Još da bacimo jednu analizu prva dva gola i da završimo sa ovim Širokim.
Međutim, prije svega – kako VAR zapravo funkcioniše?
Osnovni princip je jednostavan: softver, koristeći već poznate linije na terenu, preračunava udaljenost igrača od gol-linije. Kvalitet i tačnost projekcije u velikoj mjeri zavise od kvaliteta softvera, kamera (fps, rezolucija), jasnoće frame-a, ali i od ljudske procjene operatera.
Prema onome što je službeno objavljeno i što prenose mediji, dobavljač opreme u BiH je Hawk-Eye Innovations (tzv. “Hawk-Eye” / SMART VAR). Ipak, nema službenog saopštenja NS/FS BiH da se u WWin ligi koristi SAOT (polu-automatizovana ofsajd tehnologija sa 3D skeleton trackingom i senzorom u lopti), niti da postoji goal-line tehnologija. Zvanične informacije govore isključivo o VAR-u i operativnoj obuci. Drugim riječima, radi se o standardnom VAR modu – softver sam povlači linije na osnovu prethodno urađene kalibracije, ali operater ručno označava tačke na tijelu igrača.
U praksi to znači da softver određuje paralelne linije, ali da čovjek odlučuje koja tačka na tijelu odbrambenog igrača i napadača je najbliža golu, te bira odgovarajući kadar (frame) koji će softver obraditi – što je, recimo, bilo ključno kod trećeg gola.
Sve se to može, uprošteno, prikazati i “na ruke”, bez upotrebe softvera.
Naravno, ova tehnika je krajnje neprecizna, ali ipak ima smisla sve dok je snimak dovoljno kvalitetan.
Ako pogledamo prvi pogodak koristeći ovu metodu, vidjet ćemo da su linije zaista korektno povučene. Lično nemam zamjerki na poništenje tog gola, jer zaista djeluje da je Vini bio u ofsajdu.
Kod drugog gola je situacija malo čudna :
Ako se povuku linije u odnosu na liniju šesnaesterca i centar-liniju, a zatim i ofsajd linija iz „vanishing pointa“, stiče se utisak da je ta linija povučena prilično loše. Sa tako postavljenom linijom izgleda da Cvetanovski nije bio u ofsajdu.
Bilo mi je zanimljivo vidjeti šta je softver zapravo pratio (ukoliko je tačno da bi sam trebao crtati linije), pa sam se malo poigrao s bojama kako bih istakao linije na terenu nastale košenjem trave, koje se na originalnoj slici ne vide najbolje. Rezultat je sljedeći:
Kada primijenimo ovaj pristup, ofsajd linija se savršeno poklapa. Ipak, to i dalje ne objašnjava zašto se linija centra ne poklapa sa zelenom linijom na slici, što meni lično, onako navijački, ostavlja prostora za skepticizam. Možda je objašnjenje sasvim jednostavno – loš kvalitet snimka, iskrivljen kadar ili loša kalibracija.
Kako god, lično mislim da je ovaj pogodak trebao biti priznat, iako pravila u ovom slučaju nisu najjasnija niti je precizno definisano šta znači „kontrolisan posjed lopte“. S druge strane, mora se priznati da igrači Širokog nisu napravili nijedno dodavanje između sebe prije pasa prema Cvetanovskom, pa ovdje ipak ostavljam prostora za grešku.
Kako god suđenje je bilo vrlo tendenciozno i uopšte ne vjerujem u priču o tehničkim problemima na kraju. Sunce je bilo i kod provjere drugog gola, tako da... nek im je na sramotu. Poništeni golovi na stranu ali ovakvo suđenje i bez toga je neprihvatljivo i svakako podrška klubu na vrlo kulturnom saopštenju.