Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Asteriks

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Asteriks » 03 mar 2026, 17:03

SAD su jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte, proizvodeći dovoljno sirove nafte za domaću potrošnju i izvozeći milione barela dnevno.

SAD također uvoze milione barela dnevno, ali uglavnom teške sirove nafte, od čega veći dio dolazi iz Kanade, pa Meksika.

Sirova nafta dolazi u različitim vrstama, podjeljenim po gustoći i sadržaju sumpora. SAD prvenstveno proizvode laku, slatku sirovu naftu, idealnu za benzin. Ali mnoge američke rafinerije, posebno one duž obale Meksičkog zaliva, opremljene su za preradu kisele, teške sirove nafte – vrste koja se proizvodi u zemljama poput Kanade. Teška sirova nafta je jeftinija, a njen hemijski sastav omogućava joj da se koristi u većem izboru proizvoda, kao što su dizel, mlazno gorivo i petrohemikalije.

Što se EU tiče, najveći udio naftnih derivata dolazi iz Norveške, SAD-a, Kazastana i Libije.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 03 mar 2026, 17:09, ukupno mijenjano 1 put.
A smooth sea never made a skilled sailor.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 03 mar 2026, 17:08

soko je napisao/la:
03 mar 2026, 14:09

A vidi, jeste to pisao. Sjecam sam se sad da sam mu odgovorio za ovo za Obamu drugi put.
Moj Murga ti slabo nesto komentarises, mozda je i bolje tako. Pozdrav iz Bostona
Pa nece coj'k jer to ovdje nije misljenje vecine, a cim je gotovio Ron Paula (kao i ja), znaci da je otprilike tu negdje u politickoj sferi (u najmanju ruku flexibilan) plus zivi s mormonima. Samo sto mene libo ja kazem sto mislim, necu se dodvaravati nekome da bi bio "in" a da to nalaze da bi bio fake, libo me racku, sta ko misli i kako tumaci

leo1946
Kontakt:

Post Postao/la leo1946 » 03 mar 2026, 17:16

Vele na benzinskoj, džaba paničite. Možda, a možda i nije. Ko je rat dizivio on ne paniči, on se obezbjeđuje jer zna da preko noći belaj bude. Danas ima sutra nema a u patnji brat brata ne pozna. Allah je rekao da će na sudnjem danu majka od djeteta bježati i plod odbacivati jer kada je nevolja čovjek je sebi prvi. Doživio sam da preko noći brašna jednostavno nestane, novac ne vrijedi ni koliko papir iz dječije sveske. Sve se sruši, sve se promjeni a nije isto pripremiti se i glumiti frajera pa biti bez ičega. Na primjer kada je rat u pitanju Allah od nas muslimana traži pripremu. Lično smatram da bi svaki Bošnjak trebao imati bure nafte i hrane makar za godinu dana, da bi ispoštovali ono što od nas Allah traži. Ovi što glume frajere i hljeb kupuju na dnevnoj bazi i smiju se onima što imaju rezerve, prvi bi cvilili i plakali da do nečega dođe. Najzad stara japanska poslovica kaže da je bolje imat nego nemat pa vi vidite. Ramazan je pa vidite šta hrana znači. Preskočimo samo ručak pa nismo ni za šta a kako bi ratovali a da ne jedemo dva dana. Lično sam u ratu sa svojom jedinicom desetine pita pješačio po deset i više kilometara samo zato jer nismo imali nafte. Nije to kukavičluk, to je zdrav razum.

:tokralju:
1946-1987

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 03 mar 2026, 17:25

bob je napisao/la:
03 mar 2026, 16:59
nerealno ako se ispostavi da su im roknuli ovo vijece za izbor novog ili su se pomirli zive danas do sutra …
Ameri su im se toliko infiltrirali u redove da vise znaju i kad ce u WC ici...
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 03 mar 2026, 17:36

alemsa je napisao/la:
03 mar 2026, 17:08
soko je napisao/la:
03 mar 2026, 14:09

A vidi, jeste to pisao. Sjecam sam se sad da sam mu odgovorio za ovo za Obamu drugi put.
Moj Murga ti slabo nesto komentarises, mozda je i bolje tako. Pozdrav iz Bostona
Pa nece coj'k jer to ovdje nije misljenje vecine, a cim je gotovio Ron Paula (kao i ja), znaci da je otprilike tu negdje u politickoj sferi (u najmanju ruku flexibilan) plus zivi s mormonima. Samo sto mene libo ja kazem sto mislim, necu se dodvaravati nekome da bi bio "in" a da to nalaze da bi bio fake, libo me racku, sta ko misli i kako tumaci
Razlika je govoriti sta mislis i pogresno govoriti.
Ti si vise puta govorio da Trump nije za rata, ja sam ti vise puta pisao da je 2017 vise baceno bombi neg za bilo koju godinu kad je Obama bio. I rekao sam ti da izrael sad ima svog igraca ovdje i sta bi?
Onda 2015/2016 benzin bio ispod 2 dolara. Pod bushem 4 dolara. Inflacija kad je Obama zavrsavao svoj mandat oko 1%, unemployment ispod 4%., stocks svake godine preko 10% sta vise.
Zasto Trump onda govori make america great? Valjda keep america great.
To ako neko ne vidi znaci da ne konta.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 03 mar 2026, 17:37

19vendetta87 je napisao/la:
03 mar 2026, 17:25
bob je napisao/la:
03 mar 2026, 16:59
nerealno ako se ispostavi da su im roknuli ovo vijece za izbor novog ili su se pomirli zive danas do sutra …
Ameri su im se toliko infiltrirali u redove da vise znaju i kad ce u WC ici...
Lažna info za to vijece

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 03 mar 2026, 18:10

Zanimljiva analiza

🎶 Oohh, it's Carrick, you know
Hard to believe it's not Scholes 🎶

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 03 mar 2026, 18:11

Sirotilja opuhala brašno. Baš čudnovat narod. :yawn:

kolezeljovac
Kontakt:

Post Postao/la kolezeljovac » 03 mar 2026, 18:17

Ovo je Ahiri Zeman Ahiri Zemana... Ko razumije shvatit će...
Ja ću biti sijed, ja ću biti star. Al' voljet ću i tad Željezničar! TM'87 1921!

Ozymandias
Kontakt:

Post Postao/la Ozymandias » 03 mar 2026, 18:25

VivaLaStella je napisao/la:
03 mar 2026, 18:10
Zanimljiva analiza

Ima i ovaj video iz 2024. i zanimljivo koliko je stvari potrefio.

napoleon72
Kontakt:

Post Postao/la napoleon72 » 03 mar 2026, 19:09

leo1946 je napisao/la:
03 mar 2026, 17:16
Vele na benzinskoj, džaba paničite. Možda, a možda i nije. Ko je rat dizivio on ne paniči, on se obezbjeđuje jer zna da preko noći belaj bude. Danas ima sutra nema a u patnji brat brata ne pozna. Allah je rekao da će na sudnjem danu majka od djeteta bježati i plod odbacivati jer kada je nevolja čovjek je sebi prvi. Doživio sam da preko noći brašna jednostavno nestane, novac ne vrijedi ni koliko papir iz dječije sveske. Sve se sruši, sve se promjeni a nije isto pripremiti se i glumiti frajera pa biti bez ičega. Na primjer kada je rat u pitanju Allah od nas muslimana traži pripremu. Lično smatram da bi svaki Bošnjak trebao imati bure nafte i hrane makar za godinu dana, da bi ispoštovali ono što od nas Allah traži. Ovi što glume frajere i hljeb kupuju na dnevnoj bazi i smiju se onima što imaju rezerve, prvi bi cvilili i plakali da do nečega dođe. Najzad stara japanska poslovica kaže da je bolje imat nego nemat pa vi vidite. Ramazan je pa vidite šta hrana znači. Preskočimo samo ručak pa nismo ni za šta a kako bi ratovali a da ne jedemo dva dana. Lično sam u ratu sa svojom jedinicom desetine pita pješačio po deset i više kilometara samo zato jer nismo imali nafte. Nije to kukavičluk, to je zdrav razum.

Patetisanje. Nama ne prijeti nikakav rat ni nestasica. Jedino sto prijeti je povecanje cijena, znaci nije ovo priprema za neljudske uvjete nego gladne oci, daj meni 100 kila brasna i cisternu goriva, nek komsija gladuje. A lijepi ramazan, bosnjaci storyje kace svaku noc i sepure se.
GRMI SA SJEVERA!
1946

Sumnja ubija više snova, nego što će neuspjeh ikada.

PSV
Kontakt:

Post Postao/la PSV » 03 mar 2026, 19:17

leo1946 je napisao/la:
03 mar 2026, 17:16

Lijepo napisano. Vrlo kvalitetan post. :thumbup:

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 03 mar 2026, 19:26

1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 03 mar 2026, 19:26

Ma ne, muslimani su radikalisti kaze ustaša rosicky
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 03 mar 2026, 19:30

Espana se popisala po maga glupanima. :yawn:

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 03 mar 2026, 19:32

Ne znam sto blatite BiH rad tog naroda sto pokupuje te stvari. I ovdje u Americi kad je korona pocela nisi mogao naci tariguz papira. Svugdje to ima.

OldTownDistrict
Kontakt:

Post Postao/la OldTownDistrict » 03 mar 2026, 19:54

Zivot na ovoj planeti u ovome vremenu je postao top lista idiotizma, jedan od lidera liste je naravno i ovaj marsovac.

Helem ovo ako jeste a izgleda da jeste pravi video, dobro prolazi kaboom do izraela.

slika

Edit:

Lud zbunjenog…

slika
"Nemam vremena da se vise bavim Zeljom, a dok investitor ne udje ne interesuje me vise ni kad ni s kim igra" - NoDi80

CHR
Kontakt:

Post Postao/la CHR » 03 mar 2026, 20:22

leo1946 je napisao/la:
03 mar 2026, 14:18
CHR je napisao/la:
03 mar 2026, 14:13
Marsal je napisao/la:
03 mar 2026, 13:20
Jaooo ja gužvi u prodavnicama, opuhali su brašno i ulje :tokralju:
Gledam kupuju ulje u paketima. :crazy:
:urnebes: ja naroda sasavog
Debili jos vise nabijaju cijenu, ali hajde to objasni istraumiranom narodu. :roll:
Zadnja izmjena: CHR, dana/u 03 mar 2026, 20:25, ukupno mijenjano 1 put.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 03 mar 2026, 20:24

soko je napisao/la:
03 mar 2026, 19:32
Ne znam sto blatite BiH rad tog naroda sto pokupuje te stvari. I ovdje u Americi kad je korona pocela nisi mogao naci tariguz papira. Svugdje to ima.
Se.ru bezveze. Evo ja bio danas na nekom sastanku sa 40 Svaba, ljudi hoce da idu sipat gorivo na granicu sa Austrijom jer je tamo jeftinije i nije skocilo kao ovdje. Ja danas sipao 1.96, a prije par dana bilo 1,72. Tokom korone ista situacija. Nisi mogao nanijet papira koliko su ljudi kupovali. Ulje sakrivali marketi u skladistima jer je raja kao i kod nas uzimala po 2 kartona.

Drzave koje su bile u ozbiljnim ratovima, generacijama bastine taj strah od sljedeceg. Nas je jos svjeziji od zadnjeg kojeg su vodile Svabe. Ovdje ekipica uglavnom komentira, koja vjerovatno nije osjetila sta znaci imat kilu brasna za 7 dana i pet usta za nahranit.

CHR
Kontakt:

Post Postao/la CHR » 03 mar 2026, 20:25

Vidim covjeka vuce kolica... dvije vrece brasna i tri paketa ulja jbt. Zena pomaze da utovari u gepek :urnebes:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, CHR, jasmin10, OldTownDistrict, Slatinash_7 i 20 gostiju.