CAGarfia je napisao/la: ↑02 apr 2026, 20:18Prije svega čestitke selektoru, direktoru, cijelom stručnom štabu i momcima na ovom historijskom uspjehu i prolasku baraža. Kada se vidi u kakvom stanju su zatekli reprezentaciju u aprilu 2024. godine, a gdje su u aprilu 2026. godine, dođe se do zaključka da su bukvalno, preskočili dvije godine normalnog razvoja i obradovali nas najvećim sportskim takmičenjem na svijetu. To je meni još uvijek nestvarno da smo uspjeli savladati mentalnu barijeru zvanu baraž i to na kakav način. Kada nešto radiš iz srca i emotivno, malo te nekada i sreća pogleda i dođeš do nekih nemogućih stvari. Meni je lično plasman na Svjetsko prvenstvo djelovao kao nemoguća misija poslije gostovanja na Kipru, a kamoli tek na imenovanju Barbe kada smo izašli iz najgorih kvalifikacija ikad i dali palicu u ruke čovjeku bez dana radnog iskustva u poslu kojem se bavi.
Barbarez je itekako pravio greške u ove dvije godine, sam je priznao da griješi i da će griješiti. To uopšte nije ništa čudno, pogotovo za nekoga 'ko se uči na reprezentaciji'. Da li je Barbarez imao sreće? Apsolutno da jeste. Ko je od nas očekivao da ćemo imati Tarika Muharemovića koji je bukvalno world class štoper sada?! Pogledajte samo prvu stranicu na temi Tarika kada ga je prvi put Barba zvao, vidjet ćete komentare. I ja sam mislio da od njega nema igrača nikada. Barbarez mu je vjerovao u periodu kada je Tarik igrao Seriu C i pozvao ga. Da li smo znali da će Alajbegović biti ovako dobar tada, naravno da ne. Vjerovali smo da može biti solidan igrač liga petice, a ne jedan od najvećih talenata svijeta na svojoj poziciji. Isto važi i za Esmira. Jako puno je napredovao u PSVu iako smo mnogi mislili da nikada od njega neće biti pretjerane koristi na ozbiljnom nivou. Uglavnom, moja poenta svega je da je puno lakše doći do rezultata kada imaš ovakve talente i igrače, a te talente je upravo Barbarez kaparisao i debi su upisali za vrijeme njegovog mandata. Baš kao i gotovo više od pola reprezentacije.
Hipotetički da nije imenovan Barbarez, vjerovatno bi bio selektor neki Krstajić, završili bi kvalifikacije na 4. mjestu i ne bi uradili rebuilding. Barbarez je uspio tokom rebuildinga reprezentaciju odvesti na Svjetsko prvenstvo. Ova reprezentacija je uranila dvije godine sa velikim takmičenjem. Riješili su se starih, istrošenih igrača i napravili mladu reprezentaciju koja može igrati skoro sa svima. Zasluge tu idu Emiru Spahiću najviše.
Barbarezov impact na ovu reprezentaciju je brutalan. Pa mi smo postali mentalni giganti, a bili smo mekušci obični. Frajer ima baš mirnu facu tokom mečeva, iako je preemotivan lik. Usadio je u ove momke zajedništvo, samopouzdanje i taj fajterizam na kojem mu se sve zasniva od imenovanja. Stvarno mu svaka čast na tome, bukvalno je lik Ćiro 2.0 po tom pitanju, ako ne i bolji od Ćire.
Hvala Bogu pa će mu se ostvariti san 12.juna u Kanadi. Njegove suze sve govore, kakvu ima emociju prema BiH i koliko mu sve znači. Ovo Svjetsko prvenstvo kako god prođe je totalni bonus, nadam se da će ga momci odigrati bez ikakvog pritiska i očekivanja pa makar sve utakmice izgubili. Niko se ovome nije nadao, apsolutno niko.
Sergej Barbarez je u utorak zacementiran kao GOAT selektor naše reprezentacije. Teško da će ga ko skinuti u idućih 50 godina jer ovo što radi rezultatski i dovođenjem novih igrača je savršeno. Ako Bog da da što duže budeš selektor i da je ovo tek početak fenomenalne priče. Hvala ti kapitenčino!![]()
Ja bih se samo nadovezao sa konstatacijom koju sam napisao nekad tokom kvalifikacija prošle godine. Odveo nas ili ne odveo na Mundijal, Barbarez tada (iz ove perspektive danas) neće biti ni lošiji ni bolji stručnjak. I ja ostajem pri tome. Sergej danas nije bolji stručnjak nego prije godinu dana ili prije dvije godine. Pretpostavljam da neće biti bolji stručnjak ni sljedeće, a ni one tamo godine.
Ali to suštinski nije ni važno za reprezentaciju, barem ne u ovom momentu. On je napravio razliku svojim stavom i karakterom. Iako se te stvari na prvu ne vide jer mi ipak nismo toliko unutra, na osnovu izjava igrača ali i njega u posljednjih 10-ak dana jasno je da je stvorena jaka kohezija među njima i rezultat je, uz malo sreće, došao veoma brzo.
Sad bi se dalo do detalja raspravljati kako smo postigli ovaj rezultat, ali činjenica je da ovakve dvije utakmice u baražu ne mogu dobiti loši igrači predvođeni lošim selektorom i stručnim štabom na klupi. I opet ponavljam, to što nije neki vrhunski stručnjak, taktičar ili kako već ko to voli nazvati, apsolutno ne znači da je loš selektor, pogotovo u ovakvim okolnostima gdje je krenuo skoro od 0 sa mahom novim i mladim igračima. Možda će ga ovi momci u nekom momentu prerasti kvalitetom, možda tada ne bude imao rezultat, možda tada neće biti dobar za njih, ali za ovo što je napravio od juna 2024. do marta 2026. kapčina do poda i ostat će upisan zlatnim slovima u historiju naše reprezentacije.