Imamo toliko potencijala i tradicije, da je trebalo biti zaštićeno preko 100 prehrambenih proizvoda.Bosna i Hercegovina je dobila katalog prehrambenih proizvoda sa zaštićenim oznakama, kojem su objedinjeni, predstavljeni i dokumentirani prehrambeni proizvodi u našoj zemlji koji su zaštićeni ili su u postupku zaštite porijekla, geografskog porijekla i garantovano tradicionalnoga specijaliteta.
U njemu se mogu pronaći detalji o načinu proizvodnje, specifičnim karakteristikama i geografskom području, a kako navodi izdavač, Agencija za sigurnost hrane BiH, ovime se nastoji istaknuti bogatstvo gastronomske baštine Bosne i Hercegovine i njena važnost u savremenom društveno-ekonomskom kontekstu.
"Od hercegovačkih voćnjaka do bosanskih pašnjaka, plodnih semberskih ravnica, svaki kraj nosi prepoznatljiv pečat prirode koji se pretače u okus i kvalitetu domaćih specijaliteta", istakao je u predgovoru publikacije, direktor Agencije, dr. sci. Sanin Tanković, navodeći i kako kroz zaštitu tradicionalnih proizvoda otvaramo vrata novim tržištima i jačamo konkurentnost domaće proizvodnje.
U Bosni i Hercegovini je trenutno zaštićeno 20 prehrambenih proizvoda, među kojima je Livanjski sir koji je ispunio kriterije i zahtjeve Evropske unije i kao takav upisan u registar geografskih oznaka EU (e-Ambrosia), a još tri prehrambena proizvoda su u proceduri registracije oznake na nivou EU.
Pored Evropske komisije, ove aktivnosti prepoznate su i potvrđene od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) koja je, između 80 država Europe i Središnje Azije, Bosnu i Hercegovinu odabrala kao pozitivan primjer "trećih zemalja" za uvođenje i funkcioniranje sistema oznaka geografskog porijekla za prehrambene proizvode, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderator/ica: insider
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
A smooth sea never made a skilled sailor.
- feniksptica
- Kontakt:
Ssba je poceo tonuti i objavljivati gluposti
Al ne vidim ovdje nista lose..
Al ne vidim ovdje nista lose..
Plavo oko plakalo je.
BOT (ponude u inbox)
BOT (ponude u inbox)
- kraljttbvb
- Kontakt:
Al' kad juce napisase da ce Partizan umjesto prodati, kupiti igraca za 15 miliona Eura...
Pa pročitate li sta napišete prije objavljivanja
Pa pročitate li sta napišete prije objavljivanja
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Strasno. Yebo nam Hormuz sve.
I found freedom. Losing all hope was freedom.
- Wilshere10
- Kontakt:
IžTemelja
-
KosevoZove
- Kontakt:
Svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti sretan vaskrs!
Limvo te Rajvosa 🇱🇻🇱🇻
-
Bundesliga
- Kontakt:
I šta, ona ubleha opet upropastila pregovore. Još ja danas gledam što čovjek na benzinskoj puni kanistere.
Šta kaže alem, jel mu poboljšao ekonomiju, zna li se.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.
Sreca pa od kuce radim, senilno americko smece, j mu bibi zenu.
- kraljttbvb
- Kontakt:
Logicno da ce pregovori propasti kad lik hoce Iranu da prodaje neke djecije fore
Hajmo kaze potpisati primirje, a da USA ratni brodovi udju u Hormuz i počnu ga kontrolisati
Hajmo kaze potpisati primirje, a da USA ratni brodovi udju u Hormuz i počnu ga kontrolisati
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Ajmo Fidesz, pakuj prnje

I found freedom. Losing all hope was freedom.
Cekaju se rezultati Madjara da hoce onaj k sin izgubit.
- Wilshere10
- Kontakt:
Izlaznost 78%. Ako ne pokrade, ovo je potpuni debakl debele svinje. 
Ode gorivo na 4 markeBundesliga je napisao/la: ↑12 apr 2026, 18:32I šta, ona ubleha opet upropastila pregovore. Još ja danas gledam što čovjek na benzinskoj puni kanistere.
1946-1987
Tisza razvalila izbore. 
Ako Orban izgubi,Vucic ove godine sigurno ne ide na izbore 
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
Krme debelo, nece li krepati nocas nakon izbora. Gdje su stocari sto su mu dali podrsku, ode niz vc solju.
Inace nece bit tolike promjene, i ovaj je desnica teska, ponikao je iz njegove stranke
Inace nece bit tolike promjene, i ovaj je desnica teska, ponikao je iz njegove stranke
- Wilshere10
- Kontakt:
HehehUz 21,54 posto obrađenih glasova, Tisza ima 128 mandata, dok Fidesz–KDNP ima 62, a Mi Hazánk osam mandata.