Postao/la TripleThreat » 25 nov 2025, 22:09
Nešto razmišljam, mi prekosutra faktički nećemo imati nijednog pravog slashera u rosteru, barem ne nekog konzistentnog kome je to među glavnim atributima i tendencijama u igri, nekog ko s perimetra uspijeva probiti prvu liniju odbrane do reketa/obruča.
Ima tu Castaneda, ali je njemu primarna tendencija šut, ne prodor. Ima i Vrabac, ali očekivati konzistentne ulaze od njega nije korektno. Mislim da će to biti jedna od mnogih velikih rupa u igri u ovom prozoru.
U ovakvoj situaciji s rosterom gdje nemamo pouzdane i kvalitetne dvice (a i generalno bekova), ispade da se ipak Đedović trebao pozvati. Posebno s obzirom što se nameće da je on kao 35-godišnjak u najboljoj formi od ovog našeg tria iz Unicaje... Ispostavilo se neistinitim ono savezovo "nema te u zadnje 3 godine, nema te ni na spisku", kako ostali forumaši već napisaše. Ako se konstantno insistira na integraciji Kondića, s obzirom na njegove greške u odnosu prema reprezentaciji, onda ne vidim razlog zašto se i Đedović ne bi probao integrisati, s istim obzirom na njegovu grešku prema reprezentaciji. Razumijem razliku u godinama i akcentom na mlađe igrače (što je Dario i nagovijestio odabirom Castanede ispred Robersona), ali ako je zaista svima cilj da se izbori plasman na MB, onda se trebalo barem razmotriti situacija s Đedovićem. Svjestan sam da se prvo treba državljanstvo završiti, mada to ne bi bio problem ako postoji volja saveza, a savez je svakako u rasulu pa se nepozivanje Đedovića i ne veže direktno za Darija. Da je savez savezom, i da je pravovremeno i brže angažovao novog selektora, vjerovatno se i državljanstvo moglo zavšiti u doglednom roku ako bi selektor mjesec-dva ranije izrazio volju za povratak Đedovića. Ovako kako se oteglo sa imenovanjem selektora, i ne čudi me ovakav ishod. Slična priča i letargičnost kao i s Pjanićem. Niko se oko njega ne oglašava mjesecima već. Mada, opet, pitanje je da li bi Dario i zvao Đedovića sve i da je hipotetički bila završena administrativna strana, s obzirom da je neki utisak da se ne ide punim elanom na plasman za MB, nego na neke druge ciljeve, integraciju mlađih igrača (Odabir Castanede koji nije u formi nasuprot Robersona koji jest). Kao što sam pisao u više navrata, žao mi je tek tako se odreći prilike da ovu trenutnu generaciju (Nurkić, Alibegović, Atić, Lazić, Sulejmanović, svi su u ili oko tridesetih) ne gledamo u iole više potentnim igračkim godinama na nekom velikom takmičenju. Na potencijalnom EB 2029. će već biti u zrelim tridesetim i vjerovatno u žestokoj silaznoj putanji. Šteta je velika da ne probamo još jednom pokušati vidjeti potencijal ove generacije na nekom velikom takmičenju. Mislim da su se takve odluke ležernijeg pristupa sa igračkim kadrom mogle ostaviti za prozor u februaru, koji je puno prikladniji za integraciju mlađih i razna eksperimentisanja, protivnik je neuporedivo lakši i pogodniji za te stvari.
Mimo tog, zanima me na čemu ćemo uopće temeljiti igru u ovom prozoru... Skoro svi aspekti identiteta naše reprezentacije su nedostupni zbog ovolikog odsustva igrača. Niti se možemo nadati nekom potentnom skoku, s obzirom da smo bez centra i da ćemo igrati small-ball postave, niti se posljedično možemo nadati nekoj kompetentnoj i komplementarnoj igri u tranziciji, s obzirom da su nam najbolji igrači u tranziciji odsutni - Lazić, Gegić, Atić i Musa. Faktički ostaje samo Vrabac kao neki jedini dokazani kalibar tranzicijskog igrača sposobnog za coast-to-coast sekvence. Ogroman dio naše filozofije u napadu je upravo bila skok-tranzicija igra.
Šuterski svakako nikad ni nismo bili potentni, a sada smo još desetkovaniji sa odsustvom Lazića, pa recimo i Atića koji je znao imati pristojnih šuterskih dana za reprezentaciju. Da se i Musa tu ubrojiti sa korektnim šutem.
Ni p'n'r igra ne zvuči obećavajuće. Kamenjaš nam je ubjedljivo najbolji roller bio i baš je rasturao taj segment napada u kvalifikacionim utakmicama. Halilović je najčešće bio u ulozi sekundarnog rollera, međutim, s njegovom trenutnom formom, možda u tom segmentu i nismo na gubitku. Preostaju Penava i Sulejmanović kao jedine potentnije opcije tu na koje se može računati, sa stavkom da obojica također mogu biti i na popu zajedno sa Alibegovićem.
Vidjet ćemo aBd na šta će to ličiti.
"Your favorite player's favorite player" - MB