MSOZ101 je napisao/la: ↑24 avg 2025, 11:00
N3R3D je napisao/la: ↑24 avg 2025, 10:43
Rasteretiti Ljajića obaveza koje ima u sredini terena jer će utakmica biti definitivno puno intenzivnija i rastrčanija od naših koje smo do igrali do sada. Guliju treba dati rolu da on i Kyeremeh lutaju i rotiraju se u tom dijelu terena i prave problem njihovoj zadnjoj liniji. Zbog toga bi se odlučio za Jovića na lijevom beku, puno je bolji defanzivno od Kuprešaka i rasteretiti ga izlazaka previše na njihovu polovinu. Turda i Paskalev na dva stopera čisto zbog zračnih duela, koje će biti bitno osvajati. Beganović, Kuprešak, Cimirot, Đorđević kao odlične opcije sa klupe. Beganović uvijek može ući na beka, a Ristovskog povući kao trećeg stopera, Cimirot da da ravnotežu posljednjih 20-30 minuta, Kuprešak nam može dati dimenziju više na tom desnom krilu, a Sale treba da uđe ponovo u formu.
Banić
Ristovski - Turda - Paskalev - Jović
Krdžalić - Jatta
Kyeremeh - Guli - Ljajić
Mlinarić
Jok. Jesi li ikada gledao Marinovića u derbi susretima. On je taj koji defanzivno postavi ekipu i čeka pogrešku protivnika. Nema rikiza, nema jurenja po terenu bez glave i ne dolazi u završnicu sa puno igrača tako da nema tu pretjerano puno trčanja sa njihove strane. Nama treba isti fazon, dati im loptu i čekati njihovu neku zajebanciju, bez ganjanja.
Ovo nazad bih isto postavio kad bih znao šta je sa Turdom i zašto ga nema u rotaciji.
Naprijed:
Kyeremeh - Ljajić - Kuprešak
Guli
Po stranama defanzivno odgovorni igrači. Majstor lopte na 10 i jebbivjetar u vrhu, neka leti po terenu.
Ja mislim suprotno. Ako njima predamo loptu i čekamo šansu iz tranzicije, to znači da cemo morati biti agresivni pri preuzimanju lopte, a to dalje znaci da će nam svirati veci broj faulova, a posljedično kartona.
Mislim da bi bilo bolje da mi imamo posjed, ali da ne srljamo naprijed. Igru započinjali iz vlastitog šesnaesterca. Ako to znači 100x vratiti golmanu loptu - neka. Beganovicu ne dati da prelazi centra. Ristovski neka komanduje odbranom, Ljajic nek se spušta do centra i pri prijemu lopte, odmah nek je šalje na krila, ili vrati Krdžalicu, ako on bude za U-opcija.
Jatti će svirati kamaru faulova, zato ga treba dislocirani malo naprijed, ali ne previše, oko 30m od gola, Krdzalic neka igra iza njega i oko njega, odnosno da prima lopte iz zadnje linije. Tako bi otprilike stalno imali 7 igrača na našoj polovini i držali posjed. Mislim da je u tome ključ. Ova ostala tri naša igrača, Kera, Guli, i Mlinaric, brži su od njihove zadnje linije, a Ljajic dovoljno sposoban da im podjeli adekvatne lopte iz dubine.
Takođe je vrlo važno ne primiti rani gol, jer onda ova taktika pada u vodu, a baš mislim da će Vinko odmah krenuti u visoki presing i to na mladog Jattu. Zato njega u prvih 20-25min. potpuno treba isključiti iz svih napadackih i/ili posjednickih uloga. Kad se situacijom na terenu utvrdi kako ekipe "dišu", onda Jatti davati konkretnije ofanzivne zadatke.
Uglavnom, da se ne ponavljam, samo posjed!
Sretno!