Chat - bez politike i ratnih prica
Moderator/ica: insider
- VivaLaStella
- Kontakt:
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Ti ljudi idu kod privatnih bolnica i poliklinika koje imaju sklopljen ugovor sa Zavodom koji im snosi troškove za to, tako da se završi to dosta brzo za takve pacijente.gringoBasJa je napisao/la: ↑17 mar 2026, 12:05Na svaku kupljenu žvakacu placas minimum 50% neke vrste poreza, prireza, akcize PDV-a i koje sve ne PM... Kad se to prevede, ne da svi placaju zdravstveno nego ga preplacuju... Ne samo zdravstveno nego bilo sto sto spada pod neku obavezu drzave...kraljttbvb je napisao/la: ↑17 mar 2026, 07:37I kod nas je ovo zdravstveno bezveze.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑16 mar 2026, 12:05U Bosni i evropi imamo univerzalno zdravstveno i penzijsko (i socijalno) osiguranje, to je poenta, a to bi se i kod vas moglo postići sa malo više odricanja od strane ovih koji imaju već previše (ili kroz manje ratova i donacija Izraelu, pogledaj koliko košta jedan dan ovog rata i šta to sve može da se finansira sa tim). Ne može se mjeriti sa vašim sistemom, po meni je bosanski i evropski daleko bolji i pravedniji. I treba i srednja i visoka klasa da plati, ako zarađuješ preko milion plati, šta je problem u tome, što više zarađuješ više trebaš plaćati.
Neko placa redovno (odbija mu se od plate) za zdravstvo, a neko radi na crno (npr. ovi na pijaci) i kad dodjes kod doktora na istom ste nivou. Isto vas gledaju i tebe koji im punis budzet i onog ko im ne dadne ni marku...
Tetanus i ne spada pod neku urgentnu intervenciju,moze on cekati i sedmicu hladno(nece ti se nista razviti u tom periodu) uvijek se kupovao i donosio u ledu do medincionara "da ga primis", i onda opet jedan za pola godine i treci ide nakon godinu i 5 godina navodno imas zastitu protiv infekcije!
Tuga je kada sam ja trebao raditi magnet zbog povrede i zovu me iz Zenice i kazu, termin ti je u xy mjesecu naredne godine... Malo manje od godine i pol cekanja... Zahvalim se teti na pozivu i uputim joj "prigodne" cestike cijeloj famili od a do ž!
Sta sa ljudima koji imaju tumore?? Cekat godinu i pol??? Tu je tuga, kakav crni Anti Tetanus!
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
- gringoBasJa
- Kontakt:
Nisam siguran da to ide u Ze-Do kantonu, znam da Visoko ima ugovor sa privatnom ocnom klinikom u Matuzicima i to funkcionise dobro... Ne tvrdim da nema ta mogucnost ali koliko je meni poznato Ze-Do radiologiju ne refundira!rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑17 mar 2026, 12:55Ti ljudi idu kod privatnih bolnica i poliklinika koje imaju sklopljen ugovor sa Zavodom koji im snosi troškove za to, tako da se završi to dosta brzo za takve pacijente.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Negdje sam pročitao da su potpisali ugovore, evo tu imagringoBasJa je napisao/la: ↑17 mar 2026, 13:03Nisam siguran da to ide u Ze-Do kantonu, znam da Visoko ima ugovor sa privatnom ocnom klinikom u Matuzicima i to funkcionise dobro... Ne tvrdim da nema ta mogucnost ali koliko je meni poznato Ze-Do radiologiju ne refundira!rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑17 mar 2026, 12:55Ti ljudi idu kod privatnih bolnica i poliklinika koje imaju sklopljen ugovor sa Zavodom koji im snosi troškove za to, tako da se završi to dosta brzo za takve pacijente.
https://www.zenit.ba/u-zdk-omogucena-re ... klinikama/
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
Ja kad sam zivio u Njemackoj, bruka nase raje je radilo kod jednog turcina. I ja sam preko ljeta radio, svi na crno radili. Ljudi se bojili racije. Ja mislim da su tog turcina poslije uhvatili, zavrsio u zatvoru.jasmin10 je napisao/la: ↑17 mar 2026, 10:17Ne govorim o radu na crnu nego o tome kako svi imamo istu uslugu. I to je sasvim normalno da imamo. Nece u bolnici provjeravati ko radi na crno. Vide da imaš osiguranje i svi smo na istom nivou .I u Njemačkoj se vjerovatno vise i radi na crno nego kod nas.kraljttbvb je napisao/la: ↑17 mar 2026, 10:10Je li normalno u Njemackoj da radis na crno?
Kako je normalno da neko ko krade drzavu ima isti tretman kao i ti koji punis budzet te iste drzave![]()
Ovaj izgleda fakat mrtav, sliku iz februara recikliraju
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- Marsal
- Kontakt:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
I kod nas je ovdje krivicno djelo. Ima IRS, ako te uhvate da si prekrsio zakon sve ce ti uzeti.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑17 mar 2026, 08:56Razlika je što je kod nas to krivično djelo, kod vas nije, različit sistem jer je korupcija legalizovana, to ti pričam, normalno je da svugdje ima ljudi koji gledaju kako će sebi namaketi što više, nije ni ovdje idealno, ali zato zna da sutra može odgovarati za to (čak i premijer i na sl funkciji), dok kod vas zna da neće odgovaratialemsa je napisao/la: ↑16 mar 2026, 16:45A sta radi vlada s tvojim parama? Odakle Dodiku vile, i ostalimrio_Ferdy88 je napisao/la: ↑16 mar 2026, 13:52
Legitimno kod vas, mislim na lobiranje, znaci ako imas para mozes se pisati po obicnom narodu, mozes kupiti i vojsku i predsjednika da bombarduju i ratuju za tebe na drugom kraju svijeta i trose time izmedju ostaloga i tvoje pare jer i ti placas porez.Tamo stave da su platili krecenje skupstine 30k vasim parama, ono platili 5k (s rukama) a zavrnili 25.
Uozbilji se burazeru da vjerujes vladi (bilo kojoj) oko novca. To zvuci dobro, u idealnom nekom svijetu, medjutim taj svijet nije realnost.
Sto dalje od njih a oni od tebe sto mozes.![]()
Druge su stvari ove loopholes. Evo mi imamo kolegicu, drzi pekaru. Uzela novog BMW X5, jer to auto vazi kao teski "truck". I prijavila ga da je za Pekaru. Truck mora biti 50% koristen za pekaru, i to je jedina stvar sto pise u toj sekciji za porez.
Sad da ima neki IRS radnik da je prati non stop i da dokaze da ona ne koristi auto za firmu, tj kopovinu stvari, delivery itd dobila bi kaznu i zatvorili firmu.
Ovo sto napisa je za porez. Ljudi su nekako poljenji, dosta puta imas neki papir kao dokaz da si platio nesto i to bude dovoljno, al ako pogledaju malo bolje onda nadju ako muljas nesto.
Zadnja izmjena: soko, dana/u 17 mar 2026, 15:25, ukupno mijenjano 1 put.
- kraljttbvb
- Kontakt:
I ako su ga roknuli, doci ce gori. Nece doci normalniji.
Za Arijela Šarona su govorili da je krvolok koji sve redom ubija u Gazi, pa evo dodje ovaj jos gori od njega.
Problem je politika, a ne onaj koji je provodi. Nesto slicno kao kod Srba i njihovog Načertanija. U njemu piše da hoce Veliku Srbiju, možeš ti mijenjati lidere, ali ideja uvijek ostaje...
Za Arijela Šarona su govorili da je krvolok koji sve redom ubija u Gazi, pa evo dodje ovaj jos gori od njega.
Problem je politika, a ne onaj koji je provodi. Nesto slicno kao kod Srba i njihovog Načertanija. U njemu piše da hoce Veliku Srbiju, možeš ti mijenjati lidere, ali ideja uvijek ostaje...
Zadnja izmjena: kraljttbvb, dana/u 17 mar 2026, 13:56, ukupno mijenjano 1 put.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
U ovom stanju haosa, gdje se ne poštuju povelje, konvencije i pravo, ništa ne treba da te iznenadi.Wilshere10 je napisao/la: ↑17 mar 2026, 10:47Sto Kina ne napada Tajvan? Babuka Donalda im je sve pripremio.Asteriks je napisao/la: ↑17 mar 2026, 09:53Pakistan napada Afganistan, zemlje Perzijskog zaljeva u ratu, sukob u Ukrajini ne jenjava. Onda građanski rat u Sudanu, katastrofa u Gazi, nadolazeća u Libanu, kriza na Kubi, pa očekujemo ponovo i Grenland u cijeloj priči.
Indija čeka da udari na komšije, a moguće i da neka iranska raketa zaluta negdje na istok Evrope. Svima jasno sa pajac Trump želi da EU uvuče u agresiju. E onda bi mogli kopati rovove.![]()
Eventualnim napadom na Tajvan, Kina bi došla u sukob prije svih sa Japanom. Jer sjetimo se tenzija iz prošle godine, kada je premijer Japana rekao da, ako Kina zauzme Tajvan, Japanu bi bilo omogućeno da preduzme vojnu akciju u kolektivnoj samoodbrani. Kao, to bi predstavljalo egzistencijalnu krizu. A imaju i onih trzavica oko jednog ostrva itd.
Onda ozbilje trzavice između Ukrajine i Mađara. Zamisli situaciju u kojoj američka pomoć Ukrajini drastično oslabi, i Zelenski dođe u ćorsokak glede zaliha i mogućnosti. Ko kaže da nije u stanju ciljati Orbana, čisto da izazove opšti haos.
Skoro su blokirali 90 milijardi pomoći Ukrajini zbog ucjene oko naftovoda.
A smooth sea never made a skilled sailor.
15 dana se prica da je mrtav. Nema teoretske sanse da, u slucaju da je istina, to ne bi neko potvrdio, neki americki medij koji svaki dan isceprka neku insajdersku i slicno.
- VensanKasel
- Kontakt:
Neki se qrac dešava , Mossad je to . Da ga nije Tramponja prodao ?
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Da Americki mediji odaju neku izraelsku tajnu? Lol
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.
- VivaLaStella
- Kontakt:
Ja se ne slažem s tim, problem je prije svega u onome ko je vodi. Onaj ko je na vrhu upravlja medijima i kontroliše bezglavu masu. Kad kontrolišeš medije, pogotovo danas u vremenu društvenih mreža i globalne povezanosti, narativ promijeniš u sekundi.kraljttbvb je napisao/la: ↑17 mar 2026, 13:55I ako su ga roknuli, doci ce gori. Nece doci normalniji.
Masovni anti-režimski i anti-ratni protesti u Beogradu '91 i '92 (~100.000 učesnika + 50-80.000 onih koji su pobjegli i izbjegli mobilizaciju) pokazuju da nije sve tako crno i bijelo. To za Načertanije je isto ko da kažeš da je Alijina Islamska deklaracija temelj na kojem je nastalo bosansko društvo
pravda za mnoy
Joj brate. Nije Rusija. Nisu Reuters, axios, NYT i slicni rezimski mediji. Ne znam eto, kako bi to njima promaklo. Neko bi iskopao/ Jedino ako i Ameri ne znaju da je mrtav.
Cudno jest, ali ne vjerujem da se moze 15 dana skrivati smrt. Dabogda bio mrtav, ali cisto sumnjam.
- kraljttbvb
- Kontakt:
U nasem navedenom slucaju BIA i Mosad vode politiku.VivaLaStella je napisao/la: ↑17 mar 2026, 14:12Ja se ne slažem s tim, problem je prije svega u onome ko je vodi. Onaj ko je na vrhu upravlja medijima i kontroliše bezglavu masu. Kad kontrolišeš medije, pogotovo danas u vremenu društvenih mreža i globalne povezanosti, narativ promijeniš u sekundi.kraljttbvb je napisao/la: ↑17 mar 2026, 13:55I ako su ga roknuli, doci ce gori. Nece doci normalniji.
Masovni anti-režimski i anti-ratni protesti u Beogradu '91 i '92 (~100.000 učesnika + 50-80.000 onih koji su pobjegli i izbjegli mobilizaciju) pokazuju da nije sve tako crno i bijelo. To za Načertanije je isto ko da kažeš da je Alijina Islamska deklaracija temelj na kojem je nastalo bosansko društvo
Ako nećeš raditi po njihovom, završiš ko Đinđić.
Ja ne kažem da je na nečemu nastalo društvo, nego da se vode tom idejom. Sto se tice Islamske deklaracije, valjalo bi Bakira i ove oko njega pitati (a da iskreno odgovore) da li im vise odgovara ovakva drzava ili neka Muslimanija?
Ustvari kod nas već svaki narod ima svoju drzavicu, jedni RS, jedni HB, a mi bošnjački pašaluk od Sarajeva do Zenice. Ako mi ne vjeruješ pitaj ove iz Tuzle i Krajine koliko ulazu u njih i kakve su im ceste i ostala infrastruktura...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
- ArtemisFowl
- Kontakt:
100% si u pravu. Đinđić je u trenutku ubistva imao možda 4-5% podrške naroda. Zato ga i jesu mogli smaknuti kako su htjeli.kraljttbvb je napisao/la: ↑17 mar 2026, 14:21U nasem navedenom slucaju BIA i Mosad vode politiku.VivaLaStella je napisao/la: ↑17 mar 2026, 14:12Ja se ne slažem s tim, problem je prije svega u onome ko je vodi. Onaj ko je na vrhu upravlja medijima i kontroliše bezglavu masu. Kad kontrolišeš medije, pogotovo danas u vremenu društvenih mreža i globalne povezanosti, narativ promijeniš u sekundi.kraljttbvb je napisao/la: ↑17 mar 2026, 13:55I ako su ga roknuli, doci ce gori. Nece doci normalniji.
Ako nećeš raditi po njihovom, završiš ko Đinđić.
Ja ne kažem da je na nečemu nastalo društvo, nego da se vode tom idejom. Sto se tice Islamske deklaracije, valjalo bi Bakira i ove oko njega pitati (a da iskreno odgovore) da li im vise odgovara ovakva drzava ili neka Muslimanija?
Ustvari kod nas već svaki narod ima svoju drzavicu, jedni RS, jedni HB, a mi bošnjački pašaluk od Sarajeva do Zenice. Ako mi ne vjeruješ pitaj ove iz Tuzle i Krajine koliko ulazu u njih i kakve su im ceste i ostala infrastruktura...
- gringoBasJa
- Kontakt:
Da, vjerovatno je to nesto u zadnje vrijeme...rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑17 mar 2026, 13:06Negdje sam pročitao da su potpisali ugovore, evo tu imagringoBasJa je napisao/la: ↑17 mar 2026, 13:03Nisam siguran da to ide u Ze-Do kantonu, znam da Visoko ima ugovor sa privatnom ocnom klinikom u Matuzicima i to funkcionise dobro... Ne tvrdim da nema ta mogucnost ali koliko je meni poznato Ze-Do radiologiju ne refundira!rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑17 mar 2026, 12:55Ti ljudi idu kod privatnih bolnica i poliklinika koje imaju sklopljen ugovor sa Zavodom koji im snosi troškove za to, tako da se završi to dosta brzo za takve pacijente.
https://www.zenit.ba/u-zdk-omogucena-re ... klinikama/
Ali ostaje opet onaj problem kad ti KBZ Zenica mora odobriti lijecenje izvan njihove ustanove... A oni to lako ne daju...
Prije su mogli dati odobrenje za lijecenje u drugoj drzavnoj ustanovi a po ovome ce izgled moci slati i privatno... Ali tesko je taj papir dobiti, bilo je tesko dok slali u drzavne ustanove a mogu misliti tek sad kako ce biti...ZZO ZDK će provjeravati tačnost navoda iz zahtjeva, posebno nemogućnost obavljanja MRI i CT dijagnostike u JU KBZ u predviđenom roku prema specijalističkom nalazu.
Ali da je neki pomak jest...
Hvala na infu, nisam za ovo znao!
- VivaLaStella
- Kontakt:
Na osnovu čega to zaključuješ?ArtemisFowl je napisao/la: ↑17 mar 2026, 14:32100% si u pravu. Đinđić je u trenutku ubistva imao možda 4-5% podrške naroda. Zato ga i jesu mogli smaknuti kako su htjeli.
pravda za mnoy
Sta je legalizovano? To sto mozes donirati necijoj kampanji?rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑17 mar 2026, 08:56
Razlika je što je kod nas to krivično djelo, kod vas nije, različit sistem jer je korupcija legalizovana, to ti pričam, normalno je da svugdje ima ljudi koji gledaju kako će sebi namaketi što više, nije ni ovdje idealno, ali zato zna da sutra može odgovarati za to (čak i premijer i na sl funkciji), dok kod vas zna da neće odgovarati![]()
A stela i veza jel i to legalizovano? A ako si babin sin jel ne vaze isti zakoni? Neozbiljan si
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 9 gostiju.