Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

bob
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la bob » 12 feb 2026, 08:14

DamirT je napisao/la:
11 feb 2026, 16:54
Specijalce FUP-a diskvalifikovali sa testa fizicke snage na onom takmicenju u Emiratima :rol: :rol: :rol: :rol:
monty python :D a vjeruj mi ne da ima dobrih znam dvojcu iz Sa ljudi prespremni pa od KS specijalci krajem prosle mislim bili drugi u Americi na takmicenju …

edvaE2
Kontakt:

Post Postao/la edvaE2 » 12 feb 2026, 08:23

Muumii je napisao/la:
11 feb 2026, 15:38
edvaE2 je napisao/la:
11 feb 2026, 14:54
Muumii je napisao/la:
11 feb 2026, 13:52

Nevezano za ovaj slučaj, prije sedmicu sam imao priliku da provedem jedan dan u vrticu poslovno, to ponašanje koje sam doživio tamo od strane djece i taj neodgoj, to je užas strašno, da dijete od 4-5 godina toj teti koja mu je vaspitacica, pun sebe, kaže šta ćeš mi ti pricat i yebem ti ja mater, nemaš mi ti šta pricat, ali hajde da je to samo jedan, doduše jedan je bio koji je psovao, a ostali su svi u fazonu ne možeš mi ništa, ne smiješ mi ništa, šta ćeš mi ti pricat. Pitam ja tu ženu šta roditelji kažu na takve stvari, pa kao ništa bukvalno, njima je to Oke. Tako da svaka priča ima dvije strane medalje, naravno osuđujem slučaj koji se desio, još ako je u pitanju i dijete sa poremećajem u razvoju, ali ne vjerujem i roditeljima 100%, realno sve su nas tjerali u cosak i šibali po rukama i svakakve stvari, a roditelji i šibali i kažnjavali, ali smo naučili i poštovati i starije i red i disciplinu i šta sve ne, a ove današnje generacije bas zbog tog popuštanja sve debil do debila.
Ne ne, slažem se s tobom. Moraju biti sankcije. U vrtiću gdje moj ide, također postoje sankcije. Iako mu je samo 2,5 godine, pravila se moraju poštovati, nema tu priče. Ja koliko mogu primjetiti, djeca poštuju pravila, a s druge strane idu rado i u vrtić. Tako da metode postoje. Pa jbt roditelji s jednim ili dvoje djece jedva izađu na kraj, a teta treba sama (ili njih 2) sa 10-15 djece, pa nema šanse ako pravila nisu jasna, striktna i provodiva. To mora biti i kući i u vrtiću/školi. Ne slažem se sa odgojnim mjerama naših roditelja (prut i to), ali sankcije moraju postojati. Jasno ko dan. Mene niko nije šibao od odgajatelja (iako je u moje vrijeme to bila prihvaćena praksa čak do nivoa šamaranja) niti bih dopustio da moje dijete neko "šiba". Šibo bi mu nanu naninu. Može se čeličit sa svojim vršnjacima, i to bi pustio, i ja sam te stvari prolazio. Onaj ko nije, eno ga debil.

Međutim da mi neko maltretira dijete... vidjele bi šta je maltretiranje. Nema ovdje nikakvih strana ni medalja. Ako se digla ovolika hampa, bilo je ovdje sra.nja.
Ja sam ispričao nešto sto sam vidio svojim ocima. Ja ti kažem da i u ovom vrticu “postoje” pravila, ali su roditelji bas u tom fazonu šta te briga ne smije tebi niko ništa. Naravno nisam za šaketanje i te stvari, ali da ima prije svega bezobraznih roditelja, pa tek djece itekako ima. DNS dijete ako dobije jedan u školu, to se scene prave, kako ćeš ti njegovom dijetu dati jedan ? Ja druže kad sam prvu jedinicu dobio samo mi u glavi bilo kako ću starom reci, iako me nikad prstom nije dotakao, za te stvari stara bila zadužena 😂, Ali je svejedno bio autoritet. Ma naravno u svakom slučaju protiv maltretiranja. Ma ne znam, ne ide mi bas u glavu ova priča iz teksta, da je neko ovoliko bolestan, tako da sigurno ima i druga strana medalje, ako je sve uradjeno iz “ čista mira”, vrlo jednostavno metak u čelo.
Ista priča :urnebes: :urnebes: Valjda u tim godinama kontaš, kako stara lema, kako li je kad on lema, pa se u tom neznanju valjda više njega bojiš :rol:

Elem, slažem se da su djeca danas u staklenom zvonu i mislim da roditelji tu jako puno griješe. Moraju biti granice i u zaštiti djeteta, ali i u objektivnosti da ni jedno, pa ni tvoje dijete nije savršeno. Ne činiš mu uslugu sa prevelikom zaštitiom, a ako prekrši pravila, mora biti sankcija. Učiš ga životu od rođenja. Međutim, ima i odgojnog osoblja koji jednostavno nisu za taj posao iz xy razloga. Ima onih koje smo tukli u mladosti, pa se sad oni iživljavaju na našoj djeci. E nećeš.

Recimo moj primjer iz osnovne škole: Mi nemirni na času, nastavnik nas posadi u ćošak, kaže raširi ruke, u jednu ruku debelu knjigu u drugu olovku, za 5 minuta znači hoće ruke otpast :mrgreen: Bilo nas je koji smo se u inat i tada kreveljili, onda ti stavi olovku usta i okrene te prema zidu. :rol:

Nisi ti to morao sve raditi, ali onda odgovaraš, dobiješ 1, izbaci te sa časa, ideš direktoru škole sa roditeljima :mrgreen:

Dakle postoje metode, evo ja sam naveo jednu nekonvencionalnu ali je radila posao. Tog nastavnika sam do njegove smrti poštovao, a drugi se pola i ne sjećam.

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 12 feb 2026, 10:42

E što se blamiraju ovi tzv specijalci, daj vrati ih kuci vise :yawn:

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 12 feb 2026, 10:46

Škola već odavno nije odgojna ustanova, zapravo, pitanje da li je to ikada i bila. Djeci se serviraju programi i metode, nameće im se kruta disciplina, a svima je jasno da sve to pada u vodu, već na prvom velikom odmoru.

Učenici je doživljavaju kao zatvoren i krut sistem.

Proces socijalizacije počinje unutar familije, onda kroz odgojno-obrazovne ustanove, pa vršnjačke grupe i širu zajednicu.

Navedeni faktori plus genetske predispozicije oblikuju osobine i ponašanje pojednica.

Znači roditelji i recimo škola (u uređenoj sredini) su samo stepenice u formiranju ličnosti, te imaju određeni ali ne i cjelokupan udio u tome, kako će dijete odgovoriti na životne izazove.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 12 feb 2026, 10:49, ukupno mijenjano 1 put.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 12 feb 2026, 10:49

Trpaj glupana Kasha :yawn:

denimen99
Kontakt:

Post Postao/la denimen99 » 12 feb 2026, 11:03

Amerika se raspada, ja im dajem još 4, 5 godina max, prije građanskog rata i totalnog uništenja.
- Na Rodi su pare! Život na Lazio! Lecce Juve! Bordeaoux Toulouse!
- Ničija nije do José Zorrilla.
- Jel te Taylor našo'?
#VB89

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 12 feb 2026, 11:47

alemsa je napisao/la:
12 feb 2026, 00:01
ArtemisFowl je napisao/la:
11 feb 2026, 22:10

Pa pogriješila je da je mogla izbjeći nepogodnu situaciju, nije ju skrivila. Ali to ti je u rangu toga da ja kažem starom da je kriv za svoje ranjavanje u ratu jer je mogao ostati u insotranstvu sa svojom ženom i djetetom.
Cuj nije ne skrivila, blokirala saobracaj, vrsila obstrukciju rada, pa kad 'oj je lik rekao da izadje iz auta, opala po gasu na drugog agenta. Tvoj stari nije imao izbora, ko se nadje na liniji ako ga pogodi-pogodi. Ova je imala izbor da stane kao sto 'oj se reklo. Ali ti nonstop koristis neka nebulozna poredjenja da nije ni vrijedno replika realno.
Nije se desilo. Krenula je bježat. A ko leži, ne bježi.

Imao je izbora ne hvatati se puške isto ko što je i ona imala izbor ne protestirati protiv kabadahija u uniformama. Ti misliš da je nešto opravdano samo zato što se tebi ne bi desilo.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 12 feb 2026, 11:50

denimen99 je napisao/la:
12 feb 2026, 11:03
Amerika se raspada, ja im dajem još 4, 5 godina max, prije građanskog rata i totalnog uništenja.
ABd.

bob
Kontakt:

Post Postao/la bob » 12 feb 2026, 11:50

Asteriks je napisao/la:
12 feb 2026, 10:46
Škola već odavno nije odgojna ustanova, zapravo, pitanje da li je to ikada i bila. Djeci se serviraju programi i metode, nameće im se kruta disciplina, a svima je jasno da sve to pada u vodu, već na prvom velikom odmoru.

Proces socijalizacije počinje unutar familije, onda kroz odgojno-obrazovne ustanove, pa vršnjačke grupe i širu zajednicu.

Navedeni faktori plus genetske predispozicije oblikuju osobine i ponašanje pojednica.

Znači roditelji i recimo škola (u uređenoj sredini) su samo stepenice u formiranju ličnosti, te imaju određeni ali ne i cjelokupan udio u tome, kako će dijete odgovoriti na životne izazove.
po meni roditelji su prvi na listi i jedini .. nisu ni prije nesto u osnovnim /srednjim specijalno radili tj nije bilo vao a od njih ocekujes da te obavjeste tj roditelje ako ima potrebe naravno ako ima potrebe i za nekim discip mjerama pa i to da poduzmu …sve ostalo iz kuce nosis osnovno i realno kuca ce te usmjeriti u kojem smjeru ces ici … ako u kuci boli patka i furaju djeca su mi zlatna nema od toga nista .. drustvo oko tebe utjece dosta ako su belaj boys tu su roditelji da te izbave jer realno ces i sam praviti belaje i slicno … da se ne lazemo na startu ako je djete problematicno bude vise situacija koje ti dodji kao upozorenje te na koje se moze na vrijeme reagovati te ima prilike se ispravi drustvo//ponasanje i slicno ako kao sto sam rekao roditelje boli ona neka stvar i zanemaruje posljje tesko se ispravlja …

JayCatwright
Kontakt:

Post Postao/la JayCatwright » 12 feb 2026, 12:20

to je taj fantastični gradski prevoz :ljepota:

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 12 feb 2026, 12:25

Bas nezgodna nesreca. Nadam se da nema poginulih.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 12 feb 2026, 12:34

katastrofa
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 12 feb 2026, 12:41

bob je napisao/la:
12 feb 2026, 11:50
Asteriks je napisao/la:
12 feb 2026, 10:46

po meni roditelji su prvi na listi i jedini .. nisu ni prije nesto u osnovnim /srednjim specijalno radili tj nije bilo vao a od njih ocekujes da te obavjeste tj roditelje ako ima potrebe naravno ako ima potrebe i za nekim discip mjerama pa i to da poduzmu …sve ostalo iz kuce nosis osnovno i realno kuca ce te usmjeriti u kojem smjeru ces ici … ako u kuci boli patka i furaju djeca su mi zlatna nema od toga nista .. drustvo oko tebe utjece dosta ako su belaj boys tu su roditelji da te izbave jer realno ces i sam praviti belaje i slicno … da se ne lazemo na startu ako je djete problematicno bude vise situacija koje ti dodji kao upozorenje te na koje se moze na vrijeme reagovati te ima prilike se ispravi drustvo//ponasanje i slicno ako kao sto sam rekao roditelje boli ona neka stvar i zanemaruje posljje tesko se ispravlja …
Vidi, naveo sam agense socijalizacije, onako kako se pominje u stručnoj literaturi.

Ti ćeš npr. fokus staviti na roditeljski odgoj, recimo iz ličnog iskustva. Ali ovdje je riječ o većem uzorku i svim faktorima koji u određenim fazama formiraju ličnost.
A smooth sea never made a skilled sailor.

FKSzuti
Kontakt:

Post Postao/la FKSzuti » 12 feb 2026, 12:43

Avdo javlja da je djevojka poginula :cry:

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 12 feb 2026, 12:45

FKSzuti je napisao/la:
12 feb 2026, 12:43
Avdo javlja da je djevojka poginula :cry:
Sta bilo?

Oikamid

Post Postao/la Oikamid » 12 feb 2026, 12:45

Vjerovatno je pokupio ljude na stanici...

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 12 feb 2026, 12:46

O yebem ti dan, strašno. Mogao je biti bilo ko.
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 12 feb 2026, 12:47

Wilshere10 je napisao/la:
12 feb 2026, 10:49

Ima tome nekoliko mjeseci, odro ga tu Patel, cim se ovome tlak digao, i galami tj. zajapurio se sav, znaci da Patel tj. Ramo Isak reze suho meso

It's my time, your time is over :rol:

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 12 feb 2026, 12:49

A kravata Liverpool :urnebes:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 12 feb 2026, 12:58

alemsa je napisao/la:
12 feb 2026, 12:47
Wilshere10 je napisao/la:
12 feb 2026, 10:49

Ima tome nekoliko mjeseci, odro ga tu Patel, cim se ovome tlak digao, i galami tj. zajapurio se sav, znaci da Patel tj. Ramo Isak reze suho meso

It's my time, your time is over :rol:
Zalosno vidjeti da neko ovakav vodi FBI. USA je dotakla dno. :yawn:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.