Kosarkaska liga BiH

Moderatori/ce: CashMan,nerminh74,ultrasstyle_tz

Amirutah1988
Kontakt:

Re: Kosarkaska liga BiH

Post Postao/la Amirutah1988 » 18 jan 2026, 07:44

Košarkaši KK Radnički upisali su prvu pobjedu u sezoni u 17 kolu MaxBet lige, savladavši ekipu KK Basket Živinice rezultatom 75:68 u SD “Mirsad Hurć” u Goraždu.

Junak utakmice bio je Adi Alikadić, koji je odigrao sjajnu partiju i predvodio Radnički sa čak 26 poena. Veliku podršku imao je u Jacobi Wrightu i Lucasu Tayloru, koji su dodali po 14 poena, dok je Bradley Ezeiwro ubacio 13. Novi igrač Radničkog, Anthony Collins, upisao je prve poene u dresu goraždanskog kluba.

Kod gostiju iz Živinica najefikasniji je bio Srđan Tesić sa 16 poena, dok su ga pratili Petar Ivanović sa 11 i Radonja Radonjić sa 10 poena.

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 18 jan 2026, 07:46

Košarkaši Borca iz Banjaluke su pred svojim navijačima savladali ekipu Zrinjskog iz Mostara u 14. kolu Lige BiH sa 84:76.

Borac je od starta nametnuo svoj ritam igre i stvorio prednost koju je držao do samoga kraja.

Banjalučane su do pobjede vodili Noa Farakan sa 17 poena, te Dušan Makitan sa 14, dok se kod ekipe iz Mostara istakao Aleks Lomaks sa 21 poenom,Weaver 17,Garcia i Rucker sa 13 poena

Mocvara1991
Kontakt:

Post Postao/la Mocvara1991 » 18 jan 2026, 08:33

U kom smjeru ide kosarka u BiH i na sta ce nam liciti reprezentacija i omladinske kategorije kad su klubovi nakrcani strancima,ne mogu reci ni polovnjacima. Znam da od HR i SR klubova nemamo svakako puno,ali evo samo za primjer zadnja dva posta...
Zrinjski predvodili Lomaks,Weaver,Garcia,Rucker, Radnicki Wright,Taylor,Ezeweiro.

Da li ovoliki broj stranaca donosi dobro BH kosarci ili je kvalitet domacih igraca,pa i ovih mladji goli qrac?

A u sustini kakav je i kvalitet stranaca koji moraju igrati u Gorazdu,Jahorini,Trebinju..

Mislim da smo postali liga za ovaj strani otpad,a kad cemo proizvesti dva,tri dobra igraca za reprezentaciju Bog zna.
Treba ograniciti broj stranaca na 1 ili maks 2 bar u ovom prvom dijelu domace lige.

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 18 jan 2026, 09:02

Mocvara1991 je napisao/la:
18 jan 2026, 08:33
U kom smjeru ide kosarka u BiH i na sta ce nam liciti reprezentacija i omladinske kategorije kad su klubovi nakrcani strancima,ne mogu reci ni polovnjacima. Znam da od HR i SR klubova nemamo svakako puno,ali evo samo za primjer zadnja dva posta...
Zrinjski predvodili Lomaks,Weaver,Garcia,Rucker, Radnicki Wright,Taylor,Ezeweiro.

Da li ovoliki broj stranaca donosi dobro BH kosarci ili je kvalitet domacih igraca,pa i ovih mladji goli qrac?

A u sustini kakav je i kvalitet stranaca koji moraju igrati u Gorazdu,Jahorini,Trebinju..

Mislim da smo postali liga za ovaj strani otpad,a kad cemo proizvesti dva,tri dobra igraca za reprezentaciju Bog zna.
Treba ograniciti broj stranaca na 1 ili maks 2 bar u ovom prvom dijelu domace lige.
Pogledaj malo lige u Srbiji i Hrvatskoj,Sloveniji,a da ne pisem o drugim evropskim ligama koje su krcate stranim igracima.
Ja se ne plasim buducnosti nasih igraca,sto za nasu ligu sto za reprezentaciju.
Kvalitet i talenat kad tad ispliva,a u svakom timu ima barem po 1-2 igraca koja danas sutra,godinu -dvije mogu igrati za reprezentaciju.
Ja zelim i zagovornik sam toga da sto veci broj stranih igraca igra nasu ligu bez obzira na kvalitet takvih,liga jaca.
Evo par primjera koji su to mladi igraci koji bi po meni bili dostojni dresa reprezentacije i koji imaju potencijal:
Livadic-Promo
Jakupovic-Sloboda(zaista na njega treba obratiti paznju u narednim sezonama)
Spago i Podojak -Orlovik
Milidragovic i Gobovic napreduju u Leotaru,obojica mladi igraci.
Tarik Hrelja svakako iz Studenta[2006 godiste]
Arslanagic-Jahorina
Adi Alikadic-Radnicki

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 18 jan 2026, 09:15

Nasa greska kao naroda je da jako malo pratimo nasu ligu,ako ne cijenis svoje kako ce te drugi.
A sto se tice stranih igraca,bude tu promasaja,ali u skorije vrijeme,u nasoj ligi je bilo par vrlo kvalitetnih igraca,a neki su tu jos.
Široki najbolje radi po pitanju stranih igraca,rijetko kad promase sa svojim izborom.
Jahorina je prije pocetka sezone imala fenomenalan roster,odlazak Grahamma je sve poljuljao,ali imaju Pierre Louisa vrlo dobrog igraca,gledao sam sinoc utakmicu iz I.Sarajeva i Slavija ima dvojicu dobrih stranih igraca,problem Slavije je slaba igra u gostima.
Jahorina je dovela Mohameda Yusufa,vec sinoc sam vidio da ce biti dobro pojacanje.
Jako bih volio kada bi Sloboda imala te finansijske mogucnosti i da dovede 2-3 strana igraca ,posebno zbog ABA2 lige.
Noah Farrakhan bit ce dobro pojacanje za Borac.
Spominje se da ce Weawer iz Zrinjskog pojacati Široki,do sad ima 16.5 koseva po utakmici.
Zrinjski inace ima 3-4 vrlo dobra americka igraca,ne znam zasto Gates ne igra u zadnjih par utakmica,da li je povreda u pitanju.Lomax je isto dobar

Mocvara1991
Kontakt:

Post Postao/la Mocvara1991 » 18 jan 2026, 09:29

Hvala vam na pojasnjenju. Iskreno, slabo pratim ligu,nekad sam i sam igrao A1 ligu,ali zivot,posao,obaveze,daleko od BiH, pa izgubis i priliku i mogucnost za pracenje. Samo mi je nekako na prvu ruzno izgledalo toliki broj stranaca u ekipama,pod strancem ne smatram HR/SR igrace,nego ove sto ne zavrsavaju na IC 🤣

Drago mi je i da ima kvalitetnih stranaca,da nisu totalno polovnjaci,ali raduje me ako postoji i odredjen broj domacih,mladih,kvalitetnih igraca koji bi mogli napraviti karijeru bar jednog Atica...

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 18 jan 2026, 09:46

Mocvara1991 je napisao/la:
18 jan 2026, 09:29
Hvala vam na pojasnjenju. Iskreno, slabo pratim ligu,nekad sam i sam igrao A1 ligu,ali zivot,posao,obaveze,daleko od BiH, pa izgubis i priliku i mogucnost za pracenje. Samo mi je nekako na prvu ruzno izgledalo toliki broj stranaca u ekipama,pod strancem ne smatram HR/SR igrace,nego ove sto ne zavrsavaju na IC 🤣

Drago mi je i da ima kvalitetnih stranaca,da nisu totalno polovnjaci,ali raduje me ako postoji i odredjen broj domacih,mladih,kvalitetnih igraca koji bi mogli napraviti karijeru bar jednog Atica...
:thumbup: Zadovoljstvo mi je prikazati i objasniti trenutacno stanje u BHkosarci jer sam neko ko detaljno prati nasu kosarku.
Naravno ovi stranci nisu onog kvaliteta koji bi svaki klub zelio da ima kao sto su to igraci koji igraju u top 5 liga,ali s obzirom na finansije klubova,ipak postoji određeni balans.
Nazalost postoje i takvi igraci koji samo nakon par odigranih utakmica napuste klub i ostave ga na cjedilu,naravno zbog bolje ponude,to je ono sto treba nekako sprijeciti,jer nije u redu

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 18 jan 2026, 14:54

Novi igrač Radnickog je Abdulah Kamerić, bek sa značajnim međunarodnim iskustvom.

Kamerić je tokom karijere nastupao u Njemačkoj, gdje je nosio dresove Albe Berlin, Lokomotive Bernau, Bochuma i Bamberga, dok je u Bosni i Hercegovini igrao za Slobodu iz Tuzle.

Bio je član mlađih selekcija reprezentacije Bosne i Hercegovine (U18), a učestvovao je i na turniru sa seniorskom reprezentacijom BiH u Kini, u periodu kada je selektor bio Vedran Bosnić.
slika

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 19 jan 2026, 14:57

U utorak i srijedu igraju se polufinalni susreti tzv Kupa Herceg Bosne.
U utorak igraju Posušje-Široki(20:00)
U srijedu KK Mostar-KK Zrinjski(20:05)

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 20 jan 2026, 19:24

Borac ima +5 pred zadnju cetvrtinu protiv Primorja u gostima.
Jahorina od 20:00 igra protiv Vrsca

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 20 jan 2026, 19:46

Borac je pobijedio Primorje u gostima,vrlo značajna pobjeda za banjalučane,sad imaju omjer 4:2.
Nadam se pobjedi i Jahorine

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 20 jan 2026, 20:17

Odlična prva četvrtina na Palama,Jahorina-Vrsac 30-20,Kovacevic postigao 22 kosa

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 21 jan 2026, 12:04

Jahorina je u 6. kolu ABA 2 lige na svom parketu savladala Vršac 101:65, a fenomenalnu partiju je odigrao Marko Kovačević.

Kapiten Paljana ubacio je 40 poena, od čega osam trojki. Gađao je ovaj sjajni šuter 8/10 trojke, a pored toga bio je nepogriješiv za dva poena 6/6.

Dodao je svemu tome i double-double učinak od 10 skokova, te je ukrao još tri lopte. Ukupna valorizacija 58, treća najveća ikada u ABA 2 ligi.

Jahorina nije imala problema protiv Vršca. Završili su posao vrlo brzo i onda rutinski priveli utakmicu kraju. Pored Kovačevića, istakao se ponovo Joshua Pierre-Louis sa 20 poena.

Paljani ovom pobjedom dolaze na 3-3 u ABA 2 ligi i ostaju u borbi za plasman u play-off, a u posljednja dva kola imaju gostovanje kod Primorja u Herceg Novom, te utakmicu protiv TFT Skoplje na domaćem terenu.

AvantiBL
Kontakt:

Post Postao/la AvantiBL » 22 jan 2026, 08:38

Na sinoćnjem gostujucem trijumfu Borca u ABA 2 ligi protiv ekipe Primorja, crveno plavi su u uzbudljivoj utakmici zabiljezili trijumf.
Borac je nastupio u sastavu sa 10 igraca (bez dva amerikanca), svi igraci su mladji od 2002.godista, 7 od tih 10 igraca je rodjeno u Banja Luci dok je jedan momak duze vremena u omladinskom razvojnom sistemu kluba a porijeklom je sa Romanije.
Sest od osam igraca je uslo u igru, ukupno su proveli na terenu 155 minuta od mogucih 200 minuta, svi su zabiljezili pozitivan index korisnosti dok su u terenu, tri igraca iz Banja Luke su bili poenterski dvocifreni, 3 igraca iz Banja Luke su imali dvocifren index korisnosti, 1 igrac je pogodio clutch sut za odvajanje na +8 par minuta do kraja utakmice, u odlucujucim momentima 3 do 4 igraca iz Banja Luke su cinila petorku koja je preokrenula mec.
Formula je jasna, nakon dugogodisnjeg ulaganja u omladinski sektor, crveno-plavi konacno imaju bazu domacih igraca koji mogu da pariraju ekipama u BiH i regionalnoj ABA 2 ligi, sto je i bio cilj.
Tamo gdje si ti, tamo stanuje mi duša... FKB1926

ŽIŽOVIĆ MLADEN

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 23 jan 2026, 08:32

Aleksa Jugovic novo pojacanje ekipe 𝐎𝐊𝐊 𝐒𝐥𝐨𝐛𝐨𝐝𝐚 𝐄𝐧𝐞𝐫𝐠𝐨𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭

31- godišnji košarkaš rođen u Leskovcu igra na poziciji beka i važi za veoma iskusnog i svestranog igrača sa međunarodnim iskustvom. Jugović je započeo svoju karijeru u rodnom gradu, nastavio je studije i takmičenje u NCAA ligi za Tennessee Tech u SAD-u, a zatim je svoju profesionalnu karijeru gradio u europskim klubovima.
Posljednji klub mu je bio KR Reykyavik iz Islanda

Amirutah1988
Kontakt:

Post Postao/la Amirutah1988 » 23 jan 2026, 13:28

Košarkaški klub Donji Vakuf u nastavak takmičarske sezone ulazi sa novim igračem na bekovskim pozicijama.
Novi igrač ekipe koju sa klupe predvodi Dženan Rahimić, je Allen Powell će u nastavku sezone nositi dres KK Donji Vakuf.

Za ekipu sa Vrbasa je zaigrao protiv Slobode u prethodnom kolu.

071
Kontakt:

Post Postao/la 071 » 23 jan 2026, 13:39

Lazić u Igokeu?

AvantiBL
Kontakt:

Post Postao/la AvantiBL » 23 jan 2026, 13:42

071 je napisao/la:
23 jan 2026, 13:39
Lazić u Igokeu?
Potpisao.
Tamo gdje si ti, tamo stanuje mi duša... FKB1926

ŽIŽOVIĆ MLADEN

Odgovori

Natrag na “Bh. košarka”

Trenutno korisnika/ca: Adnan33 i 18 gostiju.