HeavyBassBlues je napisao/la: ↑15 jan 2026, 15:38
zeljodogroba je napisao/la: ↑15 jan 2026, 13:46
Kao sto sam i napisao na kraju, bez uvrede, vec nisam mogao razumjeti logiku razmisljanja. Ne interesuje me uopce ko si, ali obzirom da kao navijac drugog kluba palamudis i nesto osporavas onda trebas imati i nekog smisla dok pises.
Apsolutno se ne slazem sa ovim sto si napisao. Kakav plan i program pa se raspisuje konkurs? O cemu pricas?
Objasni razliku (supstancijalnu, mani se satrologije) izmedju javnog oglasa i konkursa molim te.
Renomirane firmetine, internacionalne korporacije to mogu i rade, al ne i mi?
Standardi, procedure i nacin izbora rukovodecih lica u ustanovama? O cemu pricas majstore?
Zaustavit cu ovdje diskusiju jer ti mijesas zabe i babe i pricas nebuloze bez ikakvog pokrica u realnosti i praksi.
Ja ti opet, a sad po zaista zadnji put, kazem: to sto ti ne vidis logiku i ne razumijes napisano, govori o tvome neznanju, a o opravdanosti oglasa.
Evo ti najlaickije moguce pravno rumacenje gluposti koja je objavljena na K**xu:
Traženje direktora preko Malih oglasa i izjednačavanje toga s konkursom nije pitanje ukusa nego nepoznavanja prava i upravljanja. Npr. varilac je radno mjesto i sasvim je normalno da se traži putem oglasa, ali direktor nije „radnik“ nego zakonski zastupnik društva. Prema Zakonu o privrednim društvima FBiH, direktor je lice koje zastupa i predstavlja društvo i odgovara za zakonitost njegovog poslovanja, što ga suštinski razlikuje od operativnih zaposlenika. Isti zakon jasno razlikuje zasnivanje radnog odnosa od imenovanja na funkciju organa upravljanja, što znači da se direktor ne „zapošljava“, nego imenuje. Konkurs je formalni postupak sa unaprijed utvrđenim uslovima, kriterijima i odgovornošću donosioca odluke, dok je javni oglas samo obavijest bez obavezujuće pravne posljedice. Kada se direktor traži putem neformalnog oglasa, to ne čini postupak javnim, nego neozbiljnim. Takav način izbora ne pruža pravnu sigurnost ni firmi, ni partnerima, ni samom direktoru. Ozbiljne firme direktore biraju kroz konkurs, selekciju ili odluku nadležnog organa, a ne između oglasa za zanatske poslove. Ako je oglas isto što i konkurs, onda bi se po istoj logici sudije, direktori javnih preduzeća i članovi uprava banaka birali preko Malih oglasa, što je očigledan apsurd.
Stav suda: direktorska funkcija, kao zakonska funkcija zastupanja i odgovornosti, može nastati isključivo odlukom nadležnog organa u zakonitom postupku, dok oglašavanje takve funkcije ne proizvodi pravni legitimitet nego potvrđuje institucionalni haos. (Presuda dostupna na stranici Suda BiH)
Molim te, ubuduce, informisi se, obrazuj... Lupas gluposti... bez uvrede.
Prijateljski savjet: drzi se iskljucivo i samo onoga u sta se razumijes.
Nadam se da sam bio dovoljno supstancijalan...