Automobili, motori...
Moderator/ica: insider
- VivaLaStella
- Kontakt:
Re: Automobili, motori...
Ima li ko iskustva sa ovim novim Corollama 1.5 benzin
Solidna cijena za novo auto
Solidna cijena za novo auto
🎶 Oohh, it's Carrick, you know
Hard to believe it's not Scholes 🎶
Hard to believe it's not Scholes 🎶
Tako je, svaki domaćin ima taj kućni set alata, a baš sam zbog toga naveo okvirno cjenovni rang, da se opremi ostava za osnovne potrebe.Huske je napisao/la: ↑21 jan 2026, 21:10To znači da si pravi domaćin, pohvalno i vrlo rijetko.
A i ovamo je ona došla tačno toliko jeftinije, jer uz njihovu karticu ide još 10%popusta dole, tako da ti je to tih 50KM.
Nisam veliki zaluđenik, ali ono dosta osnovnog me gonilo da naučim. Naši prodavci su baš nekvalitetni i neobučeni, oni apsolutno ništa ne znaju o vrsti alata ili nešto novo da približe da opišu, niti ih interesuje. Prodavači u prodavnicama 0 entuzijazma imaju, nekada davno dok smo možda bili djeca ili još ranije prodavači su znali šta prodaju i kako da prodaju, danas je to 0 bodova.
Tu ti ništa od njih ne možeš naučiti niti otići da kupuješ nešto, jedino ako si sam sebe pripremio i imaš iskustvo, onda možeš slobodno početi proširivati znanja i kupovati.
Uglavnom svakodnevno se susrećem sa građevinskim alatom: agregati, bušilice, brusilice, štemalice, cirkulari, sabljaste, ubodne i motorne lančane pile..., a kao pravi domaćin mora i moja kuća imati uredno i sve potrebno, i uvijek nastojim nešto novo kupiti, samo što nemam potrebu, a ni vrijeme da to koristim.![]()
Kako ja to volim u svojoj garaži, stalaža samo za alat i mora se znati sve da bude na svom mjestu i novo, čisto bez prašine.
Kada koristim alat onda obavezno očistiti i ponovo vratiti na svoje mjesto, ovaj strujni alat vratiti čist u svoju kutiju do sljedećeg korištenja.
Ali vrlo rijetko koristim, bušilicu sam koristio 3x u 3 godine, jednom kad sam lajsne iznad laminata postavljao, i ostala dva puta kad sam bušio zid za slike.ali dosta tu je ona onda kad zatreba jednom godišnje za minut posla.
i još jednom kad sam stol popravio.
inače bez nje novi bi me koštao 400KM, pa vidi koliko valja.
![]()
Fleksu sam koristio 2x, ali sam pozamašno željeznih konstrukcija isped kuće odrezao.
Čak sam ovu aku ručnu pilu i najviše koristio, uvijek grana imam odrezati.
a štemalicu ću koristit kad dođe na red, nju čeka posla ima da preživi.
set ključeva, šarafcigera i aku zavijač, to se i najviše koristi.
Ali si poseban džek kad to zatreba.
Bogata kuća kad ima alata, a nije ni neka vrijednost, ali tako ti je to.
U nekim bh prodavnicama alata, osoblje je polustručno, pa sve do totalnih neznalica. Često zovu nekog nadređenog kod bilo kakvog ozbiljnijeg upita i tu jednostavno nema motivacije za napredak. Što zbog uslova ali i drugih faktora.
Postoji nekoliko načina da saznamo kako ovladati mašinama i alatom, te kako razdvojiti fušeraj od hobi proizvoda i profesionalnog alata.
Prvo na osnovu testova, primjer njemačkih nezavisnih portala za poređenje kvalitete proizvoda, koji upoređuju rezultate par stotina časopisa, foruma i poznatih potrošačkih portala.
Onda renomirani yt kanali, koji dodatno potvrđuju ono što statistički znamo, te nude tutorial za rukovanje datim alatom.
Naravno tu su neprevaziđena uputstva proizvođača, koja dođu uz sam proizvod.
I onda, ono po nas ključno, primjena u praksi na osnovu naučenog, viđenog itd.
Samo volja i želja da se nauči, a onda se možda razvije afinitet, što nekad nekom preraste u hobi.
A smooth sea never made a skilled sailor.
- Cautinho
- Kontakt:
Ako je netko vozio ili mozda jos uvijek vozi , zanima me šta mislite o renault megane 1.5 dci u razdoblju od 2002 do 2007 za kupiti u današnje vrijeme kao sekundarno auto (lokalno i posao). Vidio sam da se po oglasnicima prodaju po 1000e , vidio sam dosta hvale to auto , meni je najviše bitno da je pouzdan i ljeti radi klime, ostalo manje više.
Keep walking.
- Centre forward
- Kontakt:
Volkswagen dominira tržištem SUV vozila u Evropi
Uz asocijaciju na stihove iz hita slavne grupe The Who "Won't Get Fooled Again" Volkswagen je bio i ostao evropski šef, jer su T-Roc i Tiguan bila dva najčešće registrovana SUV-a u Evropi prošle godine u dva najpopularnija segmenta.
Sveukupno gledajući, VW Grupa je zatvorila dominantno još jednu godinu.
Iako se vremena na evropskoj auto sceni menjaju, postoje stvari koje su konstanta. Jedna od njih je snaga Volkswagena, koji u celini i dalje ostaje vodeća grupacija u Evropi sa oko četvrtinom prodaje ispred rivala kao što su Toyota, Stellantis i Renault.
Jedan od ključeva je onaj kojim Volkswagen kupcima lako otključava vrata u dva ključna segmenta: SUV kompaktne i SUV srednje veličine. To je za mnoge nažalost ujedno odgovor zašto Golf više nije dominantna snaga nemačkog diva. Ali kolokvijalno nazvan "džip" po nižoj ceni od prežvakanog kompakta - ma koliko isti bio decenijama uspešan – kod današnjih kupaca izaziva više interesa i tu je bitka za Golfa i slične njemu izgubljena.
Među kompaktnim SUV-ovima, Volkswagen T-Roc je prošlogodišnji pobednik s 200.217 registrovanih jedinica, što je 3,8 posto više nego 2024. godine. U 2025. godini nemački SUV je nadmašio tržišni udeo Toyote Yaris Cross, koja je bila druga sa 190.565 registrovanih jedinica. Uglavnom, lidersku poziciju je generisao stari model, mada je i novi (šef) nastavio tim tempom krajem godine.
S druge strane, Tiguan je uspeo da ponovi prvo mesto u najpopularnijem C-SUV segmentu sa 197.000 prodatih jedinica (+0,8% u odnosu na 2024. godinu), od čega 65.899 pripada PHEV verziji. Dok je prodaja Tiguana bila u porastu, njegovi rivali, Hyundai Tucson, Kia Sportage i Nissan Qashqai, izgubili su deo svog udela, kao što se dogodilo i Toyoti C-HR i Ford Kugi.
Zanimljiv slučaj, takođe iz Volkswagen grupe, jeste onaj sa Škodom Elroq. Električni SUV, u svojoj prvoj punoj godini, akumulirao je 94.148 prodatih jedinica, ispred Škode Karoq i Cupre Formentor - istovremeno je postao drugi električni automobil s najviše registracija u Evropi, odmah iza Tesle Model Y.
Stellantis je zarađivao zahvaljujući rezultatima Peugeota. Model 2008 se probio do trećeg mesta u B SUV klasi sa 171.438 prodatih jedinica (rast od 5,9% u ovom slučaju), ispred Dacije Duster, Ford Pume, Renault Captura i MG ZS-a. Volkswagen T-Cross, Škoda Kamiq i Hyundai Kona su upotpunili Top 10 među kompaktnim SUV-ovima.
Takođe, Peugeot 3008 je doneo Stellantisu dodatnu zaradu ostvarivši 120.995 registracija, što ga stavlja na 5. mesto među SUV-ovima srednje veličine - pretekavši C-HR, Kugu i Karoq u 2025. godini. U njegovom slučaju, rast je iznosio skoro 25 posto u odnosu na prethodnu godinu.
Među velikim SUV-ovima i crossoverima je prednjačio Model Y, iako nije ostvario ogromnu prednost kao 2024. Njegov udeo je smanjen za 28 posto, dok je Škoda Kodiaq, njegov najbliži rival, porastao za 17,7 posto na 108.790 isporuka. Posebno treba pomenuti BYD Seal U sa 79.407 prodatih jedinica, od kojih 72.667 odgovara plug-in hibridnoj DM-i verziji. Kineski SUV je ujedno bio najprodavaniji PHEV model u Evropi lane, jači čak i od Tiguana, kojeg su spasili motori s unutrašnjim sagorevanjem.
Da, "šef" Volkswagen je takođe postao lider među električnim automobilima u Evropi 2025. godine. Dostigao je 274.417 registracija zahvaljujući modelima ID.3, ID.4 i ID.7, u poređenju sa 238.765 prodatih Tesli, uglavnom na račun Modela Y i Modela 3.
Zanimljivo, Volkswagen je dominirao u još jednom i ujedno izumirućem segmentu. T-Roc Cabrio je zauzeo prvo mesto u segmentu kabrioleta, s 11.024 prodatih jedinica, što je više od ukupnog broja prodatih modela Mazde MX-5 i Forda Mustanga.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
bil ko 3008 2020 1.5 da kupi 
- Centre forward
- Kontakt:
Ne bih tako mi 7 mm. 
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Na najvećem svjetskom sajmu poljoprivredne mehanizacije Agritechnica 2025 u Hannoveru, šest traktora ponijelo je tractor of the year TotY titule u svojim kategorijama: HighPower, MidPower, TotyBot, Utility, Specialized i Sustainable, potvrdivši koliko brzo industrija poljoprivrednih strojeva napreduje u smjeru digitalizacije, automatizacije i održivosti.
Ove se godine o pobjednicima odlučivalo između 20 traktora 14 proizvođača, od kojih su neki prvi put na TotY-ju.
Evo traktora pobjednika
Titulu u kategoriji HighPower osvojio je Claas Axion 9.450 Terra Trac, traktor koji spaja ogromnu snagu s inteligentnim sustavima upravljanja. Pokreće ga šestocilindrični motor od 8,7 litara, uparen sa ZF TMG 45 HD “Silent” prijenosom, koji pri samo 1.350 o/min omogućuje brzinu od 40 km/h.
Hidraulički sustav nudi protok do 370 l/min, a stražnji podizni kapacitet prelazi 11 tona.
Napredni sustavi poput CEMOS Dynamic Auto Droop i CEBIS Connect omogućuju preciznu optimizaciju rada, dok kabina s četverostrukim ovjesom pruža iznimnu udobnost i razinu buke od samo 66 dB. Axion 9.450 prepoznat je kao stroj koji postavlja nove standarde u učinkovitosti i digitalnoj kontroli performansi.
Nagradu u kategoriji MidPower osvojio je Fendt 516 Vario Gen4, koji spaja kompaktnu veličinu i naprednu tehnologiju. Pogoni ga AGCO Power CORE 50 motor od 5,0 litara, koji razvija 164 KS (do 174 KS s pojačanjem) i 792 Nm okretnog momenta prema Fendt iD konceptu rada pri niskim okretajima.
Valtra G125 CVT Active ponijela je titulu u kategoriji Utility, potvrdivši reputaciju brenda kada je riječ o kompaktnim, ali sposobnim strojevima.
Nagradu u kategoriji Specialized osvojio je New Holland T4.120 F Auto Command, uski traktor s bezstupanjskim prijenosom (CVT). Pokreće ga četverocilindrični FPT F5 Stage V motor snage 118 KS i okretnog momenta 506 Nm.
U kategoriji Sustainable nagradu je osvojio JCB Fastrac 6300, traktor koji spaja performanse, sigurnost i brigu o okolišu. Pokreće ga FPT NEF 6.7 Stage V motor s ZF Eccom 3.1 prijenosom, dok Smart Transmission Control (STC) optimizira potrošnju goriva i emisije.
Postiže brzinu do 70 km/h, ima hidropneumatski ovjes, ABS disk kočnice i ravnomjernu raspodjelu težine 50/50.
Nagradu u kategoriji TotYBot, posvećenoj autonomnim strojevima, osvojio je AgXeed 2.055 W3, konkretan korak prema komercijalno primjenjivoj autonomnoj poljoprivredi. Pokreće ga DEUTZ TCD 2.9 L4 Stage V motor snage 55 kW i okretnog momenta 300 Nm s električnim pogonom. Traktor ima PTO do 55 kW, CCLS hidrauliku i stražnje podizanje do 2,5 t, uz punu kompatibilnost sa standardnim priključcima.
- Centre forward
- Kontakt:
Njemački automobilski divovi povećali tržišni udio u Evropi
Njemački proizvođači automobila su povećali svoj tržišni udeo u Evropi prošle godine, pokazali su podaci iz industrije.
Zajedno su Volkswagen, BMW i Mercedes ostvarili tržišni udeo od 39,9% novih automobila prodatih širom kontinenta u 2025., što je rast od 1,2 procentna boda u odnosu na prethodnu godinu prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).
Ukupno, prodaja novih vozila u EU je porasla za 1,8% na 10,8 miliona u 2025. To je bila najveća brojka u ovom deceniji - ali ostaje značajno ispod nivoa od 13 miliona automobila pre koronavirusa u 2019., izjavila je konsultantska firma EY.
Udeo potpuno električnih automobila je značajno porastao s 13,6% na 17,4% u 2025. Nasuprot tome, vozila na fosilna goriva su značajno pala, s 33,3% na 26,6%.
Hibridi sada imaju najveći tržišni udeo, popevši se za 3,6 procentnih bodova na 34,5%, ne računajući plug-in hibride.
Čini se da se konkurencija za nemačke automobilske divove menja, s Teslinim tržišnim udelom koji pada s 2,3% na 1,4%, a Stellantis grupa - koja između ostalog uključuje Peugeot, Opel i Fiat - gubi tlo pod nogama sa 16,4% na 15,3%.
Nasuprot tome, kineske firme SAIC i BYD su uspele da značajno povećaju prodaju, pri čemu je potonja utrostručila svoj udeo. BYD sada ima tržišni udeo od 1,2%, dok SAIC drži 1,9%.
Stručnjak Constantin Gall iz EY-a je rekao da iako je evropsko tržište automobila doživelo "blagi oporavak" u 2025., "rast se dešava samo puževim korakom".
Privatni potrošači i kompanije nerado kupuju zbog širokih ekonomskih problema, a mnogi ljudi su zabrinuti zbog gubitka prihoda ili posla.
„Visoke cene novih automobila, koje su ne samo posledica regulatornih zahteva, odvraćaju ljude od kupovine novih automobila“, rekao je Gall.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
U 2025., Volvo Trucks bio je lider na evropskom tržištu za segment teških kamiona preko 16 tona, ostvarivši tržišni udio od 19 posto.
I godinu ranije završili su na tronu u ovom segmentu.
I godinu ranije završili su na tronu u ovom segmentu.
░▌J▐▌U▐▌V▐▌E▐▌N▐▌T▐▌U▐▌S▐░
#MaxOUT
#MaxOUT
Danas pri vožnji, kamenčić iz suprotne trake kao metak je pogodio šajbu prednju, i naravno šajba ciknula stvorila se zvjezdica sa spoljašnje strane.
Unutra ne djeluje da je probilo, ali sa vana je to već oštećenje koje bih trebao sanirati zbog kiše, hladnoće toplote i vremenskih uslova koji bi sigurno nastavili da šire pukotinu dalje.
Ima li iko ikakav savjet kome se obratiti za potencijalnu sanaciju štete, ili ako nemam ništa drugo da kupim posebno novu/polovnu šoferšajbu za auto.
Auto je VW Polo 2011.
Hvala ekipa.
Unutra ne djeluje da je probilo, ali sa vana je to već oštećenje koje bih trebao sanirati zbog kiše, hladnoće toplote i vremenskih uslova koji bi sigurno nastavili da šire pukotinu dalje.
Ima li iko ikakav savjet kome se obratiti za potencijalnu sanaciju štete, ili ako nemam ništa drugo da kupim posebno novu/polovnu šoferšajbu za auto.
Auto je VW Polo 2011.
Hvala ekipa.
- VensanKasel
- Kontakt:
Ne mora značiti da će se širiti , sačekaj malo .AA23 je napisao/la: ↑31 jan 2026, 14:23Danas pri vožnji, kamenčić iz suprotne trake kao metak je pogodio šajbu prednju, i naravno šajba ciknula stvorila se zvjezdica sa spoljašnje strane.
Auto je VW Polo 2011.
Hvala ekipa.
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Poslušaj mene jer imam po tom pitanju iskustva na pretek.AA23 je napisao/la: ↑31 jan 2026, 14:23Danas pri vožnji, kamenčić iz suprotne trake kao metak je pogodio šajbu prednju, i naravno šajba ciknula stvorila se zvjezdica sa spoljašnje strane.
Auto je VW Polo 2011.
Hvala ekipa.
Što prije nakon tog događaja (dođeš kući) usisaj taj dio gdje si dobio "pečat" i lagano obriši te nakon toga zalijepi selotep trakom preko toga. Nakon toga prvom prilikom do servisa gdje mijenjaju šajbe. Oni će to još malo srediti i zakrpiti uslovno rečeno nekom tekućinom tako da se to neće sigurno širiti i može auto nadživiti
Ovo kad sam rekao što prije, mislim da po mogućnosti u tu pukotinu ne uđe prašine i ostale prljavštine i onda prilikom saniranja šajba i sa vana može izgledati netaknuta. Ako si lošije sreće (kao ja) ostaje biljega spolja, ali se definitivno neće širiti i ti možeš biti spokojan.
Ubi Concordia, Ibi Vicktoria
Ozbiljni proizvodači vozila u Slovačkoj imaju svoje pogone.
Pa tako VW u Bratislavi, gdje se sklapaju SUV modeli poput Audija Q7, Q8, VW Touareg i Porsche Cayenne.
Onda Stellantis, koji u Trnavi proizvodi modele B segmenta poput Peugeota 208 i Citroena C3.
Zatim, Kia sa modelima Ceed i Sportage u Žilini.
Tu su još Jaguar Land Rover - Nitra, te najavljena fabrika Volva, koja će sa radom krenuti negdje vjv 2027. godine.
Slovakia, which is home to 5.4 million people, makes almost a million cars a year.
Pa tako VW u Bratislavi, gdje se sklapaju SUV modeli poput Audija Q7, Q8, VW Touareg i Porsche Cayenne.
Onda Stellantis, koji u Trnavi proizvodi modele B segmenta poput Peugeota 208 i Citroena C3.
Zatim, Kia sa modelima Ceed i Sportage u Žilini.
Tu su još Jaguar Land Rover - Nitra, te najavljena fabrika Volva, koja će sa radom krenuti negdje vjv 2027. godine.
Slovakia, which is home to 5.4 million people, makes almost a million cars a year.
Sta fali VW da kod nas pravi golfa 
- majestic24
- Kontakt:
Kia prooceed 1,6 benz 150kw
Ima li neko iskustva sa tim autom i motorom??
Ima li neko iskustva sa tim autom i motorom??
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13
..:::The Black Mamba Strikes Again::...
..:::The Black Mamba Strikes Again::...
- Centre forward
- Kontakt:
Imali smo nismo znali što kae Alija iz Bihaća.
Zanimljivo da se "Kedi" za tržište cijele Evrope proizvodio u Sarajevu, a sad je udarna vijest kad Turci pošalju neke rage u vidu autobusa. Ono, sevap je.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Zamisli samo da se iz Sarajeva do prvog najbližeg graničnog prijelaza, vrijeme vožnje za teretna vozila skrati nekih satak vremena. Možda i više.
Koliko bi samo to značilo glede logistike.
A tek da postoje stabilne željeznice koje recimo Sarajevo povezuju sa par prometnih čvorišta.
Tu si već pripremio preko 50 posto terena za kapitalna ulaganja.
Kad ovdje pričam sa domaćim ljudima, Švabo recimo vidi BiH kao ugodnu klimu, odlična kupališta, avanturistički turizam te zanimljivu domaću kuhinju.
Čak i mjesta koja nisu povezana i gdje nema adekvatnog puta, vide kao netaknuta, neukroćena, te kako nisu pretrpana turistima.
Mora se naučiti kako bolje predstaviti zemlju, brendirati domaće, te lobirati na pravim mjestima i određenom miljeu.
Ne mora to odma biti VW. Italija recimo ima najviše proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porijekla.
Krenuti u tom pravcu, da se na neki način stvori ugodan ambijent i provjeren kvalitet hrane, a onda je sve moguće.
Moraju se onda prvo ljudi promjeniti, jer kod nas sta god krenes raditi svi pitaju "ima li mene tu?"Asteriks je napisao/la: ↑02 feb 2026, 10:34Zamisli samo da se iz Sarajeva do prvog najbližeg graničnog prijelaza, vrijeme vožnje za teretna vozila skrati nekih satak vremena. Možda i više.
Koliko bi samo to značilo glede logistike.
A tek da postoje stabilne željeznice koje recimo Sarajevo povezuju sa par prometnih čvorišta.
Tu si već pripremio preko 50 posto terena za kapitalna ulaganja.
Kad ovdje pričam sa domaćim ljudima, Švabo recimo vidi BiH kao ugodnu klimu, odlična kupališta, avanturistički turizam te zanimljivu domaću kuhinju.
Čak i mjesta koja nisu povezana i gdje nema adekvatnog puta, vide kao netaknuta, neukroćena, te kako nisu pretrpana turistima.
Mora se naučiti kako bolje predstaviti zemlju, brendirati domaće, te lobirati na pravim mjestima i određenom miljeu.
Ne mora to odma biti VW. Italija recimo ima najviše proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porijekla.
Krenuti u tom pravcu, da se na neki način stvori ugodan ambijent i provjeren kvalitet hrane, a onda je sve moguće.