Ma to je bilo na početku dok je iskristalisao ekipu, koliko je novih imena bilo u recimo zadnjih 4-5 utakmica. Možda griješim nisam detaljno analizirao al imam osjećaj da je teško ispasti.Madal je napisao/la: ↑13 apr 2026, 14:01Ma gdje se tesko upada ljudi probali sve sto hoda na dvije noge, zaradjuje pare od fudbala i ima veze s BiH od kako su dosliedin139 je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:49Realno kod barbareza se teško upada i još teže izlazi. Mislim ipak da će povući pravi potez ako bude potrebe za nove pozive.
Sve u svemu ako postoji igrač kome nije dovoljno da bude u ozbiljnim planovima poslije svjetskog i kome je uslov ili sada ili nikada treba biti nikada.
E sada onda zaslugama ne treba ići u krajnost neko npr odigrao 3 puta po 40 minuta od čega je dva puta bio katastrofa i sad treba ga voditi po zaslugama a on nije pedlja napredovao.
Zasluge su nas i previše puta koštale, recimo begovic je kao bolji golman bio rezerva hasagiću radi zasluga pa izgubismo bodove u Albaniji jer hasagića zezala leđa itd....
Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH
Moderatori/ce: TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_,insider
Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH
Ne znam po cemu je bolji Pejcinovic koji isto kao i Bazdar grije klupu,razlika je sto taj Pejcinovic nije ni pristao da igra za BiH jer mu je prioritet Njemacka a Bazdar vec odigrao 11 utakmica za repku i na svakoj utakmici bio dobar,sanse koje je imao i promasio sve je sam stvorio a da je dao te golove mislim da bi se ovdje pisalo o njemu kao i o Dedicu sada,a kada smo kod Dedica kada je otisao u Marselj svi su ga ovdje poceli pljuvat kao nista od njega,greska u odabiru kluba kao sto je i Bazdar sa Zaragozom,i naravno da na svjetsko moraju ici momci koji su to i ostvarili cak i oni sa klupe moraju ici,ovi potencijalni imaju priliku da kroz ligu nacija i kvalifikacije za Evropsko sebi naprave mjesto dali na klupi ili u prvom sastavu to cemo vidjet.Iskreno meni je glupo pricat o Pejcinovicu,Ahmedhodzicu,Licini i Cosovicu koji su odbili BiH da igraju cak ova trojka mladih nemaju ni nase sportsko drzavljanstvo niti neka obracanja da zele da igraju za nas,jedino sto postoji mogucnost da mogu da igraju za nasu repkuHansestadt je napisao/la: ↑13 apr 2026, 12:33Evidentna je razlika izmedju Pejcinovica i Bazdara, iako meni Bazdar moze bolje nego sto trenutno vidimo, ima on nesto samo ga trenutno ne ide. Medjutim, ucinak ove sezone je definitivno na strani Pejcinovica. Meni je nelogicno razmislje ako se neko samo odaziva za reprezentaciju, da automatski ide na Svjetsko Prvenstvo. Imas igrace koji su u prvih 11, imas i one sa klupe koji dali ocigledno doprinos da se kvalifikujemo, ali isto imas pojedine igrace za koje treba biti otvoren za bolja rijesenja.CAGarfia je napisao/la: ↑13 apr 2026, 12:13Samo gospodin Vitaly Janelt ima extra kvalitet da ide na Mundijal od potencijalnih reprezentativaca.
Ne vidim neku veliku razliku između Pejčinovića i Baždara. Naravno da je Pejčinović bolji, ali nije bolji toliko da bi Sameda odstranio iz reprezentacije, a uredno se odaziva preko godinu dana, dok nas je ovaj prvi otvoreno stavio na čekanje. Pa hajde kralju sad ti malo pričekaj.
-
napapijri1987
- Kontakt:
Ma ja ovi novi trebaju svaki dan pricati kako zele igrati za nas, na Instagramu na dnevnoj bazi objavljivati citate Alije Izetbegovica, Zeljka Komsica i Izeta Nanica. Sta ti je ba liku?
-
Hansestadt
- Kontakt:
Pejcinovic je postigao 6 golova u Bundesligi ove sezone.Roki50 je napisao/la: ↑13 apr 2026, 14:14Ne znam po cemu je bolji Pejcinovic koji isto kao i Bazdar grije klupu,razlika je sto taj Pejcinovic nije ni pristao da igra za BiH jer mu je prioritet Njemacka a Bazdar vec odigrao 11 utakmica za repku i na svakoj utakmici bio dobar,sanse koje je imao i promasio sve je sam stvorio a da je dao te golove mislim da bi se ovdje pisalo o njemu kao i o Dedicu sada,a kada smo kod Dedica kada je otisao u Marselj svi su ga ovdje poceli pljuvat kao nista od njega,greska u odabiru kluba kao sto je i Bazdar sa Zaragozom,i naravno da na svjetsko moraju ici momci koji su to i ostvarili cak i oni sa klupe moraju ici,ovi potencijalni imaju priliku da kroz ligu nacija i kvalifikacije za Evropsko sebi naprave mjesto dali na klupi ili u prvom sastavu to cemo vidjet.Iskreno meni je glupo pricat o Pejcinovicu,Ahmedhodzicu,Licini i Cosovicu koji su odbili BiH da igraju cak ova trojka mladih nemaju ni nase sportsko drzavljanstvo niti neka obracanja da zele da igraju za nas,jedino sto postoji mogucnost da mogu da igraju za nasu repkuHansestadt je napisao/la: ↑13 apr 2026, 12:33Evidentna je razlika izmedju Pejcinovica i Bazdara, iako meni Bazdar moze bolje nego sto trenutno vidimo, ima on nesto samo ga trenutno ne ide. Medjutim, ucinak ove sezone je definitivno na strani Pejcinovica. Meni je nelogicno razmislje ako se neko samo odaziva za reprezentaciju, da automatski ide na Svjetsko Prvenstvo. Imas igrace koji su u prvih 11, imas i one sa klupe koji dali ocigledno doprinos da se kvalifikujemo, ali isto imas pojedine igrace za koje treba biti otvoren za bolja rijesenja.CAGarfia je napisao/la: ↑13 apr 2026, 12:13Samo gospodin Vitaly Janelt ima extra kvalitet da ide na Mundijal od potencijalnih reprezentativaca.
Ne vidim neku veliku razliku između Pejčinovića i Baždara. Naravno da je Pejčinović bolji, ali nije bolji toliko da bi Sameda odstranio iz reprezentacije, a uredno se odaziva preko godinu dana, dok nas je ovaj prvi otvoreno stavio na čekanje. Pa hajde kralju sad ti malo pričekaj.
Za Bazdara se nema puno sta za reci.
Los bio u drugoj spanskoj ligi prosle sezone,los ove sezone u poljskoj ligi.
Ako ovako nastavi za 2 sezone je u Velezu.
Los bio u drugoj spanskoj ligi prosle sezone,los ove sezone u poljskoj ligi.
Ako ovako nastavi za 2 sezone je u Velezu.
BravoLeCoq je napisao/la: ↑13 apr 2026, 14:10Stalno se priča o KVALITETU. E pa kvalitet je kombinacija puno faktora i iznalaženje dobitne kombinacije. Individualni kvalitet je samo jedan, vrlo važan, ali jedan od faktora. Zato je fudbal više od pakovanja 11 najskupljih, najtalentovanijih.
Ne mogu se na SP voditi juniori ili amateri, zato što su talentovani ili igraju u velikim timovima. Izuzetaka može biti, ali to generalno ne ide.
SP nije mjesto na kom se ekspetrimentiše, to je kruna i nagrada jednoj generaciji koja je prošla kroz kvalifikacije i izborila plasman.
Da iskrsne neko ekstra pojačanje, koje svarno mijenja krvnu sliku ekipe, to bi se moglo prihvatiti.
Trenutno ne postoji potencijalni koji bi 2% podigao ukupni kvalitet ekipe, a mogao bi nanijeti veliku štetu.
SP definitivno nije mjesto za "kaparisanje" djece. To je čak rušenje ugleda reprezentacije.
A ni LN nije za eksperimente, jer cesto citam ovde nesto u tom fazonu,LN je nama dosta vazna jer ona dosta odlucuje u koji cemo sesir za kvalifikacije evropskog, ili nam moze osigurati eventualni baraz ako se preko grupe ne kvalifikujemo. Mi smo na dobrom putem, tako treba nastaviti, barba i spaha su stvorili neku disciplinu, neke zakone, ne licimo vise na cirkus gdje svak radi sta hoce, i tako treba ostati jer je to jedini ispravni put da budemo ozbiljna reprezentacija. Ako se pojavi dobar igrac koji bi nam mogo pomoci i koji ima kvalitet, sigurno da se treba pozvati, ali da se sad zovu pet juniora koji bi *mogli* postati dobri igraci, za to nisam. Sve u svemu se moze reci da selektor i njegov tim znaju sta rade i neka rade kako oni misle, sa ovim uspjehom su sigurno zasluzili neki kredit od nas navijaca.
- PeppermintSA
- Kontakt:
Dao sam ti primjere Muharemovića, Bajraktarevića i Alajbegovića. Sva trojica su u trenutku debija za reprezentaciju bili no name igrači. Jedan je igrao za rezerve u Serie C, drugi pretežno igrao za rezerve MLS kluba, a treći bio junior bez seniorskog nastupa.izdzezveubrazil je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:52Eto, kao što sam neki dan napisao. Mislim, neću reći da ti je stav neispravan, ali definitivno se ne slažem sa njim.PeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:29Kada se podvuče linija, ono što čini ključnu razliku u fudbalu je kvalitet. Atmosfera, timski duh, kult, bušido kod, ma šta god je, naravno, jako bitno. Ali ako nema kvalitete, piši kući po odijelo. To je prva stvar. Druga stvar je da u sportu do izražaja dolazi i kolektivni mentalitet ili kultura, kulturni modeli, dakle antropološke kategorije. Švabo ili Skandinavac može igrati u istom sastavu 15 godina a da ne dođe do zasićenja, da se fudbaler sa 80 nastupa za reprezentaciju baca na glavu u 29. isto onako kako se bacao na glavu u 19. U našem slučaju to ne važi. To nije odlika naših prostora. Ove kvalifikacije za nas su bile specifične. Deceniju nas nigdje nije bilo. Za selektora je došao legendarni ex-reprezentativac kojeg je javnost priželjkivala godinama; napravila se ekipa željna dokazivanja od pretežno ultramladih igrača i ponekih iskusnijih ali nedokazanih. Oni su, zbog same situacije, igrali kao kamikaze, davali 101% u svakoj utakmici, a opet, uz sve to, u ključnim momentima imali su ogromnu sreću - pobjeda u Rumuniji iz jednog udaraca prema golu, u kojoj su Rumuniji promašili sijaset prilika i realno bilo opljačkani za penal. Pobjeda protiv Rumunije kući gdje je na poluvremenu trebalo biti 2-3 razlike za nijh, onda naprave još glup crveni i preokrenemo. U Velsu nas vile nosile. Protiv Italije hladno moglo otići na 0:2. Da se razumijemo, zaslužili smo plasman ali smo itekako imali sreće.
Hoću reći, nemojte dovijeka očekivati ovu 101% igru, a i nemojte očekivati da ćemo uvijek imati sreću. Mi moramo napraviti ekipu koja će nekad odigrati ja vrh gasa, u kojem će nekad pojedini glavni igrači odigrati preko kurca, jer je to je imanentno našem mentalitetu, a da opet pravimo rezultate. Dakle, mi moramo iskorisiti ovo SP i iduće dvije godine da nahvatamo sve što je iole kvalitetno u dijaspori jer u jednom trenutku će srca, atmosfera, timski duh morati biti sporedna kategorija. I ne smijemo zrtvovati budućnost zarad neke kratkotrajne priče. Treba ulagati u budućnost na isti način kako se to radilo na početku ovog ciklusa: Muharemovic je debitovao za reprezentaciju kao igrač Juventusovih rezervi, tj next gen ekipe koja je igrala Serie C. Bajraktarević je debitovao za reprezentaciju kao igrač New England Revolutiona u kojem uopste nije bio standardan i za čiji je rezervni tim uporedo igrao. Alajbegovic je debitovao za reprezentaciju naljeto prije prvog seniorskog nastupa za Salzburg sa 17 godina. Nemojte mi onda pričati kako nema mjesta za Ćatovića, Ličinu i co jer ko biva nisu još etablirani seniorski igrači. Taj recept ti se pokazao kao pravi. Nemoj od njega odstupati, a naročito nemoj od njega odstupati zbog logike “ko je izborio treba ici”, a pod izborio misleci na one koji su grijali klupu. Na SP trebaju ići ne samo najbolji nego i zalozi za budućnost. Ne idemo tamo postati prvaci svijeta. Idemo proći grupu i uporedo nastaviti s formiranjem reprezentacije za euro, jer ovo je tek 30% uradjenog posla. 50% sadašnjih reprezentativaca samo popunjavaju rupe dok ne dodju ovi mladi.
Svjetsko je kruna karijere svima njima već sada, Evropsko se ni po čemu ne može porediti sa ovim. Cilj Svjetskog prvenstva mora biti maksimalan rezultat, ne postoje nikakve garancije da ćemo mi ikad biti redovni učesnici velikih takmičenja, tako da se svako mora iskoristiti za ostvarivanje maksimuma.
Ti kažeš da je kvalitet glavni kriterij i to apsolutno stoji, ali ovdje ne pričamo o razlici između pozivanja Džeke i Hamze Jaganjca. Odnosno, nije da nas negdje čeka neki novi Džeko, a mi ga ignorišemo dok pozivamo Hamzu Jaganjca. Nije tolika razlika između Pejčinovića i Baždara, a pogotovo ne između veznjaka i Ćatovića.
Taj marginalni plus u kvalitetu koji bismo dobili zamjenom 5-6 imena na spisku za neka druga mogao bi se izgubiti vrlo lako ako stvari ne kliknu sa novima. Da ne spominjem koliko je vremena potrebno da neke stvari kliknu, naročito u internacionalnom fudbalu.
Jedan Džeko je u debiju dao gol Turskoj, pa je naredni dao tek u 14. nastupu za reprezentaciju. Znači bio je brojkama kao Baždar sad.
To vrijeme da procijenimo koliko stvarno može svako od potencijalnih u ovom trenutku baš i nemamo.
Opet kažem, ako će se novi igrači voditi jer u ovom trenutku zaista posjeduju kvalitet koji bi nas unaprijedio, to je super i podržavam. Ali ako će se voditi da osjete "atmosferu", nisam siguran da ima potrebe za tim. Tu atmosferu će osjetiti u Ligi nacija u septembru svakako.
Mi nismo Španija ili Brazil da imamo luksuz uigravanja i isprobavanja nečega na Svjetskom prvenstvu, znajući da grupu svakako možemo proći. Nama je svaka utakmica biti ili ne biti, i tu trebaju igrati najbolji.
Ako su Pejčinović, Ličina, Ćatović, ko sve već, ti najbolji, onda apsolutno treba da idu na prvenstvo. Hajde, Pejčinović igra seniorski fudbal pa se za njega može puno više reći, ali za ovu dvojicu apsolutno niko ne može reći trenutno da su dovoljan kvalitet da budu tu. Pritom, ne tvrdim uopšte da nisu. Samo, ne postoji objektivan način da to iko tvrdi.
Ja uopšte ne govorim da ti igrači neće možda postati i historijska imena bh. fudbala. Ali mi pričamo o jednom specifično kratkom vremenskom periodu, od aprila 2026. do jula 2026. godine, gdje bi oni sa sigurnošću trebali biti kvalitetniji od postojećih opcija. A ja ne znam ko tu sigurnost može garantovati.
Ako je Svjetsko prvenstvo jedini uslov da neko zaigra za BiH, nisam siguran koliko je pametno pristati na takve ucjene zbog budućnosti.
edin: Sve stoji, ali Begović je tu sam kriv jer je izbjegavao utakmice. Nešto kao Ahmedhodžić.
Fast forward godinu i po dana, na njihovim krilima smo se plasirali na SP, njih trojica su naime bili glavni nosioci naše igre, danas se pola Evrope otima za njih. Dakle, šta to sugeriše? Da je odrađen dobar skauting, da su njihove igračke kvalitete izanalizirane i da je odlučeno da se gurnu u vatru. Moglo se komotno nastaviti s mediokritetima, da, lupam, Menalo nastavi igrati krilo - u Rijeci koja je osvojila titulu HNL-a je igrao dobro, ima iskustva blah blah. Ali jok, radije daj neko dijete kao zalog za budućnost. Naravno, ne bilo kakvo dijete, nego super talentovano.
Mi nismo Spanija da imamo 40 top igrača. Mi moramo da reprezentaciju stvaramo, da je sklapamo. Da na vrijeme uvodimo mlade igrače, odnosno da imamo politiku sličniju klupskoj nego li reprezentativnoj sve dok ne dođemo do jedne generacije od dvadesetak igrača koji igraju na zavidnom nivou.
E sad, ovo što kažeš za kvalitet. Mi nemamo ofanzivnog veznog, takozvanu desetku. Prosto je nemamo u trenutnom sastavu. Imamo odlična krila, odlične bokove, imamo vrlo pristojne zadnje vezne - ništa wow, ali pristojne. Imamo odlične štopere, ali desetke nemamo. Čak i to najbombasticnije potencijalno pojačanje koje se spominje, Vasily Janelt, je zadnji vezni. Uz njega, Tahirović, Bašić, Šunjić… sve zadnji vezni.
Šta čini desetku desetkom. Pravljenje viška. Svaka vrhunska desetka pravi višak jedan na jedan, kako bi izbila na zadnju liniju. Zato ni Misimović ni Pjanić kojeg smo u reprezentaciji znali gurati na desetku nisu bili vrhunski igrači jer nisu imali to. De Bruyne je vrhunska desetka zato što ima to. City bi ranijih godina igrao tiki taku, ja tebi to meni alibi pasove, ali onda dođe lopta do De Bruynea i on kroz sredinu izbije na zadnju liniju jal dubinskom loptom jal driblingom. Mogu do sutra nabrajati primjere. To nama treba.
Ko ima te karakteristike? Adin Ličina. On je tačno taj igrač. Da li u ovom trenutku svjetska klasa? Naravno da nije, igra za Next Gen. Da li je Muharemović bio svjetska klasa kad je debitovao za reprezentaciju iz Next Gena? Naravno da nije. Da li je Muharemović sada svjetska klasa? Jeste. Hands down.
Stoga, ako me pitaš zašto bi se Adin Ličina vodio na Svjetsko prvenstvo, moj odgovor je jednostavan: vise nam na svjetskom prvenstvu, unatoč svemu, može pomoći nego pola naših veznjaka.
To je moje mišljenje zasnovano na mom pogledu na fudbalu, na ono kako ja vidim fudbalski vezni red kao takav, te na osnovu 5 ili 6 utakmica Adina Ličine koje sam pogledao.
Tarik Muharemović debitovao u Ligi nacija, najmanje bitnom takmičenju, i to na 10 minuta dok je bio u Next Gen. Poslije toga prešao u Sassuolo. Esmir također u Ligi nacija, mada on je već igrao u profesionalni seniorski fudbal MLS-u. Također Kerim je igrao seniorski fudbal u Salzburgu kad je debitovao, a i taj debi je bio protiv najlakšeg protivnika, San Marina.
Mi ovdje govorimo o Svjetskom prvenstvu. Nekad imam osjećaj da nam je to "kaparisanje" igrača postalo samo sebi svrha. Pa valjda ih dovodimo da bismo imali što jaču ekipu koja će nas voditi na naredna velika takmičenja. Ali velika takmičenja su cilj, a ne još jedan poligon za isprobavanje i kaparisanje, i to se ovdje još špekuliše o djeci koji igraju u nekim U21 ekipama. Ako ćemo podrediti spisak za SP kaparisanju nekih juniora, ispada da nam je bitnije da potencijalno imamo jaču ekipu za nekakvo SP 2030. koje možda nećemo ni igrati nego sad da imamo optimalnu ekipu i atmosferu u ekipi na 2026. gdje smo se kvalifikovali.
Mi ovdje govorimo o Svjetskom prvenstvu. Nekad imam osjećaj da nam je to "kaparisanje" igrača postalo samo sebi svrha. Pa valjda ih dovodimo da bismo imali što jaču ekipu koja će nas voditi na naredna velika takmičenja. Ali velika takmičenja su cilj, a ne još jedan poligon za isprobavanje i kaparisanje, i to se ovdje još špekuliše o djeci koji igraju u nekim U21 ekipama. Ako ćemo podrediti spisak za SP kaparisanju nekih juniora, ispada da nam je bitnije da potencijalno imamo jaču ekipu za nekakvo SP 2030. koje možda nećemo ni igrati nego sad da imamo optimalnu ekipu i atmosferu u ekipi na 2026. gdje smo se kvalifikovali.
Zadnja izmjena: Zglavkar, dana/u 13 apr 2026, 15:03, ukupno mijenjano 1 put.
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Igrači moraju shvatiti da odlazak na SP nije po automatizmu zagarantovan već da se moraš podruditi da budeš dio ekipe koja ide da napravi najbolji rezultat i koji su najbolji igrači. Nas, generalno, uništava to de povedi ga on je zaslužio. Nema toga, nisi zaslužio ako ne možeš. Ako neki igrač je dobar za atmosferu pa povedi ga ali ne kao igrača već kao dio osoblja koji gradi atmosferu.
S druge strane, mi nemamo nekih dosta boljih igrača pa nemamo ni taj problem i o svemu što raspravljamo je 1-2 nova igrača i to Pejčinović i Ćatović i to ako mogu za nas igrait. Ovo neće ništa poremetiti a možemo puno toga dobiti.
S druge strane, mi nemamo nekih dosta boljih igrača pa nemamo ni taj problem i o svemu što raspravljamo je 1-2 nova igrača i to Pejčinović i Ćatović i to ako mogu za nas igrait. Ovo neće ništa poremetiti a možemo puno toga dobiti.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
- imekorisnicko
- Kontakt:
Tarik je debitovao u prijateljskim utakmicama,zatim igrao u rezultatski nevažnim utakmicama lige nacije, i u kvalifikacijama dobio priliku sa klupe protiv San Marina godinu dana nakon što je debitovao( kao igrač koji je kao prvotimac Sasuola izborio seriju A).PeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 14:45
Dao sam ti primjere Muharemovića, Bajraktarevića i Alajbegovića. Sva trojica su u trenutku debija za reprezentaciju bili no name igrači. Jedan je igrao za rezerve u Serie C, drugi pretežno igrao za rezerve MLS kluba, a treći bio junior bez seniorskog nastupa.
Fast forward godinu i po dana, na njihovim krilima smo se plasirali na SP, njih trojica su naime bili glavni nosioci naše igre, danas se pola Evrope otima za njih. Dakle, šta to sugeriše? Da je odrađen dobar skauting, da su njihove igračke kvalitete izanalizirane i da je odlučeno da se gurnu u vatru. Moglo se komotno nastaviti s mediokritetima, da, lupam, Menalo nastavi igrati krilo - u Rijeci koja je osvojila titulu HNL-a je igrao dobro, ima iskustva blah blah. Ali jok, radije daj neko dijete kao zalog za budućnost. Naravno, ne bilo kakvo dijete, nego super talentovano.
Mi nismo Spanija da imamo 40 top igrača. Mi moramo da reprezentaciju stvaramo, da je sklapamo. Da na vrijeme uvodimo mlade igrače, odnosno da imamo politiku sličniju klupskoj nego li reprezentativnoj sve dok ne dođemo do jedne generacije od dvadesetak igrača koji igraju na zavidnom nivou.
E sad, ovo što kažeš za kvalitet. Mi nemamo ofanzivnog veznog, takozvanu desetku. Prosto je nemamo u trenutnom sastavu. Imamo odlična krila, odlične bokove, imamo vrlo pristojne zadnje vezne - ništa wow, ali pristojne. Imamo odlične štopere, ali desetke nemamo. Čak i to najbombasticnije potencijalno pojačanje koje se spominje, Vasily Janelt, je zadnji vezni. Uz njega, Tahirović, Bašić, Šunjić… sve zadnji vezni.
Šta čini desetku desetkom. Pravljenje viška. Svaka vrhunska desetka pravi višak jedan na jedan, kako bi izbila na zadnju liniju. Zato ni Misimović ni Pjanić kojeg smo u reprezentaciji znali gurati na desetku nisu bili vrhunski igrači jer nisu imali to. De Bruyne je vrhunska desetka zato što ima to. City bi ranijih godina igrao tiki taku, ja tebi to meni alibi pasove, ali onda dođe lopta do De Bruynea i on kroz sredinu izbije na zadnju liniju jal dubinskom loptom jal driblingom. Mogu do sutra nabrajati primjere. To nama treba.
Ko ima te karakteristike? Adin Ličina. On je tačno taj igrač. Da li u ovom trenutku svjetska klasa? Naravno da nije, igra za Next Gen. Da li je Muharemović bio svjetska klasa kad je debitovao za reprezentaciju iz Next Gena? Naravno da nije. Da li je Muharemović sada svjetska klasa? Jeste. Hands down.
Stoga, ako me pitaš zašto bi se Adin Ličina vodio na Svjetsko prvenstvo, moj odgovor je jednostavan: vise nam na svjetskom prvenstvu, unatoč svemu, može pomoći nego pola naših veznjaka.
To je moje mišljenje zasnovano na mom pogledu na fudbalu, na ono kako ja vidim fudbalski vezni red kao takav, te na osnovu 5 ili 6 utakmica Adina Ličine koje sam pogledao.
Esmir je također igrao utakmice lige nacije. Prvu kvalifikacionu je odigrao također protiv San Marina i to nakon što prethodno nije bio na spisku jer nije nastupao za PSV. Tek kad je počeo dobijati priliku u PSV-u počeo je redovno igrati za reprezentaciju.
Kerim je jedini koji nije imao prijateljske ili utakmice lige nacije prije poziva,ali on je također u kvalifikacijama počeo igrati tek kao prvotimac Salzburga.
Ne možeš porediti prijateljske i utakmice lige nacija sa SP. Ti zaista misliš da bi trebali povesti dječaka bez ijedne minute u seniorskom fudbalu i gurnut ga u vatru na SP?
Puno se piše da će Ličina zamijenit ovog Edon Zhegrova u Juventusu.
Ako ga Juventus vidi kao opciju za A tim sljedeće sezone, možemo ga i mi zvati uskoro ako ne za sp onda liga nacija.
Ako ga Juventus vidi kao opciju za A tim sljedeće sezone, možemo ga i mi zvati uskoro ako ne za sp onda liga nacija.
Pejčinovć i Čatović su igrači koje bih odmah pozvao ako imaju naše pasoše i ako oni to hoće naravno (s tim sto treba dobiti i zeleno svjetlo fife).To su igrači pred kojima je zaista svjetla budućnost i koji bi mogli igrati za reprezentaciju dugi niz godina. BIH je sada u modi, imamo izvrsnu ekipu mladih i perspektivnih igrača i svakako da tu ne trebamo stati. Mogli bi mi imati super jaku reprezentaciju u blizoj buducnosti!.. Na potezu je nas strucni stab i direktor, u koje navijaci imaju povjerenje. Nije to kao proslih godina..ovi ljudi znaju svoj sta rade!
- PeppermintSA
- Kontakt:
Ako mene lično pitaš, ja bih ga pozvao. I to samo zato što sam uvjeren da je fantastičan igrač. Ponavljam, gledao sam ga više puta.imekorisnicko je napisao/la: ↑13 apr 2026, 15:03Tarik je debitovao u prijateljskim utakmicama,zatim igrao u rezultatski nevažnim utakmicama lige nacije, i u kvalifikacijama dobio priliku sa klupe protiv San Marina godinu dana nakon što je debitovao( kao igrač koji je kao prvotimac Sasuola izborio seriju A).PeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 14:45
Dao sam ti primjere Muharemovića, Bajraktarevića i Alajbegovića. Sva trojica su u trenutku debija za reprezentaciju bili no name igrači. Jedan je igrao za rezerve u Serie C, drugi pretežno igrao za rezerve MLS kluba, a treći bio junior bez seniorskog nastupa.
Esmir je također igrao utakmice lige nacije. Prvu kvalifikacionu je odigrao također protiv San Marina i to nakon što prethodno nije bio na spisku jer nije nastupao za PSV. Tek kad je počeo dobijati priliku u PSV-u počeo je redovno igrati za reprezentaciju.
Kerim je jedini koji nije imao prijateljske ili utakmice lige nacije prije poziva,ali on je također u kvalifikacijama počeo igrati tek kao prvotimac Salzburga.
Ne možeš porediti prijateljske i utakmice lige nacija sa SP. Ti zaista misliš da bi trebali povesti dječaka bez ijedne minute u seniorskom fudbalu i gurnut ga u vatru na SP?
No poštujem i mišljenje da se ne treba zvati. Diskutujemo.
potpisPeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 14:45Dao sam ti primjere Muharemovića, Bajraktarevića i Alajbegovića. Sva trojica su u trenutku debija za reprezentaciju bili no name igrači. Jedan je igrao za rezerve u Serie C, drugi pretežno igrao za rezerve MLS kluba, a treći bio junior bez seniorskog nastupa.izdzezveubrazil je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:52Eto, kao što sam neki dan napisao. Mislim, neću reći da ti je stav neispravan, ali definitivno se ne slažem sa njim.PeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:29Kada se podvuče linija, ono što čini ključnu razliku u fudbalu je kvalitet. Atmosfera, timski duh, kult, bušido kod, ma šta god je, naravno, jako bitno. Ali ako nema kvalitete, piši kući po odijelo. To je prva stvar. Druga stvar je da u sportu do izražaja dolazi i kolektivni mentalitet ili kultura, kulturni modeli, dakle antropološke kategorije. Švabo ili Skandinavac može igrati u istom sastavu 15 godina a da ne dođe do zasićenja, da se fudbaler sa 80 nastupa za reprezentaciju baca na glavu u 29. isto onako kako se bacao na glavu u 19. U našem slučaju to ne važi. To nije odlika naših prostora. Ove kvalifikacije za nas su bile specifične. Deceniju nas nigdje nije bilo. Za selektora je došao legendarni ex-reprezentativac kojeg je javnost priželjkivala godinama; napravila se ekipa željna dokazivanja od pretežno ultramladih igrača i ponekih iskusnijih ali nedokazanih. Oni su, zbog same situacije, igrali kao kamikaze, davali 101% u svakoj utakmici, a opet, uz sve to, u ključnim momentima imali su ogromnu sreću - pobjeda u Rumuniji iz jednog udaraca prema golu, u kojoj su Rumuniji promašili sijaset prilika i realno bilo opljačkani za penal. Pobjeda protiv Rumunije kući gdje je na poluvremenu trebalo biti 2-3 razlike za nijh, onda naprave još glup crveni i preokrenemo. U Velsu nas vile nosile. Protiv Italije hladno moglo otići na 0:2. Da se razumijemo, zaslužili smo plasman ali smo itekako imali sreće.
Hoću reći, nemojte dovijeka očekivati ovu 101% igru, a i nemojte očekivati da ćemo uvijek imati sreću. Mi moramo napraviti ekipu koja će nekad odigrati ja vrh gasa, u kojem će nekad pojedini glavni igrači odigrati preko kurca, jer je to je imanentno našem mentalitetu, a da opet pravimo rezultate. Dakle, mi moramo iskorisiti ovo SP i iduće dvije godine da nahvatamo sve što je iole kvalitetno u dijaspori jer u jednom trenutku će srca, atmosfera, timski duh morati biti sporedna kategorija. I ne smijemo zrtvovati budućnost zarad neke kratkotrajne priče. Treba ulagati u budućnost na isti način kako se to radilo na početku ovog ciklusa: Muharemovic je debitovao za reprezentaciju kao igrač Juventusovih rezervi, tj next gen ekipe koja je igrala Serie C. Bajraktarević je debitovao za reprezentaciju kao igrač New England Revolutiona u kojem uopste nije bio standardan i za čiji je rezervni tim uporedo igrao. Alajbegovic je debitovao za reprezentaciju naljeto prije prvog seniorskog nastupa za Salzburg sa 17 godina. Nemojte mi onda pričati kako nema mjesta za Ćatovića, Ličinu i co jer ko biva nisu još etablirani seniorski igrači. Taj recept ti se pokazao kao pravi. Nemoj od njega odstupati, a naročito nemoj od njega odstupati zbog logike “ko je izborio treba ici”, a pod izborio misleci na one koji su grijali klupu. Na SP trebaju ići ne samo najbolji nego i zalozi za budućnost. Ne idemo tamo postati prvaci svijeta. Idemo proći grupu i uporedo nastaviti s formiranjem reprezentacije za euro, jer ovo je tek 30% uradjenog posla. 50% sadašnjih reprezentativaca samo popunjavaju rupe dok ne dodju ovi mladi.
Svjetsko je kruna karijere svima njima već sada, Evropsko se ni po čemu ne može porediti sa ovim. Cilj Svjetskog prvenstva mora biti maksimalan rezultat, ne postoje nikakve garancije da ćemo mi ikad biti redovni učesnici velikih takmičenja, tako da se svako mora iskoristiti za ostvarivanje maksimuma.
Ti kažeš da je kvalitet glavni kriterij i to apsolutno stoji, ali ovdje ne pričamo o razlici između pozivanja Džeke i Hamze Jaganjca. Odnosno, nije da nas negdje čeka neki novi Džeko, a mi ga ignorišemo dok pozivamo Hamzu Jaganjca. Nije tolika razlika između Pejčinovića i Baždara, a pogotovo ne između veznjaka i Ćatovića.
Taj marginalni plus u kvalitetu koji bismo dobili zamjenom 5-6 imena na spisku za neka druga mogao bi se izgubiti vrlo lako ako stvari ne kliknu sa novima. Da ne spominjem koliko je vremena potrebno da neke stvari kliknu, naročito u internacionalnom fudbalu.
Jedan Džeko je u debiju dao gol Turskoj, pa je naredni dao tek u 14. nastupu za reprezentaciju. Znači bio je brojkama kao Baždar sad.
To vrijeme da procijenimo koliko stvarno može svako od potencijalnih u ovom trenutku baš i nemamo.
Opet kažem, ako će se novi igrači voditi jer u ovom trenutku zaista posjeduju kvalitet koji bi nas unaprijedio, to je super i podržavam. Ali ako će se voditi da osjete "atmosferu", nisam siguran da ima potrebe za tim. Tu atmosferu će osjetiti u Ligi nacija u septembru svakako.
Mi nismo Španija ili Brazil da imamo luksuz uigravanja i isprobavanja nečega na Svjetskom prvenstvu, znajući da grupu svakako možemo proći. Nama je svaka utakmica biti ili ne biti, i tu trebaju igrati najbolji.
Ako su Pejčinović, Ličina, Ćatović, ko sve već, ti najbolji, onda apsolutno treba da idu na prvenstvo. Hajde, Pejčinović igra seniorski fudbal pa se za njega može puno više reći, ali za ovu dvojicu apsolutno niko ne može reći trenutno da su dovoljan kvalitet da budu tu. Pritom, ne tvrdim uopšte da nisu. Samo, ne postoji objektivan način da to iko tvrdi.
Ja uopšte ne govorim da ti igrači neće možda postati i historijska imena bh. fudbala. Ali mi pričamo o jednom specifično kratkom vremenskom periodu, od aprila 2026. do jula 2026. godine, gdje bi oni sa sigurnošću trebali biti kvalitetniji od postojećih opcija. A ja ne znam ko tu sigurnost može garantovati.
Ako je Svjetsko prvenstvo jedini uslov da neko zaigra za BiH, nisam siguran koliko je pametno pristati na takve ucjene zbog budućnosti.
edin: Sve stoji, ali Begović je tu sam kriv jer je izbjegavao utakmice. Nešto kao Ahmedhodžić.
- imekorisnicko
- Kontakt:
Iskreno,mislim da strašno potcjenjuješ skok na seniorski nivo,SP apsolutno nije ni vrijeme ni mjesto za to.PeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 15:20Ako mene lično pitaš, ja bih ga pozvao. I to samo zato što sam uvjeren da je fantastičan igrač. Ponavljam, gledao sam ga više puta.imekorisnicko je napisao/la: ↑13 apr 2026, 15:03Tarik je debitovao u prijateljskim utakmicama,zatim igrao u rezultatski nevažnim utakmicama lige nacije, i u kvalifikacijama dobio priliku sa klupe protiv San Marina godinu dana nakon što je debitovao( kao igrač koji je kao prvotimac Sasuola izborio seriju A).PeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 14:45
No poštujem i mišljenje da se ne treba zvati. Diskutujemo.
Kad bi se suhoparno gledala statistika, onda po tome ni Demirovic nije siguran
4 gola u 38 utakmice, sto ce reci skoro svaku desetu utakmicu Ermin dadne po jedan gol. Da li nama treba takav napadac? Naravno da da.
Statisticki gledano Bazdar odigrao 270 minuta i postigao 1 gol, Demirovic odigrao 27838 minuta i postigao 4 gola. Da li je Bazdar bolji od Demirovica? Naravno da nije (trenutno).
Iako Barbarez ima pokeraskog iskustva, nikako ne vjerujem da ce se kockati u ovoj situaciji kad je komotan rezultatski, ima fino poslozenu ekipu, slijede mu dva mjeseca priprema za najvece takmicenje na svijetu i sad treba "ludovati" i kontati kako bi se Pejcinovic, Licinia, Busuladzic /karikiram/ ....uklopili u ekipu i koliko ce ti imati benefita a koliko negativnosti po ekipu i rezultat u konacnici.
Ne zaboravimo da ni Barbarez (kao ni mi navijaci) nema nikakvog iskustva sta ovaj turnir nosi i sta nas ocekuje. A na njemu je odgovornost za rezultat (iako je ne bi trebalo biti, jer je cilj ispunjen) jer bilo bi steta da ne postignemo rezultatski maksimum na turniru i da nam ostane osjecaj "da smo mogli bolje"
Slazem se sa stanovistem vecine, da potencijalni reprezentativci trebaju svoju sansu za dokazivanje i nametanje selektoru traziti nakon SP, odnosno u utakmicama Lige Nacija, a do tada raditi i napredovati u klubu u kojem zaradjuju hljeb. A iskren da budem, ni u Ligi nacija ja ne ocekujem neke tektonske promjene u ekipi, dva do tri nova imena, (osim ne daj Boze nekih povreda).
Statisticki gledano Bazdar odigrao 270 minuta i postigao 1 gol, Demirovic odigrao 27838 minuta i postigao 4 gola. Da li je Bazdar bolji od Demirovica? Naravno da nije (trenutno).
Iako Barbarez ima pokeraskog iskustva, nikako ne vjerujem da ce se kockati u ovoj situaciji kad je komotan rezultatski, ima fino poslozenu ekipu, slijede mu dva mjeseca priprema za najvece takmicenje na svijetu i sad treba "ludovati" i kontati kako bi se Pejcinovic, Licinia, Busuladzic /karikiram/ ....uklopili u ekipu i koliko ce ti imati benefita a koliko negativnosti po ekipu i rezultat u konacnici.
Ne zaboravimo da ni Barbarez (kao ni mi navijaci) nema nikakvog iskustva sta ovaj turnir nosi i sta nas ocekuje. A na njemu je odgovornost za rezultat (iako je ne bi trebalo biti, jer je cilj ispunjen) jer bilo bi steta da ne postignemo rezultatski maksimum na turniru i da nam ostane osjecaj "da smo mogli bolje"
Slazem se sa stanovistem vecine, da potencijalni reprezentativci trebaju svoju sansu za dokazivanje i nametanje selektoru traziti nakon SP, odnosno u utakmicama Lige Nacija, a do tada raditi i napredovati u klubu u kojem zaradjuju hljeb. A iskren da budem, ni u Ligi nacija ja ne ocekujem neke tektonske promjene u ekipi, dva do tri nova imena, (osim ne daj Boze nekih povreda).
-
MiranGlasnic
- Kontakt:
Nema mjesta. Za to postoji Liga nacija. Muharemović je prošao kroz sve naše selekcije…on nije validan primjer…i debitovao je u prijateljskoj. Bajraktarević je pozvan za Ligu nacija.PeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:29Kada se podvuče linija, ono što čini ključnu razliku u fudbalu je kvalitet. Atmosfera, timski duh, kult, bušido kod, ma šta god je, naravno, jako bitno. Ali ako nema kvalitete, piši kući po odijelo. To je prva stvar. Druga stvar je da u sportu do izražaja dolazi i kolektivni mentalitet ili kultura, kulturni modeli, dakle antropološke kategorije. Švabo ili Skandinavac može igrati u istom sastavu 15 godina a da ne dođe do zasićenja, da se fudbaler sa 80 nastupa za reprezentaciju baca na glavu u 29. isto onako kako se bacao na glavu u 19. U našem slučaju to ne važi. To nije odlika naših prostora. Ove kvalifikacije za nas su bile specifične. Deceniju nas nigdje nije bilo. Za selektora je došao legendarni ex-reprezentativac kojeg je javnost priželjkivala godinama; napravila se ekipa željna dokazivanja od pretežno ultramladih igrača i ponekih iskusnijih ali nedokazanih. Oni su, zbog same situacije, igrali kao kamikaze, davali 101% u svakoj utakmici, a opet, uz sve to, u ključnim momentima imali su ogromnu sreću - pobjeda u Rumuniji iz jednog udaraca prema golu, u kojoj su Rumuniji promašili sijaset prilika i realno bilo opljačkani za penal. Pobjeda protiv Rumunije kući gdje je na poluvremenu trebalo biti 2-3 razlike za nijh, onda naprave još glup crveni i preokrenemo. U Velsu nas vile nosile. Protiv Italije hladno moglo otići na 0:2. Da se razumijemo, zaslužili smo plasman ali smo itekako imali sreće.
Zadnja izmjena: MiranGlasnic, dana/u 13 apr 2026, 16:26, ukupno mijenjano 1 put.
-
Coolpanda24
- Kontakt:
Izvor: TuttosportLuciano Spalletti oduševljen Ličinom, podsjeća na Kenana Yıldıza: put je već zacrtan za “predodređenog” igrača Juventusa.
Prvi gol, zaista sjajan, za Next Gen tim samo je vrh ledenog brijega za talentovanog bivšeg igrača Bayerna. Već ostavlja snažan utisak u Serie C i često trenira s prvim timom.
Trener Massimo Brambilla ga pažljivo vodi i dozira njegov razvoj, a jučer je stigao i njegov prvi gol u crno-bijelom dresu. Gol nije bio nimalo običan, što je u skladu s njegovim DNK-om – riječ je o igraču koji je ponikao u FC Bayern Munich i stigao u Torino 2. februara zahvaljujući odlično odrađenom transferu koji je realizovao Claudio Chiellini.
Ličina je već dobio priliku da trenira s prvim timom pod vodstvom Luciano Spallettija, koji ga pomno prati i ostao je impresioniran potencijalom ovog ofanzivnog veznjaka rođenog 2007. godine. Juventus već procjenjuje njegov potencijal da na ljeto napravi trajni prelazak u prvi tim.
-
MiranGlasnic
- Kontakt:
Kakav to potencijal Malić ima…koje su to karakteristike modernog beka koje Malića krase..?Hansestadt je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:47Meni Malic ima potencijal da bude dobar bek. Trenutno nije u formi, ali ima predispozicije da mozemo imati igraca u buducnosti. To ne vidim npr kod Gazibegovica, jer nema brzinu kao sto Malic ima. Malic je ispadao protiv Austrije, slabo se postavljao, ali taj segment igre se moze popraviti.