Lijep pozdrav it Salzburga
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Čuj dok je on bio premijer Vlada donijela odluku blablabla pa zašto nisu promijenili tu odluku u ove tri godine?LegendKiller je napisao/la: ↑18 dec 2025, 22:49Kada smo kod minimalne plate, jedan od boljih poteza ove vlasti jeste bilo dizanje minimalne plate na milju. Protiv toga su bili samo "ugledni privrednici" tipa Smailbegovića, Čengića i sličnih čiji se biznis model temeljio na davanju minimalne plate, često i bez onog u koverti. Ljudi im radili godinama za 6-7 stoja. Ovi mali obrtnici koji time jesu bili na neki naćin pogođeni su dobili odgovarajuće sufinansiranje. Dakle, u svakom smislu odluka je bila pozitivna. Dalje, odluka je imala i indirektne pozitivne učinke, jer je time povećana prosjećna plata pa su brojene naknade prije svega socijalne koje se vežu za minimalnu i prosjećnu platu. Rastom prosjećne plate kod mnogih je rastao i topli obrok (tamo gdje je utvrđen procentom npr 1%, prije odluke prosjećna plata bila 1300, a topli 13 KM, sada je prosjećna 1600, a topli je 16 KM).
Kada je u pitanju ovo sada povećanje, da ovim zelenim kmerima objasnim kako su došli do tih 2,7%. Nećete vjerovati ali na osnovu odluke bivšeg premijera a sada stanovnika Vojkovića gospodina Novalića. Dok je on bio premijer vlada je donijela odluku da se minimalna povećava prema sljedećoj formuli: 50% procenta inflacije + 50% rasta gdp. Inflacija po zvaničnim podacima je 3,6%, dakle za povećanje ide 1,8%. Rast je negdje 1,8%, dakle za povećanje ide 0,9%. Prema tome 1,8+0,9=2,7%. Matematika je jednostavna.
Dakle, hvala ovoj vladi za povećanje minimalca na milju, a i hvala Novaliću za povećanje od 2,7%![]()
Od 1. jula manji doprinosi, ali ne postoji zakonska obaveza za povećanje plaća, ostaje na volji poslodavcakraljttbvb je napisao/la: ↑19 dec 2025, 05:32Stalno pišeš "bez fiskalne reforme i smanjenja doprinosa" i po ovome se vidi da nemaš pojma o čemu pišeš.
Npr. Nakon uvođenja minimalca od 1 000 KM, ko nije otpustao radnike, ima svakog mjeseca neku vrstu poticaja.
Plus sto je ljetos bila neka vrsta reforme, gdje je po uposleniku smanjeno oko 90 KM doprinosa.
Kad već botujes, radi to sa tacnim informacijama, pusti šuplju...
avenija je napisao/la: ↑18 dec 2025, 21:52Nije to nista smijesno. Ni za zajebanciju već za ............. najmilijih i njih samih svim glasačima i botovima nametnutih Niksića, Rami, Vojina, Forti i ostale nesposobne gamadi. FBIH je jedini dio teritorije na CIJELOM BALKANU gdje se privreda gasi i smanjuje broj zaposlenih. Sasrala se nesposobna gamad pa ne smiju dizati ni minimalnu platu. Ne znam kako ih nije sramota objaviti da su do 2027 godine digli minimalnu platu za tačno DVIJE PORCIJE ĆEVAPA! Gdje je najveca inflacija? Zasto? Gdje je javnost, mediji, intelektualci, gdje su eksperti? Što se šuti? Aha, ide nova godina, idemo slaviti, yupi.
Đasvi mi se pravo ovo Bosanac , roker , alkoholičar i mrtvi ateistagalia95 je napisao/la: ↑19 dec 2025, 09:25Evo da ti "zeleni bot" odgovori: Haris Silajdžić, 1998. godine. I kakve to veze ima sa bijednim povećanjem minimalca od 27 maraka, 27 godina kasnije?
By the way, daleko ćete dogurati sa ovim konstantnim provociranjem neistomišljenika nazivajući ih "SDA botovima, zelenim kmerima, talibanima, kozojebima i islamistima". Niste ni svjesni koliko ste se ogadili narodu svojim ponašanjem.
Evo ja vam kao Bosanac, Bošnjak, Sarajlija, roker, alkoholičar i mrtvi ateista kažem - gadniji ste mi 100 puta vi takozvani "fgr" kvaziintelektualci i jugonostalgičarski islamofobni arogantni i nadmeni mučki provokatori paćenici i kompleksaši od ovih "zelenih" koje mrzite srcem i dušom.![]()
100% tačno, zato mi uvijek najviše izvlače živac ovakve debilne mahalske klasifikacije Mi vs OniVensanKasel je napisao/la: ↑19 dec 2025, 09:56Đasvi mi se pravo ovo Bosanac , roker , alkoholičar i mrtvi ateistagalia95 je napisao/la: ↑19 dec 2025, 09:25Evo da ti "zeleni bot" odgovori: Haris Silajdžić, 1998. godine. I kakve to veze ima sa bijednim povećanjem minimalca od 27 maraka, 27 godina kasnije?
By the way, daleko ćete dogurati sa ovim konstantnim provociranjem neistomišljenika nazivajući ih "SDA botovima, zelenim kmerima, talibanima, kozojebima i islamistima". Niste ni svjesni koliko ste se ogadili narodu svojim ponašanjem.
Evo ja vam kao Bosanac, Bošnjak, Sarajlija, roker, alkoholičar i mrtvi ateista kažem - gadniji ste mi 100 puta vi takozvani "fgr" kvaziintelektualci i jugonostalgičarski islamofobni arogantni i nadmeni mučki provokatori paćenici i kompleksaši od ovih "zelenih" koje mrzite srcem i dušom.![]()
![]()
Željezara Zenica, Kuvajtska investiciona agencija (KIA), Mittal, Arcelor, pa onda zajedno Arcelor Mittal, pa evo sad neka Nova Željezara koja ponovo najavljuje stečaj...
Pa naravno da ce biti socijalna kriza jer drzava i njen narod 30 godina ne zna da li bi bila malo socijalisticka ili malo kapitalisticka, i umjesto da se gurnemo skroz u kapitalizam jer smo tako odabrali pocetkom 90ih, ipak hocemo one socijalizam sigurnosti za koju nemamo para jer smo napravili neki freak sistem cudni koji je uspio da uzme samo najgore stvari iz oba sistema.
Inače moj omiljeni njegov filmVensanKasel je napisao/la: ↑19 dec 2025, 09:56Đasvi mi se pravo ovo Bosanac , roker , alkoholičar i mrtvi ateistagalia95 je napisao/la: ↑19 dec 2025, 09:25Evo da ti "zeleni bot" odgovori: Haris Silajdžić, 1998. godine. I kakve to veze ima sa bijednim povećanjem minimalca od 27 maraka, 27 godina kasnije?
![]()
Ja sam za kapitalizam i za privatizaciju. Što ne znači da sam za lopovsku privatizaciju.irfo je napisao/la: ↑19 dec 2025, 10:23Pa naravno da ce biti socijalna kriza jer drzava i njen narod 30 godina ne zna da li bi bila malo socijalisticka ili malo kapitalisticka, i umjesto da se gurnemo skroz u kapitalizam jer smo tako odabrali pocetkom 90ih, ipak hocemo one socijalizam sigurnosti za koju nemamo para jer smo napravili neki freak sistem cudni koji je uspio da uzme samo najgore stvari iz oba sistema.
Apsolutno tačno! Žalimo se često na stanje u Fudbalskom savezu BiH ili državnoj televiziji BHRT, a oni su samo ogledalo stanja u državi i ovog nakaradnog političkog sistema, ustavnog i društvenog uređenja Bosne i Hercegovine.baboedindzeko09 je napisao/la: ↑19 dec 2025, 10:34Bilo bi poželjno da prvo napravimo da bude demokratija u državi, lahko je za ostalo.
Trenutno korisnika/ca: Burberry46, Goalgetter, nerkolfc i 14 gostiju.