GospodinIzSarajeva je napisao/la: ↑20 dec 2025, 15:09
successminator je napisao/la: ↑20 dec 2025, 14:12
Sarajevo i Željo su najmanje adekvatni klubovi za mlade igrače kod nas. Pritisak je tu najveći i ne može se svako nositi sa time, treneri i ekipe se stalno mijenjaju, nema vizije i sistematskog rada. Najbolja opcija za Telalovića i igrače poput njega je odlazak u Sloveniju ili Češku, u neki klub koji dobro radi s mladim igračima. Amar Memić im svima treba biti putokaz, sreća njegova pa nije igrao za sarajevske klubove jer sumnjam da bi vidio dres A reprezentacije. Prema tome, mislim da bi Telaloviću bilo najbolje da preko menadžera traži klub u Sloveniji gdje će imati najbolje uslove za razvoj.
Za igrače hrvatske nacionalnosti najbolja opcija su Široki Brijeg i Zrinjski pa da odu u HNL (nikako u Hajduk) nakon dobrih igara, kao Sučić ili Valinčić. Ako se probiju do Dinama i reprezentacije Hrvatske, to je vjerovatno transfer u ligu “petice”. Da je Sučić otišao u Sarajevo umjesto u Zrinjski, mislim da bi i danas igrao tamo, eventualno negdje u turskoj ligi.
Najbolji mladi igrači iz RS su uvijek išli u Partizan ili Zvezdu i to im je i danas najbolje, trebaju bježati od Vice što dalje. Vico bi da se igra
Mamića ali nema ni 1% njegovog fudbalskog znanja pa to kompenzuje ovim cirkusima.
Mislim da ne moramo dalje od zadnje rečenice da bi se kazalo zašto je Telaloviću dobro da dođe u Sarajevo.
A isto tako, mislim da je smiješno u istu rečenicu stavit želju i Sarajevo, isključivo iz razloga jer je svima na par klikova dostupno koliko izlaznih transfera je napravilo Sarajevo u zadnjih 5 godina, a koliko su oni.
Svakako da se slažem da je najbolje ovoj djeci bježat van države, Slovenija im je dobra destinacija, čisto iz razloga jer nikom u životu ne treba da te sudije terorišu.
A što se tiče nekih cifri za Rijada, smiješna priča. Svaka čast momku, aBd da dogura do Barcelone, ali Čelikovi navijači očigledno nemaju dodira sa realnošću, dok misle da je milion eura realna priča.
U ovom trenutku bi 200.000 eura bila fenomenalna cifra.
Nisam mislio na Zorana Mamića nego na Zdravka. Uostalom, Sarajevo je Mamiću više hobi nego ozbiljan posao jer on u BiH ne može napraviti ni 10% šta je napravio u Hrvatskoj. On ovdje nema političke veze, nije prvi čovjek Saveza, ne može prodavati igrače preko reprezentacije jer BiH ima daleko manji rejting od Hrvatske, HNL je miljama ispred PLBiH itd. Izlazni transfer iz PLBiH od 1 milion eura je ekvivalentan transferu od 10 miliona eura iz HNL.
Činjenica je da Sarajevo u zadnje vrijeme pravi više izlaznih transfera nego Željo, ali mali broj je onih koji su nakon Sarajeva nastavili uzlaznom putanjom, jedino je Kovačević izuzetak u zadnjih nekoliko godina. Đokanović, Buljubašić, Mujakić i Varešanović su u Turskoj, Mujakić je dobacio do repke ali nije nivo koji reprezentacija treba. Sarajevo je u ovom trenutku ispred Želje, ali daleko je to od mogućnosti koje nude Slovenija ili Češka.
Zadnji dio je tačan, 200 000€ za igrača iz Prve lige FBiH je premija, koliko god dobar bio. Telalović je veliki talenat, ali je momak stabilan u glavi za razliku od mnogih i nadam se da će napraviti dobru karijeru.