Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

dscile
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la dscile » 31 jan 2026, 08:01

Ne kontam sto bi bilo kome jedan mec definisao karijeru. A narocito Alcarazu koji sa 23 godine vec ima 6 GS-ova.

Novak je postavio ljestvicu visoko sto se tice svih rekorda, ali nisu neoborivi. Licno ne vidim da ima puno sanse protiv Alcaraza sutra, ali nije nemoguce da ga dune kao i Sinnera, ako se vrati u mladost na tih par sati meca.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 31 jan 2026, 08:11

Protiv Sinnera su mu davane daleko manje šanse.
Recimo ko u vakat Kolšrajberu protiv Noleta u naponu snage.
Ima on itekako šansi sutra, finale na njegovom slemu.
Koševo Zapad

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 31 jan 2026, 11:53

Većih sportista od Novaka je bilo i biće vjerovatno, ali ovakva glava i ovakva mentalna snaga se do sad nije pojavila u svijetu sporta :tokralju: :salut:
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Galion
Kontakt:

Post Postao/la Galion » 31 jan 2026, 12:11

CAGarfia je napisao/la:
30 jan 2026, 23:07
L-Train je napisao/la:
30 jan 2026, 22:35
CAGarfia je napisao/la:
30 jan 2026, 22:16
U nedjelju Alcaraz igra za sebe, Sinnera i svakog igrača rođenog u tom rasponu godina. Bila bi ogromna tragedija za cijelu tu generaciju da dva ATG igrača izgube od Novaka sa 39 godina na leđima.
Ako izgubi,gubi bilo kakvu mogucnost da u buducnosti postane GOAT?
Ne bih se složio jer ni Alcaraz ni Sinner nisu gotovi proizvodi. Iako su obojica predaleko od te titule.

Ovdje je više stvar historijskog konteksta, u teniskim udžbenicima ne bi bilo baš lijepo vidjeti da Đoković sa 39 godina veže Sinnera u 24. i Alcaraza u 22. godini. Samo po sebi bi to dalo za pravo da se uzdižu igrači iz te ere, pa bi raznorazni fanovi odmah povlačili paralele da bi Federer ili Nadal jednako tako odvaljivali ovu dvojicu, što veze s vezom nema.

Nakon današnjeg meča samo mislim da je Sinner ispao pizda (što nije prvi put), te da je Đoker i dalje najbolji ikad kad otključa svoj najbolji tenis. A tu informaciju smo znali. Za Alcaraza mislim da je najkompletniji teniser ikad u njegovim trenutnim godinama.

Da li će ovi igraĉki nadmašiti Novaka, ko zna, tek su počeli. Ne može niko sa 100% sigurnošću to potvrditi imaju li u sebi dodatnu brzinu.
Nadal bi se na zemlji šprdao sa Sinnerom, a Alcaraza bi isto pobijedio kad god bi bilo bitno. Na brzim podlogama bi Federer ovu dvojicu pojeo. Đoković im je i sad problem, da je mlađi ne bi mu ništa mogli. Glupo je ikog uspoređivati s velikom trojkom.

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 31 jan 2026, 12:15

lol
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

ronaldo99
Kontakt:

Post Postao/la ronaldo99 » 31 jan 2026, 12:52

dscile je napisao/la:
31 jan 2026, 08:01
Ne kontam sto bi bilo kome jedan mec definisao karijeru. A narocito Alcarazu koji sa 23 godine vec ima 6 GS-ova.

Novak je postavio ljestvicu visoko sto se tice svih rekorda, ali nisu neoborivi. Licno ne vidim da ima puno sanse protiv Alcaraza sutra, ali nije nemoguce da ga dune kao i Sinnera, ako se vrati u mladost na tih par sati meca.
Nema Carlos jos 23 godine :) .osvoji li sutra imace 7 GS titula sa 22 godine, sto do sada niko u open eri nije uspio. Nadal i Borg su sa 22 godine imali 6 GS titula.

Velike stvari su pred ovim klincem samo ako bude imao malo vise srece od Nadala sa povredama. Ukoliko bude bez velikih izostanaka on je taj koji bi mogao skinuti Novaka sa trona.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 31 jan 2026, 13:04

Osvoji li sutra, kompletirat će career Slam s 22 godine, itekako je važan meč. Nadal je s 24.

BiHSportman
Kontakt:

Post Postao/la BiHSportman » 31 jan 2026, 13:05

Žao mi je vala bilo danas malo Sabalenke.

RobertHrkac555
Kontakt:

Post Postao/la RobertHrkac555 » 31 jan 2026, 13:14

Sabalenka nije iskoristila momentum na 3:0 u 3.setu, kasnije na 3:2 odlična prilika na bp. Svaka čast Rybakini, nova GS titula za nju
Slikao se s Dilettom, svoje sam ostvario

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 31 jan 2026, 19:14

Sutra je historijski meč jer je riječ o sudaru dvije generacije, a obojica su u prilici da postave nove rekorde. Alcarazu bi trijumf sutra kompletirao slemove, bio bi najmlađi ikad koji je osvojio sve četiri slema. S druge strane, Đoković bi postao najstariji osvajač slema ikad, te dodao još jedan slem i povisio broj slemova na 25. Prvi rekord govori koliko je Alcaraz kompletan igrač u trenutnim godinama. U tom aspektu je iznad Big 3 jer ako poredimo Federera, Nadala i Đokovića sa Alcarazom u trenutnim Alcarazovim godinama, Alcaraz je iznad i po kompletnosti i po rezultatima. Đoković, po meni nema više ništa nikom da dokaže, pobjeda jučer je dokaz da kad je spreman da ima itekako nivo da ugrozi Alcaraza i Sinnera. Jučer je bio po svim statistikama lošiji igrač od Sinnera, ali je bio pravi kad je najviše trebalo. To su glavne odlike najvećih od najvećih, na takve načine je uzeo još par slemova. Neki će reći da je imao možda sreće u takvim trenucima, možda, ali takve stvari treba zaslužiti.

Pred ovo finale postoje mnoga pitanja na koja trenutno ne znamo odgovor, a najviše je riječ o fizičkom stanju obojice.

Alcaraz je jučer osjetio grčeve polovinom trećeg seta. Slična situacija se desila i Sinneru protiv Spizzirrija. Isto mu se desilo i 2023. godine na Roland Garrosu, a i na Roland Garrosu 2024 u zadnja dva meča (samo je tada bolje iskontrolisao situaciju kao i jučer), a tome je najveći uzrok temperatura i vremenski uslovi koji su u Melbournu u nekim danima ove godine bili previsoki. Kako je meč odmicao, kretao se sve bolje i bolje te mi se činio poprilično svjež na kraju meča. Njemu na ruku ide i činjenica da je 16 godina mlađi od Đokovića, a i to što je igrao prvi meč pa je sigurno otišao na spavanje u normalno vrijeme dok su se Đoković i Sinner krhali. Ja sam poprilično siguran da će Alcaraz biti maksimalno spreman sutra jer je pokazao to u prošlosti, a najviše na US22 i RG24. Čini mi se da je na US22 igrao 3x 5 setova, a i finale u 4 seta. RG24 je uzeo preokretima u polufinalu i finalu. On je fizički jedan od najspremnijih na touru, te to mu je ogromna prednost za sutra.

Đoković je sam priznao da mu treba puno više da se oporavi sada nego prije par godina, što je i logično jer biologija čini svoje. Odigrao je jučer poprilično zahtjevan meč visokog intenziteta koji je trajao preko 4h protiv Sinnera, doduše u uslovima puno pogodnijim za igru nego u dnevnom terminu. Danas nije trenirao jer je fokus na oporavku. Đokoviću će trebati noge koje je imao protiv Sinnera da dobije meč, a niko ne zna je li u stanju da se oporavi.Sada mu u korist ide jedan walkover u osmini i predaja Musettija. Prošle godine se poprilično fizički mučio protiv Sinnera na WB i Alcaraza na US Open u trećim setovima. A evo i ovo, što sigurno igra ulogu na oporavak:
Henman also reported that he had spoken to a member of Djokovic’s team who had told him that the Serbian did not get to bed until 6am.
Druga stvar, pitanje psihologije. Jučer su se po tome obojica dokazali. Siguran sam da su obojica poslije mečeva pucali od samopouzdanja.

Činjenica da je Novak izvukao 16/18 break lopti (na neke poene mu je i Sinner pomogao govori da još nije izgubio tu šampionsku glavu koja ga je krasila cijelu karijeru. Čovjek je dobio meč u kojem je uzeo 47.8% ukupnih poena što je najmanji postotak dobijenih poena nekog pobjednika polufinala slema ikad. Ukrao mu je pobjedu. Koliko god Novak bio Novak, ova pobjeda jučer je njemu posebna, a takve stvari mogu da dovedu čovjeka do emotivnog pražnjenja, a onda je malo teže izvući motiv da se opet za 2 dana na isti način pobije sa novim ATG igračem. To se donekle njemu već desilo nakon Olimpijade gdje je 2024. godinu rekreativno doživio, ali nije baš mjerljivo porediti razmak od 2 dana i godine dana. Članovi njegovo tima su plakali poslije meča, a ne pamtim da su plakali nakon osvajanja nekih slemova. On je definitivno imao veći pick na Sinneru nego na Alcarazu ovdje zbog negativnog h2h i toga da ga nije dobio od ATP Finals 2023.
“For me, this is a win that almost equals winning a Grand Slam. It doesn't get better than this.”
Alcaraz je jučer pobijedio prvo sebe, a onda i Zvereva u 5. setu. Sebe je pobijedio jer se natjerao da oduži što duže meč (kako bi sebi dao priliku da se oporavi i da sve što je ubacio u sebe na medicinskom timeoutu krene djelovati). Tako je i bilo, četvrti set je odvukao u tiebreak, kretanje je vremenom sve bolje i bolje izgledalo te je u peti set ušao spreman za borbu. Mislim da je odigrao glupo na neke poene koje je mogao dobiti od onih 5 break lopti u petom setu kad je tražio break zaostatka, ali je opet pokazao taj španski mentalitet koji je i Rafu krasio da će se boriti do zadnjeg poena. Tako je i bilo, ostavio je srce na teren i došao do breaka na 4-5 za Zvereva. Osjetilo se da i Zverev ima fizičke poteškoće što mu je dodatno olakšalo posao da se nađe u svom prvom finalu u Australiji.

Njihov prošlogodišnji meč je donekle recept Đokoviću šta treba raditi da osvoji turnir, ali i Alcarazu u čemu da se popravi. Taj meč je totalno Đoković preuzeo kontrolu od drugog seta, te igrao maksimalno agresivno i uzimao Alcarazu vrijeme da uspostavi svoj tenis. Mislim da su se stvari od tog momenta promijenile jer je Alcaraz digao svoj tehnički nivo za novi stepen, puno je zreliji igrač, ali i bogatiji za neke historijske pobjede. Rekao bih da Đoković mora ubaciti opet oko 70% prvog servisa sa dosta servisa koje Alcaraz neće vratiti, gledati da što više skrati poene i da kao i prošle godine, napada Alcarazov drugi servis. Prošle godine je Alcaraz uzeo samo 31% poena na drugi servis. Alcaraz ima tu sposobnost da miksa igru, za razliku od Sinnera (iako se i on dosta popravio u tom segmentu) teško je predvijediti šta će doći u tvoje polje, drop, slice, winner ili neiznuđena u out. Rekao bih da mora miksati i poziciju na returnu, te pod svaku cijenu izbjegavati napadanje Novakovog drugog servisa s osnovne linije jer je u tome katastrofalan, od 10 takvih situacija, 7 će nekontrolisano poslati u out. Pogotovo s bekhend strane. Đokoviću ovdje uslovi puno više odgovaraju što i govori činjenica da je 10/10 u finalima u ovom terminu, podloga je sporija, odskok niži. To će sigurno utjecati i na prodornost Alcarazovog forhenda koji bi po meni bio difference maker da se igra u dnevnom terminu. Ovako, ako obojica budu na svom fizičkom vrhuncu, što je big if, rekao bih da je Đoković bliže pobjedi jer je njegov prosječni tenis najbolji level ikad. Pitanje je kakav će Đoković izaći sutra, te da li će Alcaraz naučiti iz prošlogodišnjeg četvrtfinala.

Rekao bih da je Alcaraz favorit ako Đoković ne dođe na svojih 100% i to na nekih 65-35. U drugom slučaju, 40-60 na Đokovićevu stranu. Ipak je ovo Novakova kuća gdje je rutinirao Nadala, Federera, Murraya, Wawrinku i mnoge druge igrače koji su bili dio tenisa u zadnjih 20 godina. Na kraju krajeva, dobio je jučer Sinnera, a prošle godine i Alcaraza.
Zadnja izmjena: CAGarfia, dana/u 31 jan 2026, 19:23, ukupno mijenjano 1 put.

LenyYoro15
Kontakt:

Post Postao/la LenyYoro15 » 31 jan 2026, 19:20

Carlos Alcaraz at 22.7 years of age:

GRAND SLAMS:

Australian Open: ---- (F)
Roland Garros: DONE x2
Wimbledon: DONE x2
US Open: DONE x2

MASTERS 1000:

Indian Wells: DONE x2
Miami: DONE x1
Monte Carlo: DONE x1
Madrid: DONE x2
Rome: DONE x1
Canada: ---- (QF)
Cincinnati: DONE x1
Shanghai: ---- (QF)
Paris: ---- (QF)

ATP Finals: ---- (F)

Olympics: Silver

Year End No.1 : DONE x2 (2022 ; 2025)
Weeks at No.1 : 56 ... and counting

Records:
- youngest ever ATP No.1
- youngest ever to End a year at No.1
- youngest ever to win Slams at all three surfaces
- youngest ever to reach finals at all four Grand Slams

:tokralju: :tokralju:

LenyYoro15
Kontakt:

Post Postao/la LenyYoro15 » 31 jan 2026, 19:30

@CAGarfia :thumbup:

Ozbiljan ulog je sutra na stolu. Carlos ne krije da želi rekord u slemovima i sedmicama na broju jedan do kraja karijere. S tim u vezi, veoma je velika razlika između 6-25 ili 7-24.

Nadam se samo da će obojica biti fizički OK i da neće biti neke predaje. Neka se rokaju pa ko koga. Nole će imati 'prednost' domaćeg terena, jer je to njegova kući i kao što je jednom rekao ''Ako me pitate za idealne uslove za meč, to je Rod Laver arena u 19h''.
Nadam se da Alcaraz neće biti puno nervozan, jer ima već iskustvo finala protiv Novaka na terenima gdje nije gubio 10 godina (finale Wimbledona 2023).
Ključno za Carlosa je ritern i da stalno pritiska Novaka na njegovim servis gemovima, pa makar ih gubio na razliku. Nadam se da će drop shot dobro funkcionisati, jer nije ga mnogo koristio na ovom turniru.

RobertHrkac555
Kontakt:

Post Postao/la RobertHrkac555 » 31 jan 2026, 19:35

Velika stvar bi bila naslov za Alcaraza. Vrlo rano u karijeri bi kompletirao sva 4 Grand slama, došao bi do brojke 7 u trofejima i dobar zalog za nastavak kako sezone tako i karijere

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 31 jan 2026, 19:46

@CAGarfia odlična analiza.

Čovjek nakon poraza igrača za kojeg navija svašta kaže ali kad se hladne glavne razmisli onda je slika drugačija. Nole ko Nole, zna da igrača unervozi i da ga uvuče u svoju mašinu i ako još vidi da protivnik nije na svom nivou onda bude jako teško da se izvuče iz toga i povrati svoja igra. Majstor je u tome. To je i jučer uspio jer vidio je da Sinner nema taj nivo tenisa u sebi i da nije tako prodoran i oštar kako inače igra. Sinner je na momente pokazivao svoju igru i tu se vidjelo da Nole trenutno ne može da pokriva teren onako kako je radio prije ali to je kratko trajalo.

Carlos će sutra morati tjerati Novaka da više trči, da mijenja ritam, smjer udaraca. Mora da ga uvuče u meč fizičke borbe i on mora tu biti u prednosti. Ali, ako bude pasivan i krenuo se nadigrati sa osnovne linije u smislu ko će prije pogriješiti tu će mu kraj biti jer nema tenisera koji to može protiv Novaka uraditi. A Nole će druge strane morati skračivati poene, biti ultra agresivan i neće smjeti dopustiti da Alcaraz diktira tempo. Ukoliko, Alcaraz bude na pravilan način diktirao tempo a ne da to bude puko prebacivanje, nešto što radi Zverev onda i neće biti bitno za Novaka da li je izmjena od 5 udaraca ili od 20.

Obojica imaju šta za izgubiti. Ipak, Nole manje u odnosu na Carlosa ali, ipak, i on ima. Bolju priliku da osvoji 25. GS neće imati i ovo je, možda, zadnja šansa. Carlos, sa druge, strane štiti čast svoje generacije, čast i Sinnera. Veliki bi udarac bio da čovjek od skoro 39. god preko dvojice najboljih osvoji titulu i tako da veže pobjede nad njima. Ne smiju to sebi dopustiti uz svo dužno poštovanje prema Novaku i njegovoj veličini a pogotovo na ovom turniru.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 31 jan 2026, 20:44

igraju akcaraz i novak za titulu u australiji i par miliona na kontu
sve ostalo poput rekorda i sl. je samo u glavama onih koji se opterećuju time
alcaraz će ga momački otresti ako sve bude normalno, ako ne bude onda je sve moguće

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 31 jan 2026, 20:46

inače sjajno žensko funale danas … netipično za ženski tenis, oglomse pogledati od početka do kraja

LenyYoro15
Kontakt:

Post Postao/la LenyYoro15 » 31 jan 2026, 20:49

Svako finale u kojem bjeloruska dronfulja izgubi je idealno za mene.

Rybakina je sila. Bukvalno izgleda kao princeza i nježna pahuljica, a udara prvi servis jače od Džumhura. Imala je servis od 204km/h. To pola muškaraca nema na touru.

ronaldo99
Kontakt:

Post Postao/la ronaldo99 » 31 jan 2026, 21:16

Vala svaka vama cast kad mozete gledati zenski tenis :), jade vodim onom izjavom od Ivanisevica ako me bas zelis kazniti natjeraj me da gledam zenski sport ili u ovom slucaju tenis.

Oikamid

Post Postao/la Oikamid » 31 jan 2026, 21:19

Gled'o bih Rybakinu prije 8/10 tenisera s vrha ATP liste.

RobertHrkac555
Kontakt:

Post Postao/la RobertHrkac555 » 01 feb 2026, 09:28

Ajde Carlitos po povijest

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.