Studiranje

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

sljivo
Kontakt:

Re: Studiranje

Post Postao/la sljivo » 19 jan 2022, 17:14

Prepiso/muljo/neko drugi pomogao - sam ukupno 7 zadaca/radova/pismenih. Znam svaki koji je. Diplomski nisam nikad i ne bih nikad. Zamisli dodje ti 30 ljudi na odbranu a ti branis nesto sto nisi radio i muljas da jesi, a to jos treba da bude tvoj neki intelektualni vrhunac na faksu.

Blejzer10
Kontakt:

Post Postao/la Blejzer10 » 19 jan 2022, 17:14

treba provest reviziju diploma među moderatorima

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 19 jan 2022, 17:15

harden je napisao/la:
19 jan 2022, 17:06
Ajoj al dramite malo je reci :mrgreen: nema veze, slozit cemo se da se ne slazemo. :thumbup:

Samo da se razumijemo, ni ja ne podrzavam da se ispiti polazu preko bubice, placaju seminarski koji se za dan urade itd, ali razumijem kad neko plati da mu se uradi diplomski. Zahtjeva puno vremena da se uradi, makar u mom slucaju, neko ko radi 6h dnevno ne da mu se zavrsiti sa poslom i jos 2 sata raditi rad. Nemam volje ni energije realno.
Shategabri je napisao/la:
19 jan 2022, 16:57
Staviš u taj kontekst dijete koje nema radnog iskustva i koje piše diplomski. Jasno je ko je tu u prednosti.
Ovo ti ne pije vode jer nije svako dobio posao preko stele, ima ljudi koji su se izborili za to. Malo ti je bezveze ta prica o prednosti.
Nisam u tom kontekstu pisao.
Imaš na jednoj strani recimo čovjeka koji je već u finansijskim poslovima i koji uzme rad na ekonomskom fakultetu iz struke.
S druge strane je neko dijete koje je izašlo iz srednje i pravo na fax.
Mislio sam na tu prednost, sigurno je da će kvalitetniji i sa više razumjevanja napisati rad ovaj ko je već u struci, ko ima prakse.

Nećemo se složiti to je jasno.
Sigurno da je u pitanju i generacijski jaz.

Meni je neprihvatljivo da je ok da se nekom plati da uradi diplomski.
Da ne razumiješ suštinu problema.
Radiš 6 sati i problem ti je pisati diplomski? Rade ljudi puno radno vrijeme ili i prekovremeno, pa pišu rad.
To nije nikakav razlog da ti neko drugi uradi, to je izgovor.
Na stranu odsustvo volje ili to što te posao umara, pa ti je vrijeme poslije posla bitno za odmor, ali opet ponavljam, sistem u kojem se obezvrjeđuje diplomski ili neki drugi završni rad na visokoškolskim ustanovama, u kojem se na kraju krajeva obezvrjeđuje i diploma....šta da očekujemo?
Pa ništa, retardirano društvo minstara šiša bojsa i nekakvih sirovina Zahiragića.
To nam je realnost.
Koševo Zapad

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 19 jan 2022, 17:25

Blejzer10 je napisao/la:
19 jan 2022, 17:14
treba provest reviziju diploma među moderatorima
Kako je krenulo ja fax ni necu zavrsiti jer mi ne treba, tako da ako mislis na mene slabo ce ta revizija proci :mrgreen:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 19 jan 2022, 17:30

Nema kad pisat diplomski moderira na forumu

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 19 jan 2022, 17:36

sljivo je napisao/la:
19 jan 2022, 17:30
Nema kad pisat diplomski moderira na forumu
Mogao bi tebi post biti obrisan kolega kobasicaru :kafa:
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

kontramraku21
Kontakt:

Post Postao/la kontramraku21 » 18 mar 2022, 17:31

Pozdrav zanima me zna li neko kakav je master computer science na IUS-u ?? Da li ima neko da studira to i kakva su iskustva sto se tice predavanja, profesora? Hvala unaprijed

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 28 mar 2026, 21:30

Harun93 je napisao/la:
17 feb 2015, 01:38
kako vi ucite i kako se fokusirate da ucite? ja evo imam ispite ove hefte, a ucio u protekloj sedmica pa brat bratu 2 h sveukupno. kontam problem fb pa ga izbrisem sa telefona, kontam ucit cu, medjutim sutradan instaliram igricu, pa i nju ukinem nakon 2 dana, nalozio se danas da ucim, a zavrsim citajuci temu ljubav i sex i to procitam postove od 2009-te pa do 2012-te godine i evo sad **** sve sebi jer sam kreten, a imam sutra ispit, mislim polozio sam ja ispita, al doso mi period sad pred popravne da ne mogu uciti, imao desetak dana da spremim ispite, al dzabe ne da mi se, kad god se prihvatim knjige jave mi se neke mastarije o lijepom zivotu sa zenom i djecom, pa udji malo na fb, pa kad ga izbrisa, procitah temu ljubav i sex i adzukine savjete omladincima kako sa djevojkama. ima li kakav savjet kako se skoncentridati i kako kvalitetno uciti ?
imal ko?
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

Omerbavarac
Kontakt:

Post Postao/la Omerbavarac » 29 mar 2026, 11:48

Preparat ginko bilobe sa sto vecom koncentracijom pod uslovom da se ne koriste antikoagulansi za sto je manja mogucnost s obzirom da se radi o studentima. Odrzava koncentraciju i fokus na bitnim stvarima.
Udaljiti se od elektricnih uredjaja i svega sto odvlaci paznju.
Sto manje hrane na stolu uz poneku crnu kafu.
Stickeri sa najbitnijim zabiljeskama i najvaznije detaljima koji se tesko pamte te ih lijepiti po zidovima ili vratima kako bi stalno bili u fokusu.
Najvaznije, pokusati uciti sa razumijevanjem bez klasicnog bubanja od do…
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!

TonySosa
Kontakt:

Post Postao/la TonySosa » 29 mar 2026, 12:31

Pichka rjesava sve probleme sa kojima se studenti susrecu. Od brain foga, manjka volje, izbjegavanja distrakcija pa do nemogucnosti fokusiranja.
Remember, remember the 5th of November.

"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."

"Three for me, two for them."

Rajaz
Kontakt:

Post Postao/la Rajaz » 29 mar 2026, 12:33

TonySosa je napisao/la:
29 mar 2026, 12:31
Pichka rjesava sve probleme sa kojima se studenti susrecu. Od brain foga, manjka volje, izbjegavanja distrakcija pa do nemogucnosti fokusiranja.
a ako dismr

TonySosa
Kontakt:

Post Postao/la TonySosa » 29 mar 2026, 12:38

Rajaz je napisao/la:
29 mar 2026, 12:33
TonySosa je napisao/la:
29 mar 2026, 12:31
a ako dismr
Ako smrdi, znaci da vjerovatno ima neki zdravstveni problem ili ne vodi racuna o sebi
Remember, remember the 5th of November.

"On je nogometni Christoph Waltz – savršeni glumac za ulogu lošeg momka kojeg je lako voljeti i kad na terenu radi odvratne stvari."

"Three for me, two for them."

StevieG8
Kontakt:

Post Postao/la StevieG8 » 29 mar 2026, 12:51

Surreal je napisao/la:
28 mar 2026, 21:30
Harun93 je napisao/la:
kako vi ucite i kako se fokusirate da ucite? ja evo imam ispite ove hefte, a ucio u protekloj sedmica pa brat bratu 2 h sveukupno. kontam problem fb pa ga izbrisem sa telefona, kontam ucit cu, medjutim sutradan instaliram igricu, pa i nju ukinem nakon 2 dana, nalozio se danas da ucim, a zavrsim citajuci temu ljubav i sex i to procitam postove od 2009-te pa do 2012-te godine i evo sad **** sve sebi jer sam kreten, a imam sutra ispit, mislim polozio sam ja ispita, al doso mi period sad pred popravne da ne mogu uciti, imao desetak dana da spremim ispite, al dzabe ne da mi se, kad god se prihvatim knjige jave mi se neke mastarije o lijepom zivotu sa zenom i djecom, pa udji malo na fb, pa kad ga izbrisa, procitah temu ljubav i sex i adzukine savjete omladincima kako sa djevojkama. ima li kakav savjet kako se skoncentridati i kako kvalitetno uciti ?
imal ko?
Iskreno meni je najviše pomoglo kad se stavim u poziciju da učim u prostoru u kome nema distrakcija i nema potrebe da vjerujem sebi da neću koristit mobitel/laptop/internet ili šta već. Ako imaš mogućnost da odeš u neku biblioteku ili čitaonicu to je najbolji izbor jer imaš okruženje ljudi koji sjede i uče pa ćeš i ti imati veći motiv da kad već dolaziš tu učiš i radiš. Ako ne, izbaci svu digitaliju iz sobe ugasi modem izbaci bukvalno sve što može biti zabavno na bilo koji način. Kad ostaneš sam s knjigom i nemaš izbora da radiš nešto drugo najbolje se mozak pokrene :kafa:
"Ta američka razvojna liga... Tamo se ne igra odbrana, tamo se ne trenira, ja stvarno ne znam šta to oni tamo razvijaju"

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 29 mar 2026, 14:13

StevieG8 je napisao/la:
29 mar 2026, 12:51
Ako imaš mogućnost da odeš u neku biblioteku ili čitaonicu to je najbolji izbor jer imaš okruženje ljudi koji sjede i uče pa ćeš i ti imati veći motiv da kad već dolaziš tu učiš i radiš.
Opet bi on neku vidio i na brzinu se zaljubio.

Neka njega kuci, u 4 zida, to mu je najbolja opcija...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 29 mar 2026, 16:31

Surreal je napisao/la:
28 mar 2026, 21:30
Harun93 je napisao/la:
imal ko?
Meni npr mora me materija zanimati. Onda nije ono "moram" nego hocu da ucim.
Tako mi je i na poslu, meni je posao vise kao hobi neg posao.
Evo sad gledam da upisem program za elektro tehnicara jer hocu da nesto novo naucim.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 29 mar 2026, 19:45

soko je napisao/la:
29 mar 2026, 16:31
Evo sad gledam da upisem program za elektro tehnicara jer hocu da nesto novo naucim.
To svakako. Prije svega želja da upijaš nova znanja i vojna spremnost da ideš u tamne okeanske dubine te materije.

Spremanje ispita je umjetnost koju svako za sebe treba isklesat.

Ja sam to radio na način da učim, bilo po oblastima ili recimo 60ak stranica na dan.

Prvo čitanje pravio bi bilješke, ono osnovno što mislim da je bitno. Drugo čitanje to ponovim i kapak. Sutra bliknem samo bilješke. Onda par dana ne dotaknem knjigu.

Iduća runda nova oblast itd.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 29 mar 2026, 21:28, ukupno mijenjano 1 put.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 29 mar 2026, 19:54

Nisam se nikad zamarao nekim tehnikama ucenja. Jednostavno uzmes i citas materiju. Zadas sebi cilj i rastabiris sam sa sobom da ti je to apsolutno neophodno u zivotu, sta god da je, faks ili nesto drugo.

Ja sam na faksu imao uzasne navike ucenja, ali kada sam poslije spremao pravosudni ispit, ucio sam 7-8 mjeseci bukvalno svaki dan od jutra do sutra. Bez problema. Jer je to nesto sto mi je trebalo. U pocetku je tesko, ali nakon kraceg vremena stvoris naviku i onda je dosta lakse. Dodjes u fazu da osjetis griznju savjesti ako radis sta drugo mimo ucenja.

xaviesta
Kontakt:

Post Postao/la xaviesta » 29 mar 2026, 20:23

Samo danda dan prije ispita, dobro se osjećaš upijaš kao spužva.
Jest da te nakon toga pere depra dvije sedmice ali sve ima svoju cijenu.
Don't hate what you don't understand.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 11 apr 2026, 23:30

Asteriks je napisao/la:
29 mar 2026, 19:45
soko je napisao/la:
To svakako. Prije svega želja da upijaš nova znanja i vojna spremnost da ideš u tamne okeanske dubine te materije.

Ja sam to radio na način da učim, bilo po oblastima ili recimo 60ak stranica na dan.

Prvo čitanje pravio bi bilješke, ono osnovno što mislim da je bitno. Drugo čitanje to ponovim i kapak. Sutra bliknem samo bilješke. Onda par dana ne dotaknem knjigu.

A kako kada je jedno pitanje citava knjiga :)

Evo npr, procitas 60 strana pa napravis od 60 strana 10 strana biljeski?

Ja sam preopsirno pripremao i to mi je velika mana bilo, vjerujem da sam deugacije to radio imao bih 10 prosjek iako me briga za prosjek.

Evo npr, imas 15 knjiga da procitas i 10 radova, koju si ti tehniku imao?

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 12 apr 2026, 08:02

Neutral je napisao/la:
11 apr 2026, 23:30
Asteriks je napisao/la:
29 mar 2026, 19:45
soko je napisao/la:

A kako kada je jedno pitanje citava knjiga :)

Evo npr, procitas 60 strana pa napravis od 60 strana 10 strana biljeski?

Ja sam preopsirno pripremao i to mi je velika mana bilo, vjerujem da sam deugacije to radio imao bih 10 prosjek iako me briga za prosjek.

Evo npr, imas 15 knjiga da procitas i 10 radova, koju si ti tehniku imao?
Da bi ušao u temu, čitao sam lagano, otprilike onoliko, koliko sebi zacrtaš za dan, čak i ako se prekida cjelina ili kontekst. Nema veze ako nije kraj oblasti recimo nakon 60. stranice.

U tom prvom čitanju idu lagane bilješke. Te skice nisu neke škrabotine koje ću poslije učiti napamet, već kuke za pamćenje, koje otključavaju mapu, koju stvaramo u glavi.

Onda idem i na neko vizualno grupiranje tako što pojmove povežem strijelicama, ako su u vezi, za tu neku svoju priču.

Te bilješke nisu sad nešto kriptične, već uz to dodam neku opisnu riječ, te eventualno kratki opis. Tipa ako je porez, onda nepravedni porez, ili porez - pobuna te i te godine. Pa ustanak - nezadovoljstvo - vođa ustanka - cilj itd.

Nisam imao betoniran šablon, već škrabnem kao slobodni književnik ili neki putopisac kojem je mrsko pisat. Ono ide simbol ptičice, naziv mjesta, crtica i zzzz. :mrgreen:
A smooth sea never made a skilled sailor.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []