Postao/la PeppermintSA » 07 apr 2026, 23:31
Ja Vici, odnosno Vicinom savezu ne mogu da halalim stanje u Premijer ligi. Ne mislim da je Vico lično odgovaran za lakrdije koje se dešavaju u ligi, ali njegov savez, odnosno savez na čijem je on čelu je omogucio sve ovo. I da, istina je da se uvijek mešetarilo u našoj ligi, da su uvijek postojali privilegovani klubovi i da su ti privilegovani klubovi nekada bili oni sarajevski. Takođe, istina je da su sarajevski klubovi svojim neradom i svojom nakaradnom sportskom politikom sami krivi za ogroman dio svojih užasnih rezultata. Međutim, nikada suđenje nije bilo onako užasno kao zadnjih par godina (još je ove sezone dobro kako je bilo prošle i pretprošle). To je jedna stvar.
E sad, s druge strane credit should be given where credit is due. Vico, odnosno savez na čijem je čelu od njegovog dolaska je zaista unaprijedio neke aspekte fudbala u našoj zemlji. Činjenica je da je:
1. liga je smanjenja.
2. urađeni su tereni
3. obezbjeđena su tv prava
4. urađeni su razni drugi infrastrukturni projekti
5. najavljeno je moguće ujedinjenje druge lige
6. u A reprezentaciju je doveden selektor kojem je dato da sam pravi svoj stručni štab mimo nacionalnog ključa.
7. doveden je Miske, pa poslije njega Spaha da ganja ovu djecu po dijaspori, a Savez promptno riješava papirologiju
8. najavljena je izgradnja nacionalnog stadiona.
Neko će reći da to nisu velike stvari i možda nisu, ali postavlja se pitanje zašto niko drugi to nije uradio? Kad smo se plasirali u Brazil, silni milioni su raskućeni i završili u boga pitaj čijim džepovima. Domaća liga se igrala po njivama, 80% stadiona nije imalo reflektore i normalne semafore. Na kraju krajeva, A reprezentaciju su sudije kasapile i zlostavljale u svakoj bitnijoj tekmi, dok danas predsjednik UEFA-e silazi u svlačionice pred meč odluke da upozori sudije da sude pošteno. Hoću reći, moramo biti pošteni i priznati ono što je dobro urađeno.