Zaboljesutra je napisao/la: ↑01 nov 2025, 00:00
Paromlinac je napisao/la: ↑31 okt 2025, 22:34
Posto je diskusija vec odavno otisla daleko od aktuelnosti u PL BiH, iskoristicu priliku da ovako, javno, na forumu, postavim pitanje na koje poodavno pokusavam naci odgovor, ali, ne uspijevam, pa mozda mi neko od upucenijih pomogne. Radi se o evidentnoj cinjenici da mnogi sportski kolektivi u svom zvanicnom imenu imaju prisvojni pridjev " hrvatski ", sto je vrlo unikatno, bez obzira da li gledamo samo na BiH ili sire. Dakle, Hrvatski sportski klub, Hrvatski nogometni klub itd...U isto vrijeme, ne postoje ( ili je, barem, meni promaklo ) klubovi koji u svojim zvanicnim imenima imaju prisvojne pridjeve kao npr. Srpski fudbalski klub, Bosnjacki fudbalski klub, Crnogorski fudbalski klub, Engleski, Njemacki, Katalonski fudbalski klub...Zbog cega dolazi ta potreba da se jedan sportski klub nacionalno obiljezi, a u isto vrijeme ce se reci, npr, tvornica " Kras " ili recimo tvornica " Podravka ", a nece biti u zvanicnom imenu iskoristen prisvojni pridjev " hrvatska " ili " hrvatski ". Iskljucivo primjera radi, sta znaci ono" hrvatski " u zvanicnom imenu NK Zrinjski ? Niti su iz Hrvatske, niti im je (ne)zvanicni vlasnik Hrvatska, niti bilo koji Hrvat, niti u njemu igraju samo i jedino Hrvati. Sta znaci i sta predstavlja onaj pridjev ? Ne bih htio da budem pogresno shvacen, zaista mi nije namjera da bilo koga provociram, a pogotovo da ulazim u neke diskusije koje su daleko ispod nivoa javnog komuniciranja, jednostavo, interesuje me odgovor na ovo pitanje. Sportski pozdrav.
Da bi nešto shvatio treba malo i putovati pa malo i istraživati.Znaš li da nogometnih klubova sa prefiksom Croatia starih po 50 godina ima od Australije,Njemačke ,Argentine,USA ,Kanade,Švedske,Norveške,Italije,Belgije,Čilea,Francuske,sve radi jakog iseljeništva a da ih ne bude u susjednoj državi gdje ima najviše hrvatske dijaspore?
Imaš ja mislim preko 200 nogometnih klubova u demokratskim društvima gdje su takvi klubovi prihvaćeni nego je u nas dosta godina bio komunizam i jedna partija pa imamo nus pojave ove dječurlije što na temi o nogometu pričaju i dan danas o ustašama i partizanima.
Prijavite utakmice FK Borac i kriminalne aktivnosti
Care moj dragi, promijenio sam u zivotu vise pasosa nego sto je Nedo Turkovic zabio golova

. Ti ili me nisi dobro shvatio ili ti je objasnjenje krajnje nelogicno. Nisam mislio na dijasporu koja se iz nasih krajeva raselila po citavom svijetu pa sto iz nostalgicnih, sto iz politickih razloga daju imena sa nacionalnim predznakom svemu i svacemu, pocevsi od amaterskih sportskih klubova, preko restorana do delikatesnih prodavnica. Ili mozda mislis da je Zrinjski osnovala " dijaspora " koja je iz Hrvatske doselila u BiH ? Ako je tako, analogno tome, postoji i npr. " dijaspora " koja je iz Srbije doselila u BiH, pa opet nema sportskih klubova sa nacionalnim predznakom u svom zvanicnom imenu. Ali, da maksimalno pojednostavim svoje originalno pitanje i krenemo dalje iz BiH, zbog cega postoji HNK " Dinamo ", a ne postoje, recimo SFK " Partizan ", CFK " Buducnost ", MFK " Vardar " itd. Ili jos sire, zbog cega nema italijanskih, njemackih, francuskih, engleskih, turskih fudbalskih klubova sa tim pridjevom u zvanicnom imenu, nego samo hrvatskih ?