Svjetsko prvenstvo 2026

Moderatori/ce: insider,TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_

Madal
Kontakt:

Re: Svjetsko prvenstvo 2026

Post Postao/la Madal » 06 apr 2026, 20:20

MiranGlasnic je napisao/la:
06 apr 2026, 18:36
Moguće da sam pretjerao. :mrgreen:
slika
Ma ne, zdrijeb je nerealan. Ja ne znam da smo pravili da li bi bolji napravili.
Ovo je SP i svi igraju fudbala, mislim da smo mi najbolji primjer toga, i svako te moze dobiti i to je cinjenica ali je takodjer cinjenica da ti do 1/8 finala ili u ludim kombinacijama cak i do 1/4 finala u svakoj utakmici imas pa evo minimalno 30% sanse da dobijes. I to je cini mi se tako bili mi 1.,2.,ili 3.
Na prvenstva se ne dolazi za svoju dusu i za iskustvo vec da ih osvojis. Pa ako tako razmisljas mozda ne osvojis ali dobacis daleko. Ubjedjen sam da i selektor i igraci tako razmisljaju i vjeruju u dobre rezultate.
Italija da nas je prosla isli bi tamo s ciljem da osvoje. Mislim da to treba biti dovoljno o pristupu i mentalitetu.
A to pod osvoje mislim cilj ti je proci grupu, u prvoj utakmici KO faze samo razmisljas kako proci protivnika i sl. Ne nuzno da bi Italija od grupe sanjala trofej.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 06 apr 2026, 20:23

David se opet nije sastao sa loptom u mecu Juventusa :mrgreen:
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 06 apr 2026, 20:27

Madal je napisao/la:
06 apr 2026, 20:20
MiranGlasnic je napisao/la:
06 apr 2026, 18:36
Moguće da sam pretjerao. :mrgreen:
slika
Ma ne, zdrijeb je nerealan. Ja ne znam da smo pravili da li bi bolji napravili.
Ovo je SP i svi igraju fudbala, mislim da smo mi najbolji primjer toga, i svako te moze dobiti i to je cinjenica ali je takodjer cinjenica da ti do 1/8 finala ili u ludim kombinacijama cak i do 1/4 finala u svakoj utakmici imas pa evo minimalno 30% sanse da dobijes. I to je cini mi se tako bili mi 1.,2.,ili 3.
Na prvenstva se ne dolazi za svoju dusu i za iskustvo vec da ih osvojis. Pa ako tako razmisljas mozda ne osvojis ali dobacis daleko. Ubjedjen sam da i selektor i igraci tako razmisljaju i vjeruju u dobre rezultate.
Italija da nas je prosla isli bi tamo s ciljem da osvoje. Mislim da to treba biti dovoljno o pristupu i mentalitetu.
A to pod osvoje mislim cilj ti je proci grupu, u prvoj utakmici KO faze samo razmisljas kako proci protivnika i sl. Ne nuzno da bi Italija od grupe sanjala trofej.
Ovim našim mudonjama nije cilj otići turistički. Tabaković reče sinoć ŽELIMO DOBRE PRIPREME I DA DOBRO ODIGRAMO…naši momci su na 100% samopouzdanju…nema labavo. :bih:

Lakoste
Kontakt:

Post Postao/la Lakoste » 06 apr 2026, 20:35

Ne znam da li je do mene, kako je covjek stariji ali nekako je veca euforija pred Ameriku nego Brazil?

Vjerovatno ulogu igra i sto je svjetsko blizu, ne mora se cekati pola godine…

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 06 apr 2026, 20:36

Lakoste je napisao/la:
06 apr 2026, 20:35
Ne znam da li je do mene, kako je covjek stariji ali nekako je veca euforija pred Ameriku nego Brazil?

Šta nam Granoff sprema za ovo Svjetsko…? :mrgreen:

PeppermintSA
Kontakt:

Post Postao/la PeppermintSA » 06 apr 2026, 20:41

Shevko je napisao/la:
06 apr 2026, 18:29
Možda je ovo i najbolja generacija do sada, igrači ne igraju u vrhunskim klubovima, ali bi pojeli sve ove prijašnje.

Sjećam se kada se plakalo po forumu jer nemamo krila a sada imamo dva mlada moderna a da ne pričamo koliko smo dobri nazad.

Potpisao bih 20 godina tahirovića i šunjića u vezi, za dobre bekove, odlične štopere i krila.
Ništa slabiji klubovi nego ona prijašnja generacija, s tim da u ovoj ekipi imaš 5-6, a uskoro i desetak igrača u rasponu godinu od 18 do 23 čiji je plafon ogroman, tj. sigurno će zaigrati za najbolje svjetske klubove.

Ne smijemo zaboraviti da je i ona prošla generacija bila puna igrača iz bezveznih klubova i liga. Zahirović iz onog nakog Nalčika, Misketa koji je tada već bio u Kini, Hajrovića koji je još uvijek bio u Grasshoppersu, Šunjića koji je igrao u Zoryji, Rahimića koji je prestao igrati klupski fudbal, Ibričića, Vranješa, Višiću i Medjunjanina iz šimšir turskih klubova, Bešića iz Ferencvaroša, Anela Hadžića iz Šturma, Avdiju Vršajevića iz Hajduka itd.

Realno, tu je bilo možda 5 igrača da kažeš da su igrali u nekim atraktivnim klubovima, odnosno da je neko za njih čuo u Evropi - Džeko, Pjanić, Lulić, Ibišević i Spahić. Eto, i Salihović i Kolašinac. Ovo ostalo je sve bilo promućkaj pa prospi, ako gledamo klubove. A ako ćemo biti potpuno realni, moglo se reći da su samo Džeko, Pjanić i Lulić igrali u zaista velikim klubovima i tamo zaista bili nosioci igre.

Vrlo sam siguran da ćemo za dvije do tri godine pričati o reprezentaciji ili generaciji koja kompletna igra na najvišem nivou. Hoću reći, poprilično sam siguran da ćemo tada imati najmanje desetak igrača po najboljim svjetskim klubovima i ligama. I tu ne mislim na nekakve Braunšvajge ili Frajburge, već na Manchester United, Arsenal, Juventus, Real Madrid itd. Zašto? Jer kad sa 18 ili 19 ili 20 ili 23 godine odigraš Svjetsko prvenstvo, a već se o tebi priča, nebo je plafon.

Muhamed Bešić, za kojeg držim da je polovnjak (što sam i onda tvrdio), proda se u Everton iz faking Ferencvaroša zahvaljujući jednoj dobroj utakmici na Mundijalu. Toni Šunjić koji je bio osrednji igrač kakvih ima na desetine po zemljama poput Mađarske, Austrije i Slovačke proda se iz ukrajinske lige u Stuttgart zahvaljujući SP. Medjunjanin se u 29. godini, kao već mrtav igrač, iz Turske proda u špansku Primeru, isto kao i Ognjen Vranješ - sve zahvaljujući SP. A uz sve to, nismo ništa na SP napravili. Ispali smo odmah u grupu. Dakle, govorimo o igračima koji su češće no rijeđe bili isluženi i ozbiljnijim godinama.

E, šta onda očekivati od ovih današnjih momaka? Mi smo ovdje već sahranili Tahirovića kao polovnjaka, ono gotovo kao gotovog igrača. Momku je jako 23 godine, odigrao protiv Italije kao singerica, zabio penal i ide na SP. Nek odigra tri takva poluvremena, ode on, paša, u neku tamo Borussiju ili neku tamo Sevillu. Dajem njega za primjer.

Amarinho
Kontakt:

Post Postao/la Amarinho » 06 apr 2026, 20:42

Lakoste je napisao/la:

Ma Brazil je vukohebina za ovo. Volio ne volio komercijalu, to ce SP biti na najvecem mogucem nivou sto se tice promocije i organizacije.

Mislim da je samo nasa NFL raja sa foruma svjesna gdje mi igramo uopste, sta to znaci (by the way: gdje ste pichke javi te se na temi, ili ceka te vase mrtve Coltse i Bearse i ta sranja :D). Mi igramo na NFL stadionima, to je svemirski brod za sve sto mi znamo u EU.

Recimo protiv Svice igramo na SoFi, to je najskuplji stadion koji je ikad napravljen (5.5 milijardi dollara kostala izgradnja). Recimo mogao si napravit 3x Wembley za te pare.

Madal
Kontakt:

Post Postao/la Madal » 06 apr 2026, 20:50

PeppermintSA je napisao/la:
06 apr 2026, 20:41
Shevko je napisao/la:
Možda je ovo i najbolja generacija do sada, igrači ne igraju u vrhunskim klubovima, ali bi pojeli sve ove prijašnje.

Sjećam se kada se plakalo po forumu jer nemamo krila a sada imamo dva mlada moderna a da ne pričamo koliko smo dobri nazad.

Potpisao bih 20 godina tahirovića i šunjića u vezi, za dobre bekove, odlične štopere i krila.
Ništa slabiji klubovi nego ona prijašnja generacija, s tim da u ovoj ekipi imaš 5-6, a uskoro i desetak igrača u rasponu godinu od 18 do 23 čiji je plafon ogroman, tj. sigurno će zaigrati za najbolje svjetske klubove.

Ne smijemo zaboraviti da je i ona prošla generacija bila puna igrača iz bezveznih klubova i liga. Zahirović iz onog nakog Nalčika, Misketa koji je tada već bio u Kini, Hajrovića koji je još uvijek bio u Grasshoppersu, Šunjića koji je igrao u Zoryji, Rahimića koji je prestao igrati klupski fudbal, Ibričića, Vranješa, Višiću i Medjunjanina iz šimšir turskih klubova, Bešića iz Ferencvaroša, Anela Hadžića iz Šturma, Avdiju Vršajevića iz Hajduka itd.

Realno, tu je bilo možda 5 igrača da kažeš da su igrali u nekim atraktivnim klubovima, odnosno da je neko za njih čuo u Evropi - Džeko, Pjanić, Lulić, Ibišević i Spahić. Eto, i Salihović i Kolašinac. Ovo ostalo je sve bilo promućkaj pa prospi, ako gledamo klubove. A ako ćemo biti potpuno realni, moglo se reći da su samo Džeko, Pjanić i Lulić igrali u zaista velikim klubovima i tamo zaista bili nosioci igre.

Vrlo sam siguran da ćemo za dvije do tri godine pričati o reprezentaciji ili generaciji koja kompletna igra na najvišem nivou. Hoću reći, poprilično sam siguran da ćemo tada imati najmanje desetak igrača po najboljim svjetskim klubovima i ligama. I tu ne mislim na nekakve Braunšvajge ili Frajburge, već na Manchester United, Arsenal, Juventus, Real Madrid itd. Zašto? Jer kad sa 18 ili 19 ili 20 ili 23 godine odigraš Svjetsko prvenstvo, a već se o tebi priča, nebo je plafon.

Muhamed Bešić, za kojeg držim da je polovnjak (što sam i onda tvrdio), proda se u Everton iz faking Ferencvaroša zahvaljujući jednoj dobroj utakmici na Mundijalu. Toni Šunjić koji je bio osrednji igrač kakvih ima na desetine po zemljama poput Mađarske, Austrije i Slovačke proda se iz ukrajinske lige u Stuttgart zahvaljujući SP. Medjunjanin se u 29. godini, kao već mrtav igrač, iz Turske proda u špansku Primeru, isto kao i Ognjen Vranješ - sve zahvaljujući SP. A uz sve to, nismo ništa na SP napravili. Ispali smo odmah u grupu. Dakle, govorimo o igračima koji su češće no rijeđe bili isluženi i ozbiljnijim godinama.

E, šta onda očekivati od ovih današnjih momaka? Mi smo ovdje već sahranili Tahirovića kao polovnjaka, ono gotovo kao gotovog igrača. Momku je jako 23 godine, odigrao protiv Italije kao singerica, zabio penal i ide na SP. Nek odigra tri takva poluvremena, ode on, paša, u neku tamo Borussiju ili neku tamo Sevillu. Dajem njega za primjer.
Jbg nekako si naveo vodu na svoj mlin, ne mozes reci “pa eto Kolasinac i Salihovic” kad su tada bili odlicni igraci, Seo je i sad.
U tom svemu dodaj i Begovica, Mujdzu i Bicakcica ne znam sto njih zaboravi navesti. Eto, nabrasmo 10.
Taj Besic koji je polovnjak je pokidao. Hajrovic koji je stvarno bio kvalitetno krilo, na stranu Zilina, samo nije dugo trajao. Medunjanina se isto ne stidimo uvesti s klupe, a nisam se stidio ni Misimovica iz Kine.
Ja se slazem da smo sad potentnija generacija u smislu buducnosti ali ono sto smo poslali u Brazil je bilo vrhunski. Medju najboljim od ostatka svijeta, dakle kad oduzmes Njemacku, Brazil, Argentinu, Francuze i slicne.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 06 apr 2026, 20:51

Madal je napisao/la:
06 apr 2026, 20:50
Shevko je napisao/la:

Jbg nekako si naveo vodu na svoj mlin, ne mozes reci “pa eto Kolasinac i Salihovic” kad su tada bili odlicni igraci, Seo je i sad.
U tom svemu dodaj i Begovica, Mujdzu i Bicakcica ne znam sto njih zaboravi navesti. Eto, nabrasmo 10.
Taj Besic koji je polovnjak je pokidao. Hajrovic koji je stvarno bio kvalitetno krilo, na stranu Zilina, samo nije dugo trajao. Medunjanina se isto ne stidimo uvesti s klupe, a nisam se stidio ni Misimovica iz Kine.
Ja se slazem da smo sad potentnija generacija u smislu buducnosti ali ono sto smo poslali u Brazil je bilo vrhunski. Medju najboljim od ostatka svijeta, dakle kad oduzmes Njemacku, Brazil, Argentinu, Francuze i slicne.
Upravo. Nismo bezveze bili 13-ti na svijetu u jednom trenutku.
G.B.

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

MiranGlasnic
Kontakt:

Post Postao/la MiranGlasnic » 06 apr 2026, 21:23

DamirT je napisao/la:
06 apr 2026, 20:51
Madal je napisao/la:
06 apr 2026, 20:50

Upravo. Nismo bezveze bili 13-ti na svijetu u jednom trenutku.
Većina tih momaka iz te generacije su dostigli svoj vrhunac u 2013. Većina njih je krenula u pad poslije Svjetskog…Miske, Ibričić, Medunjanin, Mujdža, Ibišević odigrao još dvije solidne sezone..

DonRamiz
Kontakt:

Post Postao/la DonRamiz » 06 apr 2026, 21:23

Amarinho je napisao/la:
06 apr 2026, 19:58
Pa eto ako smo vec kod klipova, YouTube-a, filmova hajmo podijelit nama licno najdraze mozda neko i nije vidio. Skratit cu na par njih koje imam tu sad pri ruci, pre vise ih je svakako.

1) Da me neko pita da mu opisem sta se desava u ovo klipu rekao bih mu "ma sve". Svasta se nesto desava, slavlje, ova pjesma u pozadini, ova djeca sto provociraju Donnarumu (vidi se da mu Dedic prvi dobacuje ono kao uzima jaja u ruke) pa Kerim mu odmahuje rukom "go home" ko da je ovo Dejan Bandovic a ne Donnaruma.

Na 2:00 vidis kako Dedic ide prema Esmiru "hey bro" na engleskom naravno :D uzimaju zastavu Ljiljana ono najnormalnija stvar na svijetu, sto je takodjer jedna VELIKA razlika ove i one 2014 generacije (koja ce mi uvijek biti najdraza). 2014 su ipak ono fino, kulturica, samo ne uvrijedit nekog. Daj onu Daytonsku, da se ne naljuti neko. Ovi ovdje mladici ne hebu 1%, ko vas pita, slavimo kako zelimo. Ovaj mi video nekako u 2:30min zapakovano sumira sve to sto su oni i zasto ih krasi to samopouzdanje.

2) Ovaj video je zanimljiv iz vise razloga. Prvo na 2:45 vidis kako svi grle Benju Tahirovica, kontas se zasto ali to bude veoma jasno par sekundi poslje kad mu jedan iz staff-a dobacuje "DAJ JA CU PRVI" i smije se. Vrlo vjerovatno je to bas recenica koju je Benjo rekao prije penala. Vidi te, mozes naucit sutat, mozes naucit dodat, ubacit - ali da imas MUDA, BALLS, BALLCINE - to se ne moze naucit. To ili imas ili nemas, Benjo ih ima, i to poslje svega, poslje Steve narkomana Coopera, pa nije poceo utakmicu, pa "greska" u Walesu itd.

Na 3:25 pocinje zanimljiv detalj gdje se igraci grle i pjevaju Halida. Jovo Lukic je bio dva puta na tribini, Jovo Lukic zavisi koga pitas mozda i ne "osjeca" tu reprezentaciju kao svoju 100% - kazem zavisi koga pitas, ne zelim bezveze dati prostor tome - ali Jovo Lukic ne pjeva Halida, on se bukvalno DERE kao ja u kafani nakon 8 piva. Jovo Lukica nisam nikad gledao, ne znam nista o njemu kao igracu, ali izgleda mi ko bas dobar lik. Trebao bi na SP iskreno.

Odlicno napisano i Hvala za videje :bih: :bih: :bih:

Goalgetter
Kontakt:

Post Postao/la Goalgetter » 06 apr 2026, 21:29

Repka.ba pise da se savez odlucio za Salt Lake City kao bazu

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 06 apr 2026, 21:29

Nezvanične informacije koje ima **** portal govore kako će fudbalska reprezentacija tokom Svjetskog prvenstva boraviti u Salt Lake Cityu u državi Utah.

Zmajevi bi trebalo da borave u tamošnjem kampu RSL Training Centre, koji inače koristi američka reprezentacija.

Tu je planirala i boraviti reprezentacija Velsa, koju su Zmajevi upravo izbacili na putu ka Mundijalu.

Za sada nam naši izvori nisu mogli potvrditi kako je donesena konačna odluka o tome gdje će biti smještena naša reprezentacija tokom Svjetskog prvenstva.

Prethodno se spominjao St. Louis kao jedna od lokacija koja se razmatra.

Salt Lake City je na otprilike dva sata leta od Los Angelesa i Seetlea, a pet sati leta od Toronta gdje će naši Zmajevi igrati utakmice na Svjetskom prvenstvu.
G.B.

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 06 apr 2026, 21:33

Prava pozitiva na posljednjih nekoliko stranica :salut: :bih:
Daj nam Boze svima zdravlja do mundijala :pray:
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 06 apr 2026, 21:41

Lakoste je napisao/la:

Zato sto imamo drugaciju ekipu, ekipu sa mudima, koji su se tako postavili, mladi svi, i onda nekako svi jedva cekamo da ih vidiml tamo

Alipasino
Kontakt:

Post Postao/la Alipasino » 06 apr 2026, 22:15

Realno 3 mjesto i prolaz dalje ko 3 najbolji od 8.

Nakata
Kontakt:

Post Postao/la Nakata » 06 apr 2026, 22:19

Ovo SP je puno veci uspjeh za nasu reprezentaciju nego ono 2014, jer smo napokon sa sebe skinuli to prokletstvo baraza. 2 put na penale proci, to nije mala stvar, takve stvari dizu samopouzdanje do maksimuma.

Sto se tice samog SP, realno je za ocekivati prolaz u nokaut fazu, a neki maksimum maksimuma bi bio 1/8 finala, ako se neke stvari posloze. Ne treba momcima stvarati nikakav pritisak, oni su vec obradovali cijelu naciju, a tamo kako god zavrsi meni je ok. Lijepo bi bilo da odigramo neku utakmicu za pamcenje, da neko od nasih zabije golcinu koja ce se i za 20 godina vrtiti po tv ekranima. Ona generacija iz 2014 je odigrala skroz bezlicno prvenstvo, ni lijepa gola, ni lijepe akcije, prosli smo skroz ispod radara kao neka random ekipa koja je tu zalutala. Mislim da ovi novi momci mogu puno bolje od toga.

Sto se tice kampa, St.Louis je dobar izbor. Momcima ce goditi da bar ponekad dodju u kontakt s rajom, s obzirom da ce 2 mjeseca bit zatvoreni.

soccerfan
Kontakt:

Post Postao/la soccerfan » 06 apr 2026, 22:23

Goalgetter je napisao/la:
06 apr 2026, 21:29
Repka.ba pise da se savez odlucio za Salt Lake City kao bazu
Bolje jer je blize
Saint Louis je predaleko 😊
A imace vise mira nego u St. Luisu
Ima nasih ali nema previse da ih ganjaju 😊
I Bogu je prosto bilo krstimol' se ili klanjamo....

Sensei
Kontakt:

Post Postao/la Sensei » 06 apr 2026, 22:23

Nakata je napisao/la:
06 apr 2026, 22:19
Ovo SP je puno veci uspjeh za nasu reprezentaciju nego ono 2014, jer smo napokon sa sebe skinuli to prokletstvo baraza. 2 put na penale proci, to nije mala stvar, takve stvari dizu samopouzdanje do maksimuma.

Sto se tice samog SP, realno je za ocekivati prolaz u nokaut fazu, a neki maksimum maksimuma bi bio 1/8 finala, ako se neke stvari posloze. Ne treba momcima stvarati nikakav pritisak, oni su vec obradovali cijelu naciju, a tamo kako god zavrsi meni je ok. Lijepo bi bilo da odigramo neku utakmicu za pamcenje, da neko od nasih zabije golcinu koja ce se i za 20 godina vrtiti po tv ekranima. Ona generacija iz 2014 je odigrala skroz bezlicno prvenstvo, ni lijepa gola, ni lijepe akcije, prosli smo skroz ispod radara kao neka random ekipa koja je tu zalutala. Mislim da ovi novi momci mogu puno bolje od toga.

Sto se tice kampa, St.Louis je dobar izbor. Momcima ce goditi da bar ponekad dodju u kontakt s rajom, s obzirom da ce 2 mjeseca bit zatvoreni.
Cuj dva mjeseca, ti nas racunas u finalu brate :D

izet fazlinovic
Kontakt:

Post Postao/la izet fazlinovic » 06 apr 2026, 22:33

🇲🇽 Meksiko – zemlja strasti, istorije i fudbala

🌎 Država ukratko
slika
Meksiko je velika država u Sjevernoj Americi sa oko 130 miliona stanovnika. Glavni grad je Mexico City, jedan od najvećih gradova na svijetu. Službeni jezik je španski, ali u upotrebi je i više od 60 autohtonih jezika, što govori o bogatoj kulturnoj raznolikosti.
Istorija Meksika seže hiljadama godina unazad. Na ovom prostoru cvjetale su velike civilizacije poput Asteka i Maja, prije nego što su Španci osvojili teritoriju u 16. vijeku. Nakon duge borbe za nezavisnost, Meksiko je postao samostalna država 1821. godine. Danas je to zemlja snažnog identiteta, bogate tradicije i jedne od najživopisnijih kultura na svijetu. 🇲🇽

😄 Zanimljivosti o Meksiku
slika
Meksiko ima najveći broj UNESCO lokaliteta u Americi. 🏛️
Čokolada potiče upravo iz Meksika – koristili su je još drevni narodi kao sveti napitak. 🍫
Glavni grad Mexico City nalazi se na visini većoj od 2200 metara – jedan je od najviših velikih gradova na svijetu. ⛰️
slika

⚽ Fudbalska istorija
Meksiko je jedna od najpoznatijih fudbalskih reprezentacija izvan Evrope i Južne Amerike. Redovno učestvuje na Svjetskim prvenstvima i često prolazi grupnu fazu.
Jedina su Zemlja koja je tri puta bio domaćin Svjetskog prvenstva.
Najveći uspjesi:
Četvrtfinale Svjetskog prvenstva 1970.
Četvrtfinale Svjetskog prvenstva 1986.
Višestruki pobjednik Gold Cupa
Olimpijsko zlato 2012.
slika
Posebno mjesto u istoriji ima stadion Estadio Azteca, jedan od najlegendarnijih na svijetu. Na njemu su igrana dva finala Svjetskog prvenstva u kojim su Legende Pelé i Maradona osvajali najveću svjetsku krunu!
Meksiko je kroz istoriju imao mnogo velikih igrača, ali među najpoznatijima su:
Hugo Sánchez
Cuauhtémoc Blanco
Rafael Márquez

📊 Današnja reprezentacija
Meksiko danas igra brz i tehnički fudbal. Tim se oslanja na disciplinu, brza krila i agresivan presing.
Glavni igrači:
Hirving Lozano
Raúl Jiménez
slika
Edson Álvarez
Prednosti:
velika brzina u napadu
tehnički kvalitet
ogromna podrška navijača
Slabosti:
nekonstantnost
problemi u završnici
Šanse na prvenstvu:
Meksiko gotovo uvijek može iznenaditi. Ako prođe grupu, postaje vrlo neugodan protivnik za svakoga. ⚽

👔 Selektor
slika
Selektor Meksika od 2024. je Javier Aguirre, meksikanac s baskijskim porijeklom, koji je rođen 1958. god. Iskusni stručnjak koji preferira disciplinovanu formaciju 4-3-3. Njegov fokus je na kontroli lopte i brzom prelazu u napad. Pokušava spojiti iskustvo i mlade igrače, što daje timu dodatnu energiju.
Za njega govori 30-godišnja karijera kao trener u kojem je bio selektor Japana, Egipta, nekoliko Španskih klubova i sad po treći put selektor Meksika.

⭐ Najveća legenda
Najveći igrač u istoriji Meksika je Hugo Sánchez.
Bio je jedan od najboljih napadača svijeta osamdesetih godina i legenda Real Madrid. Poznat po akrobatskim golovima i nevjerovatnoj efikasnosti, postao je simbol meksičkog fudbala.
slika

👕 Dresovi
slika
Domaći dres Meksika tradicionalno je zelene boje koja simbolizira nadu i nacionalni identitet. Gostujući dres je bijel. Moderni dizajn uključuje astečke motive, što daje posebnu kulturnu notu.

🏟 Stadion i nadimak
slika
Meksiko svoje najveće utakmice igra na stadionu Estadio Azteca.
Stadion prima preko 80.000 gledalaca i biće domaćin otvarajuće utakmice SP-a između Meksika i Južne Afrike.

Nadimak reprezentacije je El Tri, što dolazi od tri boje zastave – zelene, bijele i crvene. 🇲🇽
Meksiko je reprezentacija sa strašću, tradicijom i ogromnom bazom navijača. Na svakom prvenstvu donosi atmosferu, emociju i nepredvidivost — i zato ga nikada ne treba otpisati. ⚽🔥

Kvalifikacije
Meksiko se kao jedan od domaćina Svjetskog Prvenstva automatski kvalifikovao!

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: aezakmi, Bing [Bot], Cwirek, edin139, Edincapitano, Goalgetter, Google Adsense [Bot], mavi, Muumii, ronaldo99, Sheyi i 101 gost.