Klub je bio povezan s Radionicom državnih željeznica u Zagrebu.
Godine 1919. mijenja naziv u Športski klub Željezničar.
U Nodi evo od koga ste prekopirali ime kluba.
Nije tacno tek nakon nastanka Zeljeznicara poceli su se i oni tako zvati, a do tad su bili VictoriaThreeplanetrees je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:23Kakve veze ima koju su ligu igrali. Ti si napisao da je Željezničar prvi klub sa tim imenom ali te istorija razotkrila jer je Športski Klub Željezničar Zagreb 1919 prvi sa tim imenom i inspiracija vama kako se danas zovete. Nodi ne valja lagati nisi se dobro pripremio za ovu laž![]()
U pravu si ti oni su 1919 uzeli ime od vas koji ste osnovani 1921 tek sam sada vidio da sam pogriješioNoDi80 je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:30Nije tacno tek nakon nastanka Zeljeznicara poceli su se i oni tako zvati, a do tad su bili VictoriaThreeplanetrees je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:23Kakve veze ima koju su ligu igrali. Ti si napisao da je Željezničar prvi klub sa tim imenom ali te istorija razotkrila jer je Športski Klub Željezničar Zagreb 1919 prvi sa tim imenom i inspiracija vama kako se danas zovete. Nodi ne valja lagati nisi se dobro pripremio za ovu laž![]()
Klub koji je pormijeio tri cetiri puta ime
Kad im vjerujes toliko vjeruj da je taj neki Hrvoje sadasnji Zrinjski i da je stariji od VelezaThreeplanetrees je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:31U pravu si ti oni su 1919 uzeli ime od vas koji ste osnovani 1921 tek sam sada vidio da sam pogriješioNoDi80 je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:30Nije tacno tek nakon nastanka Zeljeznicara poceli su se i oni tako zvati, a do tad su bili VictoriaThreeplanetrees je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:23Kakve veze ima koju su ligu igrali. Ti si napisao da je Željezničar prvi klub sa tim imenom ali te istorija razotkrila jer je Športski Klub Željezničar Zagreb 1919 prvi sa tim imenom i inspiracija vama kako se danas zovete. Nodi ne valja lagati nisi se dobro pripremio za ovu laž![]()
Klub koji je pormijeio tri cetiri puta ime
Combattente87 je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:31Ima još jedan stogodišnjak sa imenom Željezničar
https://www.fkzeljeznicarbl.com/o-nama/club-history/
Hordas1990 je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:12Vjerovatno su i ovi naki junajtedi po Engleskoj kopirali Jedinstvo Bihac.

1921/1922:NoDi80 je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:51Mozete vi sta hocete pricati
Cinjenice su da ne postoji slika tog Zeljeznicar Zagreb, a ni Lokomotiva nema slike i sve su im poslije drugog svjetskog rata od 1950 godina pa nadalje
Ja sam to davno istrazivao nego tek danas dodje dan da se pise o tome
Jedan je Zeljeznicar izvorni i orginalni koji nikad nije mijenjao ime i kojem se zna sva historija od pocetka do kraja
1922 godina na slici igraci Zeljeznicara medju kojima je pokojni gospodin Eduard Osim amidza pojkonog Ivice Osima
Imamo cvrstu argumentovanu historiju koju niko ne moze osporiti
Dnka kluba je veoma jasan, tradicija koja oduvijek traje i koja se prenosi s koljena na koljeno
Konstatnost vec preko 104 godine traje ime Željezničar i trajace jos dokle god je nebo plavo
Prvi sastav Veleža (Mostar, a ne Nevesinje kako bi netko pomislio) izgleda ovako prema izvorima iz povijesti kluba:Threeplanetrees je napisao/la: ↑01 dec 2025, 21:38Znači zaključili smo da je Željezničar Sarajevo 1921 prekopirao ime od Športskog Kluba Željezničar Zagreb iz 1919 godine. Nodi stvarno se drugi put pripremi kada misliš lagati![]()

Ne vidim nikakav problem, samo kopam po povijesti i sve ste mi simpatičniji s obzirom na to i da sam našao da je Sarajevo Zvezdina filijala. Zanimljiva je i lista trenera do 1992. .NoDi80 je napisao/la: ↑01 dec 2025, 22:06Sta je problem u tim imenima?
Ovo je BiH i mi smo bosanskohercegovacki klubovi koji su poznati po multietnicnosti kao i sama drzava
De nam objavi prvi sastav Zrinjskog ili Hrvoja iz 1908
Ili ne postoji ni jedan do 90tih?
Kod vas u historiji sve sto vidim su neke slike bez imena i konkretnih detalja
To ti je kod nas brate normalno uvijek ne bi vjerovao koliko ima Igora, Dragana, Ivana na tribinama ZeljeznicaraNemanja99 je napisao/la: ↑01 dec 2025, 22:12Ne vidim nikakav problem, samo kopam po povijesti i sve ste mi simpatičniji s obzirom na to i da sam našao da je Sarajevo Zvezdina filijala. Zanimljiva je i lista trenera do 1992. .NoDi80 je napisao/la: ↑01 dec 2025, 22:06Sta je problem u tim imenima?
Ovo je BiH i mi smo bosanskohercegovacki klubovi koji su poznati po multietnicnosti kao i sama drzava
De nam objavi prvi sastav Zrinjskog ili Hrvoja iz 1908
Ili ne postoji ni jedan do 90tih?
Kod vas u historiji sve sto vidim su neke slike bez imena i konkretnih detalja
Trenutno korisnika/ca: aimar21, Bejker, haklamas, laszlo, Mostarac12345, MostarReds22 i 58 gostiju.