Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

kraljttbvb
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la kraljttbvb » 21 feb 2026, 21:07

Očito je svima preko glave ovog stanja u drzavi/entitetima/kantonima/gradovima, pa na svaki poziv za neki protest raja izadje.

Ne treba ih kriviti, ljudi žele promjene na bolje, to sto megafon i vodstvo uzmu neki lijevi likovi nije masa kriva.

Najbitnije je da su mirni protesti, da to ne preraste u neko rušenje svega redom i po tome se vidi da normalna raja protestuje...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 21 feb 2026, 21:59

I da sam najposteniji najspremniji ne bih bio policajac u BiH za 10k mjesecnu platu.

Zamisli suprostavis se nekom lokalnom kabadahiji, pokazes zube, da imas muda da ima drzave.
Uhapsis gofno i odradis sve po PSu i dodje do Suda a oni gofna puste.

Jos se poslije kabadahija jos vise osili i nad policijom i nad narodom jer vidi da moze.

Sudstvo je rak rana naseg drustva.

Tu moramo ako ista i ikad planiramo naprijed prvo rijesit.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 22 feb 2026, 00:10

L-Train je napisao/la:
21 feb 2026, 16:20
Mokes je napisao/la:
21 feb 2026, 15:49
Sve kulturno
https://www.facebook.com/share/r/1C6pHDcoyM/

:urnebes:
Kako smrt jednog mladica uspijes da pretvoris u ovo :|
Kako da nagradimo ubistvo 20 ljudi? Pa ovako:
slika
Paralelni univerzum koji ni u Srbiji nije zabiljezen u ovolikoj mjeri. Hrnjica narkomanu. :yawn:

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 22 feb 2026, 00:22

Ovo je borba koju bezuslovno podrzava svako ko želi dobro Bosni, naravno provuci ce se neki propust na protestima ali ajte i vi ne pretjerujte! Sta to covjek mora imati tri fakulteta i 2 doktorata da bi mogo voditi proteste? Koji je to jos doktor nauka vodio proteste? Sta vas briga ko je na celu kolone dok se bori za nesto pozitivno? Sta ima veze ako je tekst napisan? Sta ako se zapjeva nesto ili ako prozivaju lopove? Ima vrijeme kada se odaje počast nastradalima, ali i onda kada se bori protiv vlasti a to se se radi upravo prozivanjem.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 feb 2026, 00:26

tuzlanskinacin je napisao/la:
22 feb 2026, 00:22
Ovo je borba koju bezuslovno podrzava svako ko želi dobro Bosni, naravno provuci ce se neki propust na protestima ali ajte i vi ne pretjerujte! Sta to covjek mora imati tri fakulteta i 2 doktorata da bi mogo voditi proteste? Koji je to jos doktor nauka vodio proteste? Sta vas briga ko je na celu kolone dok se bori za nesto pozitivno? Sta ima veze ako je tekst napisan? Sta ako se zapjeva nesto ili ako prozivaju lopove? Ima vrijeme kada se odaje počast nastradalima, ali i onda kada se bori protiv vlasti a to se se radi upravo prozivanjem.
Borba za šta, konkretno?

Da se otpišu dugovi Grasu?

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 22 feb 2026, 00:32

ASD je napisao/la:
22 feb 2026, 00:26
22 feb 2026, 00:22
Borba za šta, konkretno?

Da se otpišu dugovi Grasu?
Pogledaj koji transparent sa protesta imas odgovor na postavljeno pitanje ili je tebi normalno da nam ubistva, nesrece, zataskavanja, korupcija budu svakodnevnica i da svaki dan mirno čitamo vijesti i saburamo il treba nesto i uraditi?

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 feb 2026, 00:41

Pogledao sam ih više, zato i pitam, jer mi ništa nije jasno.
Dok traju protesti, dešavaju se nova ubistva. Dešavat će se i nakon protesta.

Ono što pozitivno vidim (jedino). Dala se prilika porodicama ubijenih da pričaju.

Ovo što se desilo s Tramvajem. Ništa konkretno nisam vidio. Jedini zahtjevi su da se otpišu dugovi Gras-u i da se renovira vozni park. Prvo neizvodivo, drugo je izvodivo, ali ne u kratkom roku, uz naravno nova zaduženja.

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 22 feb 2026, 01:30

ASD je napisao/la:
22 feb 2026, 00:41

Ono što pozitivno vidim (jedino). Dala se prilika porodicama ubijenih da pričaju.

Ovo što se desilo s Tramvajem. Ništa konkretno nisam vidio. Jedini zahtjevi su da se otpišu dugovi Gras-u i da se renovira vozni park. Prvo neizvodivo, drugo je izvodivo, ali ne u kratkom roku, uz naravno nova zaduženja.
A zahtjevi za pravdu, transparentan proces, rad sistema...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 feb 2026, 09:40

22 feb 2026, 01:30
ASD je napisao/la:

Nekonkretni zahtjevi.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 feb 2026, 12:50

Protesti su obesmisljeni onog dana kad je pala vlada. Bilo sta traziti je besmisleno ako nemaš odgovornu osobu koja bi to trebala da ispuni. Protesti su protiv vlasti, eto nema vise vlasti, biracemo novu.

Vjerovstno bi mnogo logičnije bilo da se gradjani okupljaju bez nekih zahtjeva, onako kao neki vid iskazivanja nezadovoljstva stanjem. To ima smisla, jer bi se tako moglo shvatiti i u kome je problem.

U biti, možda bi onda neko shvatio da nije problem u vlasti vec u narodu. Proteste vodi osoba koja ne placa saobracajne kazne, a traži pravdu.

Pravda počinje od pojedinca. Kad shvatis da je pravedno da ne voziš auto nikako ako nemaš para da platiš kaznu koju si skrivio ili posto nemaš para, voziš duplo pažljivije pa nema kazni, ili kad shvatis da zakoni postoje i radi tebe i moras da ih poštuješ, tek onda mozes traziti neku pravdu, jer dok god ti nisi pravedan, ne ocekuj nista od drugog.

Da djeca ne idu u školu, ali da im se piše kao da su išli… to je naša vizija pravde.

Dok god mi svi zelimo pravdu, ali da se to ne odnosi bas na nas u potpunosti, dotle ćemo birati vlast koja će tako raditi.

Mi ne želimo shvatiti da pravda nije uvijek ugodna.

Forumskim riječnikom, banuj njega, ali nemoj mene za istu stvar, jer moje je drugačije.

tuzlanskinacin
Kontakt:

Post Postao/la tuzlanskinacin » 22 feb 2026, 12:53

ASD je napisao/la:
22 feb 2026, 09:40
ASD je napisao/la:

Nekonkretni zahtjevi.
Svako cuje i vidi ono sto želi, svakako da su ovi zahtjevi konkretni mzd ti mislis da treba tražiti pravdu samo za ovaj slucaj ali u ovoj drzavi je sistem zakazao 100 put i to ne treba zaboraviti, nisu ovo protesti za samo jedan slucaj ovo su protesti za bolje sutra i protiv sistemskih propusta greski i nemara

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 feb 2026, 12:59

Pa eto de mi reci, šta treba uraditi da nema sistemskih propusta i da od sad sve bude u državi pravedno?

Automatski kada to uvedemo, možemo i Njemačkoj i Americi predložiti.

Sve ovo što se događalo u Sarajevu, poprilično sam siguran da se događa i u civiliziranim zemljama.

-neriješena ubistva
-nestanci ljudi
-rutinske doktorske operacije, koje su prouzrokovale smrt
-saobraćajne nesreće, uključujući i nesreće prouzrokovane javnim transportom

Sve su to tragični događaji, ali će se ponavljati bez obzira da li ti oborio vladu ili tužilaštvo.
Ono što mi trebamo mijenjati je mentalitet, gdje nije normalno da sin političara vozi 200 na sat i da takav nije nikakav superheroj jer to radi.

napoleon72
Kontakt:

Post Postao/la napoleon72 » 22 feb 2026, 13:39

admin je napisao/la:
22 feb 2026, 12:50
Protesti su obesmisljeni onog dana kad je pala vlada. Bilo sta traziti je besmisleno ako nemaš odgovornu osobu koja bi to trebala da ispuni. Protesti su protiv vlasti, eto nema vise vlasti, biracemo novu.

Vjerovstno bi mnogo logičnije bilo da se gradjani okupljaju bez nekih zahtjeva, onako kao neki vid iskazivanja nezadovoljstva stanjem. To ima smisla, jer bi se tako moglo shvatiti i u kome je problem.

U biti, možda bi onda neko shvatio da nije problem u vlasti vec u narodu. Proteste vodi osoba koja ne placa saobracajne kazne, a traži pravdu.

Pravda počinje od pojedinca. Kad shvatis da je pravedno da ne voziš auto nikako ako nemaš para da platiš kaznu koju si skrivio ili posto nemaš para, voziš duplo pažljivije pa nema kazni, ili kad shvatis da zakoni postoje i radi tebe i moras da ih poštuješ, tek onda mozes traziti neku pravdu, jer dok god ti nisi pravedan, ne ocekuj nista od drugog.

Da djeca ne idu u školu, ali da im se piše kao da su išli… to je naša vizija pravde.

Dok god mi svi zelimo pravdu, ali da se to ne odnosi bas na nas u potpunosti, dotle ćemo birati vlast koja će tako raditi.

Forumskim riječnikom, banuj njega, ali nemoj mene za istu stvar, jer moje je drugačije.
:salut: :salut:
Ne mozes ocekivat nista drugo u drustvu gdje se kriminal glorifikuje, gdje se prijeratnim kriminalcima i olosu drustva tepa i govori da su bili "mangupi", gdje ljudi od bivseg robijasa naprave tiktok senzaciju a na sajmu knjige najposjeceniji stand bude Olivere Cirkovic. Ovi protesti su nista drugo nego furka na Beograd, al dok oni imaju hobotnicu koja je poklopila cijelu drzavu i imaju jasne zahtjeve, kod nas se ide pred predsjednistvo i trazi se ostavka ministara koji su vec u tehnickom mandatu. Plus se trazi neka pravda za lika koji je poginuo s motorom a par godina ranije umalo ubio dijete autom. Kakvo drustvo, takva vlast, uvijek bilo. Sad se kao svi pitaju sto su ti tramvaji bili na cesti, a ti tramvaji uvijek prepuni, niko kartu nikad nije kupio.
GRMI SA SJEVERA!
1946

Sumnja ubija više snova, nego što će neuspjeh ikada.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 22 feb 2026, 13:42

22 feb 2026, 12:53
ASD je napisao/la:
22 feb 2026, 09:40
Nekonkretni zahtjevi.
Svako cuje i vidi ono sto želi, svakako da su ovi zahtjevi konkretni mzd ti mislis da treba tražiti pravdu samo za ovaj slucaj ali u ovoj drzavi je sistem zakazao 100 put i to ne treba zaboraviti, nisu ovo protesti za samo jedan slucaj ovo su protesti za bolje sutra i protiv sistemskih propusta greski i nemara
Nisam bas siguran da ti shvatas sta predstavlja konkretan zahtjev. Hocu pravdu je obicna generalizirana floskula. Do pravde treba doci preko nekih milion manjih stvari. Tipicna suplja svih opozicija, pa onda kad dodju na vlast, ili isto ili jos gore. Trazi pravdu kroz nudjenje rjesenja i prijedloga. Npr. konkretni prijedlozi su bili smjene nekih pozicija. Medjutim, i to ne znaci da ce se nesto pozitivno desit. Vrlo moguce je da te pozicije zauzmu jos nesposobniji.
Transparentan proces? Na koji nacin? Kako osigurat transparentnost procesa? Kojim sredstvima? Ko i na koji nacin utvrdjuje stepen transparentnosti?

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 feb 2026, 14:23

napoleon72 je napisao/la:
22 feb 2026, 13:39
admin je napisao/la:
22 feb 2026, 12:50

:salut: :salut:
Ne mozes ocekivat nista drugo u drustvu gdje se kriminal glorifikuje, gdje se prijeratnim kriminalcima i olosu drustva tepa i govori da su bili "mangupi", gdje ljudi od bivseg robijasa naprave tiktok senzaciju a na sajmu knjige najposjeceniji stand bude Olivere Cirkovic. Ovi protesti su nista drugo nego furka na Beograd, al dok oni imaju hobotnicu koja je poklopila cijelu drzavu i imaju jasne zahtjeve, kod nas se ide pred predsjednistvo i trazi se ostavka ministara koji su vec u tehnickom mandatu. Plus se trazi neka pravda za lika koji je poginuo s motorom a par godina ranije umalo ubio dijete autom. Kakvo drustvo, takva vlast, uvijek bilo. Sad se kao svi pitaju sto su ti tramvaji bili na cesti, a ti tramvaji uvijek prepuni, niko kartu nikad nije kupio.
Upravo o tome govorim. Kod nas vrijedi da si definicija levata I šonja ako kupis kartu u tramvaju, a trazimo pravdu da bude pravedno da imamo nove tramvaje.

Nije to pravda… onako kako se mi, gradjani, odnosimo prema javnom saobracaju, jedina prava pravda je da imamo tramvaje stare 100 godina koje niko ne odrzava.

Pitaj sad onog strucnjaka sto je najglasniji na protestima jel u zivotu kupio kartu za tramvaj… I on trazi pravdu i bolji tramvaj. Hoce li biti biti on prvi transparent an pa nam reći kupuje li kartu? A trazi transparentnost…

Mislim, nemam nista protiv lika, on je idealan predstavnik naroda, I ne treba biti drugaciji od njega sa megafonom.

Nije vlada isarala i unistavala tramvaje, ni ova ni prosla… to smo mi radili. Nije ni pravedno da nam budu fini I cisto tramvaji.

Ne ide to tako

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 22 feb 2026, 14:32

Al' kida Tucker sa ovim intervjuima krscanskih Arapa (Palestinaca i Jordanaca), gdje ljudi govore da nikad nisu imali ni jedan problem sa Muslimanima, nego Zidovima. Cionisti na aparatima :rol:

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 feb 2026, 14:41

100% vise umiremo od krntija starih po 30 godina uvezenih iz EU gdje oni to ni na smece nece da bace…

I hajde sad uvest zakon, kao EU, da tu krntiju ne mozes uvesti i registrovati u BiH, iako znamo da nas ubijaju?

Imao bi demonstracije 10 puta vece od ovih, jer bosnjo hoce da vozi… e to je nasa pravda… mozes starom krntijom ubiti 100 ljudi godisnje, jer tebi licno treba, pravedno je to, jer ti volis i u granap autom.

Sad ce mi vozaci golfova trice objasniti da je pravedno da oni daju cvaju na tehnickom i nastave to vozati, jer eto…

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 22 feb 2026, 14:43

Važno za shvatiti koji je trenutni nivo ravijenosti javnog prijevoza u KS, te kakva je situacija u odnosu na zatečeno stanje prošlog kabineta.

Živim u razvijenoj zemlji i na posao svakodneno koristim javni prijevoz. Kada bi analizirao stanje ovako prema ličnom iskustvu, bez da ulazim u statistiku, mogu reći da S-Bahn u Minchenu nije tačan, barem ne za njihov standard, te svako malo imaju neke intervencije. Bilo da se radi o reparacijama postojećih il izgradnji novih pruga.

Da budem iskren, zato su im busevi tačni, pouzdani, a aplikacija vrhunska. Bilo da je u pitanju red vožnje, alternativni prijevoz, ažurirani podaci o trenutnim zbivanjima, izostancima etc.

Tramvaj im do sada nisam koristio.

Ali, kada skontaš to su milijarde eura koje ulažu haman na godisnjem nivou i tako decenijama unazad.

E onda možemo zaključiti da je mali isječak i uzorak ovaj period nove Vlade, pogotov u kontekstu zatečene infrastrukture te pomaka koji je napravljen reparacijom pruge i nabavkom mašina.

Protesti zbog ove tragedije su opravdani, samo se moraju izložiti neki realni zahtjevi, koje će opet sastaviti neki stručni i politički neutralni ljudi.
A smooth sea never made a skilled sailor.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 22 feb 2026, 14:44

Asteriks je napisao/la:
22 feb 2026, 14:43
Važno za shvatiti koji je trenutni nivo ravijenosti javnog prijevoza u KS, te kakva je situacija u odnosu na zatečeno stanje prošlog kabineta.

Živim u razvijenoj zemlji i na posao svakodneno koristim javni prijevoz. Kada bi analizirao stanje ovako prema ličnom iskustvu, bez da ulazim u statistiku, mogu reći da S-Bahn u Minchenu nije tačan, barem ne za njihov standard, te svako malo imaju neke intervencije. Bilo da se radi o reparacijama postojećih il izgradnji novih pruga.

Da budem iskren, zato su im busevi tačni, pouzdani, a aplikacija vrhunska. Bilo da je u pitanju red vožnje, alternativni prevoz, ažurirani podaci o trenutnim zbivanjima, izostancima etc.

Tramvaj im do sada nisam koristio.

Ali, kada skontaš to su milijarde eura koje ulažu haman na godisnjem nivou i tako decenijama unazad.

E onda možemo zaključiti da je mali isječak i uzorak ovaj period nove Vlade, pogotov u kontekstu zatečene infrastrukture te pomaka koji je napravljen reparacijom pruge i nabavkom mašina.

Protesti zbog ove tragedije su opravdani, samo se moraju izložiti neki realni zahtjevi, koje će opet sastaviti neki stručni i politički neutralni ljudi.
Zaboravio si reći koliko plaćas taj prevoz, da vidimo da li smo mi isto spremni platiti za taj isti standard

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 22 feb 2026, 14:47

58 eura mjesečno, a sa tom kartom diljem Njemačke možeš koristiti: S-Bahn, U-Bahn, bus, tram te regio vozove.

Brze ICE vozove moraš posebno platiti.

Cekaš npr. S2 voz za Erding i na aplikaciji instant vidiš ako će kasniti recimo 10 minuta te razlog kašnjenja. Ispod 6 minuta razlog obično ne navode.

I imaš upozorenja primjer dvije sedmice ranije, da će neka linija izostati, te koja je alternativa.

U BiH nemamo tu mrežu željeznica ali govoreći striktno za KS, nekog pomaka očito ima.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 16 gostiju.