Asteriks je napisao/la: ↑10 mar 2026, 16:44
@gringoBasJa
Zadnjih 30 godina, EU je uložila oko 4 milijarde eura u BiH i najveći je donator naše zemlje.
Izvještaj EU Komisije radni je dokument koji precizno prati stanje države, u ovom slučaju BiH kroz 6 klastera. Imaš poglavlja o pravosuđu, demokraciji, statistici, kretanju roba, kapitala, nauci i istraživanju, digitalnoj transformaciji, pa energiji, okolišu, transportnoj politici itd.
Pa kada recimo govore o cestovnom prometu u BiH, imaš grafikon broja smrtnih slučajeva na 100k te stanje u odnosu na prosjek EU. Tamo stoji:
Kada je riječ o cestovnom prometu, provedba zakonodavstva o sigurnosti
na cestama i dalje izaziva zabrinutost,
jer je broj nesreća i smrtnih slučajeva i
dalje vrlo visok. Još uvijek postoje
razlike između domaćih podataka i
podataka Svjetske zdravstvene
organizacije. Ne postoji krovna
agencija za sigurnost na cestama ili
sustav za prikupljanje podataka o
prometnim nesrećama u cijeloj zemlji.
Nije postignut napredak u području prijevoza opasnih tvari. Zakonodavstvo o upravljanju
sigurnošću cestovne infrastrukture tek treba uskladiti s pravnom stečevinom EU-a, uključujući
i inspekcijske preglede i revizije. Također je potrebno uskladiti socijalna i tržišna pravila u
cestovnom prometu, pri čemu je prelazak na tehnologiju pametnih tahografa bio prvi korak.
Naš energetski sistem je srozan uništavanjem rudnika te bojažljivim ulaganjem u vjetroelektrane. Nebriga vladajućih i stranački talovi. Nikakav Zapad tu nije kriv.
Uništen je i stočni fond, neplanskim subvencijama i minornim budžetom za ovaj sektor.
Sela nisu napuštena preko noći, a zemlja leži obrasla u korov. Nikakva studija, ni strana zemlja nije krivac sto Hamdija par tona jabuka baca u potok.
Nije
Zapadna demokratija kriva što je preko 80 posto bh gradova nalik divljim deponijama.
Niko ne kaze da BiH treba odbaciti Kinu, možda Indiju te generalno Istok. Msm imaš primjer fine priče oko namjenske industrije FBiH i Iraka.
4 Milijarde za 30 godina???
Iznenadjujuce nista...
Cije su banke u BiH??? Jesu mozda nase??? Ne, svaki dinar koji nama udje u opticaj je kredit i sva kamata ode istoj toj EU i samo tu dolazimo do triliona koji su izvuceni od nas za taj vremenski period...!
Samo na taj nacin mi smo 3.5 miliona ljudi koji 30 godina rade za EU kamate... Strasne su to cifre...
Neda mi se sve ostalo nabrajati, sta nam je popljackano od imovine ali moram spomenuti uvoz koji nam odnese i one feninge iz malog djepa na pantolama!
Mi umjesto da pravimo sporazume sa cijelim svijetom posebno sa Istokom koji ce vladati narednim stoljecima sigurno, klecimo na koljenima pred kolonizatorima sa zapada i beremo mrvce koje su spale sa naseg otetog hljeba... Jadno...
Ne bi me cudilo u ovim nasim kolonijama da kibla bude okrenuta prema sjeverozapadu umjesto jugositoku... ili Oltar gdje se vec okrece...
------------------------------------------
Izdani smo od strane nasih roditelja i to posebno od generacije 45-65 godiste i predati u roblje zapadu...
To su sad oni isti sto im penzija traje do 10-tog a prvi su na izborima pred vratima i cekaju kad ce se otvoriti da ovjere ono sto su poceli 91 godine...
---------------------------------------------------
Nije nam kasno da se probudimo jos a to moze samo maldja generacija koja ne ljubi ruke olosu pred djamijama ili crkvama...
Ako ovo sto se desava od 2020 nije signal da je vrijeme da se nesto mijenja nece biti nikad...
Kasno je ne da mi se duljiti a ovo je zasta ontopic i milsim da ovaj topic to moze podnijeti...
Svidja mi se sto nema puno padobranaca koji bacaju koske i klipove u tockove ovakvim diskusijama...