo sinoć i za vrijeme utakmica protiv Kopera.
FK ŽELJEZNIČAR! MI SMO ŽELJINI, ŽELJO JE NAŠ!
Jači od ratova, režima i partija!