FK Željezničar

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

U sezoni 2025/26. očekujem:

1. Borbu za titulu
58
20%
2. Borbu za Evropu
135
47%
3. Sredinu tabele
50
17%
4. Borbu za opstanak
46
16%

Ukupno glasova: 289

NerminFatic
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la NerminFatic » 23 sep 2025, 11:05

Levin je napisao/la:
23 sep 2025, 09:54
Nekako se najviše prašine diglo oko trećeg gola pa da bacimo jednu malu analizu koristeći pregled utakmice dostupan na Youtube kanalu Arene Sport.

Kadar 1 na 08:15:31...

slika

Kadar 2 na 08:15:32...

slika

Dakle, u prvom kadru, na 8. minuti, 15. sekundi i 31 stotinki, jasno se vidi da je igrač bijelih (koristeći stručnu terminologiju) koji upućuje pas je u kontaktu s loptom, dok se njegov saigrač koji prima loptu nalazi ispred zadnjeg odbrambenog igrača plavih. To znači da u ovom trenutku ofsajd ne postoji.

S druge strane, u drugom kadru (koji je jučer objavio i NFS BiH), na 8. minuti, 15. sekundi i 32 stotinki, jasno je uočljivo da igrač bijelih koji upućuje loptu više nije u posjedu, tj. više ne dodiruje loptu. U tom trenutku igrač bijelih koji je prima već se nalazi u ofsajdu, odnosno iza zadnje linije odbrane.

Šta kažu UEFA pravila:

“A player in an offside position at the moment the ball is played or touched by a team-mate is only penalised on becoming involved in active play …”

Odnosno, igrač koji se nalazi u poziciji zaleđa, u trenutku kada je njegov saigrač odigrao ili dodirnuo loptu, sankcionira se samo kada se uključi u aktivnu igru.

Prema tome, da bi se situacija smatrala ofsajdom, presudno je da igrač koji upućuje loptu bude u kontaktu s njom. Sve što se dešava nakon tog trenutka ulazi u domen aktivne igre i ne može se smatrati nelegalnim. Budući da je posljednji kadar u kojem igrač bijelih dodiruje loptu onaj iz 08:15:31 (kadar 1), po mom mišljenju ova situacija se ne može tumačiti kao ofsajd.

Ovaj pogodak je morao biti priznat jer, u drugom kadru, igrač koji upućuje loptu više nije u posjedu, odnosno nema ofsajda gdje god da se nalazi onaj igrač koji prima loptu.

Mislim da NFS BiH prilično vrijeđa inteligenciju svih nas koji pratimo ovu kokuruz ligu sa ovakvim objavama i saopštenjima. Ako već imamo neku tehnologiju nek je i koriste kako treba ili nek šute. Ovaj VAR nismo ni trebali uvoditi ako će ga ovako koristiti.
Odlicno, Levin. To sam i ja odmah primijetio nakon meca i ovdje tipkao, ali nisam imao dokaz kao ti. :thumbup:

Azzuri
Kontakt:

Post Postao/la Azzuri » 23 sep 2025, 11:05

Sve 3 odluke su diskutabilne i u milimetar, i cinjenica je da se islo s namjerom kontra naše koristi. Nekom drugom bi barem jedan gol bio priznat, ali opet s druge strane sve je bilo blizu i otvara mogucnost sudijama da kalkulisu..sve 3 odluke daju materijala i da se poniste ali i da se priznaju, treba ici dalje i gurati jako!

GIBRA
Kontakt:

Post Postao/la GIBRA » 23 sep 2025, 12:03

Zašto se bježi toliko od prvog gola?

Dobili smo ugao kamere iz kornera haman, povukao lik dvije vodoravne dvije uspravne i veli eto ofsajd
SCUDETTI 38X 🏆
COPPA ITALIA 15X🏆
SUPER CUP 9X🏆

FK ŽELJEZNIČAR 💙

"No Mikey,no no Mikey,that was so no right "

SUPER MAX 🧡

allegri OUT

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 23 sep 2025, 12:25

Prolit uhljupe
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

ZeljeznicarUberAlles
Kontakt:

Post Postao/la ZeljeznicarUberAlles » 23 sep 2025, 12:44

Zašto nemamo kritičnu masu kao nekad da se zaletimo ispred saveza i zapalimo ga… Istjerati silom **** koja uništavaju fudbal u državi i reprezentativni, iste one države koju ne vole i ne smatraju svojom. Dok se to ne desi, moramo igrati ko Real da bi i unatoč svim kraðama uspjeli dobijati utakmice ko na Grbavici prošlo kolo da bi možda mogli sanjati neke titule. Pošto od tog nema ništa, bićemo zadovoljni mizernim izlascima u Evropu. Tuga.
Ja davno sam zakletvu dao, da voljeću vječno taj klub.

plavi10
Kontakt:

Post Postao/la plavi10 » 23 sep 2025, 12:56

NerminFatic je napisao/la:
23 sep 2025, 11:05
Levin je napisao/la:
23 sep 2025, 09:54
Nekako se najviše prašine diglo oko trećeg gola pa da bacimo jednu malu analizu koristeći pregled utakmice dostupan na Youtube kanalu Arene Sport.

Kadar 1 na 08:15:31...

slika

Kadar 2 na 08:15:32...

slika

Dakle, u prvom kadru, na 8. minuti, 15. sekundi i 31 stotinki, jasno se vidi da je igrač bijelih (koristeći stručnu terminologiju) koji upućuje pas je u kontaktu s loptom, dok se njegov saigrač koji prima loptu nalazi ispred zadnjeg odbrambenog igrača plavih. To znači da u ovom trenutku ofsajd ne postoji.

S druge strane, u drugom kadru (koji je jučer objavio i NFS BiH), na 8. minuti, 15. sekundi i 32 stotinki, jasno je uočljivo da igrač bijelih koji upućuje loptu više nije u posjedu, tj. više ne dodiruje loptu. U tom trenutku igrač bijelih koji je prima već se nalazi u ofsajdu, odnosno iza zadnje linije odbrane.

Šta kažu UEFA pravila:

“A player in an offside position at the moment the ball is played or touched by a team-mate is only penalised on becoming involved in active play …”

Odnosno, igrač koji se nalazi u poziciji zaleđa, u trenutku kada je njegov saigrač odigrao ili dodirnuo loptu, sankcionira se samo kada se uključi u aktivnu igru.

Prema tome, da bi se situacija smatrala ofsajdom, presudno je da igrač koji upućuje loptu bude u kontaktu s njom. Sve što se dešava nakon tog trenutka ulazi u domen aktivne igre i ne može se smatrati nelegalnim. Budući da je posljednji kadar u kojem igrač bijelih dodiruje loptu onaj iz 08:15:31 (kadar 1), po mom mišljenju ova situacija se ne može tumačiti kao ofsajd.

Ovaj pogodak je morao biti priznat jer, u drugom kadru, igrač koji upućuje loptu više nije u posjedu, odnosno nema ofsajda gdje god da se nalazi onaj igrač koji prima loptu.

Mislim da NFS BiH prilično vrijeđa inteligenciju svih nas koji pratimo ovu kokuruz ligu sa ovakvim objavama i saopštenjima. Ako već imamo neku tehnologiju nek je i koriste kako treba ili nek šute. Ovaj VAR nismo ni trebali uvoditi ako će ga ovako koristiti.
Odlicno, Levin. To sam i ja odmah primijetio nakon meca i ovdje tipkao, ali nisam imao dokaz kao ti. :thumbup:
Pa rekao ke i kaljanac sinoc da sudija nije upste bio u liniji

Hrammm1921
Kontakt:

Post Postao/la Hrammm1921 » 23 sep 2025, 13:24

Koji sastav ocekujete braco?
Mufta
Odinaka Karamarko Osmanovic Alic

Erik Milosevic

Cveta Sosic Boljevic(vini)

Jaganjac

dubioza144
Kontakt:

Post Postao/la dubioza144 » 23 sep 2025, 14:20

zlatandr je napisao/la:
23 sep 2025, 08:05
Jesu li naši sročili dopis za UEFA-u, ima li kakvih novosti?
To ti je samo da se eto ne presuti na sva desavanja oko utakmice i da ne bude nismo se oglasili u ostalom ne znam sta i kome da posaljes nista se nece promijenit bas uefu zanima sta se desilo na utakmici Želje i Širokog, sve dok nemamo nikog naseg u savezu i sve dok su ovi isti likovi u savezu desavat ce se ovo sto se desava
Ali duboko u srcu, u središtu naše Grbavice osim ratnog plamena, tinjala je jedna iskra, iskra koja je tiho šaputala pjesmu ljubavi i znala da će doći neko drugo vrijeme!

Koliki je Željo, Željo je GOLEM, nije velik nego GOLEM, razlika je veliko i GOLEMO.

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 23 sep 2025, 16:17

ZeljeznicarUberAlles je napisao/la:
23 sep 2025, 12:44
Zašto nemamo kritičnu masu kao nekad da se zaletimo ispred saveza i zapalimo ga… Istjerati silom **** koja uništavaju fudbal u državi i reprezentativni, iste one države koju ne vole i ne smatraju svojom. Dok se to ne desi, moramo igrati ko Real da bi i unatoč svim kraðama uspjeli dobijati utakmice ko na Grbavici prošlo kolo da bi možda mogli sanjati neke titule. Pošto od tog nema ništa, bićemo zadovoljni mizernim izlascima u Evropu. Tuga.
Jesi li spreman da lezis u zatvoru

ZeljeznicarUberAlles
Kontakt:

Post Postao/la ZeljeznicarUberAlles » 23 sep 2025, 16:24

TefalTava je napisao/la:
23 sep 2025, 16:17
Ne mogu uhapsit 10 hiljada duša.
Ja davno sam zakletvu dao, da voljeću vječno taj klub.

Kajkutenjoyer
Kontakt:

Post Postao/la Kajkutenjoyer » 23 sep 2025, 16:28

23 sep 2025, 16:24
TefalTava je napisao/la:
23 sep 2025, 16:17
Ne mogu uhapsit 10 hiljada duša.
nece bit 10 hiljada dusa
nek crknu dusmani, najjaci smo

Riquelme1921
Kontakt:

Post Postao/la Riquelme1921 » 23 sep 2025, 16:29

Znači kada smo se borili za titulu 1725 karti smo dobili, prošle sezone isto tako dobili. Dakle dobijemo 1800 karti na 35 000 kapacitet a oni hoće 1000 na 10 000.

Ako dobiju i jednu kartu neću doći na derbi a ne bi trebao niko. Ponižavamo se.
Grupa iznad svakog pojedinca.

MrkiMedo
Kontakt:

Post Postao/la MrkiMedo » 23 sep 2025, 16:33

Dobit ce krac. Ustvari, kako vidim nasi debili su njima ponudili 500 karata. 500 vam majki yebem. Ponizavaju nas godinama za ulaznice, istresaju me gore ko najveceg klosara, a mi se pravimo gospoda i ulazimo u susret najvecem dusmanu. Kome vise da mi budemo gospoda i nekom da se dodvoravamo?
Oni su pokrenuli sranje oko karata sa onih 5%. Od tada im nikad nije trebalo dati ni karte vise od 5%

Pact1921
Kontakt:

Post Postao/la Pact1921 » 23 sep 2025, 16:43

MrkiMedo je napisao/la:
23 sep 2025, 16:33
Dobit ce krac. Ustvari, kako vidim nasi debili su njima ponudili 500 karata. 500 vam majki yebem. Ponizavaju nas godinama za ulaznice, istresaju me gore ko najveceg klosara, a mi se pravimo gospoda i ulazimo u susret najvecem dusmanu. Kome vise da mi budemo gospoda i nekom da se dodvoravamo?
Oni su pokrenuli sranje oko karata sa onih 5%. Od tada im nikad nije trebalo dati ni karte vise od 5%
Mi smo im ponudili postotkom isto karata kao oni nama ja ne vidim nikakav problem sto su oni odbili 550 karata. Ove sezone jos nijednu utakmicu ih nije bilo toliko na sjeveru koseva .
Simpatizer najtrofejnijeg kluba u drzavi
Furam se na renana oliveiru ne smijem kod frizera ici

Lokomotifa
Kontakt:

Post Postao/la Lokomotifa » 23 sep 2025, 17:20

Svaku domaću tekmu sam na stadionu, bez obzira je li vani -10 ili +30, bez obzira je li kup utakmica protiv Vareša ili derbi protiv Borca, ali bude li Hordama dozvoljena ijedna karta sad u subotu ja ću bojkotovati derbi. Zadnjih godina sam kao navijač Želje najviše bio ponižen na ulazu na istok. Ljudi nam naprave talačku krizu, dva sata ulazimo na NAŠ stadion, mala djeca se guše na uskom prostoru gdje 5 hiljade ljudi žele da prođu. Svakog trena gledam kad će nekome pozliti dok se gospoda smjesti na sjever. Naša uprava u organizaciji utakmice treba voditi računa prvenstveno o domaćim navijačima, a ne o 500 klošara koji dolaze na sjever. Još ako budu Horde sa tampon zonama će biti cirkus pravi na stadionu. Ja to ne mogu gledati. I yebe mi se hoće li biti reciprocitet, nek nama na Koševu ne daju nijednu kartu, ali hoću da kad igramo na Grbavici da mi, navijači Želje budemo prioritet.
"19.09.1921. Sarajevski podsavez je prihvatio novi klub u svoje okrilje i uvrstio ga u takmičarski kalendar za sezonu 1921/1922. Kao tada jedini radnički klub među nacionalno orijentisanim klubovima FK Željezničar se susreo sa mnogim teškoćama."

kolezeljovac
Kontakt:

Post Postao/la kolezeljovac » 23 sep 2025, 17:21

Bravo za klub odlukom jedan član, jedna karta :bih:
Ja ću biti sijed, ja ću biti star. Al' voljet ću i tad Željezničar! TM'87 1921!

Pact1921
Kontakt:

Post Postao/la Pact1921 » 23 sep 2025, 17:31

Imam jedno pitanje znaci ovdje pise svaki navijac mora imati kartu . Ja pretpostavlja da ujedno se to misli i na sezonske karte .
Simpatizer najtrofejnijeg kluba u drzavi
Furam se na renana oliveiru ne smijem kod frizera ici

Riquelme1921
Kontakt:

Post Postao/la Riquelme1921 » 23 sep 2025, 17:37

Pact1921 je napisao/la:
23 sep 2025, 17:31
Imam jedno pitanje znaci ovdje pise svaki navijac mora imati kartu . Ja pretpostavlja da ujedno se to misli i na sezonske karte .
Sezonska važi za ovu utakmicu naravno.
Grupa iznad svakog pojedinca.

Levin
Kontakt:

Post Postao/la Levin » 23 sep 2025, 17:51

Još da bacimo jednu analizu prva dva gola i da završimo sa ovim Širokim.

Međutim, prije svega – kako VAR zapravo funkcioniše?
Osnovni princip je jednostavan: softver, koristeći već poznate linije na terenu, preračunava udaljenost igrača od gol-linije. Kvalitet i tačnost projekcije u velikoj mjeri zavise od kvaliteta softvera, kamera (fps, rezolucija), jasnoće frame-a, ali i od ljudske procjene operatera.

Prema onome što je službeno objavljeno i što prenose mediji, dobavljač opreme u BiH je Hawk-Eye Innovations (tzv. “Hawk-Eye” / SMART VAR). Ipak, nema službenog saopštenja NS/FS BiH da se u WWin ligi koristi SAOT (polu-automatizovana ofsajd tehnologija sa 3D skeleton trackingom i senzorom u lopti), niti da postoji goal-line tehnologija. Zvanične informacije govore isključivo o VAR-u i operativnoj obuci. Drugim riječima, radi se o standardnom VAR modu – softver sam povlači linije na osnovu prethodno urađene kalibracije, ali operater ručno označava tačke na tijelu igrača.

U praksi to znači da softver određuje paralelne linije, ali da čovjek odlučuje koja tačka na tijelu odbrambenog igrača i napadača je najbliža golu, te bira odgovarajući kadar (frame) koji će softver obraditi – što je, recimo, bilo ključno kod trećeg gola.

Sve se to može, uprošteno, prikazati i “na ruke”, bez upotrebe softvera.

slika

slika

slika

slika

slika

Naravno, ova tehnika je krajnje neprecizna, ali ipak ima smisla sve dok je snimak dovoljno kvalitetan.

Ako pogledamo prvi pogodak koristeći ovu metodu, vidjet ćemo da su linije zaista korektno povučene. Lično nemam zamjerki na poništenje tog gola, jer zaista djeluje da je Vini bio u ofsajdu.

slika

Kod drugog gola je situacija malo čudna :

slika

Ako se povuku linije u odnosu na liniju šesnaesterca i centar-liniju, a zatim i ofsajd linija iz „vanishing pointa“, stiče se utisak da je ta linija povučena prilično loše. Sa tako postavljenom linijom izgleda da Cvetanovski nije bio u ofsajdu.

Bilo mi je zanimljivo vidjeti šta je softver zapravo pratio (ukoliko je tačno da bi sam trebao crtati linije), pa sam se malo poigrao s bojama kako bih istakao linije na terenu nastale košenjem trave, koje se na originalnoj slici ne vide najbolje. Rezultat je sljedeći:

slika

Kada primijenimo ovaj pristup, ofsajd linija se savršeno poklapa. Ipak, to i dalje ne objašnjava zašto se linija centra ne poklapa sa zelenom linijom na slici, što meni lično, onako navijački, ostavlja prostora za skepticizam. Možda je objašnjenje sasvim jednostavno – loš kvalitet snimka, iskrivljen kadar ili loša kalibracija.

Kako god, lično mislim da je ovaj pogodak trebao biti priznat, iako pravila u ovom slučaju nisu najjasnija niti je precizno definisano šta znači „kontrolisan posjed lopte“. S druge strane, mora se priznati da igrači Širokog nisu napravili nijedno dodavanje između sebe prije pasa prema Cvetanovskom, pa ovdje ipak ostavljam prostora za grešku.

Kako god suđenje je bilo vrlo tendenciozno i uopšte ne vjerujem u priču o tehničkim problemima na kraju. Sunce je bilo i kod provjere drugog gola, tako da... nek im je na sramotu. Poništeni golovi na stranu ali ovakvo suđenje i bez toga je neprihvatljivo i svakako podrška klubu na vrlo kulturnom saopštenju.
"Moj ideal bio je i ostao Željezničar!" - Branimir Jelušić

NoDi80
Kontakt:

Post Postao/la NoDi80 » 23 sep 2025, 17:54

Levin je napisao/la:
23 sep 2025, 17:51
Još da bacimo jednu analizu prva dva gola i da završimo sa ovim Širokim.

Međutim, prije svega – kako VAR zapravo funkcioniše?
Osnovni princip je jednostavan: softver, koristeći već poznate linije na terenu, preračunava udaljenost igrača od gol-linije. Kvalitet i tačnost projekcije u velikoj mjeri zavise od kvaliteta softvera, kamera (fps, rezolucija), jasnoće frame-a, ali i od ljudske procjene operatera.

Prema onome što je službeno objavljeno i što prenose mediji, dobavljač opreme u BiH je Hawk-Eye Innovations (tzv. “Hawk-Eye” / SMART VAR). Ipak, nema službenog saopštenja NS/FS BiH da se u WWin ligi koristi SAOT (polu-automatizovana ofsajd tehnologija sa 3D skeleton trackingom i senzorom u lopti), niti da postoji goal-line tehnologija. Zvanične informacije govore isključivo o VAR-u i operativnoj obuci. Drugim riječima, radi se o standardnom VAR modu – softver sam povlači linije na osnovu prethodno urađene kalibracije, ali operater ručno označava tačke na tijelu igrača.

U praksi to znači da softver određuje paralelne linije, ali da čovjek odlučuje koja tačka na tijelu odbrambenog igrača i napadača je najbliža golu, te bira odgovarajući kadar (frame) koji će softver obraditi – što je, recimo, bilo ključno kod trećeg gola.

Sve se to može, uprošteno, prikazati i “na ruke”, bez upotrebe softvera.

slika

slika

slika

slika

slika

Naravno, ova tehnika je krajnje neprecizna, ali ipak ima smisla sve dok je snimak dovoljno kvalitetan.

Ako pogledamo prvi pogodak koristeći ovu metodu, vidjet ćemo da su linije zaista korektno povučene. Lično nemam zamjerki na poništenje tog gola, jer zaista djeluje da je Vini bio u ofsajdu.

slika

Kod drugog gola je situacija malo čudna :

slika

Ako se povuku linije u odnosu na liniju šesnaesterca i centar-liniju, a zatim i ofsajd linija iz „vanishing pointa“, stiče se utisak da je ta linija povučena prilično loše. Sa tako postavljenom linijom izgleda da Cvetanovski nije bio u ofsajdu.

Bilo mi je zanimljivo vidjeti šta je softver zapravo pratio (ukoliko je tačno da bi sam trebao crtati linije), pa sam se malo poigrao s bojama kako bih istakao linije na terenu nastale košenjem trave, koje se na originalnoj slici ne vide najbolje. Rezultat je sljedeći:

slika

Kada primijenimo ovaj pristup, ofsajd linija se savršeno poklapa. Ipak, to i dalje ne objašnjava zašto se linija centra ne poklapa sa zelenom linijom na slici, što meni lično, onako navijački, ostavlja prostora za skepticizam. Možda je objašnjenje sasvim jednostavno – loš kvalitet snimka, iskrivljen kadar ili loša kalibracija.

Kako god, lično mislim da je ovaj pogodak trebao biti priznat, iako pravila u ovom slučaju nisu najjasnija niti je precizno definisano šta znači „kontrolisan posjed lopte“. S druge strane, mora se priznati da igrači Širokog nisu napravili nijedno dodavanje između sebe prije pasa prema Cvetanovskom, pa ovdje ipak ostavljam prostora za grešku.

Kako god suđenje je bilo vrlo tendenciozno i uopšte ne vjerujem u priču o tehničkim problemima na kraju. Sunce je bilo i kod provjere drugog gola, tako da... nek im je na sramotu. Poništeni golovi na stranu ali ovakvo suđenje i bez toga je neprihvatljivo i svakako podrška klubu na vrlo kulturnom saopštenju.
Svaka tebi cast doktore
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

Odgovori

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.