Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Asteriks

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la Asteriks » 04 mar 2026, 14:46

U raspravi o vozilima, statistika je samo jedan od indikatora. Koriste se rezultati testiranja autoklubova, onda renomirani automagazini, specijalizirani forumi te i lična iskustva, da se zaokruži sve.

U raspravi o politici, koriste se saznanja istorije, onda medijska pismenost i kritičko mišljenje.

Naravno sve ovo upotpunjeno stručnom literaturom.
A smooth sea never made a skilled sailor.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 mar 2026, 14:51

soko je napisao/la:
04 mar 2026, 14:45

Opet se ne razumijes u te stvari. Ekonomiju ne znas, ja znam bolje od tebe. Ti znas bolje nas pisati jer to vjezbas vise.
Al eto upravu si ti. Ti si genije, zaradio 182k ove godine. To je 90k mjesecno, 3% interest rate na kuci. Life iz guuuuud i ja bi glasao za Trumpa eee
Dosta od mene.
Aha znaci ako nekog nesto vise interesuje da moze poznavati bolje materiju? Vidis da se mozemo sloziti

Dobro, ne moras biti bukvalan, logicno da se odnosilo na '25-u.

BaiMai
Kontakt:

Post Postao/la BaiMai » 04 mar 2026, 14:52

Evo jedna bas u pravo vrijeme.
GGMU

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 04 mar 2026, 14:58

alemsa je napisao/la:
04 mar 2026, 14:51
soko je napisao/la:
04 mar 2026, 14:45

Opet se ne razumijes u te stvari. Ekonomiju ne znas, ja znam bolje od tebe. Ti znas bolje nas pisati jer to vjezbas vise.
Al eto upravu si ti. Ti si genije, zaradio 182k ove godine. To je 90k mjesecno, 3% interest rate na kuci. Life iz guuuuud i ja bi glasao za Trumpa eee
Dosta od mene.
Aha znaci ako nekog nesto vise interesuje da moze poznavati bolje materiju? Vidis da se mozemo sloziti

Dobro, ne moras biti bukvalan, logicno da se odnosilo na '25-u.
Svakako. Znaci ja znam bolje o korporacijama, ekonomiji, taksa i tako te stvari. Ili ono za oruzje i avione jer to sam radio 18 godina.
Jesi npr ikad mene vidio da trubim o football ili baseball. Veze nemam o tome.
Ti ako se nesto ne slazes kazes da je mit a nemas dokaza.
Evo asteriks je fino objasnio gore.

OldTownDistrict
Kontakt:

Post Postao/la OldTownDistrict » 04 mar 2026, 15:02

jasmin10 je napisao/la:
04 mar 2026, 14:30
Alem i soko
slika
:mrgreen:
"Nemam vremena da se vise bavim Zeljom, a dok investitor ne udje ne interesuje me vise ni kad ni s kim igra" - NoDi80

Jabroni
Kontakt:

Post Postao/la Jabroni » 04 mar 2026, 15:06

jasmin10 je napisao/la:
Alem i soko
slika
premalo duginih boja na Sokolu

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 mar 2026, 15:08

soko je napisao/la:
04 mar 2026, 14:58

Svakako. Znaci ja znam bolje o korporacijama, ekonomiji, taksa i tako te stvari. Ili ono za oruzje i avione jer to sam radio 18 godina.
Ne znam koje se dokaze iznio osim koliko si platio nekretnine itd., znaci licna iskustva. A meni recimo nikad nije bilo bolje nego za vrijeme Trumpovog prvog mandata (do korone), i sta cemo sad?

OldTownDistrict
Kontakt:

Post Postao/la OldTownDistrict » 04 mar 2026, 15:13

soko je napisao/la:
04 mar 2026, 14:05
OldTownDistrict je napisao/la:
04 mar 2026, 13:35
Asteriks je napisao/la:
04 mar 2026, 13:21
Druže Aleme, da bi poznavao historiju, trebaš čitati stručnu obaveznu i dopunsku literaturu. Istu onu koju izučavaju na univerzitetima.

Fakultet će te naučiti kako da koristiš izvore, te se pozoveš na iste pri provjeri nekih stavova.

Ali to su ogromne oblasti. Recimo samo za diplomski rad na temu - Privreda BiH po A-U, trebaš 15ak do 20 knjiga te nekoliko stručnih rasprava i članaka. I sve što navedeš iz te literature, ide pod fusnote. Jer ako te profa uhvati, radi ponovo.

Ja sam historičar po struci pa poznajem historiju svijeta tek u nekom solidnom procentu, gledajući po dubini. Recimo neki ozbiljan stručnjak bi me razbio na proste faktore na temu istorije Kine, Rusije, Afrike pa i Amerike.

Da bi mogao u ozbiljnu debatu samo o historiji SAD-a, i događajima koji su oblikovali neke moderne procese, moraš prvo sve što izneseš navesti, tačnije koja literatura i koja stranica. A onda koristiti izvore iz raznovrsne literature. E onda će neki laik bliknuti da provjeri tvrdnju.

Vidio si npr. kad pišemo o vozilima da koristim validnu statistiku. Jer wikipedija, lična iskustva i reko rekla, nacuo i sl., sve to je fušeraj.

Ovo vazi za svaku temu i diskusiju.
Historia (est) magistra vitae, ali ne vrijedi to kada su u pitanju skole u americi nadasve poznate po znanju i inteligenciji kao i sto ne vrijedi kada covjek nije sposoban izaci iz okvira obrazovnog sistema te prouciti materiju sa svih strana i pogleda prema istoj.
Amerika ima odlicno skolovanje. Pogotovo ove vise skole.
Samo je sistem drugaciji. Npr sam sebi biras predmete. Sto se tice matematike imas djecu koja vec u 8-9 razredu uce calculus a imas i one koje u 12 razredu uce neku jacu algebru. Nije da svi imaju isti program. Sve zavisi koliko si sposoban.
Na tu tvoju zadnju recenicu se odnosilo. Imati novac nije isto sto i sposobnost uma mozga, pare neinteligentan covjek moze zaradit cinjenicno stanje vas danasnjeg svijeta i kapitalizma, dok otvoren um i sposobonst je vece od materijalnog te se to zaraduje na nacin kako si i sam opisao u jednom od predhodnih postova, istrazivanjem materije i raspoznavanje kao i prihvatanje.
"Nemam vremena da se vise bavim Zeljom, a dok investitor ne udje ne interesuje me vise ni kad ni s kim igra" - NoDi80

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 04 mar 2026, 15:13

Jabroni je napisao/la:
04 mar 2026, 15:06
jasmin10 je napisao/la:
Alem i soko
slika
premalo duginih boja na Sokolu
Brate ja vise izgledam ko taj sa kapom. Beer hipster, brada majice i kape od pivara

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 04 mar 2026, 15:14

soko je napisao/la:
04 mar 2026, 14:40
ArtemisFowl je napisao/la:
04 mar 2026, 14:28
soko je napisao/la:
04 mar 2026, 14:15

Da upravu si.
Npr ako gledamo stastistiku za prodaju najboljeg auta ili najgledanijeg filma. Ili cijena neceg kao npr benzin, glupo je vjerovati statistici. Pitacemo nekog sa foruma, makes sense
Ili da pripadnici jedne rase kojih ima u Americi 13% čine 50% zločina, ili tako nešto?
Da i to je tacno. To je svrh statistike.
Naveo sam tu statistiku, zato što se najčešće pogrešno interpretira i opravdava rasizam. A ti dolaziš s ove druge strane te američke političke podjele, koja ne prihvata takvo razmišljanje.

Da ponovim: pričamo o analizi statistike i izvlačenju zaključaka na osnovu iste, a ne o činjeničnosti njeznih podataka.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 04 mar 2026, 15:18

04 mar 2026, 15:13

Na tu tvoju zadnju recenicu se odnosilo. Imati novac nije isto sto i sposobnost uma mozga, pare neinteligentan covjek moze zaradit cinjenicno stanje vas danasnjeg svijeta i kapitalizma, dok otvoren um i sposobonst je vece od materijalnog te se to zaraduje na nacin kako si i sam opisao u jednom od predhodnih postova, istrazivanjem materije i raspoznavanje kao i prihvatanje.
100% istina. Samo sto ja smatram (moja licna perspektiva) da je novac kompenzacija vremena, rada i truda ulozenog. Ako vec ulazem te tri stavke gledat cu da izvucem sto vise iz toga (u ovom slucaju novac). Naravno da se podrazumijeva da se radi o legalnom nacinu. Da mi je bila potrebna zavrsio bi. Ti ne smatras tako, ok, nemam nista protiv.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 04 mar 2026, 15:24

Mozak je nevjerovatan organ koji je sposoban izvršavati multifunkcionalne radnje, te na kraju i smisliti frazu kao što je "sposobnost uma mozga".

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 04 mar 2026, 15:29

alemsa je napisao/la:
04 mar 2026, 15:08
soko je napisao/la:
04 mar 2026, 14:58

Ne znam koje se dokaze iznio osim koliko si platio nekretnine itd., znaci licna iskustva. A meni recimo nikad nije bilo bolje nego za vrijeme Trumpovog prvog mandata (do korone), i sta cemo sad?
Pa o cemu citavo vrijeme pricamo? Tebi je mit, meni nije
https://www.investopedia.com/inflation- ... ar-7253832
https://www.bls.gov/charts/employment-s ... t-rate.htm

https://tradingeconomics.com/commodity/gasoline

CHR
Kontakt:

Post Postao/la CHR » 04 mar 2026, 15:29

Pisaj po obrazovanoj sirotinji, Aleme

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 04 mar 2026, 15:31

04 mar 2026, 15:14
soko je napisao/la:
04 mar 2026, 14:40
04 mar 2026, 14:28

Ili da pripadnici jedne rase kojih ima u Americi 13% čine 50% zločina, ili tako nešto?
Da i to je tacno. To je svrh statistike.
Naveo sam tu statistiku, zato što se najčešće pogrešno interpretira i opravdava rasizam. A ti dolaziš s ove druge strane te američke političke podjele, koja ne prihvata takvo razmišljanje.

Da ponovim: pričamo o analizi statistike i izvlačenju zaključaka na osnovu iste, a ne o činjeničnosti njeznih podataka.
Pogledaj taj post sto sam stavio alemu sa stranicama. Ako je tebi to glupost sto se tice inflacije, gas prices i unemployment onda ne znam sto me citiras.
Pozdrav

OldTownDistrict
Kontakt:

Post Postao/la OldTownDistrict » 04 mar 2026, 15:34

04 mar 2026, 15:24
Mozak je nevjerovatan organ koji je sposoban izvršavati multifunkcionalne radnje, te na kraju i smisliti frazu kao što je "sposobnost uma mozga".
E neka si mi rekao bukvalisto, citiranje teorije je jedno dok sloboda izrazavanja je drugo, ali ok nema sta za nobela si nah ti jedan.

Bravo, maestralno, indiferentno, wow :clap:
slika

CHR
Kontakt:

Post Postao/la CHR » 04 mar 2026, 15:34

**** pet diploma ako nemas 50 maraka u dzepu, pa jel.

PikachuSA
Kontakt:

Post Postao/la PikachuSA » 04 mar 2026, 15:48

VensanKasel je napisao/la:
04 mar 2026, 12:39
Sirnica 4 KM zvrk , e golemo ...
https://shop.billa.at/produkte/frischka ... k-00863561

U Beču možeš naći za 1,69 € :mrgreen:
Daj gol Saraj'vo, nama više ne treba!
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟴
Bit će Bosna opet šampion!
EL : ⭐
L : ⭐×7
K : ⭐𝘅𝟳
𝕸𝖆𝖌𝖎𝖘𝖈𝖍𝖊𝖗 𝕾𝕮𝕽, 𝖉𝖚 𝖇𝖎𝖘𝖙 𝖆𝖑𝖑𝖊𝖘 𝖚𝖓𝖉 𝖓𝖔𝖈𝖍 𝖛𝖎𝖊𝖑 𝖒𝖊𝖍𝖗!
L : ⭐×32++
K : ⭐x14++

𝑨𝒄𝒕𝒂 𝒏𝒐𝒏 𝒗𝒆𝒓𝒃𝒂

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 04 mar 2026, 15:50

04 mar 2026, 13:35
Asteriks je napisao/la:
04 mar 2026, 13:21
Druže Aleme, da bi poznavao historiju, trebaš čitati stručnu obaveznu i dopunsku literaturu. Istu onu koju izučavaju na univerzitetima.

Fakultet će te naučiti kako da koristiš izvore, te se pozoveš na iste pri provjeri nekih stavova.

Ali to su ogromne oblasti. Recimo samo za diplomski rad na temu - Privreda BiH po A-U, trebaš 15ak do 20 knjiga te nekoliko stručnih rasprava i članaka. I sve što navedeš iz te literature, ide pod fusnote. Jer ako te profa uhvati, radi ponovo.

Ja sam historičar po struci pa poznajem historiju svijeta tek u nekom solidnom procentu, gledajući po dubini. Recimo neki ozbiljan stručnjak bi me razbio na proste faktore na temu istorije Kine, Rusije, Afrike pa i Amerike.

Da bi mogao u ozbiljnu debatu samo o historiji SAD-a, i događajima koji su oblikovali neke moderne procese, moraš prvo sve što izneseš navesti, tačnije koja literatura i koja stranica. A onda koristiti izvore iz raznovrsne literature. E onda će neki laik bliknuti da provjeri tvrdnju.

Vidio si npr. kad pišemo o vozilima da koristim validnu statistiku. Jer wikipedija, lična iskustva i reko rekla, nacuo i sl., sve to je fušeraj.

Ovo vazi za svaku temu i diskusiju.
Historia (est) magistra vitae, ali ne vrijedi to kada su u pitanju skole u americi nadasve poznate po znanju i inteligenciji kao i sto ne vrijedi kada covjek nije sposoban izaci iz okvira obrazovnog sistema te prouciti materiju sa svih strana i pogleda prema istoj.
Da bi proučio materiju sa svih strana, prvo trebaš čitati. Počev od onih stručnih knjiga, obavezne pa dopunske literature, zatim rasprava i članaka, te istraživati arhivsku građu.

Ali, historijski izvori nisu samo pisani dokumenti. To spadaju i materijalni ostaci ali i usmena predanja. Sve to se upotpuni terenskim istraživanjima.

Sigurno da imaš i primjer čovjeka, srednje stručne spreme, koji na osnovu svog nekog istraživanja posjeduje veće znanje o određenoj oblasti iz historije, nego sam profesor iste.

Međutim, taj je čovjek je hodajuća biblioteka i pročita sve što mu dođe pod ruku, o razdoblju i događajima koji ga najviše zanimaju. Medijski je pismen, razumije se u izvore itd.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 04 mar 2026, 16:13

Ide ciscenje 2028 :cool:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 11 gostiju.