Zapad je kreirao ovaj sistem i ostavio nam tri tkz predsjenika i dva entiteta u amanet pomocu kojih drzava stangiraAsteriks je napisao/la: ↑21 nov 2025, 10:16Poskupljenje drva u BiH zadnjih 10 godina nije uzrokovano usvajanjem EU direktiva, kao glavnim faktorom.
Te direktive trebaju regulisati ilegalnu sječu, krčenje šuma itd. Istina da postoje troškovi oko administracije i certifikata.
Međutim, jedan od razloga poskupljenja jeste, između ostalog, skok cijena energenata, u prvom redu goriva.
Dalje, na globalne cijene goriva utiče niz faktora počev od proizvodnje i ponude - članice OPEC-a te OPEC+, sigurnost i lanac opskrbe te potražnja.
Rast cijena goriva nije samo pogodio BiH. Evo prikaz kretanja cijenja u Njemačkoj u periodu od 2011. do 2024.
BiH je mala zemlja, koja je snažno ovisna o uvozu energije, industrijskih sirovina i hrane, pa se globalne promjene brzo preljevaju na domaće tržiste.
Onda generalno inflacija, pa povećanje troškova rada etc. Ali na takvo stanje niko nije imun, jer otvorene razmjene čini protok robe, ljudi, kapitala i usluga.
Poslije rata, EU je ubjedljivo najveći donator sredstava i finansijske pomoći za BiH. Problem nije Zapad, već ekonomsko stagniranje izvedeno u režiji domaćih i komšijskih aktera. Zajednički cilj tih aktera jeste profit, koji je moguć jedino u stanju političke nestabilnosti i manjka kontrole.
Naravno da gravitiranje tom Zapadu ne znači da moramo, niti možemo odbaciti istočne sile. Primjer, Kina je u 9. mjesecu bila vodeći trgovinski partner Federacije glede uvoza.
Koliko su donirali, toliko su i profitirali sa nasim ljudima koji rade za njih vani
Bio sam svugdje i vidio sam koliko nasi rade i doprinose tim drzavama
Da ne govorim koliko se manipulise i za sicu izvoze nasi prirodni resursi zahvaljuci ovom sistemu koji je pogodan za manipulaciju
Sve je to isto zapad i istok, svako gleda svoju korist i mi osim samih sebe nemamo nekih iskrenih prijatelja